16 mei is het Internationale Dag van de Coeliakie: een onzichtbare auto-immuunziekte waarvoor glutenvrij eten een oplossing kan zijn. Alleen is ‘glutenvrij’ vandaag zo’n gezondheidshype geworden, dat patiënten die écht afzien van gluten niet altijd serieus genomen worden. “Nochtans heeft 1 op 100 mensen de ziekte”, getuigt diëtiste én coeliakiepatiënt Katrien Wellens. Ze vertelt wat de ziekte inhoudt en legt uit hoe je het herkent. [naar artikel]
‘s Ochtends staan we op met een platte buik, en tegen de avond is die soms opgeblazen. Veel mensen voelen zich onzeker door die opgezwollen buik, terwijl de juiste voeding al een oplossing kan zijn. “En zelfs hoe je kauwt en slikt maakt een verschil”, licht diëtiste Sanne Mouha toe. Samen met maag-darmspecialist Danny De Looze (UZ Gent) licht ze toe hoe die opgeblazen buik ontstaat en vooral: welke oplossingen er zijn om het tegen te gaan. En wat doe je als die niet werken? [naar artikel]
Veel mensen staan ‘s ochtends op met een platte buik, om tegen de middag of avond volledig opgeblazen te zijn. Iets wat vaak voor onzekerheid zorgt. “Niet alleen wat je eet, maar ook hoe je kauwt en slikt, maakt hierin een verschil”, licht diëtiste Sanne Mouha toe. Samen met maag-darmspecialist Danny De Looze (UZ Gent) legt ze uit hoe die opgeblazen buik onstaat en vooral: welke oplossingen er zijn om het te voorkomen. En wat doe je als die niet werken? [naar artikel]
Veel mensen staan ‘s ochtends op met een platte buik, maar zijn tegen de avond volledig opgeblazen: iets wat vaak voor onzekerheid zorgt. “Niet alleen wat je eet, maar ook hoe je kauwt en slikt, maakt hierin een verschil”, licht diëtiste Sanne Mouha toe. Samen met maag-darmspecialist Danny De Looze (UZ Gent) licht ze toe hoe die opgeblazen buik onstaat en vooral: welke oplossingen er zijn om het te voorkomen. En wat als die niet werken? [naar artikel]
Veel mensen staan ‘s ochtends op met een platte buik, maar zijn tegen de avond volledig opgeblaze: iets wat vaak voor onzekerheid zorgt. “Niet alleen wat je eet, maar ook hoe je kauwt en slikt, maakt hierin een verschil”, licht diëtiste Sanne Mouha toe. Samen met maag-darmspecialist Danny De Looze (UZ Gent) licht ze toe hoe die opgeblazen buik onstaat en vooral: welke oplossingen er zijn om het te voorkomen. En wat als die niet werken? [naar artikel]
Last van een slechte huid, een opgeblazen gevoel, PMS, vermoeidheid of constipatie? Die?tiste Sanne Mouha legt uit hoe je die ongemakjes zelf kan... [naar artikel]
Een opgeblazen gevoel en felle buikkrampen. Verstopte darmen of constipatie op vakantie kunnen erg vervelend zijn. Maar hoe komt het dat we hier zo vaak last van hebben op reis? En zijn er naast laxeerpillen ook andere middeltjes om de grote boodschap beter te laten lukken? Wij vroegen advies aan darmspecialist Danny De Looze. “Vrouwen hebben vaak meer last van constipatie dan mannen.” [naar artikel]
Van in de supermarkt tot in de lokale koffiebar of zelfs als alcoholvrije optie op restaurant: je komt kombucha vandaag overal tegen. Maar hoe kies je de beste versie van de theedrank? En kan het echt je spijsvertering bevorderen of diabetes verhelpen? Diëtiste Sanne Mouha scheidt de waarheid van de opgeklopte marketingpraatjes. “Sommige merken bevatten tot 4 suikerklontjes voor amper 400 ml!” [naar artikel]
