Fact [naar artikel]
We weten dat plantaardige vetten beter voor de gezondheid zijn dan dierlijke vetten, maar geldt dat ook voor proteïnen? [naar artikel]
Een dieet rijk aan verzadigde vetten doet de hersenen worstelen met de controle over uw voeding. Dat blijkt uit een nieuwe studie die verscheen [naar artikel]
13:30 In Oelegem opent een nieuwe productiesite van Oleon, een chemiebedrijf dat plantaardige oliën en dierlijke vetten omzet in producten als vetzuren en esters, grondstoffen voor voeding, cosmetica, zepen... [naar artikel]
Lees dit artikel: Niet alles met verzadigde vetten geeft je hogere kans op hartfalen blijkt Hartaandoeningen zijn wereldwijd verantwoordelijk voor zo’n 9 miljoen sterfgevallen per jaar. Een dieetverandering die vaak door experts wordt aanbevolen om hartproblemen te voorkomen, is om minder verzadigde vetten te eten – en in plaats daarvan meervoudig onverzadigde vetten te consumeren, die als gezonder worden beschouwd. Maar nieuw onderzoek suggereert dat in plaats van alleen aandacht […] Lees dit artikel: Niet alles met verzadigde vetten geeft je hogere kans op hartfalen blijkt [naar artikel]
Vetten, er vloeide al heel wat inkt over. Vroeger waren ze de grootste vijand voor je dieet, nu gaan meer en meer stemmen op dat bepaalde vetten... [naar artikel]
Mogen vleesvervangers nog namen hebben als "gehackt" of "speck", en zo verwijzen naar de dierlijke producten waarvoor ze een alternatief vormen? Daar is discussie over, na een mislukte poging op Europees niveau om zogenoemde "verwarrende benamingen" volledig te verbieden. De argumenten variëren: van "verwijzingen naar dierlijke producten zijn drempelverlagend voor consumenten die af en toe plantaardig kunnen eten" tot "niet alle plantaardige alternatieven zijn duurzamer en gezonder". [naar artikel]
Een gebrek aan minuscule "vetbolletjes" - ook wel lipide nanopartikels - zou achter de vertraagde productie van de coronavaccins kunnen zitten. Voor de vaccins van Pfizer-BioNTech, Moderna en Curevac zijn de vetten een cruciaal bestanddeel. Viroloog Johan Neyts (KU Leuven) benadrukt dat een tekort hieraan inderaad de oorzaak voor de vertraging kan zijn, maar "voor hetzelfde geld ontbreken er andere grondstoffen of zelfs flesjes". [naar artikel]
HasseltAls je gewicht wil verliezen, heeft calorieën tellen weinig zin. Een nieuwe studie bewijst waar sommige diëtisten al langer bij zweren: een dieet van minder koolhydraten – aardappelen, brood of pasta – en meer vetten – olie, volle yoghurt, noten of vette vis – zou wél helpen om af te vallen. [naar artikel]
In Oelegem bij Ranst heeft het chemiebedrijf Oleon een nieuwe installatie voorgesteld waarbij grondstoffen op een veel duurzamere manier geproduceerd kunnen worden. Het bedrijf zet plantaardige oliën en dierlijke vetten om in esters. Dat zijn geur- en smaakstoffen die gebruikt worden in voeding, cosmetica of smeermiddelen zoals verf en lijm. Via de nieuwe installatie gebeurt dat chemisch proces met eiwitten of enzymen. Dat zorgt ervoor dat er minder CO2 uitstoot is en er minder afvalstoffen zijn. [naar artikel]
U heeft het amper gemerkt, maar onze voeding bevat nu minder suikers en minder verzadigde vetten dan vijf jaar geleden. In ontbijtgranen zitten... [naar artikel]
Geen snelle koolhydraten, maar wel meer eiwitten, vetten, groenten en fruit op het menu. Dat de methode van Pascale Naessens leeft, bewijzen de... [naar artikel]
Het moet maar eens gedaan zijn: de dieetoorlog die al jaren woedt tussen het koolhydraatarme en het vetarme ‘kamp’. “De kwaliteit van die vetten en... [naar artikel]
De hoeveelheid industriële ‘foute’ vetten in snacks en andere etenswaren in Europa wordt aan een maximum gebonden. De EU-lidstaten zijn akkoord... [naar artikel]
