Trakteren voor je verjaardag is niet meer wat het geweest is. Je ene collega eet geen suiker, de andere is lactose-intolerant, je baas verdraagt geen gluten en jij eet sinds kort veganistisch. Hoe bak je dan een cake? Kun je de ingrediënten vervangen en is je cake dan nog lekker? Onze culinair journaliste ging de uitdaging aan met een vier-vierdencake en verving ei, boter, suiker en gluten. [naar artikel]
Justin Bieber maakte onlangs bekend dat hij allergisch is aan gluten. En hij is lang niet de enige, zo blijkt. Gemiddeld één persoon per gezin zou... [naar artikel]
De Waaslandse preventieadviseur Anne de Middelaer (55) overwon baarmoederhalskanker, schildklierkanker en uitzaaiingen in de longen. Maar de ziekte heeft nog steeds een invloed op haar leven: na haar tweede kankerdiagnose werd ze intolerant voor gluten. Eten brengt nu dus extra aandacht én kosten met zich mee: “Je valt achterover van wat mijn granola per kilogram kost, maar ik weet tenminste dat ik mijn gezondheid vooropstel en geen gluten binnenkrijg.” [naar artikel]
Hoe gevoelig je bent voor het eten van gluten zit voor een stuk tussen de oren. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Leeds. De verwachting dat gluten maag-darmklachten gaat veroorzaken, speelt een belangrijke rol bij het al dan niet ervaren van die klachten. Ook als je er geen eet, kan het idee alleen al klachten geven. [naar artikel]
In basisschool De Straal in Rotselaar mogen de kindjes op hun verjaardag niet langer trakteren met taart, cake of koekjes. “In elke klas zit er intussen wel een leerling(e) die allergisch of intolerant is voor gluten of lactose”, zegt directeur Frederik Beersaerts. “Die mogen dan nooit van dat lekkers eten en krijgen iets anders. Terwijl het net een feest moet zijn voor de volledige klas.” [naar artikel]
De Waaslandse preventieadviseur Anne de Middelaer (55) overwon baarmoederhalskanker, schildklierkanker en uitzaaiingen in de longen. Maar de ziekte heeft nog steeds een invloed op haar leven: na haar tweede kankerdiagnose werd ze intolerant voor gluten. Eten brengt nu dus extra aandacht én kosten met zich mee: “Je valt achterover van wat mijn granola per kilogram kost, maar ik weet tenminste dat ik mijn gezondheid vooropstel en geen gluten binnenkrijg.” [naar artikel]
De Waaslandse preventieadviseur Anne de Middelaer (55) overwon baarmoederhalskanker, schildklierkanker en uitzaaiingen in de longen. Maar de ziekte heeft nog steeds een invloed op haar leven: na haar tweede kankerdiagnose werd ze intolerant voor gluten. Eten brengt nu dus extra aandacht én kosten met zich mee: “Je valt achterover van wat mijn granola per kilogram kost, maar ik weet tenminste dat ik mijn gezondheid vooropstel en geen gluten binnenkrijg.” [naar artikel]
Het glutenvrije dieet heeft er een aanhanger bij: Koning Filip. Hij eet geen brood, pasta of koekjes meer, want gluten zitten in granen als tarwe, gerst en haver. Het is niet bekend of koning Filip gluten mijdt omdat hij een voedselintolerantie heeft, dan wel of hij één van de believers is dat het gezonder zou zijn. [naar artikel]
In basisschool De Straal in Rotselaar mogen de kindjes op hun verjaardag niet langer trakteren met taart, cake of koekjes. “In elke klas zit er immers intussen wel een leerling(e) die allergisch of intolerant is voor gluten of lactose”, zegt directeur Frederik Beersaerts. [naar artikel]
Hij verdraait de waarheid dat je aan jezelf begint te twijfelen. Gaslighting is dé manipulatietechniek in narcistische relaties, maar zo subtiel... [naar artikel]
Veel mensen eten minder gluten omdat ze geloven dat dat gezonder is of omdat gluten bij hen buikkrampen veroorzaakt. Maar twee nieuwe studies aan de universiteiten van Maastricht en Leeds tonen aan dat er bij veel mensen die na het eten van gluten buikpijn krijgen helemaal niets aan de hand is. Hoe kan dat? Maag-darmarts Danny De Looze (UZ Gent) legt uit. [naar artikel]
Buikpijn, misselijkheid, diarree: wie klachten verwacht van gluten, kan die ook echt krijgen. Zelfs zonder gluten te eten. ‘Dat wil niet zeggen dat de klachten niet echt zijn.’ [naar artikel]