Het zou een betaalbaar, natuurlijk alternatief voor supplementen zijn, je een stralende huid geven én je van een opgeblazen buik afhelpen: aloë vera-sap. De plant wordt al jarenlang voor huidverzorging gebruikt, maar nu zweren steeds meer mensen ook bij het drinken ervan. Werkt dat wel? Dermatoloog Ingrid Van Riet en gezondheidscoach Lily Joan Roberts lichten toe. [naar artikel]
Je hebt ongetwijfeld al gemerkt dat je ontlasting er niet altijd hetzelfde uitziet. Maar kan je stoelgang iets zeggen over je gezondheid? En wanneer is je ontlasting abnormaal? “Vier op de tien Belgen kampen met maagdarmklachten en één op de vijf heeft regelmatig last van constipatie”, zegt professor maag- en darmziekten Danny De Looze (UZ Gent). Hij legt uit wat een normale, gezonde stoelgang is én wat je kan doen om makkelijker naar het groot toilet te gaan. [naar artikel]
Een op de vijf mensen — meer vrouwen dan mannen — heeft vaak een opgeblazen buik. Op sociale media delen vrouwen massaal tips tegen ‘bloating’ en zelfs celebrity's brengen ‘debloating’ snoepjes uit. Maar wat valt er echt aan te doen? Welke voeding is de boosdoener en wanneer moet je je zorgen maken? Drie experts geven hun ultieme tips voor een buik die wél plat en rustig is. “Sommige mensen eten extra veel ‘gezonde voeding’, maar dat werkt soms averechts.” [naar artikel]
We willen er liefst zo weinig mogelijk van, maar toch is vet essentieel voor onze gezondheid. We hebben er zelfs drie verschillende soorten van: wit, bruin en beige vet. “En allemaal zijn ze levensnoodzakelijk, maar dan wel in de juiste balans”, zegt diëtiste Vicky De Beule. “Met te weinig vet kan je menstruatie uitblijven, door te veel gaat het lichaam in een permanente staat van ontsteking.” Ze legt uit hoe je het evenwicht behoudt. [naar artikel]
Eindejaar is traditioneel een tijd van uitgebreid eten en drinken. Hoe lekker de ovenhapjes, gourmet en de glaasjes alcohol ook zijn: op een bepaald moment heb je er de buik vol van. Maar wat eet je dan het best tussen kerst en Nieuwjaar? Is een detoxkuur de ideale methode om een periode van overdaad het hoofd te bieden? Diëtiste Sanne Mouha vertelt er alles over. “Op deze manier krijg je alle essentiële voedingsstoffen binnen.” [naar artikel]
Door zijn sterke aardesmaak valt rode biet niet altijd bij iedereen in de smaak. “Maar eet het toch maar op, het is gezond", hoor je vaak als argument om ze toch op het menu te zetten. Hoe gezond is rode biet dan echt? En is het normaal dat je urine rood kleurt als je rode biet eet? Diëtiste Sanne Mouha legt uit. [naar artikel]
In het Hasseltse Jessa Ziekenhuis zien ze steeds vaker kindjes met de eetstoornis ARFID. Ook Evy (29) lijdt al haar hele leven aan de aandoening, waarbij mensen bang zijn voor (bepaalde) voeding. “Ik deed alles om eten te vermijden en verstopte het zelfs in mijn sokken”, getuigt ze. Professor voedings- en eetstoornissen Sandra Mulkens vertelt hoe je de eetstoornis herkent en wat je eraan kan doen: “Hulp is niet makkelijk, maar wel noodzakelijk. Zowel lichamelijk als psychosociaal.” [naar artikel]
Hailey Bieber (26) is het beu dat fans continu speculeren over de vraag of ze al dan niet zwanger is. “Het is zo ontmoedigend”, vertelt het Amerikaanse model in een gesprek met GQ Hype. “Kan ik niet één keer een opgeblazen buik hebben en niet zwanger zijn?” [naar artikel]
De Belg kan niet zonder charcuterie op de boterham: 99 procent van alle gezinnen kocht volgens VLAM in 2022 vleesbeleg, van salami tot serranoham. “Nochtans zou je volgens de richtlijnen maar 30 gram charcuterie per week mogen eten”, duidt diëtiste Sanne Mouha. Welke charcuterie is dan (on)gezond? En wat als je toch méér eet? Onze diëtiste vergelijkt alle populaire opties. “Dit vlees is verrassend genoeg niet zo slecht en zelfs vrij puur.” [naar artikel]
