Tijdens de zomer eten mensen vaak meer fruit en groenten om verkoeling op te zoeken. “Pesticiden zié je niet op groenten of fruit, maar toch zijn ze overal aanwezig”, vertelt toxicoloog Jan Tytgat daarover. Welke groenten en fruit worden het meest bespoten? Helpt afspoelen onder de kraan? En waarom zitten die pesticiden eigenlijk op onze voeding? De professor beantwoordt al onze vragen. [naar artikel]
Naar jaarlijkse gewoonte is in de VS een lijst met de meest en minst bespoten fruit- en groentensoorten gepubliceerd. De ‘Dirty Dozen’-lijst bevat twaalf groente- en fruitsoorten waar veel pesticiden op zitten. “Je ziet die niet, maar toch zijn ze overal aanwezig", weet toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). Welke groenten en fruit worden het meest bespoten? Kunnen we echt niet zonder die pesticiden? En is het nuttig het om je voeding onder de kraan af te spoelen? [naar artikel]
Naar jaarlijkse gewoonte is in de VS de Dirty Dozen-lijst gepubliceerd, een lijst met de twaalf groente- en fruitsoorten waar het meeste pesticiden op gebruikt worden. “Je ziet die niet, maar toch zijn ze overal aanwezig", weet toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). Welke groenten en fruit worden het meest bespoten? Kunnen we echt niet zonder die pesticiden? En is het nuttig het om je voeding onder de kraan af te spoelen? [naar artikel]
Aardappelen zijn een klassieker op het menu, net als tomaten. Samen met andere groenten zoals aubergine behoren ze tot de nachtschadefamilie. Af en toe hoor je dat die giftige stoffen bevatten en dat je de consumptie ervan beter beperkt. Maar klopt dat? En zo ja, zijn er manieren om die stoffen tijdens het koken onschadelijk te maken? Toxicoloog Jan Tytgat en gastro-enteroloog Guy Boeckxstaens scheiden feiten van fabels. “Vroeger kwam vergiftiging veel vaker voor.” [naar artikel]
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag. In de VS wordt elk jaar een lijst opgesteld van "vuile" en "propere" gewassen. Toeval of niet, maar aardbeien staan ook daar bovenaan de "vuile" lijst. Hoe vrij van bestrijdingsmiddelen zijn de groenten en fruit die we in de supermarkt kopen? [naar artikel]
Uit een onderzoek door de ngo Pesticide Action Network (PAN) blijkt dat gevaarlijke pesticiden terug veel meer op groenten en fruit zitten. Hoe kan zoiets gebeuren en wat houdt dat precies in voor de producten? Maarten Trybou van de FOD Volksgezondheid licht toe. “Voor deze stoffen moeten vervangers gezocht worden.” [naar artikel]
Met de zomer in het land eten veel mensen toch wat meer fruit om verkoeling op te zoeken. “Pesticiden zié je niet op groenten of fruit, maar toch zijn ze overal aanwezig”, vertelt toxicoloog Jan Tytgat. Welke groenten en fruit worden het meest bespoten? En helpt afspoelen onder de kraan? De professor beantwoordt al onze vragen. [naar artikel]
Heel wat mensen proberen hun inname van pesticiden te beperken door hun groenten en fruit voor consumptie te spoelen met water. "Maar eigenlijk heeft dat geen zin", zegt hoogleraar Gewasbescherming Pieter Spanoghe (UGent). [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.