Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

Kan je voeding die je écht niet lust toch lekker leren vinden?

19/10/2022 - 15:10
"Witloof, vis, spruiten of schimmelkaas: iedereen heeft wel een ingrediënt dat hij absoluut niet lust. Maar hoe komt het precies dat we iets niet graag proeven? En kunnen we onszelf trainen om iets toch lekker te leren vinden? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Kan je jezelf trainen om iets te leren eten dat je absoluut niet lust? (19/10/2022 - Het Laatste Nieuws)

Witloof, vis, spruiten of schimmelkaas: iedereen heeft wel een ingrediënt dat hij absoluut niet lust. Maar hoe komt het precies dat we iets niet graag proeven? En kunnen we onszelf trainen om iets toch lekker te leren vinden? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. [naar artikel]


2. TEDx. Njam!-chef Steffi Vertriest over gezonde voeding (23/11/2016 - Gazet van Antwerpen)

Steffi Vertriest heeft op Njam-tv haar eigen programma over gezonde voeding. Toch was ze niet altijd met haar gezondheid bezig. Het heeft een tijdje geduurd vooraleer ze vaarwel kon zeggen tegen junkfood en bakken en braden in de zon. Groenten waren nooit haar lievelingskost. Maar intussen heeft ze geleerd dat je die dingen ook kan leren eten en lekker vinden. Zeker als je smaakpapillen afgekickt zijn van al de rommel die ze voordien te verduren kregen. Woensdag gaf Steffi Vertriest in het Kaffee van Antwerpen een TEDx-uiteenzetting over unprocessed en biologische voeding. Bekijk ze hier. [naar artikel]


3. Waarom lust niet iedereen even graag koriander? "Je kunt het vergelijken met het leren drinken van bier" (07/03/2022 - Het Laatste Nieuws)

Koriander: je houdt ervan of niet. Geen enkel exotisch kruid dat zoveel verschillende meningen oproept. Voor de ene is het een onmisbare smaakmaker, de ander krijgt al koude rillingen bij de gedachte het te moeten opeten. Hoe komt het dat we dit kruid allemaal zo anders proeven? En als je koriander wansmakelijk vindt, kun je het dan ooit lekker ‘leren’ vinden? Smaakexpert Peter Klosse geeft een antwoord op al je koriandervragen: “de ene persoon is bittergevoeliger dan de andere, maar wat koriander betreft, liggen de kaarten anders.” [naar artikel]


4. Diëtiste schrijft boek voor ouders van ‘moeilijke eters’: “Sommige kinderen lusten maar vijf verschillende dingen” (18/06/2021 - Het Laatste Nieuws)

Weigert je kind dingen te proeven die het niet kent? Lust het enkel twee groenten en één soort fruit? Is elke maaltijd een strijd? Dan heb je een zoon of dochter met voedselneofobie. “Maar dat is geen reden tot paniek. Eten is een leerproces, dus blijf je kind dingen aanbieden die het niet lust. Alleen zo kan het leren proeven”, adviseert diëtiste Vicky De Beule, die een boek schreef over manieren om moeilijke eters te laten genieten van voeding. [naar artikel]


5. "De ouder bepaalt wat, waar en wanneer er gegeten wordt. Het kind of en hoeveel": diëtiste geeft advies voor ouders van moeilijke eters (18/06/2021 - Het Laatste Nieuws)

Weigert je kind dingen te proeven die het niet kent? Lust het enkel twee groenten en één soort fruit? Is elke maaltijd een strijd? Dan heb je een zoon of dochter met voedselneofobie. “Maar dat is geen reden tot paniek. Eten is een leerproces, dus blijf je kind dingen aanbieden die het niet lust. Alleen zo kan het leren proeven”, adviseert diëtiste Vicky De Beule, die een boek schreef over manieren om moeilijke eters te laten genieten van voeding. [naar artikel]


6. ‘Het Sportkookboek 2’ belooft ons “betere sportprestaties met de juiste voeding”, maar is die voeding ook lekker? Wij deden de test (31/10/2021 - Het Belang van Limburg)