Een vegetarisch café in Groot-Brittannië weigert de nieuwe biljetten te aanvaarden omdat ze dierlijke vetten bevatten. Eerder vroeg een hindoetempel ook al aan haar bezoekers geen 5 pond biljetten te doneren. [naar artikel]
Strakker en energieker in 7 weken? Met het nieuwe boek "Power Body" van Claudia Van Avermaet ga je vol zelfvertrouwen de zomer tegemoet. De zus [naar artikel]
We lezen vaak dat te veel vet(te) voeding ongezond is en dat 'minder vet' op de verpakking een goede keuze is. Maar klopt dat ook? “20 procent van je energie-inname zou dagelijks afkomstig moeten zijn van vetten,” legt voedingsexperte Karolien Olaerts uit. Welke vetten zijn dan de meest gezonde keuze? En uit welke voeding haal je die precies? Ze beantwoordt zes grote vragen en helpt heel wat misverstanden de wereld uit. [naar artikel]
We lezen vaak dat te veel vet(te) voeding ongezond is en dat 'minder vet' op de verpakking een goede keuze is. Maar klopt dat ook? “20 procent van je energie-inname zou dagelijks afkomstig moeten zijn van vetten,” legt voedingsexperte Karolien Olaerts uit. Welke vetten zijn dan de meest gezonde keuze? En uit welke voeding haal je die precies? Ze beantwoordt zes grote vragen en helpt heel wat misverstanden de wereld uit. [naar artikel]
Eerder dit jaar werd de invloed van verzadigde vetten op hart- en vaatziekten in vraag gesteld door een Brits onderzoek1. Dit wordt nu tegengesproken door een zeer recente studie waarbij de data van een langdurig onderzoek (25 tot 30 jaar) naar de voedingsgewoonten van 84.628 vrouwen en 42.908 mannen in detail werden geanalyseerd. De onderzoekers vonden dat het risico op hart- en vaatziekten in deze groep daalde met 25% wanneer verzadigde vetten in de voeding werden vervangen door meervoudige, onverzadigde vetzuren of omega 3- en 6-vetzuren. Of in mensentaal: smeer je boterham maar beter met een zachte margarine of bak en braad met olie of een vloeibaar bak- en braad product in plaats van met boter of harde margarine [naar artikel]
Die laatsten bevatten meer vetten en minder proteïnen, zo blijkt. "Als je niet glutenintolerant bent, is er geen enkele reden om zo'n dieet te volgen", zegt voedingsexpert Patrick Mullie [naar artikel]
Wetenschappers hebben jarenlang aangeraden om vooral magere zuivelproducten te gebruiken in plaats van de volle die meer calorieën en verzadigde vetten bevatten. Maar nieuw onderzoek wijst nu uit dat die laatste categorie toch niet tot meer gevallen van hartziekten en diabetes zou leiden en dat je er zelfs van kunt vermageren. [naar artikel]
De hoeveelheid suikers en verzadigde vetten in onze voeding is lager dan 5 jaar geleden. Daarmee komt de sector afspraken na die gemaakt werden met de minister van Volksgezondheid. Al blijft er wel werk aan de winkel. "De normen die de voedingsindustrie zichzelf oplegt, zijn niet dezelfde als die van de Wereldgezondheidsorganisatie", zegt diëtist Michaël Sels. [naar artikel]
We lezen vaak dat te veel vet(te) voeding ongezond is en dat 'minder vet' op de verpakking een goede keuze is. Maar klopt dat ook? “20 procent van je energie-inname zou dagelijks afkomstig moeten zijn van vetten,” legt voedingsexperte Karolien Olaerts uit. Welke vetten zijn dan de meest gezonde keuze? En uit welke voeding haal je die precies? Ze beantwoordt zes grote vragen en helpt heel wat misverstanden de wereld uit. [naar artikel]
DIEPENBEEKVanaf volgende maandag, de gebruikelijke sluitingsdag van Frituur Lutselus, gooit zaakvoerder Bjorn Wolfs zijn deuren vier weken lang open voor veganisten met een aangepast assortiment en frietjes gebakken in plantaardige olie. “Mijn neef die veganist is, heeft me aan het denken gezet. Veganisten gaan ook graag naar de frituur, maar nu kan dat niet omdat frituren meestal ook dierlijke vetten gebruiken om te bakken.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.