Het yoghurtaanbod in de supermarkt kan vandaag al eens voor keuzestress zorgen. Skyr, Griekse yoghurt, een plantaardig alternatief of de klassieke varianten: aan keuze geen gebrek, maar welke is de gezondste? Diëtiste Sanne Mouha zet alle soorten yoghurt op een rijtje, beantwoordt vijf vragen over yoghurt én deelt twee gezonde yoghurtrecepten. “Alleen de 0%-versie van Griekse yoghurt is mager en eiwitrijk.” [naar artikel]
Het yoghurtaanbod in de supermarkt kan vandaag al eens voor keuzestress zorgen. Skyr, Griekse yoghurt, kefir, een plantaardig alternatief of de klassieke varianten: aan keuze geen gebrek, maar hoe zit het met de gezondheidsclaims? Welke kloppen (niet)? Diëtiste Sanne Mouha bespreekt alle soorten yoghurt op een rijtje en deelt enkele gezonde yoghurtrecepten. “Van yoghurt met veel verzadigde vetten, zoals volle of Griekse yoghurt, eet je best geen al te grote porties.” [naar artikel]
Het yoghurtaanbod in de supermarkt kan vandaag al eens voor keuzestress zorgen. Skyr, Griekse yoghurt, een plantaardig alternatief of de klassieke varianten: aan keuze geen gebrek, maar welke is écht gezond? Diëtiste Sanne Mouha zet alle soorten yoghurt op een rijtje en deelt enkele gezonde yoghurtrecepten. “Van yoghurt met veel verzadigde vetten, zoals volle of Griekse yoghurt, eet je best geen al te grote porties.” [naar artikel]
Het yoghurtaanbod in de supermarkt kan vandaag al eens voor keuzestress zorgen. Skyr, Griekse yoghurt, een plantaardig alternatief of de klassieke varianten: aan keuze geen gebrek, maar welke is écht gezond? Diëtiste Sanne Mouha zet alle soorten yoghurt op een rijtje en deelt enkele gezonde yoghurtrecepten. “Van yoghurt met veel verzadigde vetten, zoals volle of Griekse yoghurt, eet je best geen al te grote porties.” [naar artikel]
Bijna de helft van de Belgen heeft een te hoge cholesterol: dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Cardiologische Liga uit 2022. “Nochtans kan je met kleine inspanningen op vlak van voeding die alarmerende cijfers onder controle krijgen”, zegt diëtiste Sanne Mouha. Wat is cholesterol en hoe pak je een te hoog gehalte aan? Mouha scheidt 9 feiten van fabels, geeft 10 tips om je cholesterol omlaag te krijgen én deelt een recept dat ‘cholesterol beaters’ bevat. [naar artikel]
Bijna de helft van de Belgen heeft een te hoge cholesterol: dat blijkt uit recente cijfers van de Cardiologische Liga van maart dit jaar. “Nochtans kan je met kleine inspanningen op vlak van voeding die alarmerende cijfers onder controle krijgen”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. Wat is cholesterol en hoe pak je een te hoog gehalte precies aan? Mouha scheidt 9 feiten van fabels, geeft 10 tips om het gehalte omlaag te krijgen én deelt een recept dat ‘cholesterol beaters’ bevat. [naar artikel]
Eerst het slechte nieuws: de kans dat ook jij met te hoge cholesterol rondloopt, is groot. Ongeveer 70% van de bevolking heeft namelijk te hoge cholesterolwaarden. En dat is niet zo onschuldig, want “hoe hoger je cholesterol, hoe groter je kans op hart- en vaatziekten,” legt cardioloog Ernst Rietzschel uit. Het goede nieuws? Met een gezondere levenswijze kan je de cholesterol in je bloed een béétje doen zakken. De prof legt uit wat je zelf kan (en moet) doen. [naar artikel]
