Meer bewegen en minder eten? Dat vermageren ingewikkelder is dan dat hebben velen al ervaren bij het volgen van een dieet. Hoe raak je wél kilo’s kwijt deze keer? En wat zijn de meest gemaakte fouten op vlak van diëten? Diëtiste Vicky De Beule deelt de vijf grootste valkuilen die zij in haar praktijk tegenkomt en reikt haalbare oplossingen aan. “Met te weinig calorieën kan je je lichaam niet geven wat het nodig heeft.” [naar artikel]
Regelmatig last van hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid of kortademigheid? Dan kunnen dat wel eens symptomen van een ijzertekort zijn. “In 2016 meldde de WHO dat zo'n 2,2 miljard mensen last hadden van bloedarmoede als gevolg van een ijzertekort”, vertelt diëtiste Nele Steenackers. “Recentere cijfers zijn niet bekend, maar wat wél vaststaat is dat dit het meest voorkomende voedingstekort ter wereld is.” Wat kun je eten om dit te voorkomen of op te lossen? En waarom is ijzer precies zo belangrijk voor onze gezondheid? [naar artikel]
Vanaf we de kaap van dertig jaar gepasseerd zijn, verwelkomen we al eens een extra kilootje of vetrol. ‘Ach, dat is de schuld van ons vertragend metabolisme’, zeggen we dan. Maar volgens een nieuwe studie kunnen we dat excuus niet meer gebruiken. Diëtist Laura De Geyter geeft tekst en uitleg, en bovenal tips om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. “Tegen diëten zeg ik volmondig nee.” [naar artikel]
Vanaf we de kaap van dertig jaar gepasseerd zijn, verwelkomen we al eens een extra kilootje of vetrol. ‘Ach, dat is de schuld van ons vertragend metabolisme’, zeggen we dan. Maar volgens een nieuwe studie kunnen we dat excuus niet meer gebruiken. Diëtist Laura De Geyter geeft tekst en uitleg, en bovenal tips om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. “Tegen diëten zeg ik volmondig nee.” [naar artikel]
“Om gezond te zijn, moet je je metabolisme boosten", lezen we vaak. Maar wat is dat metabolisme? En kan je dat zelf beïnvloeden? “Voeding- en levensstijlkeuzes maken of kraken het”, legt voedingscoach Anntje Peeters uit. “Als je voeding schrapt, bijvoorbeeld door te vasten, komt het in een toestand van stress terecht, met slechte gevolgen op lange termijn.” Ze vertelt alles over het metabolisme en deelt 7 tips om die vetverbrandingsoven in gang te houden op élke leeftijd. [naar artikel]
We willen er liefst zo weinig mogelijk van, maar toch is vet essentieel voor onze gezondheid. We hebben er zelfs drie verschillende soorten van: wit, bruin en beige vet. “En allemaal zijn ze levensnoodzakelijk, maar dan wel in de juiste balans”, zegt diëtiste Vicky De Beule. “Met te weinig vet kan je menstruatie uitblijven, door te veel gaat het lichaam in een permanente staat van ontsteking.” Ze legt uit hoe je het evenwicht behoudt. [naar artikel]
“Om gezond te zijn, moet je je metabolisme boosten", lezen we vaak. Maar wat is dat metabolisme? En kan je dat zelf beïnvloeden? “Voeding- en levensstijlkeuzes maken of kraken het”, legt voedingscoach Anntje Peeters uit. “Als je voeding schrapt, bijvoorbeeld door te vasten, komt het in een toestand van stress terecht, met slechte gevolgen op lange termijn.” Ze vertelt alles over het metabolisme en deelt 7 tips om die vetverbrandingsoven in gang te houden op élke leeftijd. [naar artikel]
Een hele zomer lang helpt ze ons afkicken van diëten en ons gidsen naar een betere relatie met ons lijf én met voeding: antidieet-diëtiste Celien Rombouts. Vandaag beantwoordt ze de vraag van Sofie (39): “Niet meer bezig zijn met afvallen klinkt fantastisch, maar wat als ik echt overgewicht heb en moet afvallen? Want dat zei mijn huisarts nog een keer onlangs. Ik ben ook bang dat mijn cholesterol te hoog is, want mijn moeder en vader hebben daar allebei last van.” [naar artikel]
