Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Belang van Limburg

Kwart Belgen eet bewust minder vlees: “Maar op restaurant mag er steak op tafel komen”

25/05/2022 - 03:32
"Minstens één dag per week geen vis of vlees eten. Een kwart van de Belgen doet het, zonder écht vegetarisch te leven. Het doel? Hun gezondheid, ecologische voetafdruk of het welzijn van de dieren verbeteren. Maar buitenshuis gaan die principes snel overboord. "

Gerelateerde krantenkoppen:

1. “Schroei het vlees dicht aan beide kanten en bestrooi met fleur de sel": vleesexpert tipt hoe je de beste steak bakt (14/03/2022 - Het Laatste Nieuws)

Op de dag van de steak kan een lekkere biefstuk natuurlijk niet ontbreken. Maar hoe bak je die zelf minstens even lekker als op restaurant? Maven-chef Jules Koninckx leert er ons alles over. “Je pan of barbecue moet zo heet mogelijk zijn, anders krijg je nooit een mooie korst.” Welk type rundvlees kies je dan het best? En gooi je het vlees meteen in de pan of op de grill wanneer je het uit de koelkast haalt? [naar artikel]


2. In deze 4 brasserieën eet je steak-friet voor minder dan 20 euro, maar is het vlees ook lékker? Stijn Baert test uit: “Dit is de beste die ik al besteld heb” (14/05/2023 - Het Laatste Nieuws)

Dat de ene steak-friet de andere niet is, moeten we vast niet meer vertellen. Maar waar eet je de lekkerste versie? Deze maand proeft HLN-foodie Stijn Baert biefstuk-friet onder de prijs van 20 euro. “Soms is gewoon ook gewoon goed”, schrijft hij bij één van de adresjes. “Maar hier bevredigt dan weer niéts, buiten de rekening”, klinkt het bij een andere zaak. Welk restaurant kan bekoren voor een goedkoop én smaakvol stuk vlees? [naar artikel]


3. Dierenmishandeling, zieke kippen en zorgen om eigen gezondheid: de Belg eet alsmaar minder vlees maar de steak zal nooit helemaal verdwijnen (13/02/2018 - Het Nieuwsblad)

44 procent van de Belgen at vorig jaar minder vlees, vooral om gezondheidsredenen en de dierenmishandeling in slachthuizen. Toch is een samenleving zonder vlees nog niet voor morgen. “De vleesconsumptie zal bij elk schandaal blijven afnemen, maar niet volledig verdwijnen. Dat is een brug te ver.” [naar artikel]


4. Hilton opent eigen restaurant: chef maakt steak tartaar aan tafel (06/12/2019 - Gazet van Antwerpen)

Hilton heeft in zijn hotel op de Groenplaats een eigen restaurant geopend. Bij Blend 32 Kitchen and Bar kan je onder meer een steak tartaar eten die aan tafel wordt gemaakt. Op het menu van de bar staan allerlei gerechten die je met anderen kan delen. [naar artikel]


5. Vrouw doet veel moeite om steak perfect te kruiden, maar vergeet één detail: “Ik ben zo dom!” (20/01/2024 - Het Belang van Limburg)

De perfecte steak is niet makkelijk gemaakt. De baktijd en hoe je het kruid spelen een grote rol. De Ierse Stephanie Sercken dacht dat ze goed op weg was toen ze begin januari haar steak had geprepareerd. Maar toen ze het stuk vlees met een tang wilde omdraaien, realiseerde ze dat ze iets belangrijk was vergeten: het plastic velletje van de verpakking. “Ik ben zo dom!” klinkt het gefrustreerd. “Ik heb plastic gekruid.” [naar artikel]


6. “Per week draaien we een halve kilometer verse worsten, per dag gaat er zo’n 150 kilo vlees over de toonbank”: 3 authentieke slagers over hun job (25/06/2023 - Het Laatste Nieuws)