Na het Sportkookboek 1 heeft topsportdiëtiste Stephanie Scheirlynck nu ook – verder moet je een titel niet zoeken – Sportkookboek 2 uit. “Verbeter je sportprestaties met de juiste voeding”, is de baseline. Dat je beter kan sporten door het juiste te eten, daar twijfel ik geen seconde over. Maar eet je dan ook lekker? [naar artikel]


7. Lekker Lokaal voor het eerst in Nachtegalenpark (28/09/2021 - Het Belang van Limburg)

Afgelopen zondag vond de achtste editie van Lekker Lokaal plaats. Vorig jaar kon dit eco-culturele evenement niet plaatsvinden door de toen geldende coronamaatregelen. Dit jaar kon Lekker Lokaal weer doorgaan maar wel op een andere locatie, die het de bezoeker makkelijker maakte om de coronamaatregelen in acht te nemen. Place to be was het Nachtegalenpark waar iedereen die interesse heeft in ecologie, duurzame landbouw, biologische voeding en streekproducten zijn gading wel kon vinden. Doorlopend waren er workshops voor alle leeftijden, demonstraties van oude ambachten en voor een hapje of drankje werd natuurlijk ook gezorgd. [naar artikel]


8. Comedy Friday: "Niemand lust écht pure chocolade" (02/09/2016 - Het Laatste Nieuws)

Komiek Josh Widdicombe haat pure chocolade. Hij gelooft niet dat er mensen zijn die het echt lekker vinden. Chocolade met een dikke nek, zoals [naar artikel]


9. “70 procent van de Vlaamse kinderen eet te weinig groenten”: voedingsexperte geeft advies om kinderen meer groenten te leren eten (14/02/2022 - Het Laatste Nieuws)

Krijg je spruitjes of witloof thuis niet verkocht aan je kinderen? Of ben je er stiekem zelf ook nog altijd geen fan van? Dat je bepaalde groenten lekker vindt of niet, hangt af van hoé je die groenten hebt leren eten. “Het heeft geen zin om jonge kinderen witloof te laten eten, ze ontwikkelen pas bittere smaakpapillen rond 10 jaar”, vertelt eetexperte An Vandeputte daarover. Ze zet de ultieme tips op een rijtje over wat wel én niet te doen om je kind alle groenten te leren eten. [naar artikel]


10. Van Aïki Noodles tot Indo Mie: welke instant noedels zijn echt lekker? Aziatische chefs proeven 10 soorten en vinden één topper (14/08/2023 - Het Laatste Nieuws)

Met Pukkelop eind deze week en de belofte van perfect kampeerweer, is het hoog tijd om te beginnen nadenken over wat je nu weer eet op een camping. Instant noedels zijn populair on the go, maar kan zoiets ook lekker zijn? Aziatische chefs Hoa Truong en Huibrecht Berends van de bekende BÚN-restaurants in Antwerpen proeven 10 verschillende instant noedels met kippenaroma én zijn zelfs aangenaam verrast. “Lekker én er zitten groenten in.” [naar artikel]


11. Geen botox, wél de juiste voeding: zo hou je jouw huid langer rimpelvrij volgens dermatologe. “Espresso is een natuurlijke booster” (08/11/2022 - Het Laatste Nieuws)

Of we het nu willen of niet, verouderen doen we allemaal. Toch vinden veel mensen die rimpels, pigmentvlekjes en het verlies aan volume confronterend. “Vetrijke, suikerrijke en bewerkte voeding kan ontstekingen in de huid veroorzaken en meer rimpels doen ontstaan", vertelt dermatologe Samira Baharlou (UZ Brussel). Wat eet je dan best (niet) om dit tegen te gaan? Ze zet tips op een rijtje. “Ook als je te snel vermagert, zal je huid sneller hangen.” [naar artikel]


12. Geen botox, wél de juiste voeding: zo houd je jouw huid langer rimpelvrij volgens dermatologe. “Espresso is een natuurlijke booster” (09/11/2022 - Het Laatste Nieuws)

Of we het nu willen of niet, verouderen doen we allemaal. Toch vinden veel mensen die rimpels, pigmentvlekjes en het verlies aan volume confronterend. “Vetrijke, suikerrijke en bewerkte voeding kan ontstekingen in de huid veroorzaken en meer rimpels doen ontstaan", vertelt dermatologe Samira Baharlou (UZ Brussel). Wat eet je dan best (niet) om dit tegen te gaan? Ze zet tips op een rijtje. “Ook als je te snel vermagert, zal je huid sneller hangen.” [naar artikel]


