Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Belang van Limburg

Limburgse druiventeelt breidt uit voor biologische mousserende wijn

21/08/2020 - 14:58
"Op het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden is vandaag gestart met de pluk van de wijndruiven. En dat is belangrijk voor onze provincie, want de wijnteelt zit in de lift in Limburg. Het aantal professionele wijnbouwers en hobbyisten stijgt jaar na jaar. Maar ook het onderzoek zit niet stil. Zo start er volgende maand op PC Fruit een nieuw Europees project naar biologische mousserende wijnen, zeg maar de Limburgse cava of prosecco. "

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Modest wil als eerste Limburgse restaurant eigen mousserende wijn schenken, en plant daarvoor wijngaard aan (22/05/2023 - Het Belang van Limburg)

Achter restaurant Modest in Opglabbeek zijn gisteren 1.000 wijnranken geplant. Over een viertal jaar wil chef-kok Sander Spreeuwers als eerste Limburgse restaurant zijn eigen mousserende wijn schenken. “De wijngaard is jaarlijks goed voor 1.000 flessen wijn”, rekent Spreeuwers. [naar artikel]


2. Prosecco is wereldwijd bestverkochte mousserende wijn (17/12/2018 - Het Laatste Nieuws)

Op vijf jaar tijd is de productie van prosecco gestegen met 75 procent. De Italiaanse mousserende wijn overstijgt daarmee de champagne. Dat komt... [naar artikel]


3. Geproefd: deze mousserende wijn rijpt in de mergelgrotten van Vlijtingen (11/03/2021 - Het Belang van Limburg)

In de champagnestreek rijpen de dure cuvées in onderaardse gangen, uitgehouwen in de diepe krijtlagen. De mousserende wijn uit Vlijtingen ondergaat een soortgelijk proces in de mergelgrotten van Kanne. [naar artikel]


4. Deze Limburgse wijn is de beste Belgische wijn van het jaar en dat is toch wel een verrassing (22/10/2018 - Het Belang van Limburg)

De Pinot Noir 2016 van wijndomein Aldeneyck uit Maaseik is op de wijnbeurs Megavino uitgeroepen tot beste Belgische wijn. Twee jaar geleden won dezelfde wijnmaker ook al eens deze prijs met de Chardonnay 2015. Dit keer wint hij met een rode wijn. Ietwat verrassend, want tot nog toe staat ons land vooral bekend voor zijn uitstekende mousserende en witte wijnen. [naar artikel]


5. In deze landen wordt de meeste mousserende wijn geproduceerd (01/10/2020 - Express)

Dat wijnbubbels de laatste jaren aan populariteit winnen, staat vast. Net zoals iedereen wel beseft dat er ook steeds meer... The post In deze landen wordt de meeste mousserende wijn geproduceerd appeared first on Business AM. [naar artikel]


6. Hoe een fles mousserende wijn aan haar bubbels geraakt: “Tot 20 miljoen in één glas” (30/09/2021 - Het Belang van Limburg)

In één glas mousserende wijn kunnen 20 miljoen belletjes opborrelen. Wij gingen na hoe die in de fles geraken en liepen tijdens de druivenoogst een dag in het spoor van Johan Bellens van wijndomein Sassenbroek in Borgloon. [naar artikel]


7. Wat je moet weten over pét-nat, de jongste wijnhype (14/07/2022 - Express)

Pét-nat – de nu algemeen aanvaarde afkorting voor “pétillant naturel” – is een stijl van mousserende wijn met diepe historische wortels. Het is de oudste methode om mousserende wijn te maken, die dateert van vóór Champagne, vandaar de alternatieve naam: méthode ancestrale. Meegaand met de trend van de natuurlijke wijnbeweging, begint deze zacht verfrissende, vaak […] [naar artikel]


8. Hoe (lang) kan je een geopende fles wijn bewaren? "Varieert van 2 dagen tot 2 weken, rode wijn is grootste uitdaging" (05/12/2023 - VRT NWS)

Wil je een geopende fles wijn goed bewaren, dan moet je rekening houden met de temperatuur en de blootstelling van de wijn aan de lucht. "De bewaartermijn van rode, witte, rosé, mousserende en dessertwijn verschilt uiteraard. Van 2 dagen tot 2 weken", zegt Alexander De Beck, sommelier bij Winetist. Hij overloopt per wijnsoort hoe je je wijn het best kan bewaren na opening. [naar artikel]


