Er bestaan heel wat trucjes om je te helpen tijdens het koken of om gerechten beter tot hun recht te laten komen. Zo zouden champignons hun smaak verliezen als je ze wast. En een sappige steak krijg je door het vlees van bij de start dicht te schroeien. Maar klopt dat ook? We nemen tien keukenmythes onder de loep, die zelfs de beste hobbykoks wel eens verkeerd doen in de keuken. Van Sergio Herman tot Roger Van Damme: 10 experts delen hun ultieme tips. [naar artikel]
Of je ze nu bij voorkeur zachtgekookt, gepocheerd of in een omelet eet: iedere Belg lust graag een eitje. Over dat populaire voedingsmiddel bestaan er ook veel misverstanden. Waar de ene gelooft dat élke dag een eitje eten gezond is, stelt de andere dat je er maximum zes per week ‘mag’. Levensmiddelenmicrobioloog Frank Devlieghere en VLAM scheiden negen feiten van fabels. “Een groene schijn in de eidooier kan je nog tegengaan.” [naar artikel]
Elektrisch koken heeft de toekomst aan z’n kant staan. Maar is het nu echt zoveel beter voor het milieu? En moet je al je pannen weggooien als je... [naar artikel]
Of je ze nu bij voorkeur zachtgekookt, gepocheerd of in een omelet eet: iedere Belg lust graag een eitje. Over dat populaire voedingsmiddel bestaan er ook veel misverstanden. Waar de ene gelooft dat élke dag een eitje eten gezond is, stelt de andere dat je er maximum zes per week ‘mag’. Levensmiddelenmicrobioloog Frank Devlieghere en VLAM scheiden negen feiten van fabels. “Een groene schijn in de eidooier kan je nog tegengaan.” [naar artikel]
Binnenkort kunnen prettig gestoorde koks aan de slag met het recept voor een ‘Pasta Carabonara’, of een ‘Chili con Cara’. U leest het goed: deze recepten zijn terug te vinden in het kookboek ‘Koken met Cara Pils’. [naar artikel]
Of je ze nu bij voorkeur zachtgekookt, gepocheerd of in een omelet eet: iedere Belg lust graag een eitje. Over dat populaire voedingsmiddel bestaan er ook veel misverstanden. Waar de ene gelooft dat élke dag een eitje eten gezond is, stelt de andere dat je er maximum zes per week ‘mag’. Levensmiddelenmicrobioloog Frank Devlieghere en VLAM scheiden negen feiten van fabels. “Een groene schijn in de eidooier kan je nog tegengaan.” [naar artikel]
‘Normaal is het hier chaotischer. Dan moet ik na school nog bedenken wat ik zal maken’, zegt Ellen Vanhoutte (40). Vandaag is de mama van twee goed voorbereid. ‘Het wordt een ovenschotel met pasta en kaas, een receptje van Jamie Oliver.’ Net als haar man geeft Vanhoutte les in het buitengewoon kunstsecundair onderwijs. ‘Het is vaak puzzelen, maar sinds kort koken we in een beurtrol.’ [naar artikel]
Je houdt ervan of je haat ze, maar voor de liefhebbers smaakt pakweg een pasta met champignons altijd. De vitaminen, mineralen en vezels krijg je [naar artikel]
Met honing zijn we wel een tijdje zoet: niet alleen met de smaak ervan, maar ook met de hoeveelheid feiten en fabels die de ronde doen over het voedingsmiddel. Zo zou honing veel gezonder zijn dan suiker én krijgt het soms geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, maar wat is daarvan waar en wat niet? Diëtiste Fatima Pas en voedingsexperte Karolien Olaerts scheiden 5 feiten van de fabels. “Honing bestaat voor een kwart uit water, suiker maar voor 1 procent.” [naar artikel]
Van het laatste spectaculaire wonderdieet tot een baanbrekende studie over de impact van voeding op je gezondheid: elke dag heeft iemand wel iets nieuws te melden over gezonde voeding. Maar wat moet je daar nu allemaal van geloven? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsprofessor Bruno De Meulenaer (UGent) helpen zes hardnekkige mythes de wereld uit. “Je lichaam heeft vet nodig om te kunnen functioneren, het is niét altijd slecht.” [naar artikel]
Wie een paar kilo’s wil verliezen, krijgt vaak als eerste advies te horen om koolhydraten te schrappen of te minderen. Maar is het echt een goed idee om te stoppen met brood en aardappelen? En zijn alle koolhydraten ‘slecht’? “50 tot 55 procent van je energie haal je effectief best uit koolhydraten", legt diëtiste Sanne Mouha uit. “Je moet gewoon weten welke voeding welke soort bevat.” Ze scheidt 6 feiten van fabels én deelt 5 tips om de slimste keuzes te maken. [naar artikel]
Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Vegan pasta’ van Brianna Claxton te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben […] Het bericht Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Vegan pasta’ van Brianna Claxton + win 3 exemplaren verscheen eerst op Gezond.be. [naar artikel]
