Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

Hoe kan je ei, boter, suiker of gluten probleemloos vervangen in taart en gebak?

11/11/2023 - 17:01
"Trakteren voor je verjaardag is niet meer wat het geweest is. Je ene collega eet geen suiker, de andere is lactose-intolerant, je baas verdraagt geen gluten en jij eet sinds kort veganistisch. Hoe bak je dan een cake? Kun je de ingrediënten vervangen en is je cake dan nog lekker? Onze culinair journaliste ging de uitdaging aan met een vier-vierdencake en verving ei, boter, suiker en gluten."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Hoe kan je ei, melk, suiker of boter probleemloos vervangen in taart en gebak? (28/01/2022 - Het Laatste Nieuws)

Een ouderwets koffiekransje is vandaag niet meer wat het ooit geweest is. Tante Lieve mag geen suiker eten, nichtje Sophie is lactose-intolerant, nonkel Karel verdraagt geen gluten en jij eet sinds kort veganistisch, dus ook eieren zijn uitgesloten. Probeer dan maar eens een cake te bakken! Gelukkig zijn er vandaag veel alternatieve ingrediënten beschikbaar, maar smaakt je cake dan nog even lekker? En kun je alles zomaar vervangen door iets anders? Onze culinair journaliste ging de uitdaging aan met een eenvoudige vier-vierdencake. Zo vervang je ei, melk, suiker of boter. [naar artikel]


2. Eten we binnenkort gebak met insectenvet in plaats van boter? (05/02/2020 - VRT NWS)

Onderzoekers van de UGent hebben boter succesvol vervangen door insectenvet, een gezond en duurzaam alternatief. Een panel met proefpersonen kon geen onderscheid maken tussen gebak en wafels waar de boter deels was vervangen. Bio-ingenieur Joachim Schouteten gelooft dat we binnenkort insectenvet in de supermarkt zullen kopen. [naar artikel]


3. Deze gezonde appeltaart maak je zonder suiker en boter (23/01/2017 - Het Laatste Nieuws)

Zin in taart, maar wil je toch een beetje op de lijn letten? Dan is deze taart dé oplossing! In deze appeltaart zit geen suiker en geen boter. De [naar artikel]


4. Wafel met boter of insectenvet? Proefpersonen smaken geen verschil (06/02/2020 - Het Nieuwsblad)

Onderzoekers van de UGent hebben boter succesvol vervangen door insectenvet, een gezond en duurzaam alternatief. Een panel met proefpersonen kon geen onderscheid maken tussen gebak en wafels waar de boter deels was vervangen. Bio-ingenieur Joachim Schouteten gelooft dat we binnenkort insectenvet in de supermarkt zullen kopen. [naar artikel]


5. Geen gluten voor Mila, geen suiker voor Louis, geen lactose voor Emma… Dan maar geen taart (05/09/2019 - Het Nieuwsblad)

In basisschool De Straal in Rotselaar mogen de kindjes op hun verjaardag niet langer trakteren met taart, cake of koekjes. “In elke klas zit er intussen wel een leerling(e) die allergisch of intolerant is voor gluten of lactose”, zegt directeur Frederik Beersaerts. “Die mogen dan nooit van dat lekkers eten en krijgen iets anders. Terwijl het net een feest moet zijn voor de volledige klas.” [naar artikel]


6. We verdragen geen lactose, gluten zijn te mijden en suiker is slecht? “Allemaal leugens” (02/07/2019 - Het Laatste Nieuws)

Granola als ontbijt, suiker door stevia vervangen, of lactosevrije melk drinken, omdat dat gezond is? Fout, zegt natuurarts Stef Mintiens. In zijn... [naar artikel]


7. Welke boter gebruik je best in je gebak? (16/11/2022 - Het Laatste Nieuws)

In veel bakrecepten is boter een vast ingrediënt. Maar wélke boter je bij voorkeur gebruikt, staat er niet altijd bij vermeld. Kies je zomaar eender welke soort uit het assortiment? En kan je boter eventueel uit een recept weglaten en een even lekker resultaat uit de oven halen? Meester-bakker Dirk Braeckman legt uit. [naar artikel]