9. Limburgse wijnboeren verwachten topjaar (20/09/2016 - Het Belang van Limburg)

De Limburgse wijnoogst 2016 is gisteren al begonnen, iets eerder dan normaal. En het belooft een topjaar te worden. Voor de mousserende wijn plukken ze deze week de zuidflank van wijndomein Schorpion in Vliermaal (Kortessem). De andere wijnboeren in Haspengouw en in de Maasvallei starten over enkele dagen. “Door het warme weer is alles met een week vervroegd”, zegt Karel Henckens van wijndomein Aldeneyck in Maaseik. [naar artikel]


10. Hier mogen de kurken knallen, ook al “verklaren champagneboeren ons gek” (16/04/2020 - Het Nieuwsblad)

Het gaat hard voor Dirk en Patricia van Domein Ravenstein. Wijngaard aangelegd in 2017, de eerste wijn in 2019 en nu pakt het koppel uit Kruiseke uit met mousserende wijn. “Kwaliteit die er ook zo uitziet. We willen echt een merk neerzetten.” [naar artikel]


11. Wijn gemaakt van rotte druiven? Onze wijnexpert Alain Bloeykens legt het verschil uit tussen mousserende, versterkte en likoreuze wijn (17/07/2020 - Het Nieuwsblad)

Niets maakt een zomerdag zo af als een goed glas wijn! Vorige week legde onze wijnspecialist Alain Bloeykens het verschil uit tussen witte-, rode- en roséwijn. Deze week legt hij voor u klaar en duidelijk uit welke verschillende soorten wijn er bestaan en hoe die net gemaakt worden. [naar artikel]


12. Mythe (11/04/2019 - De Morgen)

De méthode champenoise is pure Harry Potter: champagne en elke mousserende wijn met tweede gisting op fles blijken oenologische abracadabra, waarbij een banale, stille wijn door vakmanschap én technologie wordt omgetoverd tot een engeltje dat op je tong plast. Maar toch snappen veel wijnliefhebbers geen snars van de historiek en vooral van de serveer- en genietcode van een wijn met belletjes. Kortom, tijd voor een stukje geschiedenis, maar eerst: wat niet te doen aan de feesttafel. [naar artikel]


13. Limburgse wijn beschermd vanaf 2018 (19/10/2017 - De Tijd)

18:08 Tegen het einde van dit jaar zal de Europese Commissie wijn uit de Limburgse Maasvallei officieel erkennen. [naar artikel]


14. Daar is de lente, tijd voor wat bubbels: Alain Bloeykens haalt klassiekers en nieuwkomers uit het mousserende wijnschap (07/04/2023 - Het Belang van Limburg)

De Belg mag dan al wereldkampioen “bubbels drinken” zijn, althans berekend per capita, wanneer Pasen aanbreekt steken we graag nog een tandje bij. Het is het startschot van een nieuwe lente: tijd voor terrasjes, communies, tuinfeesten en de eerste barbecues. En daar hoort uiteraard een flesje mousserende wijn bij. Wij speurden op het schap naar klassiekers en nieuwigheden, en kwamen zelfs met een blikje bubbels naar huis. [naar artikel]


15. “Blauwe wijn is hip maar smaakt naar kauwgum” (09/08/2016 - Het Belang van Limburg)

Naast rood, wit en rosé verkoopt een tiental Limburgse drankhandelaren sinds kort ook Azul, een azuurblauwe wijn uit Spanje die zijn weg vindt naar de Limburgse terrassen als het hippe drankje van het moment. “En er is veel vraag naar”, beaamt Luc Rutten van wijnimporteur ‘t Bakske in Tessenderlo. Maar volgens kenners is de blauwe wijn geen blijver. “Een eendagsvlieg, de smaak stelt niets voor”, zegt wijnbouwer Peter Colemont die de wijn voor u proefde. [naar artikel]


16. Het succesverhaal van Gloire de Duras: “Deze mousserende wijn is een topper voor de feestdagen” (14/12/2023 - Het Belang van Limburg)

