“Hoe groter het besmettingsgevaar aan tafel, hoe beter de band zal zijn.” Mensen die vaak samen eten en drinken zitten beter in hun vel en eten gezonder. Maar dat geldt verrassend genoeg niet voor zij die dit online doen, ontdekten communicatiewetenschappers van de Universiteit Antwerpen. Ze zoeken mensen die hun ervaringen willen delen. [naar artikel]
Lees dit artikel: “Hoe vaker we samen online eten, hoe ongelukkiger we zijn” Wie in gezelschap eet en drinkt, zit beter in zijn vel en eet gezonder. Maar volgens onderzoek van de Universiteit Antwerpen (UA) geldt dat niet voor zij die dat regelmatig online doen. Waarom? In plaats van op café of op restaurant te gaan, zochten velen tijdens de lockdowns elkaars gezelschap online op om samen een […] Lees dit artikel: “Hoe vaker we samen online eten, hoe ongelukkiger we zijn” [naar artikel]
Digitaal samen eten en drinken heeft niet dezelfde positieve effecten als fysiek samen aan tafel gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de UAntwerpen. Integendeel: hoe vaker mensen online samen eten of drinken, hoe ongelukkiger ze zijn. [naar artikel]
Ultrabewerkt voedsel is nog ongezonder dan gedacht, concluderen wetenschappers na overkoepelend onderzoek. Suiker, zout en vet zijn daarbij niet de enige boosdoeners. “Als je het niet in een gewone keuken kan maken, kan je je vragen stellen.” [naar artikel]
Onderzoekers van de UAntwerpen bevroegen meer dan 37.000 mensen uit 38 landen wereldwijd over hun eetgewoonten tijdens de coronacrisis. [naar artikel]
Belgen pendelen gemiddeld 220 minuten per week, ofwel: 22 minuten per woon-werkverplaatsing. Slechts in acht Europese landen (van de 35 onderzochte landen) doen inwoners er langer over. Toch zorgt die relatief lange pendeltijd er volgens onderzoekers van de UAntwerpen niet voor dat we ons veel ongelukkiger voelen. Ben jij iemand die van de file een welgekomen stukje ‘me-time’ maakt? [naar artikel]
“Ik kan alleen nog liggen. En toch was ik op andere momenten in m'n leven véél ongelukkiger.” Toen ‘Lilali’ in 1998 de wereld veroverde, school er achter de lach van Kim Kay (45) een diep verdriet. En ook daarna deelde het leven klappen uit, waardoor ze al zeven jaar letterlijk aan haar bed gekluisterd is. Voor het eerst vertelt ze nu haar volledige verhaal: van hoe ze als prille twintiger uitgebuit werd, tot haar medische lijdensweg en de gerechtelijke problemen met haar zoon. En dat doet ze verbazend optimistisch en hoopvol. “Van de ene dag op de andere ben ik afgekickt.” [naar artikel]
De gekookte aardappel is minder geliefd dan vroeger. Amper één Belg op de acht schilt en kookt zijn aardappelen nog op de traditionele manier. “De koolhydraatarme beweging hielp het idee de wereld in dat patatjes dikmakers zijn”, vertelt Sanne Mouha over de typische Vlaamse kost. Maar is dat effectief zo? En zijn die aardappelen dan zoveel ongezonder dan alternatieven zoals rijst of pasta? [naar artikel]
Pendelen: het maakt ons gestrester, ongelukkiger en eenzamer. En toch blijven we het dag na dag maar doen. Is er een manier om toch winst te halen uit deze schijnbaar verloren tijd? Bestaat er, kortom, zoiets als de perfecte pendel? [naar artikel]
“Ik kan alleen nog liggen. En toch was ik op andere momenten in m'n leven véél ongelukkiger.” Toen ‘Lilali’ in 1998 de wereld veroverde, school er achter de lach van Kim Kay (45) een diep verdriet. En ook daarna deelde het leven klappen uit, waardoor ze al zeven jaar letterlijk aan haar bed gekluisterd is. Voor het eerst vertelt ze nu haar volledige verhaal: van hoe ze als prille twintiger uitgebuit werd, tot haar medische lijdensweg en de gerechtelijke problemen met haar zoon. En dat doet ze verbazend optimistisch en hoopvol. “Van de ene dag op de andere ben ik afgekickt.” [naar artikel]
‘But I want to’, een nieuw nummer van Adele (34), werd nog niet officieel op de wereld losgelaten. Toch brengt de song nu al het één en ander teweeg. De zangeres zingt wel vaker over eerdere liefdesstrubbelingen, maar nu kunnen de fans niet ontcijferen over wie ze het heeft. “Het doet me pijn dat ik niet in je buurt kan zijn.” [naar artikel]
De luchtdrukvibrator is hét speeltje dat vrouwen doet kirren en gillen van genot. En toch roept Goedele Liekens op om hem vaker te laten liggen. “Fastfoodseks” noemt ze het. En dat kan echt nefast zijn voor je plezier tussen de lakens met je partner, schrijft de seksuologe deze week in haar column. Ze legt haarfijn uit hoe je het met je vingers down there net zo gezellig kan maken. [naar artikel]
“Rood vlees is ongezond”, klinkt het overal in voedingsadviezen. Toch eet de Belg volgens de recentste cijfers van Statbel uit 2021 gemiddeld 154 gram rood vlees per dag. Uit een nieuwe studie van BV-OECO blijkt dat één vijfde van de Belgen ermee wil minderen. “Mensen die vaker rood vlees kiezen, hebben wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker dan mensen die veel kip eten”, vertelt bio-ingenieur Stefaan de Smet. Wat doet het écht met je lichaam? En vanaf wanneer wordt het ongezond? [naar artikel]
