Waar de ene brood genadeloos schrapt uit het menu, zweert de andere bij zijn dagelijkse sneden brood. Maakt dat brood ons echt dikker, is wit brood zoveel gezonder dan bruin brood en hoe weerspiegelt dit zich in het bakkersaanbod? Bakker Toon De Klerck en diëtiste Sanne Mouha zoeken samen een antwoord op die vragen en scheiden de feiten van de fabels. “Donker brood is vaak gewoon wit brood in vermomming.” [naar artikel]
Waar de ene brood genadeloos schrapt uit het menu, zweert de andere bij zijn dagelijkse sneden brood. Maakt dat brood ons echt dikker, is wit brood zoveel gezonder dan bruin brood en hoe weerspiegelt dat zich in het bakkersaanbod? Bakker Toon De Klerck en diëtiste Sanne Mouha zoeken samen een antwoord op die vragen en scheiden de feiten van de fabels. “Donker brood is vaak gewoon wit brood in vermomming.” [naar artikel]
Waar de ene brood genadeloos schrapt uit het menu, zweert de andere bij zijn dagelijkse sneden. Maakt dat brood ons echt dikker, is wit brood zoveel gezonder dan bruin brood en hoe weerspiegelt dat zich in het bakkersaanbod? Ter gelegenheid van brooddag scheiden bakker Toon De Klerck en diëtiste Sanne Mouha samen de feiten van de fabels. “Donker brood is vaak gewoon wit brood in vermomming.” [naar artikel]
Is brood broodnodig? En is de ene soort zoveel ­gezonder dan de andere? Tijd voor een update met ­diëtiste Sanne Mouha over wat er nu wel en niet... [naar artikel]
Is een brooddoos met boterhammen als lunch een gezonde keuze? Maakt het uit van welk soort brood je een sneetje kiest en of dat brood van de supermarkt of de bakker komt? Diëtist Sanne Mouha legt uit wat de meest voedzame keuze is van tien soorten broden en legt uit waarom dat zo is. “Qua smaak is dit brood vrij droog, als toast of croque lijkt het mij beter.” [naar artikel]
Fabriekseten of ultrabewerkte voeding: dokters en experten zien het liever niet te vaak op jouw menu staan. Toch is 70 procent van het supermarktaanbod sterkt bewerkte voeding volgens Foodwatch. Wat is bewerkt eten precies? En hoe herken je het? Voedingswetenschapper Christophe Matthys (KU Leuven) en diëtiste Sanne Mouha (UZA) geven concreet advies. “Zelfs een brood van de bakker bevat meer bewerkte ingrediënten dan je denkt.” [naar artikel]
Er gaat niets boven een snede heerlijk vers brood, maar je hebt misschien geen tijd om regelmatig naar de bakker of winkel te gaan? Dan is brood... [naar artikel]
De verkoop van brood blijft achteruitgaan, en voor het eerst kopen meer dan de helft van de Vlamingen hun brood niet meer bij de bakker, maar bij [naar artikel]
Bakkerij Painture in Oedelem heeft sinds deze week een wel heel bijzonder brood in de aanbieding. Zotje, zoals het brood gedoopt werd, is gemaakt op basis van Brugse Zot Bruin. “In één brood zit één flesje bier”, zegt bakker Brecht Van Poucke. [naar artikel]
Ondanks de gestabiliseerde energieprijzen, blijft de prijs van brood hoog door de gestegen loonkosten en grondstofprijzen. Je betaalt bij de warme bakker soms al meer dan 3 euro voor een brood. "De prijzen bij de bakker zullen niet meer dalen", zegt Bart Ceulemans van de Bakkersfederatie. [naar artikel]
Een brood wordt ruim 10 procent duurder: dat wil zeggen dat je voortaan 2,40 of 2,50 euro betaalt voor een brood. Deze extra kost kan je opvangen door je eigen brood te bakken. Topbakker Toon De Klerck geeft negen tips waarmee iedereen erin slaagt zelf een heerlijk brood te bakken. Daarnaast verklapt hij drie simpele recepten. [naar artikel]
Dankzij de inventiviteit en het zakeninstinct van zuurdesembroodbakker Thierry Gissemé uit Hulsen (Balen) kunnen - bij wijze van spreken - straks ook liefhebbers uit Wallonië van zijn brood genieten. De bakker gaat namelijk zijn alsmaar meer gegeerd ambachtelijk brood via een koerierdienst als een pakketje over het ganse land verspreiden. “Als ik van mijn brood wil leven, moet ik mijn klantenbestand uitbreiden”, zegt hij nuchter. “Maar ik word geen industriële bakker.” [naar artikel]
