Niets zo verfrissend op hete dagen als een kant-en-klare ijskoffie om je dosis cafeïne toch binnen te krijgen. Maar hoeveel koffie zit daar eigenlijk nog in? En hoe gezond zijn ze? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de etiketten van 10 populaire ijskoffies van bekende merken: van Starbucks tot Alpro en huismerken. “Deze bevat evenveel calorieën als één tussendoortje, maar er zitten ook écht gezonde tussen.” [naar artikel]
In jouw keuken staat ongetwijfeld een fles klassieke olijfolie in de kast, al dan niet extra vierge. Maar er bestaan natuurlijk nog andere soorten olie om mee te koken. Diëtiste Sanne Mouha neemt er elf onder de loep. “Dit is géén wondermiddel, zoals vaak wordt beweerd”, verrast ze. Wat zijn wel goede oliën voor dagelijks gebruik? Hoeveel kosten ze? En welke oliën zijn nu echt het gezondst? [naar artikel]
Niets zo verfrissend op hete dagen als een kant-en-klare ijskoffie om je dosis cafeïne toch binnen te krijgen. Maar hoeveel koffie zit daar eigenlijk nog in? En hoe gezond zijn ze? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de etiketten van 10 populaire ijskoffies van bekende merken: van Starbucks tot Alpro en huismerken. “Deze bevat evenveel calorieën als één tussendoortje, maar er zitten ook écht gezonde tussen.” [naar artikel]
Niets zo verfrissend op hete dagen als een kant-en-klare ijskoffie om je dosis cafeïne toch binnen te krijgen. Maar hoeveel koffie zit daar eigenlijk nog in? En hoe gezond zijn ze? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de etiketten van 10 populaire ijskoffies van bekende merken: van Starbucks tot Alpro en huismerken. “Deze bevat evenveel calorieën als één tussendoortje, maar er zitten ook écht gezonde tussen.” [naar artikel]
Appelazijntabletten, gemberthee of lipomassages: het internet staat vol tips om van overtollig buikvet af te geraken. Maar hoe nuttig zijn die? “Om af te vallen bestaat er geen quick fix”, zegt diëtiste Vicky De Beule. Ze neemt enkele internettrucjes onder de loep en deelt 10 gouden regels die wél effect hebben. “Na één nacht slecht slapen eet je de dag nadien al snel tot 500 kcal meer.” [naar artikel]
Handig die maaltijdsalades in de supermarkt: perfect als makkelijke en snelle lunch on te go. Maar zijn die kant-en-klare slaatjes wel zo gezond als we denken? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt er 15 uit de supermarkt in drie categorieën: met garnalen, kaas en kip. “Deze bevat zelfs al de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout voor volwassenen.” Zit er ook een écht goede versie bij? En hoe herken je een vullende maaltijdsalade die je een energiedip bespaart? [naar artikel]
Velen drinken al eens een energiedrankje als er een prangende deadline nadert, of voor een lange autorit. Anderen vinden het gewoon lekker. Kan het kwaad om dagelijks een energiedrankje te drinken? Hoeveel cafeïne en suiker bevat zo één blikje? En wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je het drinkt? Voedingsexperte Sanne Mouha neemt etiketten van vijf populaire energiedrankjes onder de loep. “In dit flesje zit evenveel cafeïne als in 2,5 kopjes koffie.” [naar artikel]
Appelazijntabletten, gemberthee of lipomassages: het internet staat vol tips om van overtollig buikvet af te geraken. Maar hoe nuttig zijn die? “Om af te vallen bestaat er geen quick fix”, zegt diëtiste Vicky De Beule. Ze neemt enkele internettrucjes onder de loep en deelt 10 gouden regels die wél effect hebben. “Na één nacht slecht slapen eet je de dag nadien al snel tot 500 kcal meer.” [naar artikel]