Van een sneetje hesp op de boterham tot een sappige worst: veel Vlamingen houden vast aan hun dagelijkse portie vlees. Zo’n 56 procent van de Belgen zet het minstens vier keer per week op tafel. “Daar werken we zo’n 60 uur per week voor”, klinkt het bij drie trotse slagers. Ze vertellen hoe zij ervoor zorgen dat het stuk vlees op jouw bord van topkwaliteit is én betaalbaar blijft. En merken zij dat er minder vraag is naar vlees, of net niet? “Een goede slager herken je aan zijn gehakt.” [naar artikel]


7. “Doe dit nooit als je pasta kookt”: 10 moderne keukenmythes onderzocht, van champignons wassen tot je steak dichtschroeien voor sappig vlees (28/02/2024 - Het Laatste Nieuws)

Er bestaan heel wat trucjes om je te helpen tijdens het koken of om gerechten beter tot hun recht te laten komen. Zo zouden champignons hun smaak verliezen als je ze wast. En een sappige steak krijg je door het vlees van bij de start dicht te schroeien. Maar klopt dat ook? We nemen tien keukenmythes onder de loep, die zelfs de beste hobbykoks wel eens verkeerd doen in de keuken. Van Sergio Herman tot Roger Van Damme: 10 experts delen hun ultieme tips. [naar artikel]


8. Week van de steak-friet. De 10 favorieten van Stijn Baert: “Vanaf de eerste hap was dit een winnaar” (06/10/2023 - Het Laatste Nieuws)

Vandaag gaat de Week van de steak-friet van start, georganiseerd door VLAM voor de zevende keer. Nog tot en met 13 oktober zet de organisatie het populaire gerecht met vlees van bij ons in de kijker. HLN-foodie en grote steak-frietliefhebber Stijn Baert ging 7 maanden lang voor HLN op zoek naar de meest smakelijke versie van het gerecht. Als je geen tijd hebt om het zelf te maken, waar schuif je dan het liefst je voeten onder tafel voor de beste biefstuk? “Duurder blijkt écht niet altijd beter te zijn.” [naar artikel]


9. In 5 stappen naar het bakken van de perfecte steak volgens vleeschef Jules Koninckx: “Een klomp échte boter in de pan is een vereiste” (14/10/2022 - Het Laatste Nieuws)

Een lekkere biefstuk kan op tijd en stond niet ontbreken, zeker niet in de week van de steak-friet. Maar die even lekker bakken als op restaurant is niet altijd evident. Maven-chef Jules Koninckx leert er ons alles over. “Je pan of barbecue moet zo heet mogelijk zijn, anders krijg je nooit een mooie korst.” Met welk type rundvlees probeer je dat het best? En moet je het vlees op voorhand kruiden of niet? [naar artikel]


10. Jeroen Meus goes veggie en maakt in nieuw boek geen ‘Dagelijkse kost’ maar ‘Groentekost’: “Maar als ik zin heb in steak, maak ik steak” (26/10/2022 - Gazet van Antwerpen)

Een goei kotelet, in goe wa boter. Met boontjes. Ook gebakken in goe wa boter. Zo kennen we de ‘Dagelijkse kost’ van Jeroen Meus (44) al twaalf jaar. Maar in zijn nieuwe boek zal je geen koteletten vinden. In Groentekost kookt Jeroen vegetarisch. Of hij het vlees ooit voorgoed links zal laten liggen? “Als ik zin heb in een steak, dan bak ik een steak.” [naar artikel]


11. KIJK. In dit restaurant slacht je zelf de kip die op je bord komt: "We willen dat mensen bewuster vlees eten” (14/05/2023 - Het Laatste Nieuws)

In het Nederlandse restaurant Upstick in Arnhem kunnen vleeseters de kip slachten die ze later gaan opeten. Ze helpen de kip ook te plukken, waarna ze op hun bord terechtkomt. Het doel van Upstick is om mensen meer bewust maken van het vlees dat ze eten: “Het is wel anders als je hem net een half uur geleden met veren hebt gezien”, zegt één van de klanten. [naar artikel]


12. Week van de steak-friet: deze 10 restaurants serveren de beste versie volgens Stijn Baert: “Vanaf de eerste hap was dit een winnaar” (06/10/2023 - Het Laatste Nieuws)

