Het is een topdruivenjaar. De druiven zijn vroeger rijp, de trossen dikker, en de bessen zoet en sappig. Zelf druiven kweken is niet moeilijk, je... [naar artikel]
In jouw keuken staat ongetwijfeld een fles klassieke olijfolie in de kast, al dan niet extra vierge. Maar er bestaan natuurlijk nog andere soorten olie om mee te koken. Diëtiste Sanne Mouha neemt er elf onder de loep. “Dit is géén wondermiddel, zoals vaak wordt beweerd”, verrast ze. Wat zijn wel goede oliën voor dagelijks gebruik? Hoeveel kosten ze? En welke oliën zijn nu echt het gezondst? [naar artikel]
56 procent van de Belgen eet minstens vier keer per week vlees, blijkt uit een onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). “Je leest veel tegenstrijdige dingen over vlees, maar het kan wel degelijk in een gezond eetpatroon passen”, legt diëtist Michaël Sels uit. Welke soort is dan het gezondst? En welke het goedkoopst? Sels tipt hoe je die vier keer vlees per week best invult en Jan De Boeck van Consumer Panel GfK Belgium werpt een blik op de prijsverschillen per kilo. [naar artikel]
Bij wijngaard Vini Peer Montesi in Peer was er zaterdag heel wat volk op de been. Familie en vrienden verzamelden zich s’ morgens om 9 uur om de druiven te plukken van de wijngaard. Zeven jaar geleden stampte restauranteigenaar Franco Candreva zijn eigen wijngaard uit de grond. Van deze druiven wordt eigen bubbelwijn gemaakt en verkocht. Deze druivenpluk was een viering van de overvloedige oogst die ze dit jaar mochten verwelkomen dankzij de grillige weersomstandigheden in onze regio. Terwijl de hevige regenval in juli hen uitdaagde, heeft de prachtige zonneschijn in augustus de wijngaarden getransformeerd tot een overvloedige bron van druiven. “Wij doen dit vandaag samen met vele vrienden en familie. Buiten aan één lange tafel eten we dan samen na de pluk”, vertelt Franco Candreva. [naar artikel]
Appelsap uit concentraat, gepasteuriseerd appelsap, troebel appelsap, nectar, 100% puur sap, … Het ene appelsap is de andere niet, als we de etiketten mogen geloven. Maar wat betekenen die verschillen? Welk soort is het lekkerst? En welk sap is de gezondste keuze? Diëtist Michaël Sels (UZA) neemt tien appelsappen uit de supermarkt onder de loep. “Gelukkig smaakt dit beter dan het eruitziet.” [naar artikel]
BORGLOONGin met Limburgse druiven in plaats van graanalcohol als basis: wijnbouwer Ghislain Houben uit Borgloon brengt in september met Bel’Uva de eerste Belgische druiven-gin op de markt. “Gemaakt van druivenschil, wat voor ons normaal een afvalproduct is”, legt hij uit. [naar artikel]
Nederlander Bart van den Akker schrok zich rot toen hij dit weekend wat druiven uit de koelkast pakte. Er bleek een vogelspin in het bakje pitloze druiven uit Chili te zitten. [naar artikel]
In Hasselt zijn vandaag de druiven geplukt die daar de voorbije maanden op een 24 meter hoog gebouw geteeld zijn. De druiven werden gekweekt aan 40 druivenstokken, op een dakterras. De wijnbouwer ziet voordelen door de overvloedige zon op het dak, terwijl het gebouw klimaatbestendiger wordt. [naar artikel]
Wie een zoete spread op zijn boterhammen verkiest, gaat daarbij op vlak van gezondheid liever voor pindakaas dan voor choco. Maar welke soort pindakaas is het gezondst en lekkerst binnen dat grote supermarktaanbod? Voedingsexperte Karolien Olaerts haalde haar lepel boven om 10 soorten te proeven: van het bekende Calvé tot de huismerken van de supermarkten. “Deze heeft een véél hogere prijs dan de andere, terwijl hij even voedzaam is...” Welke is de grote winnaar? [naar artikel]
Cava is een relatief goedkope schuimwijn in vergelijking met champagne, omdat de druiven makkelijk te telen en machinaal te oogsten zijn. De arbeid in Spanje is ook goedkoper. Bovendien moet de schuimwijn ook minder lang rusten. Daarom is cava een populair alternatief voor de duurdere champagne tijdens de feesten, legt sommelier-conseil Sanaz Sadegh uit. [naar artikel]
Wie een zoete spread op zijn boterhammen verkiest, gaat daarbij op vlak van gezondheid liever voor pindakaas dan voor choco. Maar welke soort pindakaas is het gezondst en lekkerst binnen dat grote supermarktaanbod? Voedingsexperte Karolien Olaerts haalde haar lepel boven om 10 soorten te proeven: van het bekende Calvé tot de huismerken van de supermarkten. “Deze heeft een véél hogere prijs dan de andere, terwijl hij even voedzaam is...” Welke is de grote winnaar? [naar artikel]