Niets zo verfrissend op hete dagen zoals deze als een kant-en-klare ijskoffie om je dosis cafeïne toch binnen te krijgen. Maar hoeveel koffie zit daar eigenlijk nog in? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de etiketten van 10 populaire merken die ijskoffies verkopen: van Starbucks tot Alpro en huismerken. Waar moet je op letten als je eentje kiest? En bestaan er gezonde varianten? “Deze bevat evenveel calorieën als één tussendoortje, maar er zitten ook écht gezonde tussen.” [naar artikel]
Naast hummus is guacamole ongetwijfeld de populairste apérodip: voor bij nacho’s, in een salade of gewoon op een toastje. Niet moeilijk om zelf te maken, maar ook makkelijk om mee te nemen in de supermarkt. Maar is die versie gezond? “Deze supermarktversie lijkt al eerder op ingedikte soep”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. Ze neemt 10 keer guacamole onder de loep én deelt haar eigen exclusief recept. “Deze voorgekochte dip lijkt écht op een verse qua smaak en voedingswaarden.” [naar artikel]
Wie goede voornemens heeft om wat gezonder te eten, kiest al snel voor verse soep als lunch of avondeten. In die soep gooi je meestal een bouillonblokje als smaakmaker, maar welke ingrediënten zitten er in die bouillonblokjes? En zijn die gezond? Diëtiste Sanne Mouha neemt 12 kip-, rund- en groentebouillonblokjes onder de loep en velt haar oordeel. “Hier gaat het eerder over een samengeperst blokje zout.” [naar artikel]
Nu het weer kouder wordt buiten, grijpen we sneller naar soep om binnen mee op te warmen. Vaak kiezen we dan voor kant-en-klare varianten uit de supermarkt. “Ik krijg heel vaak de vraag in mijn praktijk of deze ook even gezond is als verse soep of een portie groenten”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. Ze neemt vijf groentesoepen en vijf tomatensoepen onder de loep om hier een duidelijk antwoord op te geven. “In deze tomatensoep zit daadwerkelijk een grote hoeveelheid tomaten!” [naar artikel]
Eiwitrepen of proteïnebars kun je tegenwoordig overal kopen: van de supermarkt tot het tankstation. Ze worden neergezet als ‘gezonde snack voor onderweg’ of zelfs ter vervanging van een maaltijd. Maar zijn ze wel zo gezond? Helpen ze om af te vallen? En zijn ze voor iedereen allemaal even nuttig? HLN-diëtiste Sanne Mouha neemt zes bekende merken onder de loep en komt tot verrassende conclusies: “Deze reep bevat maar 0,3 gram suiker.” [naar artikel]
De Belg kan niet zonder charcuterie op de boterham: 99 procent van alle gezinnen kocht volgens VLAM in 2022 vleesbeleg, van salami tot serranoham. “Nochtans zou je volgens de richtlijnen maar 30 gram charcuterie per week mogen eten”, duidt diëtiste Sanne Mouha. Welke charcuterie is dan (on)gezond? En wat als je toch méér eet? Onze diëtiste vergelijkt alle populaire opties. “Dit vlees is verrassend genoeg niet zo slecht en zelfs vrij puur.” [naar artikel]
In jouw keuken staat ongetwijfeld een fles klassieke olijfolie in de kast, al dan niet extra vierge. Maar er bestaan natuurlijk nog andere soorten olie om mee te koken. Diëtiste Sanne Mouha neemt er elf onder de loep. “Dit is géén wondermiddel, zoals vaak wordt beweerd”, verrast ze. Wat zijn wel goede oliën voor dagelijks gebruik? Hoeveel kosten ze? En welke oliën zijn nu echt het gezondst? [naar artikel]
De Belg kan niet zonder charcuterie op de boterham: 99 procent van alle gezinnen kocht volgens VLAM in 2022 vleesbeleg, van salami tot serranoham. “Nochtans zou je volgens de richtlijnen maar 30 gram per week mogen eten”, duidt diëtiste Sanne Mouha. Welke charcuterie is dan (on)gezond? En wat als je meer eet? Onze diëtiste vergelijkt alle populaire opties. “Dit vlees is bewerkt, maar het is wél mager.” [naar artikel]
Heerlijk, zo’n verfrissend ijsje op een warme dag. Kies je zelf soms waterijsjes omdat je denkt dat die gezonder zijn dan een bol romig vanille-ijs? Diëtiste Sanne Mouha neemt 10 fruitige waterijsjes onder de loep om te ontdekken of dat wel klopt. “Hier zit suiker, suiker en nog eens suiker in”, vertelt ze over één ijsje uit de test. Scoren de andere negen beter? En waar moet je op letten als je de waterijsjes in je mandje legt? Ze proeft er 10 en velt haar oordeel. [naar artikel]
