Elke maand duikt er wel een nieuwe superfood op of een dieet dat een of ander voedingsmiddel verkettert: wie gezond wil eten, ziet door de bomen het bos niet meer. Hoe doe je dat: alle stoffen opnemen die je nodig hebt? VUB-voedingsexpert Patrick Mullie weet raad en helpt misverstanden de wereld uit. ‘In halfvolle melk zitten evenveel calorieën als in cola, dus is water een betere optie om calcium binnen te krijgen.’ [naar artikel]
Elke maand duikt er wel een nieuwe superfood op of een dieet dat een of ander voedingsmiddel verkettert: wie gezond wil eten, ziet door de bomen het bos niet meer. Hoe doe je dat: alle stoffen opnemen die je nodig hebt? VUB-voedingsexpert Patrick Mullie weet raad en helpt misverstanden de wereld uit. “In halfvolle melk zitten evenveel calorieën als in cola, dus is water een betere optie om calcium binnen te krijgen.” [naar artikel]
Kankerpatiënten krijgen vaak te horen dat ze op hun voeding moeten letten om hun lichaam zo goed mogelijk te verzorgen tijdens het ziekteproces. Vandaag is de ziekte de grootste doodsoorzaak van ons land, maar welke invloed heeft voeding in de preventie ervan? En kan het ook helpen bij genezing? Oncoloog Hans Wildiers en hoofddiëtist van UZ Leuven Christophe Mathys geven tips en helpen enkele misverstanden de wereld uit. “Tomaten hebben een beschermend effect tegen prostaatkanker.” [naar artikel]
Na de eindejaarsfeesten willen we allemaal graag de feestkilo’s terug wegwerken. Maar als we een gezond voedingspatroon willen kweken, moeten we volgens kok en diëtist Michaël Sels stoppen met onszelf beperkingen op te leggen. “De mindermethode werkt niet”, zegt hij. “Door dingen te verbieden, kan je jezelf niet motiveren.” De expert ontkracht hardnekkige misverstanden over voeding. [naar artikel]
We lezen vaak dat te veel vet(te) voeding ongezond is en dat 'minder vet' op de verpakking een goede keuze is. Maar klopt dat ook? “20 procent van je energie-inname zou dagelijks afkomstig moeten zijn van vetten,” legt voedingsexperte Karolien Olaerts uit. Welke vetten zijn dan de meest gezonde keuze? En uit welke voeding haal je die precies? Ze beantwoordt zes grote vragen en helpt heel wat misverstanden de wereld uit. [naar artikel]
Kankerpatiënten krijgen vaak te horen dat ze op hun voeding moeten letten om hun lichaam zo goed mogelijk te verzorgen tijdens het ziekteproces. Vandaag is de ziekte de grootste doodsoorzaak van ons land, maar welke invloed heeft voeding in de preventie ervan? En kan het ook helpen bij genezing? Oncoloog Hans Wildiers en hoofddiëtist van UZ Leuven Christophe Mathys geven tips en helpen enkele misverstanden de wereld uit. “Tomaten hebben een beschermend effect tegen prostaatkanker.” [naar artikel]
Mocht gezonde voeding goedkoper zijn, dan zouden zes op de tien Vlamingen gezonder eten gemakkelijker vinden. Bijna vier op de tien vinden ook dat de overheid dat mee mogelijk moet maken, aldus een enquête van Het Vlaams Instituut Gezond Leven. Uit de bevraging blijkt echter ook dat er nogal wat misverstanden bestaan over wat nu gezonde en ongezonde voeding is. [naar artikel]
Van verpakkingen en zakjes tot herbruikbare potjes en drinkbussen: plasticvrij leven is bijna onmogelijk geworden. Onderzoekers ontdekten bijgevolg microplastics in veevoeder, vlees, melk, water en zelfs menselijke moedermelk. “Ze zitten overal, ook in ons lichaam", bevestigt professor ecotoxilogie Jana Asselman (UGent). Wat betekent dit voor onze gezondheid? En via welke voeding krijgen we het meeste plastic binnen? [naar artikel]
Van verpakkingen en zakjes tot herbruikbare potjes en drinkbussen: plasticvrij leven is bijna onmogelijk geworden. Onderzoekers ontdekten bijgevolg microplastics in veevoeder, vlees, melk, water en zelfs menselijke moedermelk. “Ze zitten overal, ook in ons lichaam", bevestigt professor ecotoxilogie Jana Asselman (UGent). Wat betekent dat voor onze gezondheid? En via welke voeding krijgen we het meeste plastic binnen? [naar artikel]
Enkele jaren geleden was het voor veganisten nog moeilijk om waardige zuivelvervangers te vinden. Sojamelk was zowat de enige voor de hand liggende optie. Tegenwoordig is de keuze enorm: melk van hazelnoten, rijst, havermout, amandelen… en nu dus ook erwten. Groene melk?! Dat klinkt misschien niet zo smakelijk, maar oordeel niet te snel. De melk […] Het bericht Binnenkort drinken we allemaal erwtenmelk verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Eet niet minder vlees, maar meer groenten. Niet minder vet, maar meer fruit. Als we een gezond voedingspatroon willen kweken, kunnen we volgens kok en diëtist Michaël Sels beter stoppen met onszelf beperkingen op te leggen. “De mindermethode werkt niet”, zegt hij. “Door dingen te verbieden, kan je mensen niet motiveren.” De expert ontkracht misverstanden over voeding en geeft allerlei tips. [naar artikel]
Melkvervangers zijn big business. Vorig jaar trok de Zweedse producent van havermelk Oatly Group AB zelfs naar de beurs van New York. Maar het Britse Instituut voor Voeding en Gezondheid waarschuwt nu dat in haver- en amandelmelk te weinig voedingselementen zitten. Theo Niewold , professor Voeding en Gezondheid (KU Leuven), treedt zijn Britse collega’s bij. “Het is hip maar ook fout te denken dat plantaardige melk beter is dan dierlijke.” [naar artikel]