Vandaag gaat de Week van de steak-friet van start, georganiseerd door VLAM voor de zevende keer. Nog tot en met 13 oktober zet de organisatie het populaire gerecht met vlees van bij ons in de kijker. HLN-foodie en grote steak-frietliefhebber Stijn Baert ging 7 maanden lang voor HLN op zoek naar de meest smakelijke versie van het gerecht. Als je geen tijd hebt om het zelf te maken, waar schuif je dan het liefst je voeten onder tafel voor de beste biefstuk? “Duurder blijkt écht niet altijd beter te zijn.” [naar artikel]


13. Na alle voedselschandalen: vier op tien Belgen eet minder vlees (14/02/2018 - Het Belang van Limburg)

hasselt 44 procent van de Belgen at vorig jaar minder vlees, vooral om gezondheidsredenen en door de schandalen over dierenmishandeling in slachthuizen. Toch is een samenleving zonder vlees nog niet voor morgen. “De vleesconsumptie zal bij elk schandaal blijven afnemen, maar niet volledig verdwijnen. Dat is een brug te ver.” [naar artikel]


14. Week van de steak-friet. Dit zijn de 10 beste restaurants voor het gerecht volgens Stijn Baert: “Hier vind je een goede voor 20 euro” (06/10/2023 - Het Laatste Nieuws)

Vandaag gaat de Week van de steak-friet van start, georganiseerd door VLAM voor de zevende keer. Nog tot en met 13 oktober zet de organisatie het populaire gerecht met vlees van bij ons in de kijker. HLN-foodie en grote steak-frietliefhebber Stijn Baert ging 7 maanden lang voor HLN op zoek naar de meest smakelijke versie van het gerecht. Als je geen tijd hebt om het zelf te maken, waar schuif je dan het liefst je voeten onder tafel voor de beste biefstuk? “Duurder blijkt écht niet altijd beter te zijn.” [naar artikel]


15. Chef Julien valt 65 kilogram af en opent zaak Le Steak ’17 (06/03/2018 - Gazet van Antwerpen)

Julien eet geen hele biefstuk meer op. Niet omdat die steak niet lekker is, maar omdat hij een maagring liet plaatsen. Vroeger at hij zijn buikje rond tijdens het koken, maar ondertussen kan hij minder proeven. Af en toe wel ambetant, aangezien Julien sinds kort chef is in z’n eigen restaurant Le Steak ’17. [naar artikel]


16. Vlaming blijft evenveel vlees eten als 10 jaar geleden ondanks groter veggie aanbod, maar welk vlees is nu het gezondst en goedkoopst? (14/02/2024 - Het Laatste Nieuws)

Hoewel het aanbod aan vegetarische alternatieven is toegenomen, zien we dat Belgen amper 2 procent minder vlees en vis eten dan 10 jaar geleden. “In de Vlaamse eetcultuur zit vlees duidelijk diep ingebakken”, klinkt het in het VTM Nieuws. “Vlees kan wél effectief in een gezond eetpatroon passen”, legt diëtist Michaël Sels uit. Welke vleessoort is dan het gezondst? En hoeveel porties per week zijn aangeraden? “Er is een verschil tussen een biefstuk en salami.” [naar artikel]


17. Van biefstuk tot kip: welke vleessoort is het gezondst en het goedkoopst? “We eten amper 2 procent minder vlees dan 10 jaar geleden” (14/02/2024 - Het Laatste Nieuws)

Hoewel het aanbod aan vegetarische alternatieven is toegenomen, zien we dat Belgen amper 2 procent minder vlees en vis eten dan 10 jaar geleden. “In de Vlaamse eetcultuur zit vlees duidelijk diep ingebakken”, klinkt het in het VTM Nieuws. “Vlees kan wél effectief in een gezond eetpatroon passen”, legt diëtist Michaël Sels uit. Welke vleessoort is dan het gezondst? En hoeveel porties per week zijn aangeraden? “Er is een verschil tussen een biefstuk en salami.” [naar artikel]


