Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

Zijn asperges werkelijk Vlaamser dan stoofvlees-friet? De canondiscussie die het meeste pijn doet

10/05/2023 - 19:44
"Balletjes in tomatensaus en asperges op z’n Vlaams krijgen een eervolle vermelding in de Vlaamse canon, maar liefhebbers van de stevige fond blijven op hun honger zitten: van stoofvlees met friet geen spoor. Waarom zijn ‘carbonades flamandes’ minder Vlaams dan ‘asperges à la flamande’? Voedingshistoricus Peter Scholliers (VUB) en auteur en tv-gezicht Regula Ysewijn over de canondiscussie die het meeste pijn doet. “We hebben zo’n rijke eetcultuur, dit voelt als een gemiste kans.”"

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Zijn asperges Vlaamser dan stoverij? “Stoofvlees bereid met bier had ook in de canon gemogen!” (10/05/2023 - Het Laatste Nieuws)

Balletjes in tomatensaus en asperges op z’n Vlaams krijgen een eervolle vermelding in de Vlaamse canon, maar liefhebbers van de stevige fond blijven op hun honger zitten: van stoofvlees met friet geen spoor. Waarom zijn ‘carbonades flamandes’ minder Vlaams dan ‘asperges à la flamande’? Voedingshistoricus Peter Scholliers (VUB) en auteur en tv-gezicht Regula Ysewijn wikken en wegen. “We hebben zo’n rijke eetcultuur, dit voelt als een gemiste kans.” [naar artikel]


2. Stoofvlees-friet van Jeroen Meus (30/01/2017 - Het Laatste Nieuws)

Er bestaat geen twijfel over: stoofvlees-friet is wat de Vlaming het allerliefste eet. Van weinig gerechten bestaan zo veel verschillende [naar artikel]


3. Waar eet je de lekkerste stoofvlees-friet? Dit is de (voorlopige) top 10 (01/03/2019 - Gazet van Antwerpen)

Waar in Antwerpen eet jij het allerlekkerste stoofvlees met frietjes? Waar is het vlees zo zacht als boter en zijn de frietjes nog vers gesneden? Nomineer je favoriete restaurant voor stoofvlees-friet in Antwerpen en omgeving en maak kans op een van de 300 etentjes. [naar artikel]


4. In dit Antwerps restaurant eet je de lekkerste stoofvlees-friet (21/03/2019 - Gazet van Antwerpen)

Het restaurant met De Lekkerste Stoofvlees-Friet is bekend. De jury koos voor de stoofvleesschotel van Ciro’s met uitbaters Eugène Haesaerts en Claude Sondag. De Arme Duivel en ’t VoorHuys in Merksem volgen hen op de hielen. [naar artikel]


5. Charlotta viert 101ste verjaardag met friet stoofvlees en lekker pintje bier (25/10/2023 - Het Belang van Limburg)

Het zit in de familie, want daar haalde iedereen al een respectabele leeftijd. Woensdag mocht ook Charlotta Van Ael 100 kaarsjes uitblazen. Dat vierde ze samen met haar man Vic Heylen (94), een portie stoofvlees friet en een lekker biertje. “Ik hoop dat ik 110 jaar mag worden.” [naar artikel]


6. De lekkerste stoofvlees-friet van Antwerpen vind je bij Ciro’s en dit is waarom (21/03/2019 - Gazet van Antwerpen)

Restaurant Ciro’s serveert de lekkerste stoofvlees-friet uit het Antwerpse! Voor de wedstrijd ‘De Lekkerste’ van Gazet van Antwerpen stemden 6.500 lezers op het restaurant waar zij de stoofvleesbereiding het best konden smaken. Nadien volgde een kwaliteitsbeoordeling door de jury in de vijf restaurants die de meeste stemmen haalden. Ciro’s kwam hier als beste uit, ook al stemden de lezers van Gazet van Antwerpen restaurant de Bomma naar de top van de lijst. [naar artikel]


7. Waar eet je de lekkerste stoofvlees-friet? Dit is de (voorlopige) top 5 (07/03/2019 - Gazet van Antwerpen)

Liefst 6.500 lezers brachten hun stem uit in onze zoektocht naar het restaurant waar ze De Lekkerste Stoofvlees-Friet serveren. Van alle restaurants die zij naar voor brachten, bleven er vijf bovendrijven: ’t VoorHuys, De Arme Duivel, Ciro’s, De 7 Schaken en De Bomma. [naar artikel]


8. Zo maakt Jeroen Meus stoofvlees met frieten klaar (30/01/2017 - Het Laatste Nieuws)

Er bestaat geen twijfel over: stoofvlees-friet is wat de Vlaming het allerliefste eet. Van weinig gerechten bestaan zo veel verschillende [naar artikel]