Wie een paar kilo’s wil verliezen, krijgt vaak als eerste advies te horen om koolhydraten te schrappen of te minderen. Maar is het echt een goed idee om te stoppen met brood en aardappelen? En zijn alle koolhydraten ‘slecht’? “50 tot 55 procent van je energie haal je effectief best uit koolhydraten", legt diëtiste Sanne Mouha uit. “Je moet gewoon weten welke voeding welke soort bevat. Ze scheidt 6 feiten van fabels én deelt 5 tips om de slimste keuzes te maken. [naar artikel]
Op Youtube en Instagram zijn zogenaamde ‘pasta Grannies’ hit. Meer dan twee miljoen mensen wereldwijd bekijken de filmpjes van oude nonna’s in Italië die nog zelf hun pasta rollen. Ook in ons land zijn er rasechte, Italiaanse ‘nonna’s’ die hun pasta traditioneel zelf maken. Maar hoe begin je eraan, en heb je er speciale keukentoestellen voor nodig? Carolina Prandini (94) en Anna Christiano (80) delen tips én recepten. Gebruik géén tomaat in deze saus met ossobuco, want anders proef je het vlees niet meer.” [naar artikel]
De Hasseltse TT-wijk heeft er met Ricci een Italiaans eetzaakje bij. In een vroeger bakkerijpand opende Giuseppe Pittelli (38) een restaurant waar alleen pasta’s op de kaart staan. “Een eerbetoon aan mijn tante Teresa, die als geen ander Calabrees kon koken.” [naar artikel]
Een collega, je partner, een vriendin of een familielid doet iets dat je niet fijn vindt. Maar je grenzen aangeven is niet makkelijk. Trainer Iris Posthouwer (50) deelt zeven feiten en fabels, zodat jij weet welke woorden je wel of niet moet gebruiken en hoe je je grenzen rond geld, emoties en andere irritaties helder deelt zonder vijanden te maken. “Vermijd de triggerwoorden ‘wel’, ‘toch’ en ‘gewoon’.” [naar artikel]
Een beker pasta of een bakje friet? Niet meer op de Gentse Feesten. Want vanaf dit jaar zijn ‘wegwerpverpakkingen’ verboden voor eetkramen in de Feestenzone. Er komt een ‘testzone’ waar met herbruikbare borden zal worden gewerkt, wie buiten die zone staat, moet zich behelpen met papieren servetten of ‘eetbare recipiënten’. Eten we voortaan pasta uit een bananenblad? [naar artikel]
Aardappelen zijn een klassieker op het menu, net als tomaten. Samen met andere groenten zoals aubergine behoren ze tot de nachtschadefamilie. Af en toe hoor je dat die giftige stoffen bevatten en dat je de consumptie ervan beter beperkt. Maar klopt dat? En zo ja, zijn er manieren om die stoffen tijdens het koken onschadelijk te maken? Toxicoloog Jan Tytgat en gastro-enteroloog Guy Boeckxstaens scheiden feiten van fabels. “Vroeger kwam vergiftiging veel vaker voor.” [naar artikel]
Aardappelen zijn een klassieker op het menu, net als tomaten. Samen met andere groenten zoals aubergine behoren ze tot de nachtschadefamilie. Af en toe hoor je dat die giftige stoffen bevatten en dat je de consumptie ervan beter beperkt. Maar klopt dat? En zo ja, zijn er manieren om die stoffen tijdens het koken onschadelijk te maken? Toxicoloog Jan Tytgat en gastro-enteroloog Guy Boeckxstaens scheiden feiten van fabels. “Vroeger kwam vergiftiging veel vaker voor.” [naar artikel]
Een collega, je partner, een vriendin of een familielid doet iets dat je niet fijn vindt. Maar je grenzen aangeven is niet makkelijk. Trainer Iris Posthouwer (50) deelt zeven feiten en fabels, zodat jij weet welke woorden je wel of niet moet gebruiken en hoe je je grenzen rond geld, emoties en andere irritaties helder deelt zonder vijanden te maken. “Vermijd de triggerwoorden ‘wel’, ‘toch’ en ‘gewoon’.” [naar artikel]
Van de zoveelste manier om op wonderlijke wijze gewicht te verliezen tot een nieuwe studie die aantoont hoe één voedingsmiddel een kwaaltje de wereld uithelpt: elke dag heeft iemand wel iets nieuws te melden over (gezonde) voeding. Maar wat moet je daar allemaal van geloven? Voedingswetenschapper Eric De Maerteleire neemt acht hardnekkige mythes onder de loep. “Kippenbouillon doet meer voor je gezondheid dan visbouillon.” [naar artikel]
Van 28 mei tot 4 juni is het de week van de bij. En wie bij zegt, zegt honing. Met de lekkernij ben je wel even zoet: niet alleen met de smaak ervan, maar ook met de hoeveelheid feiten en fabels die erover de ronde doen. Zo zou honing veel gezonder zijn dan suiker, kan het keelpijn genezen en nooit vervallen. Maar klopt dat wel? Honingexpert Wim Reybroeck scheidt 8 feiten van fabels: “De enzymen die bijen toevoegen aan honing zijn goed voor je lichaam.” [naar artikel]
Of je ze nu bij voorkeur zachtgekookt, gepocheerd of in een omelet eet: iedere Belg lust graag een eitje. Over dat populaire voedingsmiddel bestaan er echter ook veel misverstanden. Zo zouden bruine eieren gezonder zijn dan witte en is vooral de eierdooier slecht voor ons. Maar klopt dat wel? Levensmiddelenmicrobioloog Frank Devlieghere en VLAM scheiden op wereldeidag 9 feiten van fabels. “Als je ei er zo uitziet, bevat het een bacterie.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.