18. Deze steak lijkt net echt, maar toch komt er geen gram vlees aan te pas (20/06/2018 - Het Belang van Limburg)

Van uitzicht net een echte steak, die -dankzij rode biet als belangrijk ingrediënt- zelfs jus en kookvocht afgeeft. De plantaardige Vivera-steak die Carrefour lanceert, is visueel amper van het echte werk te onderscheiden. De steak is echter honderd procent plantaardig en bestaat uit soja, tarwe en… rode biet. [naar artikel]


19. 3 op de 4 Belgen eet nog steeds elke week vlees: welke soorten zijn het populairst en waarom eten we het zo graag? (23/06/2022 - Het Laatste Nieuws)

Waar de ene zweert bij zijn dagelijks stuk vlees, belandt vlees op de rode lijst bij de ander. “Al eet 3 op de 4 Belgen nog regelmatig vlees”, klinkt het uit resultaten van een onderzoek van gfK in opdracht van VLAM. Neemt vlees nog op dezelfde manier als vroeger een plaats in op ons bord? Of zijn er toch nog verschillen in ons verbruik? [naar artikel]


20. Dit nieuwe restaurant in New York had meteen een wachtrij van meer dan een jaar maar er is één addertje (30/09/2023 - Het Laatste Nieuws)

Tegenwoordig gebeurt het wel vaker: restaurants zijn amper open of er is al een ellenlange wachtlijst om ooit een plekje te bemachtigen. Ook ‘Mehran’s Steak House’ in New York onderging hetzelfde lot. “Beste steak die ik ooit heb gegegeten”, las je in vele reviews. Amerikaanse foodies waren dus zeer tevreden toen ze eindelijk een tafel konden bemachtigen, maar er bleek wel één addertje onder het gras te zitten. [naar artikel]


21. Meer dan 9 op de 10 Belgen eet nog steeds elke week vlees: welke soorten zijn het populairst en waarom eten we het zo graag? (23/06/2022 - Het Laatste Nieuws)

Waar de ene zweert bij zijn dagelijks stuk vlees, belandt vlees op de rode lijst bij de ander. “Al eet 3 op de 4 Belgen nog regelmatig vlees”, klinkt het uit resultaten van een onderzoek van gfK in opdracht van VLAM. Neemt vlees nog op dezelfde manier als vroeger een plaats in op ons bord? Of zijn er toch nog verschillen in ons verbruik? [naar artikel]


22. Hoe is dit mogelijk? Rauwe kippenborst lijkt tot leven te komen en kruipt over tafel in restaurant (26/07/2019 - Het Belang van Limburg)

Het internet stelt zich veel vragen bij een filmpje dat momenteel viraal gaat op Facebook. Het toont hoe een stuk rauwe kippenborst plots tot leven komt en over een tafel van een restaurant kruipt. Een dame gilt het uit van schrik, tot het stuk vlees op de grond valt. [naar artikel]


23. Kwart van vrouwen kampt met bloedarmoede door ijzertekort, maar “meer vlees eten is niet de oplossing” (17/10/2023 - Het Nieuwsblad)

Een kwart van de vrouwen lijdt aan bloedarmoede, veroorzaakt door een tekort aan ijzer. Het leidt tot vermoeidheid en kortademigheid. “Maar zomaar weer meer vlees eten, lost dat niet op.” [naar artikel]


24. Dua Lipa, Kanye West ... Wereldsterren komen naar Antwerps restaurant Veranda: “Maar we leggen iedereen in de watten, hoor” (07/05/2022 - Het Laatste Nieuws)

Het Antwerpse restaurant Veranda kreeg gisteren hoog bezoek. De Britse zangeres Dua Lipa schoof er vrijdagmiddag aan tafel, voordat ze een optreden in het Sportpaleis gaf. Ook Kanye West ging er in 2020 eten. Waarom wereldsterren zo’n fan zijn van het restaurant in de Lange Lobroekstraat? “Het is een bepaald type restaurant, dat spreekt aan”, aldus eigenaar en chef-kok Davy Schellemans (42). [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!