De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Borealis wist al sinds mei van wantoestanden met 55 ‘moderne slaven’ op Antwerpse werf

De Morgen

27/07/2022 - 10:12


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Mensenhandel op Antwerpse bouwwerf: Borealis wist sinds mei van wantoestanden (27/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het chemiebedrijf Borealis was al sinds mei op de hoogte van sociale wantoestanden op zijn werf in de Antwerpse haven, maar verklaarde woensdag echter van niets te weten. Voormalig arbeidsauditeur en oud-rechter Ebe Verhaegen had onregelmatigheden vastgesteld bij de tewerkstelling van een Oekraïense arbeider die hij opving, en een vijftigtal collega’s. Hij diende in mei al een klacht in bij de sociale inspectie.
  [naar artikel]
 2. Borealis in mei al op de hoogte van wantoestanden op werf Antwerpse haven: ook Oekraïense arbeiders slecht betaald (27/07/2022 - VRT NWS)
  Het chemiebedrijf Borealis was al sinds mei op de hoogte van sociale wantoestanden op zijn werf in de Antwerpse haven. Dat blijkt uit communicatie die de Gazet van Antwerpen kon inkijken en die bevestigd wordt aan VRT NWS. Het was een voormalige arbeidsauditeur die lucht kreeg van de zaak toen hij een Oekraïens gezin opving.
  [naar artikel]
 3. Al 174 mogelijke slachtoffers van wantoestanden op Borealis-werf (03/08/2022 - De Tijd)
  12:28 Zeker 174 mensen hebben zich als slachtoffer van mensenhandel gemeld in de zaak rond de Borealis-bouwwerf in de Antwerpse haven. Het gaat om 17 Bengalen, 52 Filipijnen en 105 Turken.
  [naar artikel]
 4. 'Borealis wist sinds mei van wantoestanden' (27/07/2022 - De Tijd)
  08:09 Een voormalig arbeidsauditeur maakte in mei bij de personeelsdienst van Borealis melding van onregelmatigheden.
  [naar artikel]
 5. Vakbonden willen betere controles op bouwwerven: “Verbazend dat Borealis met zo’n bedenkelijke aannemer in zee ging” (26/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Borealis trekt te gemakkelijk de handen af van de wantoestanden op zijn werf, vinden ook de vakbonden. ABVV, ACV en ACLVB willen zo snel mogelijk een bijzondere ondernemingsraad inplannen om te achterhalen hoeveel het bedrijf wist. Ook het systeem van detachering moet strenger gecontroleerd worden.
  [naar artikel]
 6. ‘Bouwwerf Borealis is lang niet de enige werf waar mensenhandel plaatsvindt’ (26/07/2022 - De Standaard)
  Klaus Vanhoutte van Payoke is niet verwonderd door de pas ontdekte mistoestanden op de Antwerpse bouwwerf van Borealis. ‘Als we echt zouden zoeken naar mensenhandel, zou er nog veel meer aan het licht komen.’
  [naar artikel]
 7. Kan een multinational als Borealis vervolgd worden voor mensenhandel? “Als aangetoond kan worden dat het bedrijf betrokken is, kan dat zeker, kijk naar PostNL” (27/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Als er iets is wat we van het PFAS-dossier hebben geleerd, is dat grote chemiereuzen vrij gemakkelijk wegkomen na een groot schandaal. Na de ‘slavenwerf’ in de Waaslandhaven reist nu de vraag wat Borealis boven het hoofd hangt, zeker nu het bedrijf blijkbaar al eerder op de hoogte was van wantoestanden op de werf. Is Borealis dan niet verantwoordelijk voor haar eigen bouwproject? Of valt alles in de nek van de aannemer? Of het spinnenweb van - al dan niet schimmige - firma’s daar nog onder? Kan Borealis voor de rechter gesleept worden voor sociale dumping? Voor fraude? Voor mensenhandel?
  [naar artikel]
 8. De huisjesmelkers achter de slachtoffers van de Borealis-werf (08/10/2022 - De Tijd)
  04:01 Perfect Flat, zo heet het Antwerpse kantoor dat woningen verhuurde aan de slachtoffers van mensenhandel op de Borealis-werf. Maar onberispelijk waren die flats niet. Achter de versleten panden blijkt ...
