Het is een topdruivenjaar. De druiven zijn vroeger rijp, de trossen dikker, en de bessen zoet en sappig. Zelf druiven kweken is niet moeilijk, je... [naar artikel]
De oogst van de druiven is dit jaar uitstekend. Zo ook op wijndomein Caybergh, waar men in 2011 startte met het oogsten van druiven en waar dit jaar, naar eigen zeggen, het beste jaar ooit is. Vandaag werden de laatste druiven geplukt op de Caybergh en daarbij kreeg het de hulp van enkele studenten. [naar artikel]
Nooit eerder zijn de Duitse wijnboeren gestart met het oogsten van hun druiven. Door de warme lente en de nog warmere zomer zijn de druiven veel vroeger rijp. [naar artikel]
Of je nu witte, groene, rode of paarse druiven verkiest: de Belg eet ze graag. Druiven staan op een mooie zesde plek in de top tien van meest gekochte fruitsoorten volgens een onderzoek van VLAM. Vaak lees je dat die rode druiven gezonder zijn dan de witte of groene, en soms hoor je dat druiven samen met bananen ‘dikmakers’ zouden zijn binnen de fruitcategorie. Maar klopt dat wel? Voedingsdeskundige Frouwkjen van Duin legt uit. [naar artikel]
BORGLOONGin met Limburgse druiven in plaats van graanalcohol als basis: wijnbouwer Ghislain Houben uit Borgloon brengt in september met Bel’Uva de eerste Belgische druiven-gin op de markt. “Gemaakt van druivenschil, wat voor ons normaal een afvalproduct is”, legt hij uit. [naar artikel]
Nederlander Bart van den Akker schrok zich rot toen hij dit weekend wat druiven uit de koelkast pakte. Er bleek een vogelspin in het bakje pitloze druiven uit Chili te zitten. [naar artikel]
Ondanks de kwakkelzomer, verwachten de wijnboeren in het Hageland een prima wijnjaar. Tijdens de bloei was het zonnig en de regen van de voorbije periode heeft ervoor gezorgd dat de druiven goed konden groeien. Volgens wijnboer Jos Van Laer uit Bekkevoort zullen er dit jaar twintig procent meer druiven geoogst kunnen worden om wijn van te maken. [naar artikel]
In Boezinge bij Ieper gingen dieven aan de haal met een kleine 200 kilogram druiven van wijndomein Zilver Cruys. Eigenaar Filip Decroix verliest ongeveer 1.200 euro aan inkomsten door de diefstal. De dieven hebben naar schatting 3 uur geplukt. [naar artikel]
Een tros druiven, premier Paul Vanden Boeynants en France Gall die de jazztoer opgaat: dat zijn de ingrediënten van dit filmpje uit 1966 van het toenmalige populaire BRT-programma "Echo". De Franse popster France Gall, die in 1965 het Songfestival had gewonnen, trad op tijdens de Druivenfeesten in Overijse. Vandaar de tros druiven en de aanwezigheid van hoge gasten als de premier. France Gall zong er onder meer "Jazz à gogo", een nummer uit 1964. [naar artikel]
De champagneverkoop stokt wereldwijd. Want in onze bubbel drinken we minder bubbels, en dat leidt tot paniek bij grote huizen als Bollinger, Moët & Chandon en Piper-Heidsieck. Om de prijs niet te laten instorten, willen de champagnehuizen minder druiven oogsten en er meer laten rotten. [naar artikel]
Hevige bosbranden legden vorig jaar een deel van de wijngaarden van Californië in as. Sommige druiven smaakten daardoor vies of roken naar as. Wijnmaker Nicolas Quille kwam op het idee om van de druiven wodka te maken. [naar artikel]
Cava is een relatief goedkope schuimwijn in vergelijking met champagne, omdat de druiven makkelijk te telen en machinaal te oogsten zijn. De arbeid in Spanje is ook goedkoper. Bovendien moet de schuimwijn ook minder lang rusten. Daarom is cava een populair alternatief voor de duurdere champagne tijdens de feesten, legt sommelier-conseil Sanaz Sadegh uit. [naar artikel]