Wereldmelkdag vandaag is een geschikte dag om stil te staan bij het oude gezegde ‘melk is goed voor elk’. Naast die gewone koemelk die vroeger de enige 'melk’ in het schap van de supermarkt was, staan nu veel plantaardige varianten op basis van soja, haver of zelfs aardappelen: welke is dan het gezondst? En is die koemelk zo slecht voor ons als wordt beweerd? Diëtiste Celien Rombouts legt uit. “De grootste verschillen zitten in de hoeveelheden verzadigd vet en suikers.” [naar artikel]
Nalatenschap regel je het best bij leven. Maar veel mensen vinden het moeilijk om dat onderwerp aan te snijden, bijvoorbeeld bij hun ouders. En wat nog meer is: over erven en schenken bestaan er allerlei misverstanden. Tijd om er enkele de wereld uit te helpen: Spaargids.be zet zes hardnekkige misverstanden op een rij. [naar artikel]
Melkvervangers zijn big business. Vorig jaar trok de Zweedse producent van havermelk Oatly Group AB zelfs naar de beurs van New York. Maar het Britse Instituut voor Voedsel, Voeding en Gezondheid waarschuwt nu dat in haver- en amandelmelk te weinig voedingselementen zitten. Theo Niewold , professor Voeding en Gezondheid (KU Leuven), treedt zijn Britse collega’s bij. “Het is hip maar ook fout te denken dat plantaardige melk beter is dan dierlijke.” [naar artikel]
We lezen vaak dat te veel vet(te) voeding ongezond is en dat 'minder vet' op de verpakking een goede keuze is. Maar klopt dat ook? “20 procent van je energie-inname zou dagelijks afkomstig moeten zijn van vetten,” legt voedingsexperte Karolien Olaerts uit. Welke vetten zijn dan de meest gezonde keuze? En uit welke voeding haal je die precies? Ze beantwoordt zes grote vragen en helpt heel wat misverstanden de wereld uit. [naar artikel]
Aardappelen koken lijkt makkelijk, maar toch bestaan er veel misverstanden rond het gaarproces. Ga je voor kokend water of koud water? En schil je de aardappelen nu beter of niet? Chef-kok Francesca Sterckx van restaurant Mistinguett zet de meest gemaakte fouten op een rijtje en zorgt ervoor dat je ze nooit meer maakt. [naar artikel]
Aardappelen, melk, en koffie worden meer dan eens afgedaan als ongezond. En toch zijn ze – met mate – goed voor je lijf en leden.... [naar artikel]
Van het laatste spectaculaire wonderdieet tot een baanbrekende studie over de impact van voeding op je gezondheid: elke dag heeft iemand wel iets nieuws te melden over gezonde voeding. Maar wat moet je daar nu allemaal van geloven en wat niet? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsprofessor Bruno De Meulenaer (UGent) helpen zes hardnekkige mythes de wereld uit. “Je lichaam heeft vet nodig om te kunnen functioneren, het is niét altijd slecht.” [naar artikel]
Men zegt wel eens dat melk helpt om beter te slapen. Maar is dat ook echt zo? Eén ding is zeker: niets is zo ontspannend als een kop warme melk voor het slapengaan. Melk als slaapmuts vindt vooral zijn oorsprong in het feit dat melk tryptofaan bevat. Tryptofaan is een essentieel aminozuur en voorloper van […] Het bericht Melk als slaapmutsje: werkt het echt? verscheen eerst op Gezond.be. [naar artikel]
Het water staat vele mensen (net niet) aan de lippen in deze woelige tijden van inflatie. Ook voor onze interviewees - een Gents gezin met twee kinderen, een single veiligheidsagent uit Antwerpen en een alleenstaande moeder van twee uit Torhout - is het maandelijks tellen geblazen. In de maand augustus hielden zij voor ons hun huishoudkosten bij: wat gaven ze aan boodschappen en kledij? Budgetcoach Sara Van Wesenbeeck geeft hun tijdens September Geldmaand persoonlijk besparingsadvies. “We wisten wel dat we veel geld aan voeding besteedden, maar niet dat dit bedrag tegen de 900 euro lag”, merkte het gezin uit Gent op. [naar artikel]
Wereldmelkdag vandaag is een geschikte dag om stil te staan bij het oude gezegde ‘melk is goed voor elk’. Naast die gewone koemelk die vroeger de enige 'melk’ in het schap van de supermarkt was, staan nu veel plantaardige varianten op basis van soja, haver of zelfs aardappelen: welke is dan het gezondst? En is die koemelk zo slecht voor ons als wordt beweerd? Diëtiste Celien Rombouts legt uit. “De grootste verschillen zitten in de hoeveelheden verzadigd vet en suikers.” [naar artikel]
Melkveehouders hebben nog maar eens geprotesteerd tegen de lage prijzen die ze voor hun melk krijgen. “Drinkmelk wordt tegenwoordig goedkoper verkocht dan mineraalwater”, zegt voorzitter Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat. [naar artikel]
We lezen vaak dat te veel vet(te) voeding ongezond is en dat 'minder vet' op de verpakking een goede keuze is. Maar klopt dat ook? “20 procent van je energie-inname zou dagelijks afkomstig moeten zijn van vetten,” legt voedingsexperte Karolien Olaerts uit. Welke vetten zijn dan de meest gezonde keuze? En uit welke voeding haal je die precies? Ze beantwoordt zes grote vragen en helpt heel wat misverstanden de wereld uit. [naar artikel]
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.