56 procent van de Belgen eet minstens vier keer per week vlees, blijkt uit een onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). “Je leest veel tegenstrijdige dingen over vlees, maar het kan wel degelijk in een gezond eetpatroon passen”, legt diëtist Michaël Sels uit. Welke soort is dan het gezondst? En welke het goedkoopst? Sels tipt hoe je die vier keer vlees per week best invult en Jan De Boeck van Consumer Panel GfK Belgium werpt een blik op de prijsverschillen per kilo. [naar artikel]
Een te hoge cholesterol is doodsoorzaak nummer één in ons land, maar vier op de vijf Belgen - zo blijkt uit een nieuw onderzoek - lopen mogelijk onwetend met de ‘stille doder’ rond. “Het is een grote misvatting dat cholesterol een probleem van oudere mensen is”, zegt professor cardiologie Ernst Rietzschel (UZ Gent). Hij beantwoordt vijf vragen over cholesterol. [naar artikel]
Wat eet je beter wel als je last hebt van een te hoge cholesterol en wat laat je beter links liggen? En kun je het cholesterolgehalte überhaupt alleen met aanpassingen in je menu naar beneden krijgen? Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA en auteur van ‘Lekker lang leven’, legt het uit. [naar artikel]
Neem je jezelf ieder jaar opnieuw voor om gezonder te gaan leven, maar berg je die goede voornemens binnen de maand alweer op? In de ‘Start Gezond’-challenge verzamelde HLN-voedingsdeskundige Sandra Bekkari zeven tips om het deze keer anders aan te pakken. Als afsluiter beantwoordt ze tien lezersvragen die tijdens de challenge haar richting uitkwamen. Van een gezonde boodschappenlijst tot die laatste 5 kilo wegkrijgen: hoe pak je dat aan? [naar artikel]
Volgens een nieuw rapport van de WHO heeft 1 op de 3 mensen wereldwijd last van een te hoge bloeddruk of hypertensie en is dat aantal de laatste 30 jaar zelfs verdubbeld. “Vaak zien we een combinatie van een te hoge bloeddruk, te hoge cholesterol, overgewicht én roken”, vertelt huisarts Mattijs Govaerts. “Met kleine aanpassingen in voeding maak je er komaf mee.” Samen met Sanne Mouha zet hij 5 eenvoudige dingen op een rijtje die kunnen helpen. “Dit ingrediënt vermijd je best.” [naar artikel]
Bijna de helft van de Belgen heeft een te hoge cholesterol, zegt de Cardiologische Liga. “Het is belangrijk om die cholesterol te laten testen via een bloedonderzoek, omdat het een invloed heeft op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten", vertelt cardioloog Mathias Vrolix. Hoe zit het dan met de zelftesten die je online kan vinden: zijn die betrouwbaar? En hoe vaak moet je jouw cholesterol laten testen om zeker te zijn? [naar artikel]
IJslandse, Griekse, Turkse, mager, zonder suiker, zonder stukjes, met soja...weet jij nog wat je wederhelft bedoelt als er 'yoghurt' op het... [naar artikel]
2,5 miljoen Belgen hebben last van een te hoge bloeddruk en maar liefst 13 procent van de sterfgevallen wereldwijd is aan deze kwaal te wijten, blijkt uit cijfers van de WHO. “Vaak zien we een combinatie van een te hoge bloeddruk, te hoge cholesterol, overgewicht én roken”, vertelt huisarts Mattijs Govaerts. Dankzij concrete voedingstips van hem en diëtiste Sanne Mouha maak je er komaf mee: “Deze 5 eenvoudige dingen helpen én dit ingrediënt vermijd je best.” [naar artikel]
In jouw keuken staat ongetwijfeld een fles klassieke olijfolie in de kast, al dan niet extra vierge. Maar er bestaan natuurlijk nog andere soorten olie om mee te koken. Diëtiste Sanne Mouha neemt er elf onder de loep. “Dit is géén wondermiddel, zoals vaak wordt beweerd”, verrast ze. Wat zijn wel goede oliën voor dagelijks gebruik? Hoeveel kosten ze? En welke oliën zijn nu echt het gezondst? [naar artikel]