Welk brood is nu eigenlijk het gezondst? Is er een verschil in smaak tussen een rond en een vierkant brood? Is het een goed idee om meerdere broden tegelijk aan te kopen en ze dan in te vriezen? En waarom scheuren boterhammen tegenwoordig zo snel bij het smeren? Experts beantwoorden al jullie vragen over brood. [naar artikel]
Wereldmelkdag vandaag is een geschikte dag om stil te staan bij het oude gezegde ‘melk is goed voor elk’. Naast die gewone koemelk die vroeger de enige 'melk’ in het schap van de supermarkt was, staan nu veel plantaardige varianten op basis van soja, haver of zelfs aardappelen: welke is dan het gezondst? En is die koemelk zo slecht voor ons als wordt beweerd? Diëtiste Celien Rombouts legt uit. “De grootste verschillen zitten in de hoeveelheden verzadigd vet en suikers.” [naar artikel]
Frans onderzoek bewijst het: wijn wordt beter van muziek. De druiven zouden er namelijk beter van worden. [naar artikel]
Een overvloedige druivenoogst uit eigen tuin, gewoon in België? Dat kan zeker én het is makkelijker dat je denkt. Je kan zelfs druiven kweken in een pot. Daarom bundelt vtwonen.be alle knowhow voor een schitterende oogst. [naar artikel]
Op vakantie, tijdens een daguitstap naar de kust of de Ardennen of op een terrasje om de hoek: wat een mens deze zomer ook doet, eten moeten we sowieso. En om je te helpen bij al die rijkelijk gevulde menukaarten stellen we Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA wekelijks voor een dilemma: wat is nu het gezondst? Vandaag: de strijd der dips. [naar artikel]
Op vakantie, tijdens een daguitstap naar de kust of de Ardennen of op een terrasje om de hoek: wat een mens deze zomer ook doet, eten moeten we sowieso. En om je te helpen bij al die rijkelijk gevulde menukaarten stellen we Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA wekelijks voor een dilemma: wat is nu het gezondst? Vandaag: een Mars en Snickers of hun ijsvariant. [naar artikel]
Het yoghurtaanbod in de supermarkt kan vandaag al eens voor keuzestress zorgen. Skyr, Griekse yoghurt, een plantaardig alternatief of de klassieke varianten: aan keuze geen gebrek, maar welke is de gezondste? Diëtiste Sanne Mouha zet alle soorten yoghurt op een rijtje, beantwoordt vijf vragen over yoghurt én deelt twee gezonde yoghurtrecepten. “Alleen de 0%-versie van Griekse yoghurt is mager en eiwitrijk.” [naar artikel]
Op vakantie, tijdens een daguitstap naar de kust of de Ardennen of op een terrasje om de hoek: wat een mens deze zomer ook doet, eten moeten we sowieso. En om je te helpen bij al die rijkelijk gevulde menukaarten stellen we Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA wekelijks voor een dilemma: wat is nu het gezondst? Vandaag: tiramisu of chocomousse. [naar artikel]
Supermarktketen Delhaize bestaat 150 jaar, en viert dat met een ‘1+1 gratis’-actie. Maar dat is niet naar de zin van trouwe klant Chantal Fransen, een 58-jarige alleenstaande vrouw uit Hasselt. “Wat ben ik met twee bakjes druiven of twee zakken aardappelen? Waarom kunnen de acties niet gewoon doorgaan als de helft van de normale prijs?”, schrijft ze in een open brief aan Delhaize. [naar artikel]
Op vakantie, tijdens een daguitstap naar de kust of de Ardennen of op een terrasje om de hoek: wat een mens deze zomer ook doet, eten moeten we sowieso. En om je te helpen bij al die rijkelijk gevulde menukaarten stellen we Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA wekelijks voor een dilemma: wat is nu het gezondst? Vandaag: de Berlijnse bol of de eclair. [naar artikel]
De oogst van de druiven is dit jaar uitstekend. Zo ook op wijndomein Caybergh, waar men in 2011 startte met het oogsten van druiven en waar dit jaar, naar eigen zeggen, het beste jaar ooit is. Vandaag werden de laatste druiven geplukt op de Caybergh en daarbij kreeg het de hulp van enkele studenten. [naar artikel]
Hevige bosbranden legden vorig jaar een deel van de wijngaarden van Californië in as. Sommige druiven smaakten daardoor vies of roken naar as. Wijnmaker Nicolas Quille kwam op het idee om van de druiven wodka te maken. [naar artikel]
Het prestigieuze Franse champagnehuis Taittinger (Reims) heeft deze week zijn eerste druiven op Engelse bodem geplant. Dat gebeurde in het graafschap Kent, ten zuidoosten van Londen. De productie is voor de Britse markt bestemd en de flessen zullen niet voor 2023 worden verkocht. Waarom is dit belangrijk? Taittinger is het eerste grote champagnemerk dat zich […] The post Taittinger: eerste groot champagnemerk kweekt druiven in Engeland appeared first on Express [NL]. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.