8. Van roomboter tot margarine: welke boter gebruik je best in je gebak? (16/11/2022 - Het Laatste Nieuws)

In veel bakrecepten is boter een vast ingrediënt. Maar wélke boter je bij voorkeur gebruikt, staat er niet altijd bij vermeld. Kies je zomaar eender welke soort uit het assortiment? En kan je boter eventueel uit een recept weglaten en een even lekker resultaat uit de oven halen? Meester-bakker Dirk Braeckman legt uit. [naar artikel]


9. Kevin maakt taart, cupcakes en ijs in zijn nieuwe zaak ‘Met Passie’ (24/08/2022 - Het Belang van Limburg)

Taart of ander gebak nodig voor een feestje? In zijn zaak Met Passie in Halen biedt Kevin Vancraywinkel (26) op bestelling een waaier aan zoete desserts. Naast klassieke taarten maakt hij ook gateau, gebakjes, cupcakes, roomijs en speculaas. Gepersonaliseerd gebak is zijn troef. [naar artikel]


10. Koffiekoeken en gebak worden duurder (31/08/2017 - Het Laatste Nieuws)

Koffiekoeken en gebak worden duurder omdat bakkers meer moeten betalen voor hun boter. De groothandelprijs is in een jaar tijd zelfs verdubbeld. [naar artikel]


11. Hoe bak je brood of gebak zonder bloem? “Heel wat alternatieven kun je makkelijk zelf thuis maken” (04/04/2022 - Het Laatste Nieuws)

Bloem is een basisingrediënt in heel wat recepten voor brood en gebak. De afgelopen weken was er in winkels een tekort aan bloem: hoe kun je die dan eventueel vervangen voor een even lekker resultaat? “Kijk eerst zeker naar de functie van bloem in je basisrecept”, tipt Laura Verhulst, bekend van de Gentse vegan bakkerij Madam Bakster. Ze geeft verschillende alternatieven voor in brood, cake, koekjes en taart. Daarnaast deelt ze exclusieve bakrecepten om te testen. [naar artikel]


12. Hoe kan je gezonde desserts maken met niet te veel suiker en lactose in, die toch lekker zijn? (05/02/2021 - Gazet van Antwerpen)

Een smakelijk dessert dat niet boordevol suiker zit. Hoe maak je dat? En kun je de suiker eventueel vervangen door andere zoetigheid? Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, legt het uit. [naar artikel]


13. Bakkers bakken dure broodjes door dure boter (31/08/2017 - VRT NWS)

Steeds meer bakkers verhogen de prijzen voor hun gebak. Dat schrijft het Nieuwsblad. Ze doen dat omdat boter steeds duurder wordt. Verwacht wordt dat die prijs bovendien nog verder zal stijgen.  [naar artikel]


14. Wim Opbrouck deelt zijn favoriete bakrecept, maar waagt zich er zelf niet aan: “Voor de perfecte taart ga ik naar de patissier” (08/11/2023 - Het Belang van Limburg)

Een huis gevuld met de geur van vers gebakken cake, koekjes, of taart… heerlijk! Ook deze bekende gezichten hebben regelmatig te kampen met bakdrang. Soms professioneel, maar vaak ook als ontspanning, om vrienden en familie samen rond te tafel te brengen of om zelf te genieten van gebak als puur troost- en comfortfood. Van welk gebak houden ze het meest? En bakken ze zelf ook graag? Vandaag deelt Wim Opbrouck zijn favoriete recept. [naar artikel]