Zowat 1 procent van de mensen lijden aan coeliakie, een auto-immuunziekte waardoor ze slecht reageren op de gluten-proteïnen in tarwe. Nog eens 12 procent heeft geen coeliakie, maar voelt zich slecht na het eten van brood of pasta, en die mensen worden "gevoelig voor gluten" genoemd. Het ziet er echter naar uit dat zij mogelijk geen last hebben van gluten, maar van fructanen, een soort suikers die ook in granen voorkomen. [naar artikel]
“Nee, we zijn niet allemaal allergisch voor gluten. En melk is niet de baarlijke duivel, zolang je maar geen liter per dag naar binnen giet.” Topdokter Danny De Looze maakt in zijn boek ‘Gluten, lactose en co’ komaf met nonsens en halve waarheden over voeding, spijsvertering en stoelgang. [naar artikel]
De Waaslandse preventieadviseur Anne de Middelaer (55) overwon baarmoederhalskanker, schildklierkanker en uitzaaiingen in de longen. Maar de ziekte heeft nog steeds een invloed op haar leven: na haar tweede kankerdiagnose werd ze intolerant voor gluten. Eten brengt nu dus extra aandacht én kosten met zich mee: hoe pakt ze dat aan? “Je valt achterover van wat mijn granola per kilogram kost.” [naar artikel]
De Waaslandse preventieadviseur Anne de Middelaer (55) overwon baarmoederhalskanker, schildklierkanker en uitzaaiingen in de longen. Maar de ziekte heeft nog steeds een invloed op haar leven: na haar tweede kankerdiagnose werd ze intolerant voor gluten. Eten brengt nu dus extra aandacht én kosten met zich mee: hoe pakt ze dat aan? “Je valt achterover van wat mijn granola per kilogram kost.” [naar artikel]
“0,5% is glutenintolerant, maar 30% denkt dat hij het is”, vertelde topdokter Danny De Looze gisteren in Gert Late Night. Mensen die aan coeliakie... [naar artikel]
Januari is de maand dat we het meest solliciteren. Bij Jobat merken ze na de feestdagen telkens opnieuw een grote stijging van het aantal sollicitanten. Maar wat zijn de signalen die je erop wijzen dat je klaar bent voor een carrièreswitch? [naar artikel]
Wanneer de meeste denken aan gezondheidsproblemen door brood, pasta en aardappelen, denken ze aan het proteïne gluten. Maar Duitse wetenschappers [naar artikel]
Denken dat je door het eten van gluten maagdarmklachten krijgt, en vervolgens die klachten daadwerkelijk krijgen. Onderzoekers hebben ontdekt dat de klachten te maken hebben met een bepaalde verwachting. [naar artikel]
Ben je niet glutenintolerant en heb je de graaneiwitten toch van je menu geschrapt, dan doe je meer kwaad dan goed. “Er is geen enkel bewijs dat een glutenvrij dieet beter is voor de gezondheid”, zeggen wetenschappers in koor. Sinds een paar jaar zweren steeds meer mensen bij een glutenvrij dieet. Net als lactose genieten de […] [naar artikel]
Carrefour heeft tortilla chips van het merk Carrefour bio uit de handel gehaald. Bij een analyse werd de aanwezigheid van gluten vastgesteld in de chips terwijl dat niet op het etiket wordt vermeld. Carrefour België heeft daarom in samenspraak met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) beslist om dit product uit […] [naar artikel]
Een tot twee procent van de bevolking heeft coeliakie, een immuunreactie die wordt veroorzaakt door gluten. Tarwekorrels bevatten gluten, en een glutenvrij dieet is de enige uitweg voor coeliakiepatiënten. Een dergelijk dieet is echter niet eenvoudig te volgen, en glutenvrije producten zijn meestal duurder en minder gezond. Het is daarom belangrijk gezondere producten te ontwikkelen voor coeliakiepatiënten. Glutenvrije tarwe kan met genetische modificatie ontwikkeld worden, maar die zou minder goede kwaliteiten hebben om mee te bakken. Daarom heeft een doctoraatsstudente van de WUR voorgesteld om tarwe met "veilige gluten" te ontwikkelen, gluten waaruit de elementen verwijderd zijn die de reactie veroorzaken. [naar artikel]
Een Franse acteur die momenteel in Los Angeles verblijft, deelt de cultuurshock die hij beleeft op sociale media. In een van zijn recente video’s beweert hij dat hij onlangs een eerste afspraakje had met een Amerikaanse vrouw, maar dat was naar eigen zeggen een ramp. Vooral toen ‘Kimberley’ hem vertelde dat ze geen gluten eet of alcohol drinkt. “Maar gluten zijn croissants!”, klinkt het verontwaardigd in de video die intussen al miljoenen keren werd bekeken. Het is niet duidelijk in welke mate hij acteert en overdrijft, maar zijn volgers zijn het erover eens: “Dat van die croissants en baguettes… Een instant classic!” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.