Als je de vis op het bord van de gemiddelde Belg bekijkt, zie je vooral veel zalm of kabeljauw. Nochtans staat tong op nummer één als meest gevangen vissoort, dit jaar voor het eerst gevolgd door de inktvis, met een vangst van 2.033,50 ton. Hoe komt het dat die ‘exotische’ vis plots massaal in de Noordzee zwemt? En wat betekent dit voor de toekomst van ons Belgische visaanbod? “We zien populaire vissoorten van bij ons verdwijnen en nieuwe of ‘oude bekende’ soorten opduiken.” [naar artikel]
Als je de vis op het bord van de gemiddelde Belg bekijkt, zie je vooral veel zalm of kabeljauw. Nochtans staat tong op nummer één als meest gevangen vissoort, dit jaar voor het eerst gevolgd door de inktvis, met een vangst van 2.033,50 ton. Hoe komt het dat die ‘exotische’ vis plots massaal in de Noordzee zwemt? En wat betekent dit voor de toekomst van ons Belgische visaanbod? “We zien populaire vissoorten van bij ons verdwijnen en nieuwe of ‘oude bekende’ soorten opduiken.” [naar artikel]
Vlaamse vissers mogen volgend jaar meer tong uit de Noordzee vangen. Dat heeft de Europese Raad voor Landbouw en Visserij beslist. Voor rog en pladijs blijven de quota gelijk, maar voor kabeljauw dalen ze. Volgens Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) is kabeljauw voor de Belgische vloot echter maar een kleine bijvangst. [naar artikel]
Er mag dit jaar meer kabeljauw uit de Noordzee gevist worden dan goed is voor de soort. Dat hebben we voor een stuk aan de Brexit te danken. [naar artikel]
In een bordje ligt rijst met groenten en oranje viseitjes. Boven op het gerecht staat een inktvis. Een stokoud recept, dat niet zo vreemd lijkt. Tot op het moment dat er sojasaus wordt overgegoten en de inktvis begint te “dansen”. De filmpjes van het eten gaan als een lopend vuurtje de wereld rond en veroorzaken een schokgolf op sociale media. [naar artikel]
Nieuwe cijfers over de Belgische visvangst schetsen een dubbel beeld: sommige soorten zijn aan een opmars bezig, andere worden bijna niet meer gevangen. Volgens Hans Polet van het ILVO Vlaanderen is klimaatverandering deels verantwoordelijk. The post Noordzee warmt verder op: inktvis duwt kabeljauw steeds meer van ons bord appeared first on Knack. [naar artikel]
Door de opwarming van de aarde is het over afzienbare tijd mogelijk om commercieel op vissoorten als sardienen en tonijn te vissen in de Noordzee. Dat zegt een Duitse sectorfederatie. Wetenschappers bij ons nuanceren het bericht. [naar artikel]
In de Belgische Noordzee en het Schelde-estuarium (Zee- en Westerschelde en mondingsgebied van de Schelde) leven 79 exotische zoet- en brakwaterdieren en algen. Sinds 2012 is het aantal vreemde soorten er met 15 procent gestegen, blijkt uit een deze week gepubliceerde studie van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). [naar artikel]
De vissers aan onze kust vangen meer en meer inktvisachtigen, zoals zeekat, octopus en pijlinktvis. Na de tong zijn de inktvissen zelfs de meest gevangen soort van dit jaar. Inktvissen komen gewoon ook vaker voor in de Noordzee door de opwarming van het water. Bij de Belgen is er voorlopig weinig interesse om inktvis op het menu te zetten, daarom worden ze vooral uitgevoerd naar Spanje en Italië. [naar artikel]
De Noordzee warmt op en dat is geen goed nieuws. De afgelopen jaren ging de temperatuur van het water met liefst 1,67 graden Celsius de hoogte in... [naar artikel]
BRUGGE l Geen ijsberen, een IJszee zonder ijs en overal andere vissoorten. Door de klimaatopwarming zal zelfs volgens voorzichtige scenario's de mariene omgeving in Europa drastisch wijzigen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van een werkgroep van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. [naar artikel]