Een award in de nieuwe wijngids van Gault&Millau en twee gouden medailles in de verkiezing van de beste Belgische wijn in 2023. Wijndomein Gloire de Duras uit Sint-Truiden is duidelijk een van de nieuwe sterren aan het wijnfirmament. “Mijn vrouw houdt me met de voeten op de grond”, zegt eigenaar Peter Nijskens. [naar artikel]


17. Italiaanse Prosecco-regio op Werelderfgoedlijst (07/07/2019 - Het Laatste Nieuws)

De heuvels in het noordoosten van Italië, waar de mousserende wijn Prosecco geproduceerd wordt, zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van... [naar artikel]


18. Vigna presenteert eerst Wijnegemse ‘champagne’: even sprankelend als jonge ‘peter’ Oliver zelf (01/09/2020 - Gazet van Antwerpen)

Hij heeft er even op moeten wachten, maar nu heeft ook de kleine Oliver Somers (10), net als alle andere kleinkinderen van Guy Somers, een wijn die zijn naam draagt. En het is een bijzondere botteling geworden. “Oliver is onze eerste mousserende wijn. Ik durf te zeggen dat hij smaakt als champagne, alleen mogen we hem zo niet noemen”, aldus de trotse ondernemer en wijnbouwer Guy Somers van Vigna. [naar artikel]


19. PC Fruit start met mousserende wijnen (22/08/2020 - Het Belang van Limburg)

In het Proefcentrum voor Fruitteelt (PC Fruit) werd vrijdag gestart met de pluk van de wijndruiven van het ras Solaris. Dit is al de vierde oogst van het Kennis- en Onderzoekscentrum Wijnbouw bij PC Fruit, dat zich vanaf nu ook meer op mousserende wijnen gaat richten. [naar artikel]


20. Staking FN Herstal breidt uit naar site in Zutendaal (06/10/2017 - Het Laatste Nieuws)

Het sociaal conflict bij wapenfabrikant FN breidt uit. Sinds vanochtend staat er ook een stakerspost voor de fabriek in het Limburgse Zutendaal.... [naar artikel]


21. L’Épicerie du Cirque breidt uit met foodbar en aperobar (12/07/2017 - Gazet van Antwerpen)

L’Épicerie du Cirque breidt uit met foodbar Moss, die zelfs babysapjes zal voorzien, en met de wijn- en bierbar Bar Palmier, waar hapjes van sterrenchef Dennis Broeckx lonken. [naar artikel]


22. Directeur Jessa Ziekenhuis krijgt fles Limburgse wijn van de gouverneur (09/11/2020 - Het Belang van Limburg)

Gouverneur Jos Lantmeeters bezorgt een fles Limburgse wijn aan dokter Yves Breysem, algemeen directeur van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Een symbolisch geschenk voor het zorgpersoneel in heel Limburg. [naar artikel]


23. Koehoorns in de grond, magisch water en de blaas van een hert: de bizarre wereld van biodynamische wijnen (19/05/2022 - Express)

We kennen ondertussen allemaal het concept van biologische wijnen, maar biodynamische wijn kan moeilijker te begrijpen zijn. Dus wat is biodynamische wijn? Wat is het verschil met “gewone” biowijn? En smaakt biodynamische wijn beter? De zoektocht naar het antwoord brengt een aantal bizarre dingen aan het licht … Het concept achter biodynamica is dat alles […] [naar artikel]


24. Is natuurwijn beter dan gewone wijn? (23/01/2019 - De Morgen)

Dat natuurlijke wijnen aan een stevige klim bezig zijn, valt niet te ontkennen. Trendy bars pronken met een bijzonder aanbod biologische, biodynamische of natuurwijnen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die drie, en zijn ze zoveel beter dan ‘gewone’ wijn? [naar artikel]


25. Zin in een wijntje? Dit is de koning van de bubbels in Limburg (11/09/2020 - Het Belang van Limburg)

Limburg produceert steeds betere wijnen in alle kleuren. Maar als we ergens goed in zijn, dan is het in bubbels. Schorpion uit Vliermaal is de ongekroonde koning van de mousserende wijn in Limburg. De vergelijking met champagne is nooit ver weg. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!