  [naar artikel]
 9. Studie: aantal ‘moderne slaven’ neemt met kwart toe tot 50 miljoen wereldwijd (24/05/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal mensen dat zich in een situatie van ‘moderne slavernij’ bevindt, is in vijf jaar sterk gestegen. Dat blijkt uit de Global Slavery Index die de Australische mensenrechtenorganisatie Walk Free woensdag heeft gepubliceerd. Volgens de index zaten in 2021 wereldwijd vijftig miljoen mensen gevangen in moderne slavernij. Dat zijn er tien miljoen meer dan in 2016. In België wordt het aantal moderne slaven op 11.000 geschat.
  [naar artikel]
 10. Turkse arbeiders Borealis-werf verzamelen aan politiekantoor (02/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Zowat honderd Turkse arbeiders die op de Borealis-werf aan de slag zijn, zijn dinsdag rond 14 uur samengekomen aan het politiekantoor in de Handelstraat in Antwerpen. Ze wilden bij de politie hun grieven over de werkomstandigheden op de Borealis-werf kenbaar maken, zo meldt Gazet van Antwerpen.
  [naar artikel]
 11. Onze reporter duidt wantoestanden Borealis-werf op Oostenrijkse televisie: “Mijn boodschap? Trek je ogen open op het werk” (05/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Onze reporter David Van Turnhout mocht op de Oostenrijkse zender ORF meer duiding geven bij het onderzoek naar mensenhandel op een bouwwerf van Borealis. Borealis is een Oostenrijks bedrijf, dus het is niet verwonderlijk dat de pers daar aandacht aan wil besteden. “In Oostenrijk begint het nu pas te leven”, zegt Van Turnhout.
  [naar artikel]
 12. Stakers zetten Delhaize én personeel ‘te koop’ met 2+1 gratis-actie: “We zijn moderne slaven geworden” (08/03/2023 - Het Nieuwsblad)
  De Ieperse vestiging van supermarktketen Delhaize sloot dinsdag de deuren en pakte woensdag uit met een opmerkelijke koopactie aan de ingang. “Moderne slaven zijn we geworden.”
  [naar artikel]
 13. Stakers zetten Delhaize én personeel ‘te koop’ met 2+1 gratis-actie: “We zijn moderne slaven geworden” (08/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  De Ieperse vestiging van supermarktketen Delhaize sloot dinsdag de deuren en pakte woensdag uit met een opmerkelijke koopactie aan de ingang. “Moderne slaven zijn we geworden.”
  [naar artikel]
 14. Moderne slavernij bij Borealis in Antwerpse haven: waarom bedrijven pas ingrijpen wanneer hun reputatie op het spel staat (29/07/2022 - Het Nieuwsblad)
  Chemiebedrijf Borealis legt haar werf in de Antwerpse haven tijdelijk stil nadat daar massale uitbuiting is ontdekt. Of beter gezegd: nadat hierover dagenlang mediaberichten zijn verschenen. Want de ontdekking zelf dateert al van drie weken geleden, en zelfs in mei waren er signalen. Maar er gebeurt pas iets wanneer de reputatie op het spel staat. “De eerste reflex bij bedrijven is vaak: het zal wel loslopen”, zegt marketingexpert Luk Warlop.
  [naar artikel]
 15. Honderd Turkse arbeiders van Borealis-werf komen samen aan politiekantoor om werkomstandigheden aan te klagen (02/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Zo’n honderd Turkse arbeiders zijn dinsdag samengekomen aan het politiekantoor in de Handelstraat. Ze wilden hun grieven over de werkomstandigheden op de Borealis-werf kenbaar maken.
  [naar artikel]
 16. Kan een multinational als Borealis wel vervolgd worden voor mensenhandel? “Zeker, als er bewijzen zijn. Kijk maar naar PostNL” (27/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Als er iets is wat we van het PFAS-dossier hebben geleerd, is het dat grote chemiereuzen vrij makkelijk wegkomen na een schandaal. Met de ‘slavenwerf’ in de Waaslandhaven rijst nu de vraag wat Borealis boven het hoofd hangt, zeker nu blijkt dat het bedrijf al eerder op de hoogte was van de wantoestanden. Is Borealis verantwoordelijk voor zijn eigen bouwproject? Of valt alles in de nek van de aannemer, of het spinnenweb van — al dan niet schimmige — firma’s daar nog onder? Kan Borealis voor de rechter gesleept worden voor sociale dumping? Voor fraude? Voor mensenhandel?