13. Geen botox, wél de juiste voeding: zo houd je jouw huid langer rimpelvrij volgens dermatologe. “Matcha beter alternatief dan gewone thee” (08/11/2022 - Het Laatste Nieuws)

Of we het nu willen of niet, verouderen doen we allemaal. Toch vinden veel mensen die rimpels, pigmentvlekjes en het verlies aan volume confronterend. “Vetrijke, suikerrijke en bewerkte voeding kan ontstekingen in de huid veroorzaken en meer rimpels doen ontstaan", vertelt dermatologe Samira Baharlou (UZ Brussel). Wat eet je dan best (niet) om dit tegen te gaan? Ze zet tips op een rijtje. “Ook als je te snel vermagert, zal je huid sneller hangen.” [naar artikel]


14. De leerlingen van GO! BS De Sprong in Maaseik eten gezond (16/09/2022 - Het Belang van Limburg)

Binnen het thema ‘Wel in je vel?’' zullen de kinderen van het eerste leerjaar van De Sprong leren over gezonde voeding. Wat is een gezonde maaltijd? Mag ik iedere dag een koekje eten? Wat als ik geen vlees lust? Hoe vaak moet je sporten? Een heleboel vragen waar de leerlingen van juf Elke en juf Veerle de komende tijd een antwoord op zullen krijgen tijdens interactieve activiteiten. [naar artikel]


15. Gezonde (mis-)verstanden raken de wereld niet uit (16/09/2019 - Het Nieuwsblad)

Mocht gezonde voeding goedkoper zijn, dan zouden zes op de tien Vlamingen gezonder eten gemakkelijker vinden. Bijna vier op de tien vinden ook dat de overheid dat mee mogelijk moet maken, aldus een enquête van Het Vlaams Instituut Gezond Leven. Uit de bevraging blijkt echter ook dat er nogal wat misverstanden bestaan over wat nu gezonde en ongezonde voeding is. [naar artikel]


16. Klopt het dat je afvalt van pikante voeding? En kan je het leren eten? Onze wetenschapsexpert legt uit (17/08/2023 - Het Laatste Nieuws)

Pikant eten. Voor sommigen is het een lust, voor anderen een uitdaging. Maar hoe gaat ons lichaam om met die pikante stoffen? En klopt het dat pikant eten helpt om af te vallen? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters ging op zoek naar de antwoorden. [naar artikel]


17. CD&V wil verbod op 'buitensporige prijspromotie' voor verse voeding (20/03/2023 - De Tijd)

09:58 CD&V wil dat het verboden wordt om in winkels verse voeding aan te bieden onder de promotie 'één kopen, één gratis'. Handelsfederatie Comeos merkt op dat de christen-democraten daarmee de winkelkar we... [naar artikel]


18. 70 procent van de Vlaamse kinderen eet te weinig groenten: “het heeft geen zin om jonge kinderen witloof te laten eten” (14/02/2022 - Het Laatste Nieuws)

Krijg je spruitjes of witloof thuis niet verkocht aan je kinderen? Of ben je er stiekem zelf ook nog altijd geen fan van? Dat je bepaalde groenten lekker vindt of niet, hangt af van hoé je die groenten hebt leren eten. “Groenten verstoppen tussen andere groenten of spaghettisaus helpt niet”, verklapt eetexperte An Vandeputte daarover. Ze zet de ultieme tips op een rijtje over wat wel én niet te doen om je kind alle groenten te leren eten. [naar artikel]


19. Hoe kan voeding zorgen voor minder rimpels? Dermatologe legt uit en deelt simpele tips: “Té snel vermageren doet je huid ook hangen” (18/05/2023 - Het Laatste Nieuws)