In jouw keuken staat ongetwijfeld een fles klassieke olijfolie in de kast, al dan niet extra vierge. Maar er bestaan natuurlijk nog andere soorten olie om mee te koken. Diëtiste Sanne Mouha neemt er elf onder de loep. “Dit is géén wondermiddel, zoals vaak wordt beweerd”, verrast ze. Wat zijn wel goede oliën voor dagelijks gebruik? Hoeveel kosten ze? En welke oliën zijn nu echt het gezondst? [naar artikel]
Grote Britse horecagelegenheden, takeaways en ketens zijn sinds begin deze maand verplicht om ook de calorieën bij elk gerecht op het menu te vermelden. Maar Sanne Mouha, diëtiste aan het UZA, vindt dat er wat schort aan de maatregel. "Gezond eten is meer dan calorieën tellen." [naar artikel]
Ketchup is een populaire saus bij frietjes, hamburgers of een croque monsieur en ook op elke barbecue staat er een fles te pronken tussen het sausaanbod. Toch beschouwen de meeste het niet als een ongezonde saus, omdat het minder vet en calorieën bevat dan mayonaise. Maar klopt het echt dat ketchup een gezondere keuze is? “Sommige soorten bevatten meer suiker, zout en water dan tomaten”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. Ze test er 10 en haalt er de gezondste soorten uit. [naar artikel]
Ketchup is een populaire saus bij frietjes, hamburgers of een croque monsieur en ook op elke barbecue staat er een fles te pronken tussen het sausaanbod. Toch beschouwen de meeste het niet als een ongezonde saus, omdat het minder vet en calorieën bevat dan mayonaise. Maar klopt het echt dat ketchup een gezondere keuze is? “Sommige soorten bevatten meer suiker, zout en water dan tomaten”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. Ze test er 10 en haalt er de gezondste soorten uit. [naar artikel]
Pepermuntjes vinden we bijna in iéders auto of handtas: ze zijn de perfecte mondverfrissing voor onderweg. Door hun kleine formaat speel je er makkelijk meer dan een naar binnen voor een extra frisse adem. In de winkel vind je ze daarentegen in de snoeprayon: hoe gezond zijn die muntjes dan te noemen? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt 8 bekende merken zoals Frisk en Mentos. “Deze muntjes met zoetstof zijn beter voor je tanden dan die met suiker.” [naar artikel]
Pepermuntjes vinden we bijna in iéders auto of handtas: ze zijn de perfecte mondverfrissing voor onderweg. Door hun kleine formaat speel je er makkelijk meer dan een naar binnen voor een extra frisse adem. In de winkel vind je ze daarentegen in de snoeprayon: hoe gezond zijn die muntjes dan te noemen? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt 8 bekende merken zoals Frisk en Mentos. “Deze muntjes met zoetstof zijn beter voor je tanden dan die met suiker.” [naar artikel]
Denk je bij ‘biologisch’ automatisch aan gezonder? Dan ben je zeker niet alleen. Consumenten zien voeding met biolabel vaak als gezonder, blijkt uit onderzoek van de UGent. Maar klopt die perceptie wel? Diëtiste Sanne Mouha licht de verschillen toe en neemt twee versies van 11 producten — één met en één zonder biolabel — onder de loep en helpt enkele misverstanden de wereld uit. “Een koek blijft een koek, of die nu biologisch is of niet.” [naar artikel]
In een slaatje, op een toast of als aperitiefhapje: een stukje gerookte zalm is lekker en veelzijdig. Maar zelfs in dat aanbod schuilen soms onverwachte ongezonde ingrediënten. Waar moet je op letten als je gerookte zalm kiest? En is een duurder plakje of biologische zalm per se beter? Diëtiste Sanne Mouha nam tien verschillende soorten gerookte zalm onder de loep. “Gerookte zalm past in een evenwichtig voedingspatroon, maar hier moet je wel voor oppassen.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.