  [naar artikel]
 17. Borealis start omstreden bouwwerf in Kallo weer op (03/10/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Chemiebedrijf Borealis start de bouwwerken op de site in Kallo weer op. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. De samenwerking met de Franse aannemer Ponticelli wordt uitgebreid. Het Italiaanse Irem, dat in opspraak kwam in het onderzoek naar mensenhandel en moderne slavernij op de werf, wordt niet genoemd.
  [naar artikel]
 18. Na ontdekking 55 ‘moderne slaven’ in haven van Antwerpen: ‘Niet moeilijk om in zo’n situatie verzeild te geraken’ (26/07/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 19. Aantal slachtoffers van moderne slavernij neemt sterk toe, zegt ngo (24/05/2023 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal mensen dat zich in een situatie van ‘moderne slavernij’ bevindt, is de afgelopen jaren sterk gestegen. In België wordt het aantal moderne slaven op 11.000 geschat.
  [naar artikel]
 20. Hoe konden 55 ‘moderne slaven’ onopgemerkt aan de slag in Antwerpen? ‘Het is vaak een piramidesysteem’ (27/07/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 21. Honderd Turkse arbeiders van Borealis-werf komen samen aan politiekantoor in Handelstraat om werkomstandigheden aan te klagen (02/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Zo’n honderd Turkse arbeiders zijn dinsdag samengekomen aan het politiekantoor in de Handelstraat. Ze wilden hun grieven over de werkomstandigheden op de Borealis-werf kenbaar maken.
  [naar artikel]
 22. 55 vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel ontdekt op Borealis-werf in haven van Antwerpen  (26/07/2022 - VRT NWS)
  Op de grote bouwwerf van het chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven zijn 55 vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel ontdekt. Ze zouden een loon van 650 euro per maand gekregen hebben om 6 op de 7 dagen te werken. Dat melden verschillende kranten en wordt bevestigd aan VRT NWS. Het Antwerpse arbeidsauditoraat voert een onderzoek.
  [naar artikel]
 23. Aannemer werf Borealis kwam eerder al in opspraak in Zweden (08/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In juli raakte bekend dat de Italiaanse aannemer Irem mogelijk 174 arbeiders economisch uitbuitte op een werf van chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven. Irem ontkent deze beschuldigingen. Toch is het niet de eerste keer dat Irem op een gelijkaardige manier in opspraak komt. In 2005 staakten in Zweden tweehonderd Thaise arbeiders nadat het bedrijf hen naar verluidt valse verklaringen had willen laten ondertekenen, schrijft Gazet van Antwerpen vandaag.
  [naar artikel]
 24. Wat voor aannemer is Irem-Ponticelli, die onder vuur ligt voor moderne slavernij in Antwerpse haven? Geen kleine garnaal, maar miljoenenbedrijf (28/07/2022 - Het Nieuwsblad)
  In het onderzoek naar mensenhandel en uitbuiting van 55 arbeiders op de werf van chemiereus Borealis in Kallo, in de Antwerpse haven, staan twee aannemingsbedrijven centraal. Samen vormen ze een tijdelijke joint venture: Irem-Ponticelli. En dat zijn geen kleine spelers: zowel het Italiaanse Irem als het Franse Ponticelli zijn multinationals met bouw- en onderhoudsprojecten over de hele wereld. Een blik op de bedrijven die onder vuur liggen voor moderne slavernij.
  [naar artikel]
 25. Werkzaamheden op Borealiswerf in Antwerpse haven hervat, nadat in de zomer mensenhandel aan het licht was gekomen (03/10/2022 - VRT NWS)
  Op de werf van het chemiebedrijf Borealis in Kallo in de Antwerpse haven wordt weer op volle kracht gewerkt vanaf vandaag. De werkzaamheden waren grotendeels stilgelegd afgelopen zomer, toen bleek dat meer dan 100 arbeiders het slachtoffer zouden zijn van mensenhandel. Borealis laat weten dat er grondige sociale controles gebeurden voor de herstart.
  [naar artikel]
 26. Werken op de werf van Borealis nog altijd stil door onderzoek naar mensenhandel (04/08/2022 - VRT NWS)
  Het chemiebedrijf Borealis gaat de werken op de werf in Kallo in de Waaslandhaven nog niet heropstarten, door het lopende onderzoek naar mensenhandel op de site. Tientallen buitenlanders zouden er aan slechte voorwaarden aan het werk gezet zijn. Om dat te onderzoeken, had Borealis de werken voor 3 dagen laten stilleggen. Dat wordt nu verlengd om genoeg tijd te nemen voor het onderzoek en extra maatregelen rond het naleven van de sociale wetgeving.
