De Sint heeft een hoop speculaas nodig om de schoenen van alle brave kinderen te vullen, helpende bakkershanden zijn dezer dagen dus meer dan welkom. Daarom organiseren de Orde van de Hasseltse Speculaas en de Hotelschool Hasselt workshops speculaas maken en bakken in het huis van de Sint. Ronald Lampers, grootmeester in de Orde van de Hasseltse Speculaas, en Rik Sevens van de Hogeschool zien het graag gebeuren: “We organiseren zes baksessies met in totaal een 60-tal kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar”, zeggen de begeleiders. “We willen de kinderen een fijne, lekkere en leerrijke namiddag bezorgen, onze Hasseltse speculaas promoten en wie weet enkele kinderen stimuleren om later bakker te worden.” [naar artikel]
Meer nog dan chocolade is speculaas het Sinterklaassnoepgoed bij uitstek. Waar komt die traditie vandaan? En wat maakt Hasseltse, euh, speculaas zo anders? Want speculoos zeg je nóóit. Goesting ging op pad en vond antwoorden. [naar artikel]
In de lokettenzaal van het Hasseltse stadhuis is donderdag de skyline van Hasselt nagebouwd in speculaas. Een huzarenstukje van de bakkers van de Hasseltse Hotelschool met liefst 8.000 speculaasjes. [naar artikel]
Nog tot 2 december 2024 moet de Hasseltse Cindy Bams aangesproken worden met ‘beste amateurbakker van de Hasseltse speculaas 2023’. Dat is het besluit na een bakwedstrijd in het Huis van de Sint waaraan negen kandidaten deelnamen. “Een deskundige jury heeft na uitgebreid proeven de ‘hoemp’ van Inge als beste bevonden en dus krijgt zij de prestigieuze oorkonde”, zegt de voorzitter van de Orde van de Hasseltse Speculaas, Ronald Lampers. “Natuurlijk ben ik heel blij met deze erkenning, maar ik ben ook bijzonder verbaasd”, aldus de winnares. “Ik bak immers maar een keer per jaar speculaas, namelijk met Sinterklaas.” De winnares van de vorige editie, Aleide Boyen, kwam ook even langs om de eretitel door te geven. [naar artikel]
Christoph Pouls, oud-leerling van de Hasseltse hotelschool, heeft vanmiddag leerlingen van het Guangdong Tourisme Institute – zeg maar de hotelschool van deze provincie van 105 miljoen mensen - Hasseltse speculaas leren maken. De Maaseikenaar staat al anderhalf jaar aan het hoofd van de keuken van het Sofitel. Ter gelegenheid van het bezoek van de Limburgse delegatie van het provinciebestuur trok hij opnieuw het klaslokaal in. [naar artikel]
De Hotelschool in Hasselt organiseert een kookwedstrijd waaraan tien verschillende hotelscholen deelnemen. De leerlingen werken in duo samen met iemand van een andere school. Zo moeten ze van nul beginnen en in een mum van tijd topgerechten presenteren aan een jury. Vooral lokale producten staan op het menu zoals Hasseltse speculaas en asperges. Via deze wedstrijd kunnen de chefs in spé tonen wat ze in hun mars hebben. [naar artikel]
Aleide Boyen bakt de lekkerste Hasseltse speculaas. Sinterklaas had bij zijn aankomst een wedstrijd uitgeschreven voor de beste amateur bakker. Een deskundige jury verkoos Aleides speculaas boven die van vier andere thuisbakkers. [naar artikel]
De 58 jarige Jos Wouters, tot 8 februari van dit jaar abt van de abdij van Averbode, is dinsdagnamiddag tijdens het generaal kapittel van zijn orde in het Nederlandse Kerkrade verkozen tot Generaal Abt van de norbertijnen. Sinds 2006 was hij al lid van het dagelijks bestuur van zijn orde. [naar artikel]
NEXT, het internationale kunstenfestival voor de Eurometropool Lille-Kortrijk-Doornik en Valenciennes, viert zijn tiende verjaardag. Het festival... [naar artikel]
Tijdens een ontvangst op het stadhuis van Hasselt hebben de leden van de Orde van de Zwaardridders twee Hasseltse verenigingen gesteund met elk 500 euro. [naar artikel]
