Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

Hoe komt het dat we soms een ‘brainfreeze' ervaren als we ijs eten?

19/06/2022 - 12:27
"Als je soms een grote slok van een ijskoud drankje of een hap van een ijsje neemt en plots vooraan in je hoofd een stekende pijn ervaart, dan ben je zeker niet alleen. Dit fenomeen staat gekend als ijshoofdpijn, al hoor je ook vaak de Engelse term ‘brainfreeze’. Waar komt die barstende hoofdpijn plots vandaan? Wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het voor ons uit."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Waarom krijg je tijdens het lopen soms steken in je zij? (28/04/2022 - Het Laatste Nieuws)

Of je nu een nieuwe of ervaren sporter bent, de kans is groot dat je ooit al een onaangename scherpe steek in je zij hebt ervaren. Meestal komt de pijn uit het niets en is hij zo erg dat je niet anders kan dan even een pauze inlassen. Maar waar komt zo’n steek precies vandaan? En kan je er iets aan doen? Wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit. [naar artikel]


2. “Eentje komt zelfs op het raam tikken voor eten”: Yves maakt filmsterren van de eekhoorns in zijn tuin (24/01/2022 - Gazet van Antwerpen)

Zitten hier soms eekhoorns? Die vraag stelden Yves Van De Ven (44) en zijn vrouw Ann Vanmechelen (39) aan de vorige eigenaar van het huis dat ze vorig jaar kochten in Oud-Turnhout. ‘Soms’, kregen ze als antwoord. Met veel aandacht, animatie en vooral lekkers is die ‘soms’ veranderd in ‘praktisch altijd’. “Eentje komt zelfs op het raam tikken terwijl ik in de zetel zit”, vertelt Yves. Behalve wanneer de pers er is, zo blijkt. Dan zijn de dieren plots schichtig. En Yves een streepje zenuwachtig. [naar artikel]


3. Waarom meeuwen het altijd op jouw eten gemunt hebben (29/02/2020 - VRT NWS)

Een picknick op het strand? Je kan er van op aan dat er binnen de kortste keren meeuwen opduiken die het op je eten gemunt hebben. Soms komen ze het letterlijk uit je handen pikken. En zelfs wie rustig op een bankje wat wil eten in de stad, kan te maken krijgen met meeuwen die maar wat graag wat van je snack willen meepikken. Hoe komt het toch dat meeuwen zo graag ons eten afpakken? [naar artikel]


4. Truiense chef Pajtim over afwezigheid van vader: “Hij komt pas eten als ik een Michelinster heb” (23/11/2020 - Het Belang van Limburg)

In het nieuwe Vier-programma Ja, Chef maken we dinsdagavond kennis met Pajtim Bajrami van restaurant ‘De Stadt van Luijck’. Het restaurant bestaat al zes jaar, maar de papa van Pajtim kwam er nog nooit eten. “Het doet me soms wel pijn als de familie van collega’s komt eten”, zegt hij eerlijk. “Maar mijn vader heeft gezegd dat hij pas zou komen als ik een Michelinster heb.” [naar artikel]


5. Wat kan je doen om emotioneel eten een halt toe te roepen? “Sommigen eten zo veel om gevoelens te dempen dat ze er zelfs door in coma belanden” (14/06/2022 - Het Laatste Nieuws)

Wie een promotie in de wacht sleept, viert dat met een etentje. Op een slechte dag bieden chips of chocolade dan weer troost. “Allebei voorbeelden van emotioneel eten”, vertelt diëtiste Alessia Couvreur. “Vooral in het laatste geval moet je soms oppassen.” Het gevoel van ‘beloning’ of comfort na het snacken is maar van korte duur en achteraf voel je je vaak veel slechter dan ervoor. Vanwaar komt die drang naar emotioneel eten dan? En hoe geraak je er vanaf? [naar artikel]


6. Etiquette anno 2024: ‘Wens elkaar op een diner geen ‘smakelijk eten’. Zo wek je de indruk dat je enkel voor het eten komt’ (05/02/2024 - De Morgen)

[naar artikel]


7. Ervaren makelaars na verhit jaar op de woningmarkt: “Wie naast een huis grijpt, stuurt tegenwoordig advocaat op ons af” (10/08/2021 - Het Laatste Nieuws)

Het voorbije jaar verkochten ze tot hun eigen verbazing huizen aan buitensporig hoge prijzen. Nu de rust een beetje is teruggekeerd trekken twee ervaren makelaars uit Antwerpen en Gent conclusies uit een van de waanzinnigste jaren in hun carrière. “Kandidaat-kopers beginnen tijdens een rondleiding soms tegen elkaar te schreeuwen. ‘Wij bieden de vraagprijs’ - ‘Nee, wij bieden meer!’” [naar artikel]