  [naar artikel]
 27. Aannemer “verrast” door mensenhandel op Borealis-werf, maar twee gerelateerde bedrijven regelden wel alles (04/08/2022 - Het Nieuwsblad)
  Het Italiaanse bouwbedrijf Irem zegt donderdag in een persbericht verrast te zijn door de beschuldigingen van mensenhandel op hun werf bij chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven. Maar uit communicaties die Gazet van Antwerpen kon inkijken, blijkt dat Irem General Contractor, een dochteronderneming van Irem, de documenten en de uitbetaling van slachtoffers regelde. Irem duidt nu onderaannemer R.B. aan als schuldige, maar die gebruikt in briefwisseling hetzelfde adres als Irem in Oevel (Westerlo).
  [naar artikel]
 28. Aannemer Irem “verrast” door mensenhandel op Borealis-werf, maar twee gerelateerde bedrijven regelden wel alles (04/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het Italiaanse bouwbedrijf Irem zegt donderdag in een persbericht verrast te zijn door de beschuldigingen van mensenhandel op hun werf bij chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven. Maar uit communicaties die Gazet van Antwerpen kon inkijken, blijkt dat Irem General Contractor, een dochteronderneming van Irem, de documenten en de uitbetaling van slachtoffers regelde. Irem duidt nu onderaannemer R.B. aan als schuldige, maar die gebruikt in briefwisseling hetzelfde adres als Irem in Oevel (Westerlo).
  [naar artikel]
 29. Bengalese slachtoffers Borealis-werf slaken noodkreet: “7.000 euro betaald om hier te werken, nu geen geld om van te leven” (29/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  De lijdensweg van een groep Bengalese arbeiders die werd uitgebuit op de bouwwerf van Borealis in de Antwerpse haven is helaas nog niet ten einde. Hoewel ze een voorlopig statuut kregen van ‘slachtoffer mensenhandel’, is hun aantal zo groot dat de administratieve opvolging veel tijd vraagt. Daardoor zitten ze momenteel zonder bestaansmiddelen en slaken ze een noodkreet via Gazet van Antwerpen. “We hebben thuis alles verkocht om hier te kunnen werken.”
  [naar artikel]
 30. Minister Brouns stuurt sociale inspectie naar 314 andere buitenlandse werkkrachten op Borealis-werf (27/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Nadat maandag 55 illegale en uitgebuite buitenlandse stielmannen van de bouwwerf van Borealis in de Waaslandhaven werden geplukt, worden nu ook de 314 andere buitenlandse krachten op de werf gecontroleerd. Dat zegt Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns (CD&V) woensdagmiddag.
  [naar artikel]
 31. Chemiereus Borealis schorst contract met aannemer IREM-Ponticelli en legt omstreden werf 3 dagen stil (27/07/2022 - VRT NWS)
  Borealis schorst het contract met aannemer IREM-Ponticelli en legt de omstreden werf in Kallo tijdelijk stil. Dat meldt de chemiereus in een persbericht. Op de werf waren mogelijk tientallen slachtoffers van mensenhandel aan het werk.
  [naar artikel]
 32. Lichtspektakel Borealis lokt massa volk naar Antwerpse Theaterplein (28/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Borealis, het lichtspektakel van de Zomer van Antwerpen dat sinds donderdagavond te zien is op het Antwerpse Theaterplein, heeft zaterdagavond een massa volk gelokt. Ettelijke honderden mensen waanden zich even in Lapland, dankzij de installatie van de Zwitserse artiest Dan Acher die het noorderlicht op de Antwerpse hemel projecteert.
  [naar artikel]
 33. Minister stuurt sociale inspectie naar 314 buitenlandse werkkrachten op Borealis-werf na grote zaak rond mensenhandel (27/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Vlaamse Sociale Inspectie gaat de Vlaamse werktoelatingen van 314 andere buitenlandse werknemers op de site van Borealis in de Antwerpse haven natrekken. Dat meldt Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns (CD&V).
  [naar artikel]
 34. Het netwerk achter de Borealis-werf (24/09/2022 - De Tijd)
  01:00 Een enorm dossier van mensenhandel en uitbuiting brengt bedrijven als BASF en Borealis in een lastig parket. De zaak dijt almaar verder uit: van een Nederlands vakantiepark over een Limburgs hr-bedrij...