Wie Sinterklaas zegt, zegt speculaas. Een verse speculaas van bij de warme bakker smaakt altijd, maar hoe zit het met de versies uit de supermarkt? Bakker Toon De Klerck van de gelijknamige bakkerij proeft 10 verschillende Sinterklaasfiguren in speculoos en haalt er de lekkerste uit. Al doet hij ook een zeer merkwaardige ontdekking. “Voor dit merk betaal je 40 procent meer, terwijl een veel goedkopere verpakking exact dezelfde speculaas bevat.” [naar artikel]
Wikifin, het programma voor financiële educatie van beurswaakhond FSMA, viert zijn tiende verjaardag. Op maandag 20 maart start de Week van het Geld. Die is gevuld met tal van educatieve activiteiten, waar dit jaar meer dan 100.000 leerlingen van lagere en middelbare school aan deelnemen. [naar artikel]
Op 1 januari 2012 viert de euro zijn tiende verjaardag. De eenheidsmunt is het meest tastbare bewijs van de Europese eenmaking. Maar veel reden tot feesten is er niet, want de euro maakt ook de meest fundamentele crisis door in zijn jonge bestaan. [naar artikel]
Dinsdagmiddag is Sinterklaas op de Hasseltse Quartier Bleu uitgewuifd door meer dan 150 kinderen van de Catharinaschool in Hasselt. Zij mochten, vlak voor de Sint weer op zijn pakjesboot stapte, samen met hem boterhammen eten. Al had de Sint geen broodjes bij maar een lekkere Hasseltse speculaas. [naar artikel]
In deze helpdesk behandelen we elke dag een vraag bij de eindejaarsfeesten. Vandaag: Ga ik spijt krijgen van mijn idee om zelf speculaas te bakken? [naar artikel]
VTM-huiskok Loïc Van Impe tovert elke dag zonder al te veel moeite passie op je bord en op je scherm. Vandaag maakt hij javanais van speculaas. [naar artikel]
Geen Sinterklaas zonder speculaas. Lekker dik, dun en krokant, klein of levensgroot: de kindervriend brengt ze in alle vormen en maten. En hij koopt ze zeker en vast bij deze vier ambachtelijke bakkers. [naar artikel]
Er is een record gebroken op de tiende editie van de Antwerp Pride. De parade die dit jaar zijn tiende verjaardag viert, verwelkomde maar liefst 62 delegaties die meestapten. [naar artikel]
Zoals ieder jaar verkoopt de KZJ van Zammelen weer haar eigenste zelfgemaakte speculaas. De KZJ is een onafhankelijke jeugdbeweging en de opbrengsten van de speculaasverkoop gaan dan ook rechtstreeks naar activiteiten en zomerkampen voor haar leden. [naar artikel]
De ‘1895 Official Belgian Fan Club’ bestaat viert vandaag zijn tiende verjaardag. De leden van de fanclub krijgen voortaan ook een nieuwe roepnaam. [naar artikel]
Dat het een eigenzinnig koekje is, die Hasseltse speculaas. Maar het is slechts één van vele streekproducten die onze regio's rijk zijn. Het... [naar artikel]
Ooit stond ze achterin de keuken van haar mans kebabzaak te zwoegen, maar vandaag is de Maasmechelse hobbykokkin Beyhan Agirdag bekender dan Jeroen Meus op de sociale netwerksite mutfaktayim_b. Deze week maakt ze een overheerlijk gerecht klaar: speculaas toetjes Smakelijk! [naar artikel]
Speculaasbakker Erika Vanvuchelen staat straks op de midwintermarkt aan de Sint-Pauluskerk van Geetbets. Zij houdt een verkoop van speculaas voor het goede doel. [naar artikel]
Speculaasbakker Erika Vanvuchelen (23) uit Grazen (Geetbets) is met speculaas van eigen creatie in de prijzen gevallen in Nederland. De speculaas werd daar winnaar van het keuringscertificaat. [naar artikel]
Vanaf 31 augustus maakt de reeks ‘De Rechtbank' een comeback op VIER. Het is al het tiende seizoen van het programma, en dat viert VIER met maar... [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.