8. Klopt het dat we soms ‘hangry’ worden als we honger hebben of beelden we ons dat in? (15/09/2022 - Het Laatste Nieuws)

Word je soms weleens boos of ben je sneller geïrriteerd wanneer je honger hebt, dan ben je niet alleen. In het Engels wordt deze emotie weleens ‘hangry' genoemd, naar een samentrekking van hungry en angry. Maar ben je écht sneller boos omdat je honger hebt? Of ervaren we hier iets anders? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. [naar artikel]


9. Waarom we meer eten als we stress hebben (21/05/2018 - Metro)

We weten al langer dat stress een invloed heeft op ons lichaam en op onze eetlust. De ene krijgt geen hap door zijn keel, de ander stort zich als een gek op alle snacks die er in huis te vinden zijn. Maar hoe komt dit? Er bestaan twee soorten stress: acute stress en langdurige stress. […] Het bericht Waarom we meer eten als we stress hebben verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


10. Als de zwaan door de vorst niet tot het eten komt… komt het eten op een opmerkelijke manier tot de zwaan (30/01/2019 - Het Nieuwsblad)

Als de zwaan niet tot het eten komt… komt het eten op een opmerkelijke manier tot de zwaan. Of toch ter hoogte van de Augustijnenbrug, waar tegenwoordig een emmer voer hangt te bengelen voor een koppel zwanen dat er zijn nest heeft. Want door ijsvorming op de Reien leeft het koppel er al sinds een aantal dagen afgezonderd van de andere zwanen. En omdat het niet altijd mogelijk is om te voederen aan de oevers, hebben de verzorgers voor een creatieve oplossing gezorgd. Het vriesweer zelf is overigens geen obstakel voor de dieren. “Zwanen kunnen perfect overleven bij deze koude weersomstandigheden. Een zwanenverzorger gaat wel dagelijks langs om de toestand op te volgen”, zegt Mercedes Van Volcem (Open VLD), schepen van Openbaar Domein. “De zwanen krijgen het nodige voedsel aangeboden en houden een wak open bij vorst. Momenteel kunnen de zwanen aan de Augustijnenbrug ter plaatse blijven. Als het nodig is, zullen de zwanen er worden weggehaald. Weghalen wordt enkel gedaan als dat echt nodig is gezien de dieren bij het vangen steeds wel wat stress ervaren.” [naar artikel]


11. ‘Soms kunnen we niet stoppen met eten. Dan worden je hersenen gekaapt door de voedingsindustrie’ (08/08/2023 - Humo)

[naar artikel]


12. “Fastfood eten als je ziek bent, is soms beter dan sla met tomaten” (06/12/2019 - Het Belang van Limburg)

Het mag wel gek klinken maar fastfood eten als je ziek bent, is soms beter dan een slaatje met tomaat. Dat zegt Elisabeth De Waele, professor aan de Vrije Universiteit Brussel in een aflevering van de ‘Universiteit van Vlaanderen’. [naar artikel]


13. ▶ Expert inclusieve communicatie Hanan Challouki: ‘Ik hoop dat mijn zoontje niet alles zal moeten ervaren wat ik heb ervaren’ (24/10/2023 - De Morgen)

[naar artikel]


14. Dit kun je doen tegen brainfreeze (26/07/2018 - Het Laatste Nieuws)

Met deze torenhoge temperaturen durven we al eens wat vaker naar een ijsje grijpen ter verkoeling. Maar als het ijsje je gehemelte aanraakt kan de... [naar artikel]


15. Last van een middagdip? Deze 7 simpele dingen kan je doen om er nooit meer last van te hebben (26/04/2023 - Het Laatste Nieuws)

Wie het woord ‘middagdip’ op de werkvloer laat vallen, botst al snel op collega’s die hetzelfde ervaren. Maar waar komt die vermoeidheid na de lunch precies vandaan? Moeten we lichter eten en meer koffie drinken om het tegen te gaan? Diëtiste Annaleen Koole legt uit hoe de middagdip ontstaat en deelt 7 concrete tips om er voorgoed komaf mee te maken. [naar artikel]


16. “Ik ben geen topchef, maar kook ook gewoon voor mijn gezin zoals mijn lezers”: Sandra Bekkari tipt hoe je élke dag snel en lekker eten op tafel zet (25/09/2022 - Het Laatste Nieuws)