Een op twee Belgen met een te hoog cholesterolgehalte in het bloed, past zijn of haar levensstijl niet aan. Dat moet vrijdag blijken uit een online bevraging van studiebureau iVox in opdracht van geneesmiddelenproducent Novartis, uitgevoerd bij 1.000 Belgen. Een te hoge cholesterol is nochtans een belangrijke risicofactor op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. [naar artikel]
Wereldmelkdag vandaag is een geschikte dag om stil te staan bij het oude gezegde ‘melk is goed voor elk’. Naast die gewone koemelk die vroeger de enige 'melk’ in het schap van de supermarkt was, staan nu veel plantaardige varianten op basis van soja, haver of zelfs aardappelen: welke is dan het gezondst? En is die koemelk zo slecht voor ons als wordt beweerd? Diëtiste Celien Rombouts legt uit. “De grootste verschillen zitten in de hoeveelheden verzadigd vet en suikers.” [naar artikel]
Eerst het slechte nieuws: de kans dat ook jij met te hoge cholesterol rondloopt, is groot. Ongeveer 70% van de bevolking heeft namelijk te hoge cholesterolwaarden. En dat is niet zo onschuldig, want “hoe hoger je cholesterol, hoe groter je kans op hart- en vaatziekten,” legt cardioloog Ernst Rietzschel uit. Het goede nieuws? Met een gezondere levenswijze kan je de cholesterol in je bloed een béétje doen zakken. De prof legt uit wat je zelf kan (en moet) doen. [naar artikel]
De Belgische Cardiologische Liga heeft een campagne opgestart om mensen beter te informeren over cholesterol. Onder de titel ‘Juist of Fout: 11 theorieën over Cholesterol’ worden de Belgen geconfronteerd met een reeks al dan niet correcte uitspraken over het onderwerp. [naar artikel]
De Belg kan niet zonder charcuterie op de boterham: 99 procent van alle gezinnen kocht in 2022 vleesbeleg, van salami tot serranoham, volgens VLAM. Maar van welke charcuterie blijf je beter weg wil je geen overdaad aan zout en vet op je brood? En hoeveel mag je er eten zonder zorgen? Onze diëtiste vergelijkt alle populaire opties. “Dit vlees is verrassend genoeg niet zo slecht en zelfs vrij puur.” [naar artikel]
Bijna de helft van de Belgen heeft een te hoge cholesterol: dat blijkt uit recente cijfers van de Cardiologische Liga van maart dit jaar. “Nochtans kan je met kleine inspanningen op vlak van voeding die alarmerende cijfers onder controle krijgen”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. Wat is cholesterol en hoe pak je een te hoog gehalte precies aan? Mouha scheidt 9 feiten van fabels, geeft 10 tips om het gehalte omlaag te krijgen én deelt een recept dat ‘cholesterol beaters’ bevat. [naar artikel]
Bijna de helft van de Belgen heeft een te hoge cholesterol: dat blijkt uit recente cijfers van de Cardiologische Liga van maart dit jaar. “Nochtans kan je met kleine inspanningen op vlak van voeding die alarmerende cijfers onder controle krijgen”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. Wat is cholesterol en hoe pak je een te hoog gehalte precies aan? Mouha scheidt 9 feiten van fabels, geeft 10 tips om het gehalte omlaag te krijgen én deelt een recept dat ‘cholesterol beaters’ bevat. [naar artikel]
Hoewel het aanbod aan vegetarische alternatieven is toegenomen, zien we dat Belgen amper 2 procent minder vlees en vis eten dan 10 jaar geleden. “In de Vlaamse eetcultuur zit vlees duidelijk diep ingebakken”, klinkt het in het VTM Nieuws. “Vlees kan wél effectief in een gezond eetpatroon passen”, legt diëtist Michaël Sels uit. Welke vleessoort is dan het gezondst? En hoeveel porties per week zijn aangeraden? “Er is een verschil tussen een biefstuk en salami.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.