Wie een paar kilo’s wil verliezen, krijgt vaak als eerste advies te horen om koolhydraten te schrappen of te minderen. Maar is het echt een goed idee om te stoppen met brood en aardappelen? En zijn alle koolhydraten ‘slecht’? “50 tot 55 procent van je energie haal je effectief best uit koolhydraten", legt diëtiste Sanne Mouha uit. “Je moet gewoon weten welke voeding welke soort bevat.” Ze scheidt 6 feiten van fabels én deelt 5 tips om de slimste keuzes te maken. [naar artikel]
Wie een paar kilo’s wil verliezen, krijgt vaak als eerste advies te horen om koolhydraten te schrappen of te minderen. Maar is het echt een goed idee om te stoppen met brood en aardappelen? En zijn alle koolhydraten ‘slecht’? “50 tot 55 procent van je energie haal je effectief best uit koolhydraten", legt diëtiste Sanne Mouha uit. “Je moet gewoon weten welke voeding welke soort bevat. Ze scheidt 6 feiten van fabels én deelt 5 tips om de slimste keuzes te maken. [naar artikel]
Kleren of schoenen levert de facteur al, maar nu kan die dus ook aan je voordeur staan met een gesneden brood. Een bakker uit Tienen laat je namelijk als eerste online brood bestellen om het dan met de post te laten leveren. “In van die typische Bpost-pakketten”, zegt bakker Kim Menten (29). “Bedoeling is dat je telkens twee dagen vooraf bestelt, zo kunnen we alles mooi plannen. Bestel je bijvoorbeeld op maandag een brood, dan bakken we dat dinsdagnamiddag, gaat het direct daarna naar het postkantoor en wordt het de woensdagmorgen geleverd voor dezelfde prijs alsof je hier in de winkel een brood koopt. Tot eind januari rekenen we namelijk geen extra kosten aan als promotie, daarna zal dat enkel nog zo zijn voor wie voor meer dan 20 euro koopt. Want brood versturen, kost ons 4,95 euro per doos.” [naar artikel]
Met zijn ‘brood van korte keten’ schrijft warme bakker Jack Knapen een beetje geschiedenis. Zijn tarwebrood wordt gemaakt met tarwe van een Vlaamse boer en gemalen in een lokale maalderij. Wie zegt er nog dat je met Vlaamse tarwe geen brood kan bakken? [naar artikel]
In Het Brood Boek neemt bakker Toon De Klerck het op voor de waarde van ons dagelijks brood. Hij voert daarmee geen windmolengevecht, want hij betrekt er het kruim van de chef-koks bij, van Peter Goossens over Sergio Herman tot Ingrid Neven. [naar artikel]
Wat zegt het brood dat u eet over wie u bent? Zowat álles, schrijft Peter Scholliers in zijn geschiedenis van brood en bakker. 'Witbrood illustreert perfect het kapitalisme.' [naar artikel]
Als u dit weekend naar de bakker gaat, zal u misschien merken dat uw brood iets meer kost dan gewoonlijk. Dat komt omdat een brood ruim 10 procent duurder wordt door de stijging van de prijs van de bloem, dat schrijft Het Laatste Nieuws zaterdag. En ook de energieprijzen zitten er voor iets tussen. [naar artikel]
We hebben allemaal al eens een brood gekocht om drie dagen later pas te ontdekken dat je het volledig uit het oog verloren bent. Nu het brood volgens Eurostat duurder is dan ooit, is het misschien niet onbelangrijk om te weten hoe je dat (oud) brood langer eetbaar houdt. Koop je best een gesneden of ongesneden exemplaar? En is de diepvries echt zo’n goed idee als soms wordt beweerd? Bakker Toon De Klerck legt uit. [naar artikel]
Met honing zijn we wel een tijdje zoet: niet alleen met de smaak ervan, maar ook met de hoeveelheid feiten en fabels die de ronde doen over het voedingsmiddel. Zo zou honing veel gezonder zijn dan suiker én krijgt het soms geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, maar wat is daarvan waar en wat niet? Diëtiste Fatima Pas en voedingsexperte Karolien Olaerts scheiden 5 feiten van de fabels. “Honing bestaat voor een kwart uit water, suiker maar voor 1 procent.” [naar artikel]
We proeven vandaag brood. Droog brood zelfs. Voor de ene kan dat klinken alsof hij getrakteerd wordt op gevangeniskost. Voor bakker Bert Van Rompay van Het Broodhuys uit Beerzel (Putte) is het dat allerminst. Hij is fier op zijn brood, niet in het minst op zijn paradepaardjes: de desembroden. En dat wil hij dit weekend graag laten proeven tijdens een broodfestival. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.