De vraag ‘wat eten we vandaag’ passeert in elk huishouden meermaals per week. “Ook bij mij is het soms even zoeken”, lacht Sandra Bekkari. Hoe slaagt ze er met een gezin in om elke dag eten op tafel te krijgen? En welke recepten zijn snel én toegankelijk om klaar te maken? Ze deelt tips en 3 exclusieve recepten uit haar nieuwste kookboek ‘Framily Food’. [naar artikel]


17. Ze is 87, maar Francisca bouwt de moeilijkste Lego-constructies: “Soms ga ik er zo in op dat ik vergeet te eten” (20/04/2023 - Gazet van Antwerpen)

Van een vaas met bloemen en een Fiatje tot een hotel en een heus winterdorp, geen constructie is te moeilijk voor de 87-jarige Francisca. De Lommelse stortte zich na het overlijden van haar man volledig op het bouwen met Lego-steentjes. “Soms ga ik er zo in op dat ik vergeet te eten.” [naar artikel]


18. Eten voor minder dan 15 euro: gravlax 2.0 bij Hümm (02/02/2019 - Gazet van Antwerpen)

Foodie Luc Hoornaert gaat op zoek naar de lekkerste gerechten die je voor minder dan 15 euro kan eten in een Antwerps restaurant, soms als voorgerecht, soms als hoofdgerecht of maaltijd en af en toe als dessert. Deze week ging hij langs bij Hümm in de Kronenburgstraat, waar hij de gravlax 2.0 (15 euro) proefde. [naar artikel]


19. Eten voor minder dan 15 euro: chicken bone broth bij Caldo (19/01/2019 - Gazet van Antwerpen)

In deze rubriek gaat foodie Luc Hoornaert op zoek naar de lekkerste gerechten die je voor minder dan 15 euro kan eten in een Antwerps restaurant, soms als voorgerecht, soms als hoofdgerecht of maaltijd en af en toe als dessert. Deze week slurpt hij van een heerlijke kippenbouillon bij Caldo: 6 euro. [naar artikel]


20. 3 BV’s over waarom ze (soms) veggie eten: “Meer veggie eetkramen op Gentse feesten? Zo proeft iedereen dat het wél lekker kan zijn” (25/03/2022 - Het Laatste Nieuws)

Dat vegetarisch of vegan eten toch nog een omstreden punt blijft, blijkt nog maar eens na de commotie die ontstond door de aankondiging dat op de Gentse feesten meer veggie eten zal geserveerd worden. “Ik eet nog 2 tot 3 keer per week vlees, maar dan wél van goede kwaliteit”, klinkt het bij flexitariër Wim Ballieu. Samen met Sam De Bruyn en Lieve Blancquaert vertelt hij waarom ze bewust (soms) minder vlees eten. Ze delen tips om gemakkelijk te starten én een eigen recept. [naar artikel]


21. Buikpijn door gluten? Gevoeligheid zit soms tussen de oren (29/11/2023 - VRT NWS)

Hoe gevoelig je bent voor het eten van gluten zit voor een stuk tussen de oren. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Leeds. De verwachting dat gluten maag-darmklachten gaat veroorzaken, speelt een belangrijke rol bij het al dan niet ervaren van die klachten. Ook als je er geen eet, kan het idee alleen al klachten geven. [naar artikel]


22. Last van een middagdip? Diëtiste tipt wat je kan doen om er nooit meer last van te hebben (21/06/2022 - Het Laatste Nieuws)

Wie het woord ‘middagdip’ op de werkvloer laat vallen, botst al snel op collega’s die hetzelfde ervaren. Maar waar komt die vermoeidheid na de lunch precies vandaan? Moeten we lichter eten en meer koffie drinken om het tegen te gaan? Diëtiste Annaleen Koole legt uit hoe de middagdip ontstaat en deelt 7 concrete tips om er voorgoed komaf mee te maken. [naar artikel]


23. ‘Nu wil ik roken, nu wil ik vrijen, nu wil ik eten: mijn man wordt soms gek van mijn impulsiviteit’ (12/07/2023 - Humo)

[naar artikel]


24. Ervaren skydiver die op 500 meter hoogte leerling probeert te redden, komt zelf in de problemen (19/02/2018 - Het Laatste Nieuws)

Al meer dan 1.150 sprongen had de 46-jarige Carl Marsh uit Knutsford in Groot-Brittannië op zijn naam toen het helemaal fout ging. De ervaren... [naar artikel]


25. Hoe je dankzij mindful eten van die reep chocolade afblijft (27/11/2018 - Het Laatste Nieuws)

Gezond eten is belangrijk, dat weten we allemaal. Toch is de keuze voor een zak chips of een hele chocoladereep soms makkelijk gemaakt. Diëtist... [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!