De Belg kan niet zonder charcuterie op de boterham: 99 procent van alle gezinnen kocht volgens VLAM in 2022 vleesbeleg, van salami tot serranoham. “Nochtans zou je volgens de richtlijnen maar 30 gram per week mogen eten”, duidt diëtiste Sanne Mouha. Welke charcuterie is dan (on)gezond? En wat als je meer eet? Onze diëtiste vergelijkt alle populaire opties. “Dit vlees is bewerkt, maar het is wél mager.” [naar artikel]
De Belg kan niet zonder charcuterie op de boterham: 99 procent van alle gezinnen kocht volgens VLAM in 2022 vleesbeleg, van salami tot serranoham. “Nochtans zou je volgens de richtlijnen maar 30 gram charcuterie per week mogen eten”, duidt diëtiste Sanne Mouha. Welke charcuterie is dan (on)gezond? En wat als je toch méér eet? Onze diëtiste vergelijkt alle populaire opties. “Dit vlees is verrassend genoeg niet zo slecht en zelfs vrij puur.” [naar artikel]
Alleen maar dierlijke producten eten zoals vlees, vis en eieren. Velen zouden er hun neus voor optrekken, en toch is het ‘carnivoordieet’ in opmars. Mensen zijn lyrisch over de gevolgen: ze zouden makkelijk tientallen kilo’s afvallen en het zou helpen tegen menopauzeklachten. Maar hoe gezond is het echt? Diëtiste Sanne Mouha wijst op de valkuilen. “Geen fijn vooruitzicht, hé.” [naar artikel]
Het LUV-dieet, waarbij je biologisch en voor 70 procent plantaardig eet, is een hype momenteel. Blauwe bessen en koffie scoren een glansrol, fructose, vlees en bewerkt voedsel zijn de bad guys. De zoveelste verkooptruc of werkt het echt? Diëtiste Sanne Mouha legt alle troeven en valkuilen van het schijnbare ‘wonderdieet’ bloot. “Het zal supersaai klinken, maar dit eetpatroon werkt het beste.” [naar artikel]
Op 1 januari een dieet starten? Da’s geen goed idee, zo zegt diëtiste Celien Rombouts (28) uit Hoogstraten. Met haar onderneming Healthy Habits leert ze hoe je komaf kan maken met de dieetcultuur door te focussen op intuïtief eten. “Alles begint met zorg dragen voor jezelf en je lichaam.” [naar artikel]
Tijdens een gesprek met een diëtiste haalt Dominique Van Malder in Patiënt Dompi aan wat hij op een willekeurige dinsdag allemaal heeft gegeten en gedronken. Als het gaat over zijn drinkgedrag wordt al snel duidelijk dat de acteur dagelijks alcohol consumeert. “We zien meer en meer alcoholverslavingen bij mensen die een bypass hebben laten steken”, aldus de diëtiste. “Mensen kunnen minder eten en worden dus sneller dronken van een glas.” [naar artikel]
Regelmatig last van hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid of kortademigheid? Dan kunnen dat wel eens symptomen van een ijzertekort zijn. “In 2016 meldde de WHO dat zo'n 2,2 miljard mensen last hadden van bloedarmoede als gevolg van een ijzertekort”, vertelt diëtiste Nele Steenackers. “Het blijft tot op vandaag het meest voorkomende voedingstekort.” Wat kan je eten om dit te voorkomen of op te lossen? En waarom is ijzer precies zo belangrijk voor onze gezondheid? [naar artikel]
Peeters, Janssens en Maes zijn de meest voorkomende familienamen in België, zo blijkt uit het jongste overzicht van statistiekbureau Statbel. Maar in het multiculturele Brussel staan er heel andere namen aan de top. De van oorsprong West-Afrikaanse namen Diallo, Bah, Barry en Sow zijn de vier meest voorkomende familienamen in het Brussels Gewest. Het gaat […] [naar artikel]
Wijt die extra kilo’s niet te snel aan een trager werkend metabolisme omdat je ouder wordt. Een nieuw internationaal onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science, wijst uit dat het metabolisme pas vertraagt rond ons zestigste … Daarvoor kun je je gewicht in principe onder controle houden. Geen nood: zelfs na je zestigste is dat mogelijk. Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, duidt de studie. [naar artikel]