Een tros druiven heeft een recordprijs gehaald op een veiling in Japan, waar de Ruby Romandruif een statussymbool is. De man telde 1.1 miljoen [naar artikel]
Jeroen Houben (21) en vader Ghislain (53) van wijndomein Hoenshof in Hoepertingen (Borgloon) gaan fruittelers inschakelen om druiven voor hun wijnen te telen. Ze hopen ze 100 hectare extra aan wijnbouw in Limburg en het Hageland te creëren. Daarmee zouden ze veruit de grootste speler van België worden. “Door schaalvergroting willen we de Belgische wijnmarkt openbreken. En de fruittelers krijgen een alternatief nu hun inkomsten kelderen. Wij bieden ze een vaste prijs voor hun druiven.” [naar artikel]
Op wijndomein Oud Conynsbergh in Boechout loopt vanaf vandaag een valkenier tussen de wijnranken. Houtduiven zijn dol op druiven en dat is slecht nieuws voor de wijnbouwer. "Met een slechtvalk willen we de duiven op een biologische manier bestrijden en onze oogst beschermen", zegt directeur Kris Van De Sompel op Radio 2 Antwerpen. [naar artikel]
Druivenroomijs maken bleek jarenlang onmogelijk voor ijsbereiders. Omdat druiven zo veel water bevatten, zou je er geen romig ijs van kunnen maken. Hilde Chantrain uit Sint-Job-in-’t-Goor (Brecht) bewijst nu het tegendeel. [naar artikel]
De Nobertijnen van Averbode hebben wijn aan hun assortiment van dranken toegevoegd. Het gaat om wijn van druiven die geteeld worden op het domein van een voormalige Nobertijnenabdij in Frankrijk. Per fles die verkocht wordt, gaat 1 euro naar een goed doel. [naar artikel]
Wijndomein "Pres de Gand" in Borsbeke bij Herzele lanceert een Ratafia, met druiven die anders in de vuilbak belanden. Ratafia is een aperitief, vooral bekend in Spanje en Frankrijk. De wijnboer heeft zo een duurzame oplossing gevonden voor de overschotten in het wijnproductieproces. [naar artikel]
Een overvloedige druivenoogst uit eigen tuin, gewoon in België? Dat kan zeker én het is makkelijker dat je denkt. Je kan zelfs druiven kweken in een pot. Daarom bundelt vtwonen.be alle knowhow voor een schitterende oogst. [naar artikel]
Druiven in de tuin kweken lukte altijd al in ons klimaat, maar de warmere zomers nu leveren nog meer en nog zoetere vruchten op. Een goede reden om er zeker te planten, vindt tuinexperte Laurence Machiels. Hoe en waar zet je een druivelaar best? En welke druiven kies je: blauwe, witte, roze of pitloze? [naar artikel]
Door de aanhoudende warmte beleven de Belgische wijngaarden momenteel de beste tijden in ons land. De combinatie van weinig regenval met volle zon zorgt namelijk voor een perfecte mix bij de druiven in de wijngaard. Door de warmte zijn er minder ziektes en geen meeldauw, wat zorgt voor mooie trossen druiven. “De wijngaard is in topvorm, we verwachten een uitstekend wijnjaar voor 2022", alsdus de wijnboeren. [naar artikel]
05:00 Een start-up uit San Francisco claimt in 15 minuten synthetische wijn te kunnen maken zonder druiven. Het goedkope labbrouwsel valt amper te onderscheiden van duurdere gewone wijnen. [naar artikel]
In de Eén-serie ‘Thuis’ is Kobe volop in de weer met druiven plukken in zijn wijngaard. Niet raar, want bij de start van het najaar komt de druivenoogst op gang. Alleen: de afleveringen die nu op tv komen, zijn al voor de zomer ingeblikt. Hoe dat kan? Een knap staaltje montagewerk, zo blijkt. [naar artikel]
In Spanje hebben wijnboeren oude ‘vergeten’ wijndruiven herontdekt die klimaatbestendig zijn. Dat zorgt voor een sprankeltje hoop, nu de industrie ontzettend worstelt met de klimaatverandering. Druiven zijn namelijk erg gevoelig aan extreem weer, droogte en stijgende temperaturen. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.