Wie maar één of twee keer per week vlot naar toilet kan gaan, heeft te maken met obstipatie of constipatie. “In België hebben zo’n 11 procent van de mensen er regelmatig last van”, vertelt darmspecialist Danny De Looze. Welke voeding helpt (niet) om de stoelgang er vlotter te laten uitkomen? Is eten altijd de oorzaak? En wat moet je doen als niéts van de hulpmiddeltjes werken? De expert beantwoordt 7 cruciale vragen. “Dit fruit werkt écht als oplossing” [naar artikel]
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” [naar artikel]
Heerlijk, zo’n verfrissend ijsje op een warme dag. Kies je zelf soms waterijsjes omdat je denkt dat die gezonder zijn dan een bol romig vanille-ijs? Diëtiste Sanne Mouha neemt 10 fruitige waterijsjes onder de loep om te ontdekken of dat wel klopt. “Hier zit suiker, suiker en nog eens suiker in”, vertelt ze over één ijsje uit de test. Scoren de andere negen beter? En waar moet je op letten als je de waterijsjes in je mandje legt? Ze proeft er 10 en velt haar oordeel. [naar artikel]
Oktober en november is traditioneel het hoogseizoen van de rode bieten. “Eet ze maar op, want ze zijn gezond”, hoor je vaak als argument om ze toch op het menu te zetten. Toch valt de groente door zijn sterke aardesmaak niet bij iedereen in de smaak. Hoe gezond is de rode biet dan echt? En is het normaal dat je urine rood kleurt als je rode biet eet? Diëtiste Sanne Mouha legt uit. [naar artikel]
Oktober en november is traditioneel het hoogseizoen van de rode bieten. “Eet ze maar op, want ze zijn gezond”, hoor je vaak als argument om ze toch op het menu te zetten. Toch valt de groente door zijn sterke aardesmaak niet bij iedereen in de smaak. Hoe gezond is rode biet dan echt? En is het normaal dat je urine rood kleurt als je rode biet eet? Diëtiste Sanne Mouha legt uit. [naar artikel]
Eindejaar is traditioneel een tijd van uitgebreid eten en drinken. Hoe lekker de ovenhapjes, gourmet en de glaasjes alcohol ook zijn: op een bepaald moment heb je er de buik vol van. Maar wat eet je dan het best tussen kerst en Nieuwjaar? Is een detoxkuur de ideale methode om een periode van overdaad het hoofd te bieden? Diëtiste Sanne Mouha vertelt er alles over. “Op deze manier krijg je alle essentiële voedingsstoffen binnen.” [naar artikel]
Wie af en toe eens kijkt naar zijn ontlasting in het toilet heeft ongetwijfeld al vastgesteld dat deze er niet altijd hetzelfde uitziet. Maar kan je stoelgang iets zeggen over je gezondheid? En wanneer is je ontlasting abnormaal? “4 op de 10 Belgen kampt met maagdarmklachten en 1 op de 5 heeft regelmatig last van constipatie”, zegt professor maag- en darmziekten Danny De Looze (UZ Gent). Hij legt uit wat een normale, gezonde stoelgang is én wat je kan doen om makkelijker naar het grote toilet te gaan. [naar artikel]
Tijdens een gesprek met een diëtiste haalt Dominique Van Malder in Patiënt Dompi aan wat hij op een willekeurige dinsdag allemaal heeft gegeten en gedronken. Als het gaat over zijn drinkgedrag wordt al snel duidelijk dat de acteur dagelijks alcohol consumeert. “We zien meer en meer alcoholverslavingen bij mensen die een bypass hebben laten steken”, aldus de diëtiste. “Mensen kunnen minder eten en worden dus sneller dronken van een glas.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.