Hoe gezonder we zijn en hoe beter onze relaties zijn met geliefden en vrienden, hoe gelukkiger. Maar met centen is dat niet zo. Vanaf een bepaald puik inkomen maakt nog meer geld net ongelukkiger. “Het ideaal van altijd meer en meer is een valkuil”, zegt ‘geluksonderzoeker’ Lieven Annemans (UGent). [naar artikel]
Knuffelen maakt je weerbaarder tegen stress en infecties, toont onderzoek. En toch: voor sommigen voelt het echt niet fijn, zo'n innige omhelzing. Hoe komt dat? Maakt het je ongelukkiger? En kan je toch een knuffelaar worden, als je dat wil? Klinisch psycholoog Gianina Frediani geeft op deze internationale knuffeldag antwoord. “Er zijn mensen die van nature minder fysiek zijn.” [naar artikel]
Bestaat er zoiets als ‘gezonde’ pizza? Of zijn zelfs de groentebodems uit bieten, broccoli of bloemkool een no go? Diëtist Michaël Sels van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen maakt ons wegwijs in de supermarkt én deelt zijn favoriete pizzarecept. “Een diepvriespizza is niet per se ongezonder dan een zelfgemaakte.” [naar artikel]
“Merlier zal bij Quick-Step niet veel sprints verliezen.” Een uitspraak van Sven Vanthourenhout op 1 januari. Er schuilt een nostradamus in de bondscoach. Twee massasprints ver, twee keer prijs voor de Belgische kampioen. “De ambitie was tien zeges. Ik zit nu al aan één overwinning in de cross en twee zeges op de weg. Ik zal mijn doelstelling moeten bijstellen”, aldus Merlier, die nog een dankwoord had voor de ploeg en één iemand in het bijzonder. [naar artikel]
Kinderen die hun ouders uiteen zagen gaan, hebben op 40-jarige leeftijd een grotere kans om kinderloos te blijven. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. “We moeten meer oog hebben voor hun mentaal welzijn.” [naar artikel]
We leven in een positiviteitscultuur. Motiverende quotes en opgewekte lifecoaches zijn overal, want we doen maar beter ons best om zo gelukkig mogelijk te zijn. Een gevaarlijke trend, zeggen psychotherapeut Whitney Goodman en psycholoog dr. Elke Smeets. Ze leggen uit waarom al die ‘positieve vibes’ ons net ongelukkiger maken, en hoe we gezonder met onze emoties – én die van onze naasten – kunnen omgaan. “Zelfcompassie is een veel heilzamer alternatief. Let op: dat is niet hetzelfde als zelfmedelijden.” [naar artikel]
“Rood vlees is ongezond”, weerklinkt het overal in voedingsadviezen. Ook bewerkte vleeswaren zoals charcuterie zou je liefst achterwege laten als je lang en gezond wil leven. “Er treden wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker op bij mensen die vaker rood vlees eten tegenover bij wie veel kip of vis kiest", zegt bio-ingenieur Stefaan de Smet (UGent). “Toch is het minder zwart-wit”, benadrukt hij. Hoe ongezond is dat (rood) vlees dan en wat doet het écht met ons lichaam? [naar artikel]
Conner Rousseau maakt publiek dat hij zowel op mannen als op vrouwen valt. Aan een coming-out kan veel angst en twijfel voorafgaan, bevestigt experte Eef Heylighen (39) van çavaria. Dus legt ze uit hoe je moet reageren als iemand een coming-out doet. Welke moeilijke vragen je wél kan stellen en wat je absoluut niet doet. “Het is echt niet aan jou om dit te gaan rondvertellen.” [naar artikel]
Jo Vandeurzen (CD&V) is niet één, maar twee keer als consultant ingeschakeld door het agentschap dat hij als minister heeft bestuurd. Dat kwam aan het licht tijdens een debat in het Vlaams parlement. “Er is nog een factuur”, zegt minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). Die bleek goed verborgen. Zelfs binnen de meerderheid zorgt dat voor gemor. “Die schijn van vriendjespolitiek, daar kan niemand nu omheen.” [naar artikel]
Volgens velen is geroosterd brood lichter verteerbaar, en dus beter voor je darmen zijn. Maar klopt dat wel? Of is het juist ongezonder? De... [naar artikel]
Een croque-monsieur waarvan de kaasdraden bij elke hap zichtbaar zijn, voelt altijd iets ongezonder aan dan de blokjes kaas die we serveren bij een aperitief of dat plakje tussen een broodje. Is die gesmolten kaas ook echt ongezonder, of denken we dat maar? Voedingsonderzoeker Guido Camps scheidt feit van fabel. [naar artikel]
Jo Vandeurzen (CD&V) is niet één, maar twee keer als consultant ingeschakeld door het agentschap dat hij als minister heeft bestuurd. Dat kwam aan het licht tijdens een debat in het Vlaams parlement. “Er is nog een factuur”, zegt Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). Die bleek goed verborgen. Zelfs binnen de meerderheid zorgt dat voor gemor. “Vandeurzen heeft een ethische code doorbroken.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.