  [naar artikel]
 35. Luc Cortebeeck over de zaak Borealis: “Ik had zoiets nooit in ons land verwacht” (21/12/2022 - De Wereld Morgen)
  Deze zomer kwam een zaak van grootschalige mensenhandel en uitbuiting aan het licht op de werf van Borealis in de Antwerpse haven. Docwerkers maakte daarover een sterke en hartverwarmende documentaire. Hieronder een interview over deze zaak met Luc Cortebeeck, vakbondsleider en voormalig topman van de Internationale Arbeidsorganisatie. The post Luc Cortebeeck over de zaak Borealis: “Ik had zoiets nooit in ons land verwacht” appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 36. Zes dagen per week werken voor 3 euro per uur: wat voor bedrijf is aannemer Irem-Ponticelli, die onder vuur ligt voor moderne slavernij in haven? (27/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  In het onderzoek naar mensenhandel en uitbuiting van 55 arbeiders op de werf van chemiereus Borealis in Kallo, in de Antwerpse haven, staan twee aannemingsbedrijven centraal. Samen vormen ze een tijdelijke joint venture: Irem-Ponticelli. En dat zijn geen kleine spelers: zowel het Italiaanse Irem als het Franse Ponticelli zijn multinationals met bouw- en onderhoudsprojecten over de hele wereld. Een blik op de bedrijven die onder vuur liggen voor moderne slavernij.
  [naar artikel]
 37. Directeur Payoke: “Bouwwerf Borealis is lang niet de enige werf waar mensenhandel plaatsvindt” (26/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Klaus Vanhoutte van Payoke is niet verwonderd door de pas ontdekte mistoestanden op de Antwerpse bouwwerf van Borealis. “Als we echt zouden zoeken naar mensenhandel, zou er nog veel meer aan het licht komen.”
  [naar artikel]
 38. Miljardenwerf met duizenden arbeiders: wat bouwt Borealis precies in Kallo? (26/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Sinds 2019 bouwt Borealis, het bedrijf dat onder vuur ligt omwille van een zwaar geval van sociale dumping en mensenhandel, op zijn site in Kallo aan een propaandehydrogenatie-installatie. Op de werf van de grootste Europese investering ooit voor de chemiegroep lopen tijdens piekperiodes meer dan tweeduizend arbeiders rond.
  [naar artikel]
 39. Ongezien geval van moderne slavernij ontdekt op bouw in Antwerpse haven: “Dit doet denken aan Qatar en Dubai” (25/07/2022 - Het Nieuwsblad)
  Moderne slavernij in de bouwsector komt niet alleen voor in het buitenland. Ook bij ons worden arbeiders uitgebuit op grote werven. Na een klacht in juli voerden politiediensten en de sociale inspectie verschillende controles uit in Antwerpen en op een bouwsite van chemiereus Borealis in Kallo. Maar liefst vijfenvijftig Filipijnse en Bengaalse arbeiders bleken daarbij economisch te worden uitgebuit. Ze verkregen het voorlopig statuut ‘slachtoffer mensenhandel’ en worden opgevangen.
  [naar artikel]
 40. Ongezien geval van moderne slavernij ontdekt op bouw in Antwerpse haven: “Dit doet denken aan Qatar en Dubai” (25/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Moderne slavernij in de bouwsector komt niet alleen voor in het buitenland. Ook bij ons worden arbeiders uitgebuit op grote werven. Na een klacht in juli voerden politiediensten en de sociale inspectie verschillende controles uit in Antwerpen en op een bouwsite van chemiereus Borealis in Kallo. Maar liefst vijfenvijftig Filipijnse en Bengaalse arbeiders bleken daarbij economisch te worden uitgebuit. Ze verkregen het voorlopig statuut ‘slachtoffer mensenhandel’ en worden opgevangen.
  [naar artikel]
 41. Aannemer Irem “verrast” door mensenhandel op Antwerpse werf, maar dochteronderneming regelde wel zelf papieren (05/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Italiaanse bouwbedrijf Irem zegt verrast te zijn door de beschuldigingen van mensenhandel op hun werf bij chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven, maar Irem General Contractor, een dochteronderneming van Irem, regelde wel de documenten en de uitbetaling van de slachtoffers. Dat blijkt uit communicaties die Gazet van Antwerpen kon inkijken.