15. Vervangen we binnenkort al onze suiker door insecten? (07/02/2020 - Metro)

Onderzoekers van de UGent hebben suikers in een wafel kunnen vervangen door insectenvet. De bedoeling van het onderzoek was om te zien of er een gezonder en goedkoper alternatief is voor de zoetigheden.  Insectenvet moet ons eten gezonder maken. UGent heeft daarom een proef uitgetest op wafels. Daarbij pasten ze de boter van wafels deels […] Het bericht Vervangen we binnenkort al onze suiker door insecten? verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


16. [VIDEO] - "Vermageren door gluten weg te laten is geen effect van gluten zelf" (14/12/2016 - De Redactie)

Het glutenvrije dieet heeft er een aanhanger bij: Koning Filip. Hij eet geen brood, pasta of koekjes meer, want gluten zitten in granen als tarwe, gerst en haver. Het is niet bekend of koning Filip gluten mijdt omdat hij een voedselintolerantie heeft, dan wel of hij één van de believers is dat het gezonder zou zijn. [naar artikel]


17. 5 voedingsleugens ontmaskerd: “Suiker is niet slecht” (02/07/2019 - Het Laatste Nieuws)

Granola als ontbijt, suiker door stevia vervangen, of lactosevrije melk drinken, omdat dat gezond is? Fout, zegt natuurarts Stef Mintiens. In zijn... [naar artikel]


18. Gevoeligheid voor gluten begint soms écht tussen de oren (behalve als je deze aandoening hebt) (01/12/2023 - Het Laatste Nieuws)

Veel mensen eten minder gluten omdat ze geloven dat dat gezonder is of omdat gluten bij hen buikkrampen veroorzaakt. Maar twee nieuwe studies aan de universiteiten van Maastricht en Leeds tonen aan dat er bij veel mensen die na het eten van gluten buikpijn krijgen helemaal niets aan de hand is. Hoe kan dat? Maag-darmarts Danny De Looze (UZ Gent) legt uit. [naar artikel]


19. GETEST. Suikerwafels: te veel suiker, te weinig boter (02/09/2019 - Het Belang van Limburg)

Samen met zijn vrouw en kinderen test meesterbakker Kris Goegebeur tien suikerwafels uit de supermarkt. Waar ze op zoek naar zijn, is de perfecte wafel die én superlekker is én niet té veel suiker bevat én perfect gebakken is. Een moeilijke opgave. [naar artikel]


20. Helpt honing tegen keelpijn? En is het echt gezonder dan suiker? Diëtiste Sanne Mouha legt uit (21/10/2021 - Het Laatste Nieuws)

In je thee op een druilerige dag, in gebak of bij de groenten, honing is een heerlijk alternatief voor suiker. Maar is het vloeibare goud echt zo gezond als wordt beweerd? Diëtiste Sanne Mouha zet de feiten op een raatje, euh, rijtje. “Honing is en blijft een suikerproduct.” [naar artikel]


21. Buikpijn van gluten? Kan tussen de oren zitten, stelt nieuwe studie (30/11/2023 - De Standaard)

Buikpijn, misselijkheid, diarree: wie klachten verwacht van gluten, kan die ook echt krijgen. Zelfs zonder gluten te eten. ‘Dat wil niet zeggen dat de klachten niet echt zijn.’ [naar artikel]


22. Tekort aan boter dreigt Frans gebak en croissants flink duurder te maken (14/06/2017 - De Morgen)

Bakfabrieken in Frankrijk, het land dat bekend staat om zijn verfijnde gebak, trekken aan de alarmbel. Omdat de boterprijs het afgelopen jaar met maar liefst 92 procent steeg, dreigen croissants, taartjes en brioches binnenkort veel duurder te worden, meldt het Franse persbureau AFP. [naar artikel]


23. Hoe we met zijn allen 700 miljoen suikerklontjes minder gebruiken (15/03/2017 - Het Belang van Limburg)

Producent Unilever stop vanaf deze week ongeveer 45 procent minder suiker in de normale Lipton Ice Tea met prik. De suiker wordt vervangen door zoetstof Stevia. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!