Vissers mogen volgend jaar minder tong en kabeljauw bevissen. Dat is gisterenavond beslist op de Europese Visserijraad. Elk jaar buigt de Europese Visserijraad zich over de vangstquota. Onderzoeksinstellingen werken internationaal samen en verzamelen gegevens over de aangroei van de visbestanden en de geslachtsrijpe jonge vissen. Op basis van wetenschappelijke adviezen beslist de raad wat er […] Het bericht Belgische vloot mag minder tong en kabeljauw vangen verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Verse vis is duur. Vooral tong, tongschar en pladijs worden op de visveiling momenteel peperduur verkocht. Dat zal er niet op beteren, nu almaar meer Nederlandse vissers er de brui aan geven en onze noorderburen de veilingprijzen opdrijven. “We moeten durven afstappen van kabeljauw en tong”, aldus de Vlaamse sector. Dit zijn de goedkopere alternatieve vissoorten van het moment. [naar artikel]
Vergeet zalm of tonijn: vanavond eten we een (seizoens)visje uit de Noordzee. Onbekend maakt onbemind, maar daar wil North Sea Chef Kim Devisschere verandering in brengen. “We hebben topproducten vlakbij. Wees niet bang van een vis die je niet kent, maar maak hem eens klaar.” [naar artikel]
Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) geeft binnenkort zijn goedkeuring voor een testproject op de Noordzee waarbij [naar artikel]
Vlaamse vissers mogen volgend jaar meer tong uit de Noordzee vangen. Dat heeft de Europese Raad voor Landbouw en Visserij beslist. Voor rog en pladijs blijven de quota gelijk, maar voor kabeljauw dalen ze. Volgens Vlaams minister Hilde Crevits is kabeljauw voor de Belgische vloot echter maar een kleine bijvangst. [naar artikel]
Zeekat uit de Noordzee, het is een lekkernij die steeds vaker op onze borden belandt. De inktvissoort staat voor het eerst op 2 in de hitparade van meest aangevoerde en verkochte vis uit de Noordzee, na de tong. Ook pijlinktvissen en dwerginktvissen belanden vaker in de netten van onze vissers. "Onze Noordzee is exotischer dan iedereen vermoedt", zegt Sarah Tilkin van Natuurpunt. [naar artikel]
Het enige wat wij beet nemen vandaag, is deze vis. Het neusje van de zalm, in een kruidenkorst Wat heb je nodig:- 4 moten zalm met vel - 50 g [naar artikel]
Verpakkingen, flessen en microplastic: de Noordzee zit vol plastic. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) heeft een actieplan klaar dat het tij moet keren. [naar artikel]
De Belgische rederijen kregen vandaag onverwacht bericht van het Departement Landbouw & Visserij van de Vlaamse overheid dat ze vanaf morgen niet meer mogen vissen in de Noordzee. De maatregel heeft vooral invloed op de kustvissers. [naar artikel]
01:00 Wilde zalm eet visjes en garnalen, maar binnenkort ligt de eerste zalm die met zwarte soldatenvliegen is gekweekt op uw bord. ‘Ecologisch is het al, nu het nog economisch aantrekkelijker maken.’ [naar artikel]
De Belgische vissers mogen volgend jaar meer kabeljauw en wijting vissen in de Noordzee, maar minder pladijs en tong in de westelijke wateren. Dat is vanochtend beslist op een Europese ministerraad, laat Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V), die de onderhandelingen voor België leidde, dinsdag weten. [naar artikel]
De Belgische rederijen kregen dinsdagnamiddag bericht van het Departement Landbouw & Visserij van de Vlaamse overheid dat ze vanaf woensdag niet meer mogen vissen op kabeljauw in de Noordzee. De communicatie veroorzaakte heel wat paniek in de visserij, maar dat is volgens de Rederscentrale niet nodig. [naar artikel]
Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) heeft een databank klaar die het toelaat om snel na te gaan welke vis echt in het rek ligt. Duurdere kabeljauw of schol blijkt soms een goedkopere vissoort. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.