De Nederlandse rapper Willie Wartaal (40) heeft niet gewacht op eind december om zijn goede voornemens voor het nieuwe jaar op punt te zetten. Olivier Mitshel Locadia, de echte naam van de artiest, gooide een tijdje geleden al het roer om. Hij wil afvallen. [naar artikel]
Instagram is met meer dan een miljard gebruikers per maand een van de populairste socialemedianetwerken ter wereld. Voor cybercriminelen vormt die massa aan gebruikers een geliefkoosd doelwit. Eddy Willems, expert cybersecurity bij securitybedrijf G DATA, geeft de vijf meest voorkomende vormen van oplichting via Instagram, met telkens zijn beste tips om de val te ontlopen. Hij zoomt ook in op de grootste valkuilen van het vooral bij jongeren immens populaire TikTok. [naar artikel]
Regelmatig last van hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid of kortademigheid? Dan kunnen dat wel eens symptomen van een ijzertekort zijn. “In 2016 meldde de WHO dat zo'n 2,2 miljard mensen last hadden van bloedarmoede als gevolg van een ijzertekort”, vertelt diëtiste Nele Steenackers. “Het blijft tot op vandaag het meest voorkomende voedingstekort.” Wat kan je eten om dit te voorkomen of op te lossen? En waarom is ijzer precies zo belangrijk voor onze gezondheid? [naar artikel]
Iedereen drinkt weleens graag een glas fruitsap, maar uit een nieuwe studie van Harvard University blijkt dat elke dag een glas fruitsap drinken je BMI verhoogt. Is de drank dan echt ongezond? Diëtiste Vicky De Beule verheldert wat fruitsap zoal met je lichaam doet. “Het feit dat je niet moet kauwen, zorgt voor een effect in je hersenen.” [naar artikel]
Belgische vrouwen zijn gemiddeld dertig jaar van hun leven op dieet. Een immens lange tijd van kritisch in de spiegel kijken en ongelukkig naar de weegschaal staren. Diëtiste Celien Rombouts hamert daarom op intuïtief eten: een ‘antidieet’ dat draait rond verbinding vinden met je lichaam, bewust eten en zelfaanvaarding. “Het gaat over wat we deden vóór de dieetindustrie vat op ons kreeg", stelt ze. Wat is dat dan juist en hoe begin je er zélf aan? [naar artikel]
Agorafobie of ‘pleinvrees’ is de meest voorkomende fobie in België. Dara De Backer (29) kampt al zo’n zeventien jaar met de angststoornis. Ze moest er een job door zoeken die toelaat om in haar eentje te werken, verloor er vrienden door en stelt zelfs haar kinderwens in vraag. “Ik vlucht vaak naar mijn auto: het is de enige plek waar ik me veilig voel.” Een expert van het Angstcentrum geeft meer uitleg. “In drie tot vijf dagen ben je er al van verlost. Áls je het goed aanpakt.” [naar artikel]
Aarsmaden zijn een van de meest voorkomende worminfecties in België. De parasiet is ongevaarlijk, maar zorgt wel voor hevige jeuk aan de anus. Hoe loop je zoiets op? En klopt het dat je de wormen met het blote oog kan zien? Professor Danny De Looze (UZ Gent) legt uit hoe je een aarsworm herkent en hoe je ervan afgeraakt. [naar artikel]
Detoxen door enkele dagen niet veel meer dan sapjes of smoothies te consumeren. Het klinkt op zich best interessant, je lichaam kunnen ‘ontgiften’. Zeker tijdens de feestdagen, nu we de ene na de andere copieuze maaltijd verorberen. Maar is een detoxkuur daar de beste methode voor? Of zijn er gezondere manieren om je lichaam dezer weken in vorm te houden? Diëtiste Sanne Mouha onthult haar favoriete ‘detox’-methodes. “Door je lichaam uit te hongeren, grijp je bij het volgende feestmaal naar meer voedsel.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.