Nu het zonlicht weer iets feller schijnt, vallen onze beginnende rimpels net dat tikkeltje harder op. Iedereen veroudert, maar toch vinden veel mensen die rimpels, pigmentvlekjes of het verlies aan volume confronterend. “Vetrijke, suikerrijke en bewerkte voeding kan ontstekingen in de huid veroorzaken en bijgevolg meer of sneller rimpels doen ontstaan”, licht dermatologe Samria Baharlou (UZ Brussel) toe. Wat eet je dan best (niet) om dat tegen te gaan? [naar artikel]


20. Gezonde misverstanden raken de wereld niet uit: kokosolie is niet gezonder dan boter, en een groentenschijf is niet per se beter dan een hamburger (16/09/2019 - Het Belang van Limburg)

Mocht gezonde voeding goedkoper zijn, dan zouden zes op de tien Vlamingen gezonder eten gemakkelijker vinden. Bijna vier op de tien vinden ook dat de overheid dat mee mogelijk moet maken, aldus een enquête van Het Vlaams Instituut Gezond Leven. Uit de bevraging blijkt echter ook dat er nogal wat misverstanden bestaan over wat nu gezonde en ongezonde voeding is. [naar artikel]


21. 70 procent van voeding in supermarkt is (ultra)bewerkt: hoe herken je dat? 2 voedingsexperts vertellen: “Geven neigen om méér te eten” (14/11/2022 - Het Laatste Nieuws)

Fabriekseten of ultrabewerkte voeding: dokters en experten zien het liever niet te vaak op jouw menu staan. Toch is 70 procent van het supermarktaanbod sterkt bewerkte voeding volgens Foodwatch. Wat is bewerkt eten precies? En hoe herken je het? Voedingswetenschapper Christophe Matthys (KU Leuven) en diëtiste Sanne Mouha (UZA) geven concreet advies. “Zelfs een brood van de bakker bevat meer bewerkte ingrediënten dan je denkt.” [naar artikel]


22. Onze geldexpert geeft advies om te beleggen in gezonde voeding: “Voor één aandeel van dit populaire bedrijf betaal je al ruim 5.000 euro” (30/06/2022 - Het Laatste Nieuws)

Gezonde voeding is een veel ruimer begrip dan, bijvoorbeeld, biologisch geteelde voeding. Maar bio-voeding maakt uiteraard wel een belangrijk deel uit van gezonde voeding. Door de daling van het consumentenvertrouwen letten mensen op hun centen. Het is dan ook goed mogelijk dat de consument de komende maanden zal besparen op biovoeding en minder zal winkelen in, bijvoorbeeld, Bio-Planet van de Colruytgroep. De aandelen van Colruyt doen het trouwens ook niet goed op de beurs. Maar op lange termijn zal er juist wel meer vraag zijn naar biologisch geteelde groenten en fruit. [naar artikel]


23. “Een voedselvergiftiging is géén voedselinfectie”: wat is het verschil? En hoe voorkom je het (op reis)? Huisarts legt uit (05/07/2023 - Het Laatste Nieuws)

Wie al eens ziek is geworden van voeding weet: dat wil je liever niet nog eens meemaken. “En in andere landen is het risico hoger, omdat er bacteriën en virussen circuleren in voeding, waarvoor wij niet immuun zijn”, vertelt Dirk Devroey, huisarts en professor huisartsgeneeskunde aan de VUB. Hoe kan je het voorkomen? En wat doe je als je toch ‘iets verkeerds’ gegeten hebt? “Deze 5 groepen veroorzaken het vaakst voedselinfecties.” [naar artikel]


24. Stageplaats vinden wordt almaar moeilijker (12/09/2020 - De Tijd)

09:29 Scholen krijgen het steeds moeilijker om geschikte stageplaatsen en werkplekken voor leerlingen in alternerende opleidingen - zowel duaal leren als leren en werken - te vinden. [naar artikel]


25. Noodkreet voor Olvarit-voeding voor autistische Jeff (8) is gigantisch succes (23/03/2017 - Het Belang van Limburg)

De ouders van Jeff (8) uit Bilzen lanceerden twee weken geleden een noodoproep in onze krant voor potjes Olvarit-voeding, het enige wat de autistische jongen lust maar helaas uit productie genomen. “Maar de respons is overweldigend: we hebben al 250 potjes verzameld, en daar komen er wellicht nog 300 bij.” [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!