In heel wat gezinnen woedt er iedere avond een strijd aan de eettafel: je hebt je uiterste best gedaan om een gezonde maaltijd met groenten te bereiden, maar een deel van het gezin weigert ook maar één hapje te proeven. Hoe maak je daar komaf mee, en zorg je dat je kind later meer lust dan frieten en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University gingen op zoek naar het antwoord en kwamen tot een interessante ontdekking. [naar artikel]
Vroeger was alles beter: een uitspraak die je grootmoeder sowieso regelmatig aanhaalt. Geldt dat voor álles, ook voor wat we eten? “Groenten en fruit evolueren mee met de tijd doordat er voortdurend nieuwe rassen worden gekweekt", klinkt het bij professor Bart Nicolaï van KU Leuven. Als gevolg van die veranderingen hoor je regelmatig dat groenten en fruit vandaag minder vitaminen en mineralen zouden bevatten dan pakweg 50 jaar geleden, maar krijgen we écht minder voedingsstoffen binnen dan vroeger? [naar artikel]
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” [naar artikel]
Eten volgens de kleuren van je chakra’s: het klinkt zweverig, maar kan een handig hulpmiddel zijn om je lichaam én geest te voeden wat ze nodig hebben. Want als je eet volgens je chakra’s wordt je bord al snel een regenboog. “En kleur is ontzettend belangrijk en gezond”, zegt voedingsdeskundige Lily Joan Roberts. “De kleurrijkste planten bevatten de meeste voedingsstoffen.” Van beter slapen door paarse groenten tot minder moodswings door oranje fruit: Roberts zet aan de hand van kleur en chakra’s piekfijn op een rijtje welke voeding iets voor je lichaam en geest doet. [naar artikel]
Kan je jezelf fit eten? Dat lijkt de conclusie van een nieuwe studie zijn. Elke dag extra groenten en fruit eten zou hetzelfde effect op je hart hebben als 4.000 extra stappen per dag zetten. Maar cardioloog Pedro Brugada waarschuwt. “De juiste redenering is waarschijnlijk andersom.” [naar artikel]
Slechts een op de vijf producten met een prominente afbeelding van fruit op de verpakking bevat minstens 50 procent fruit. Dat blijkt uit een studie door Freshfel, de Europese associatie voor verse groenten en fruit, waarbij 188 producten uit 33 Europese landen werden onderzocht. De resultaten staan in het gezondheidsmagazine Bodytalk. [naar artikel]
Zakjes gepureerd fruit voor onderweg. Hoe zinvol, duurzaam of gezond is dat? [naar artikel]
De kans dat je nog nooit hebt horen rondbazuinen dat fruit te veel suiker zou bevatten en dat je na je avondeten best geen fruit meer eet, is klein. Maar zit er ook écht waarheid in die uitspraken? Voedingsexperte Karolien Olaerts licht toe: “een valkuil met fruit kan zijn dat je het gebruikt als gezonde vervanger terwijl je zin hebt in iets anders.” [naar artikel]
Het Limburgse bedrijf Fruit at Work levert dit schooljaar gratis fruit aan 50.000 leerlingen. Ze doen dat in het kader van het Oog voor Lekkers-project van de Vlaamse overheid en de Europese Unie. Dankzij die subsidies kunnen lagere scholen één dag per week gratis fruit aanbieden aan de leerlingen. En dat is meer dan ooit nodig, want maar al te vaak sturen ouders hun kinderen zonder gezond tussendoortje naar school. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.