9. Antwerpse daklozen krijgen op oudejaarsavond stoofvlees met frietjes (31/12/2020 - Gazet van Antwerpen)

Road 2 Care trakteert op oudejaarsavond Antwerpse dak- en thuislozen op een pak friet met vers stoofvlees en een grote toef mayonaise. Dat doet de sociale organisatie aan daklozencentrum Victor op de Desguinlei. Net zoals op kerstavond, zetten ook tal van andere organisaties initiatieven op om wie het moeilijk heeft in onze stad toch een fijne overgang naar het nieuwe jaar te geven. [naar artikel]


10. Van stoofvlees met friet tot scampi diabolique: Jeroen Meus over populairste recepten bij 2.000e "Dagelijkse kost"  (19/11/2019 - VRT NWS)

Elke dag tovert Jeroen Meus in "Dagelijkse kost" een nieuw gerecht op tafel. Vanavond doet hij dat voor de 2.000e keer. Het wordt een feestaflevering met balletjes met krieken en verse boter. De afgelopen 9 jaar werden alle recepten uit "Dagelijkse kost" verzameld op de website van Eén. De populairste gerechten zijn daar stoofvlees met friet, lasagne, spaghetti bolognaise, spaghetti carbonara en scampi's diabolique. "Ongelofelijk", zegt Meus, die gepassioneerd over zijn recepten vertelt. [naar artikel]


11. Swa maakt 150 kilo stoofvlees voor Tomorrowland (14/07/2018 - Gazet van Antwerpen)

150 kilo stoofvlees bereiden. Dat was de gigantische klus waar Swa en Marieke vandaag voor stonden. Swa en Marieke zijn 65 en 61 en gooien volgend weekend de deuren van hun frietkraam open op Tomorrowland in Boom. Ze bereiden exclusief voor de festivalgangers écht Belgisch stoofvlees met friet. De organisatoren van het dancefestival zijn al van kinds been trouwe klanten van Swa en Marieke. En door een banale weddenschap kwamen ze op het festival terecht. [naar artikel]


12. Hier eet je het lekkerste stoofvlees (17/03/2018 - Gazet van Antwerpen)

Alleen al het idee dat er goed stoofvlees op tafel komt, doet me hunkeren naar het avondeten. Stoofvlees kan je van allerhande stukken vlees en van verschillende dieren maken. Je moet helemaal geen keukenprins zijn om het zelf te bereiden. Je gaat naar een goede slager en verder heb je echt niet zoveel nodig. [naar artikel]


13. Waar eet je het lekkerste stoofvlees aan de Belgische kust? Luc Bellings vindt één topper: “Dit is zelfs een 11/10 waard” (01/07/2023 - Het Laatste Nieuws)

Zomer of geen zomer: een Belgische klassieker zoals stoofvlees-friet smaakt altijd. Luc Bellings passeert in vijf zaken aan de kust om het gerecht te proeven en te beoordelen. Waar vind je tijdens dit seizoen het beste stoofvlees die qua prijs-kwaliteit helemaal klopt? Hij bestelt het gerecht in Zeebrugge, Wenduine, Bredene, Nieuwpoort en Knokke. “Zo fantastisch het vlees, zo rampzalig de frieten.” [naar artikel]


14. Waarom asperges nu zo duur zijn (04/04/2018 - VRT NWS)

Doordat de prijs van Belgische asperges momenteel erg hoog is, is de kans groot dat er afgelopen weekend bij u geen asperges à la flamande op het paasmenu stond. Nochtans is de lekkernij een traditioneel gerecht om rond Pasen te eten. Hoe komt het dat asperges nu zo duur zijn en heeft dat een impact op de smaak? [naar artikel]


15. Legendarische baandancing De Toverfluit viert zestigste verjaardag met frieten en stoofvlees voor alle trouwe klanten (15/07/2018 - Gazet van Antwerpen)

De Toverfluit in Halle vierde zaterdag haar zestigste verjaardag. Uitbaters Eddy en Rita trakteerden al hun gasten op friet met stoofvlees. De baandancing staat al een jaar over te nemen. Alle gasten willen dat De Toverfluit in zijn huidige vorm blijft bestaan. [naar artikel]


16. Waarom we zo van asperges houden (16/04/2019 - VRT NWS)

De eerste asperges zijn inmiddels al geoogst en gegeten en staan alweer volop op het menu. Maar wat verklaart nu dat enorme succes van asperges in ons land? "Ze zijn betaalbaar, ze passen in de trend van vegetarisch eten en zijn seizoensgebonden: kortom asperges hebben alles", zegt chef-kok Geert van Hecke. [naar artikel]


17. Zo perfectionistisch is Sergio Herman: ook friet-met-stoofvlees moet f***ing perfect zijn (27/01/2018 - Het Belang van Limburg)