  [naar artikel]
 42. Ook tweede aannemer ontkent betrokkenheid bij mensenhandel Borealis-werf (28/07/2022 - De Tijd)
  15:32 In de zaak rond mogelijke mensenhandel op een bouwwerf in Kallo wees opdrachtgever Borealis met de vinger naar onderaannemer IREM-Ponticelli. In feite gaat het om een samenwerking tussen een Italiaans...
  [naar artikel]
 43. Borealis gaat bouwwerf die stilligt na aantijgingen van mensenhandel nog niet heropstarten (04/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Borealis zal de werkzaamheden op de bouwwerf van zijn nieuwe fabriek in Kallo nog niet hervatten. Die werden vorige week stilgelegd na aantijgingen van mensenhandel en moderne slavernij. Met het uitstel wil Borealis “voldoende tijd laten voor onderzoek en aanvullende maatregelen inzake sociale naleving”.
  [naar artikel]
 44. Ongezien geval van moderne slavernij ontdekt op bouwwerf in Antwerpse haven: “Dit doet denken aan Qatar en Dubai” (25/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Moderne slavernij in de bouwsector komt niet alleen voor in het buitenland. Ook bij ons worden arbeiders uitgebuit op grote werven. Na een klacht in juli voerden politiediensten en de sociale inspectie verschillende controles uit in Antwerpen en op een bouwwerf van chemiereus Borealis in Kallo. Maar liefst 55 Filipijnse en Bengaalse arbeiders bleken daarbij economisch te worden uitgebuit door de (onder)aannemer. Ze verkregen het voorlopig statuut ‘slachtoffer mensenhandel’ en worden opgevangen.
  [naar artikel]
 45. Hulporganisatie verdrinkt in zaak van mensenhandel op Borealis-werf: “Zonder extra hulp moet Payoke de boeken toedoen” (22/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De zaak rond 174 slachtoffers van mensenhandel die voor de Italiaanse aannemer Irem aan de slag waren op een werf van chemiebedrijf Borealis heeft grote gevolgen voor hulporganisatie Payoke. “Payoke kan de toestroom aan slachtoffers mensenhandel in de Borealis-zaak niet meer aan. Zonder hulp moeten we eind dit jaar de boeken sluiten”, klinkt het op Twitter. Er is dringend nood aan een oplossing”, reageert directeur Klaus Vanhoutte bij Gazet van Antwerpen.
  [naar artikel]
 46. Al 138 mensen erkend als slachtoffer mensenhandel na zaak illegale tewerkstelling bij werf Borealis (30/08/2022 - VRT NWS)
  In het onderzoek naar illegale tewerkstelling op een werf van chemiebedrijf Borealis hebben tot nu toe al 138 arbeiders het statuut van slachtoffer van mensenhandel gekregen. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gezegd in de gezamenlijke Kamercommissie Sociale Zaken en Justitie. Eerder had het arbeidsauditoraat gemeld dat 174 mensen zich hadden gemeld als slachtoffer van mensenhandel.
  [naar artikel]
 47. Minister Brouns trekt honderden arbeidskaarten in na mistoestanden bij Borealis en Antwerp Container Transport (08/09/2022 - De Standaard)
  Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) heeft bijna 500 arbeidskaarten ingetrokken bij het Antwerpse transportbedrijf Antwerp Container Transport International (ACT) en bij twee onderaannemers van chemiebedrijf Borealis. Borealis kwam deze zomer in het nieuws na berichten over mensenhandel op zijn bouwwerf in de Antwerpse haven.
  [naar artikel]
 48. Slachtoffercentrum na mensenhandel reageert op uitbuiting werf Borealis: “55 extra mensen opvangen? Dat kunnen we níet aan” (26/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De centra van slachtoffers van mensenhandel in ons land zitten overvol. Dat zegt Klaus Vanhoutte van Payoke vzw, die dinsdag nog eens 55 personen extra moest opvangen van de werf van chemiereus Borealis, die wellicht slachtoffer van mensenhandel en uitgebuit werden. “Eén medewerker kan maximaal zestien mensen begeleiden, vandaag doen ze dat al voor 26, en nu komen er nog eens 55 bij.”
  [naar artikel]
 49. ‘Belgische overheid wist van wantoestanden met Koreaanse adopties, maar deed niets’ (26/05/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy