Overal lezen we tips over hoe we gezond moeten eten om ons lichaam gezond te houden. Toch heeft die voeding ook een impact op ons brein. “Hoe gezond je eet, heeft een invloed op gezond ouder worden, zowel lichamelijk als mentaal", benadrukt topneuroloog Steven Laureys. Kan je jezelf slim eten? En zorgen superfoods ook voor een superbrein? Laureys licht toe hoe dat precies werkt, wat de vier geboden voor een gezond brein zijn én welke veertien voedingsmiddelen werken. [naar artikel]
Overal lezen we tips over wat we moeten eten om ons lichaam gezond te houden. Voeding heeft echter niet alleen een impact op ons lichaam, maar ook op ons brein. “Het is aangetoond dat er een verband is tussen wat we eten en hoe onze hersenen werken”, bevestigt topneuroloog Steven Laureys. Welke effecten kan voeding hebben? En kan je jezelf slim eten? Laureys licht toe wat de vier geboden zijn voor een gezond brein én welke veertien voedingsmiddelen werken. [naar artikel]
Overal lezen we tips over hoe we gezond moeten eten om ons lichaam gezond te houden. Toch heeft die voeding ook een impact op ons brein. “Hoe gezond je eet, heeft een invloed op gezond ouder worden, zowel lichamelijk als mentaal", benadrukt topneuroloog Steven Laureys. Kan je jezelf slim eten? En zorgen superfoods ook voor een superbrein? Laureys licht toe hoe dat precies werkt, wat de vier geboden voor een gezond brein zijn én welke veertien voedingsmiddelen werken. [naar artikel]
Een fit brein vermindert je kans op dementie aanzienlijk. Maar hoe hou je je brein gezond? Neuroloog Sebastiaan Engelborghs: “We moeten af van de misvatting dat dementie ons overkomt en dat er niets aan te doen valt.” [naar artikel]
Eén op vijf: zo groot zou de kans zijn dat je ooit dementie krijgt. “Wat je eet of drinkt, beïnvloedt effectief de ontwikkeling van dementie”, zegt professor Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker bij Dementie Vlaanderen. Welke voeding helpt (niet)? En wat is het verschil tussen dementie en Alzheimer? [naar artikel]
Dubbel feest voor HLN-chef Sandra Bekkari. Afgelopen zomer werd ze 50 en haar Sana-methode bestaat al vijftien jaar. Dat viert ze met haar nieuw boek ‘Lang Leve Gezond’. Met haar eetfilosofie hielp ze al honderden mensen naar een gezond gewicht én die behouden dat ook. Hoe staat ze zo gezond in het leven? En welke tips heeft ze om je eetgewoonten probleemloos aan te passen? Met HLN Eten deelt ze de antwoorden én exclusief 3 recepten uit haar nieuw boek in primeur. [naar artikel]
Merk je dat je vaak last hebt van hoofdpijn na je koffie? Of associeer je chocolade automatisch met een migraineaanval? Dan is dat misschien geen toeval. Eén op de tien Belgen heeft last van migraine, en wat je eet kan daar een oorzaak van zijn. Neuroloog Annick Verstappen (GZA Ziekenhuizen) tipt wat je best wel of niet kan eten om een aanval te voorkomen. “Daarnaast zijn er ook voedingssupplementen die helpen als preventief middel tegen migraine.” [naar artikel]
“Om gezond te zijn, moet je je metabolisme boosten", lezen we vaak. Maar wat is dat metabolisme? En kan je dat zelf beïnvloeden? “Voeding- en levensstijlkeuzes maken of kraken het”, legt voedingscoach Anntje Peeters uit. “Als je voeding schrapt, bijvoorbeeld door te vasten, komt het in een toestand van stress terecht, met slechte gevolgen op lange termijn.” Ze vertelt alles over het metabolisme en deelt 7 tips om die vetverbrandingsoven in gang te houden op élke leeftijd. [naar artikel]
Laag aan calorieën, vetvrij of met extra fruit: het zijn claims waarmee voedingsproducenten graag uitpakken. Welke gezondheidsboodschappen op de verpakking zijn betrouwbaar en wanneer word je bedot door misleidende ‘healthwashing’? Een prof marketingcommunicatie helpt je slimmer te shoppen: “Ze scoren zo hoger op de NutriScore. Maar dat maakt het nog geen gezond product.” [naar artikel]
Dubbel feest voor HLN-chef Sandra Bekkari. Afgelopen zomer werd ze 50 en haar Sana-methode bestaat al vijftien jaar. Dat viert ze met haar nieuw boek ‘Lang Leve Gezond’. Met haar eetfilosofie hielp ze al honderden mensen naar een gezond gewicht én die behouden dat ook. Hoe staat ze zo gezond in het leven? En welke tips heeft ze om je eetgewoonten probleemloos aan te passen? Met HLN Eten deelt ze de antwoorden én exclusief 3 recepten uit haar nieuw boek in primeur. [naar artikel]
Een fit brein vermindert je kans op dementie aanzienlijk. In een nieuwe reeks leggen we van naaldje tot draadje uit wat je zelf kan doen om je hersenen gezond te houden. Beginnen doen we bij neuroloog Sebastiaan Engelborghs: “We moeten af van de misvatting dat dementie ons overkomt en dat er niets aan te doen valt.” [naar artikel]
Gezond en lekker eten: daar draait het om in het leven van Karolien Olaerts. De dame is het brein achter de foodblog Karola’s Kitchen, dat sinds kort ook als kookboek in de rekken ligt. In onze videorubriek ‘… kopt binnen’ beantwoordt ze onder meer enkele vragen over gezond eten. “Het grootste misverstand over eten is dat er gezonde en ongezonde producten zijn”, vertelt de foodblogger. “Dat is niet zo. Je hebt alleen gezonde of ongezonde eetpatronen.” [naar artikel]
Is gezond eten een obsessie geworden? Ja, vrezen de experts. Want té gezond willen eten is allesbehalve gezond. Niet voor het lichaam en niet voor de geest. 'Ik heb liever dat mensen een chocoladewafel eten en ervan genieten, dan dat ze dat compenseren met een stapel rijstwafels.' [naar artikel]
Tussen al het diëten door vergeten we wel eens dat er simpelere manieren zijn om gezond te eten. De voedingsdriehoek is een handige tool die duidelijk weergeeft wat de do’s en don’ts zijn als het om gezonde voeding gaat. De driehoek wordt uitvoerig besproken in een aflevering van de podcast ‘Wat ligt er op uw […] Het bericht Gezond eten volgens de voedingsdriehoek verscheen eerst op Gezond.be. [naar artikel]
De Belg kan niet zonder charcuterie op de boterham: 99 procent van alle gezinnen kocht volgens VLAM in 2022 vleesbeleg, van salami tot serranoham. “Nochtans zou je volgens de richtlijnen maar 30 gram charcuterie per week mogen eten”, duidt diëtiste Sanne Mouha. Welke charcuterie is dan (on)gezond? En wat als je toch méér eet? Onze diëtiste vergelijkt alle populaire opties. “Dit vlees is verrassend genoeg niet zo slecht en zelfs vrij puur.” [naar artikel]
Krijg je ‘s ochtends amper je ogen open bij het wakker worden en ben je doorheen de dag olympisch kampioen in geeuwen? Slaapexpert Johan Verbraecken duidt of een tas warme melk of een slaapmutsje voor het slapengaan écht helpt of niet en zet op een rijtje welke andere voeding de nachtrust bevordert. “Vitamine C, dat in oude kaas en rood vlees zit, houdt je langer wakker.” [naar artikel]
Een nieuwe studie heeft de invloed van populaire dranken op het hart onderzocht. Van koffie over frisdrank tot fruitsap: welke vloeistoffen zijn echte killers voor ons hart, en welke zijn gezond? “Eén slok hiervan is al slecht”, duidt HLN-diëtiste Sanne Mouha de resultaten. Ze rangschikt de dranken van minst naar meest gezond én geeft tien simpele voedingstips voor een gezonder hart. [naar artikel]
Een nieuwe studie heeft de invloed van populaire dranken op het hart onderzocht. Van koffie over frisdrank tot fruitsap: welke vloeistoffen zijn echte killers voor ons hart, en welke zijn gezond? “Eén slok hiervan is al slecht”, duidt HLN-diëtiste Sanne Mouha de resultaten. Ze rangschikt de dranken van minst naar meest gezond én geeft tien simpele voedingstips voor een gezonder hart. [naar artikel]
Minder vlees eten is beter voor ons lichaam en voor de planeet, maar hoe begin je daaraan? En mis je geen voedingsstoffen door vlees te schrappen? Op dag 12 van de ‘Start Gezond’-challenge tipt Sandra Bekkari hoe je er op een smakelijke manier mee omgaat. “Deze boontjes zijn de ideale apérosnack.” [naar artikel]
Tibo (23) en Nieke (28) leerden elkaar kennen in de fitness. Ze hechten dan ook allebei veel belang aan gezond leven én gezonde voeding. Wat zetten ze zoal op het menu? Hoeveel bedraagt hun eetbudget? En hoe zorgen ze ervoor dat ze wel gezond eten, maar geen fortuin uitgeven? “Wij zijn grote voorstanders van diepvriesfruit: het is goedkoper, verser én vraagt minder werk.” [naar artikel]
David Beckham onthulde onlangs in een podcast over voeding dat zijn vrouw al 25 jaar elke dag hetzelfde eet en leeft op gegrilde vis en gestoomde groenten. Is zo’n eenzijdig dieet wel gezond? We gingen te rade bij experten. [naar artikel]
3 procent van de Belgische bevolking heeft last van jicht, een vorm van onstekingsreuma in gewrichten. Bij patiënten jonger dan 60 jaar telt het aandeel van de mannen voor 95 procent. Naarmate de leeftijd stijgt, krijgen ook meer vrouwen er last van. “Dat is niet alleen de schuld van levensstijl", vertelt reumatoloog Rik Lories. “Maar door op je eten te letten, kan je wél voorkomen dat je er last van hebt.” Hoe herken je jicht en welke voeding vermijd je best om het niet te krijgen? [naar artikel]
We krijgen wel dagelijks tips en adviezen te horen over wat je wel of niet mag eten om gezond te zijn. Maar welke tips zijn fabeltjes en welke niet? Bio-ingenieur Eric De Maerteleire doorprikt voor eens en voor altijd tal van mythes in zijn nieuw boek ‘Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding’, maar voor ons zet hij alvast de zes meest opmerkelijke mythes op een rijtje. [naar artikel]
"Van te veel fret word je vet", titelde een krant. Natuurlijk is dat zo en het is gemakkelijk gezegd voor de snijbonen onder ons. Maar dit soort advies maakt de rest geen snars wijzer. Laat staan dat het je helpt gewicht te verliezen. Of gezond te eten. Volgens de ene specialist is veel vet in onze voeding best gezond. De andere zegt nee. Je kan op veel voedingsadviezen, zelfs van specialisten, ge... [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.