BrusselIn december sloot Sergio Herman zich één week lang op met buitenlandse aardappelexperts om niets anders te doen dan frieten te bakken. “De techniek staat voor mij nog niet op punt”, zegt de Zeeuwse topchef die binnenkort ook in Brussel en Gent neerstrijkt met zijn frieten. “Klanten zeggen me dat ze lekker zijn, maar ikzelf ben nog niet tevreden. Ze moeten nog krokanter, smeuïger, constanter. Maar ik ben er bijna.” Het bakje hieronder, de topper van zijn zaak, was ook één lange zoektocht. “Frietje met stoofvlees klinkt eenvoudig, maar het is het niet. Het is zoeken, proeven, proberen. Anderhalf jaar lang. Eén graad maakt echt verschil.” Om maar te zeggen dat ook een simpele friet voor Sergio ‘f*cking perfect’ moet zijn. [naar artikel]


18. Sterrenchef Luc Bellings keurt stoofvlees aan de kust: “Dit gerecht verdient maar één bestemming: de vuilnisbak” (18/07/2021 - Het Laatste Nieuws)

Als het weer wat meezit, wordt de Belgische kust ook deze zomer weer de populairste vakantiebestemming. Is de kusthoreca klaar voor die overrompeling? Sterrenchef Luc Bellings en onze journalist Stefan Vanderstraeten zoeken het uit. Zeven zaterdagen, 35 restaurants, zeven oerklassieke gerechten. Vandaag op het menu: stoofvlees-friet, [naar artikel]


19. Gurbet van frituur De Lange Friet uit Gent eet elke dag frietjes: "Vroeger zelfs twee keer per dag" (06/11/2023 - VRT NWS)

De Week van de Friet is de hoogmis voor alle Belgische frituristen. Ook voor Gurbet Cetinkaya van de Gentse frituur De Lange Friet. Zij eet zelf al 30 jaar lang elke dag frietjes. "Vroeger was dat zelfs twee keer per dag. Met veel zout en mayonaise. Het liefst nog met stoofvlees of met vegetarische bitterballen erbij”, vertelt ze aan Radio2-reporter Margaux van de regio. [naar artikel]


20. Bistro Odiel aan Velodroom opent de deuren: “Hier eet je volkoren pasta, maar ook stoofvlees met frieten ” (28/09/2023 - Het Belang van Limburg)

Fietsliefhebbers met een hongertje kunnen voortaan terecht bij bistronomie ‘Odiel’ aan de Velodroom in Heusden-Zolder. “We hebben aangepaste menu’s voor sporters, maar even goed stoofvlees met friet.” De naam Odiel is inderdaad een eerbetoon aan een Belgische wielerlegende. [naar artikel]


21. Daar zijn de asperges: onze chef geeft je tips over hoe je ze het best kookt (08/04/2021 - Het Belang van Limburg)

Het aspergeseizoen is in volle gang. Maar hoe weet je nu of de asperges vers zijn? En hoe schil je ze en gaar je asperges het best? Goesting vroeg het aan chef Wilfried Beliën. [naar artikel]


22. Hier eet je de lekkerste asperges van Antwerpen (13/05/2017 - Gazet van Antwerpen)

Elk jaar weer kijk ik reikhalzend uit naar het aspergeseizoen. Geloof me vrij en wees er trots op, onze witte asperges zijn de beste ter wereld, neem met minder geen genoegen. Het oogsten van de witte asperges is een specialiteit van onze contreien. Een delicate bezigheid omdat de asperges zo min mogelijk aan zonlicht blootgesteld mogen worden, zodat ze mooi wit blijven. [naar artikel]


23. Waarom asperges niet alleen lekker, maar ook gezond zijn (tip: ze verhelpen je kater) (06/04/2018 - Het Laatste Nieuws)

Wie lente zegt, zegt asperges. Buiten mogelijke toiletbezoeken met een geurtje is er geen enkele reden om ze niet op het menu te zetten. Asperges... [naar artikel]


24. Limburg Smaakt naar Meer: Stoofvlees met honingbier (01/10/2018 - Het Belang van Limburg)

Dit Stoofvlees Op Grootmoeders Wijze Met Honingbier En Appelstroop Is Een Zoete Variatie Op Een Vlaamse Klassieker. Hoe het stoofvlees smaakt? Als een warm dekentje op een koude dag: heerlijk! [naar artikel]


25. Takeaway tip: in Diepenbeekse frituur eet je een vegan hamburger, boulet én zelfs stoofvlees (16/02/2023 - Het Belang van Limburg)

Lekkere vegan frituursnacks zoals een boulet, hamburger of stoofvlees: ze zijn amper te vinden in de meeste frituren. Frituur Lutselus in Diepenbeek maakte er komaf mee en serveert tal van plantaardige snacks. Ze startten onlangs ook met een vegan foodtruck die op vraag tot bij jou komt. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!