Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

9 signalen dat je overgevoelig of intolerant bent aan gluten

31/07/2018 - 10:10
"Het is een onderdeel van de beste dingen in het leven (Cake! Brood! Pasta!), maar zorgt er tegelijkertijd voor dat sommige mensen zich belabberd..."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Hoe kan je ei, boter, suiker of gluten probleemloos vervangen in taart en gebak? (11/11/2023 - Het Laatste Nieuws)

Trakteren voor je verjaardag is niet meer wat het geweest is. Je ene collega eet geen suiker, de andere is lactose-intolerant, je baas verdraagt geen gluten en jij eet sinds kort veganistisch. Hoe bak je dan een cake? Kun je de ingrediënten vervangen en is je cake dan nog lekker? Onze culinair journaliste ging de uitdaging aan met een vier-vierdencake en verving ei, boter, suiker en gluten. [naar artikel]


2. Nu ook Justin Bieber allergisch is aan gluten: is werkelijk iedereen intolerant? (14/10/2019 - Het Laatste Nieuws)

Justin Bieber maakte onlangs bekend dat hij allergisch is aan gluten. En hij is lang niet de enige, zo blijkt. Gemiddeld één persoon per gezin zou... [naar artikel]


3. “Een brood zonder gluten is dubbel zo duur”: hoe weegt de intolerantie van Anne (55) op haar eetbudget? (15/02/2024 - Het Laatste Nieuws)

De Waaslandse preventieadviseur Anne de Middelaer (55) overwon baarmoederhalskanker, schildklierkanker en uitzaaiingen in de longen. Maar de ziekte heeft nog steeds een invloed op haar leven: na haar tweede kankerdiagnose werd ze intolerant voor gluten. Eten brengt nu dus extra aandacht én kosten met zich mee: “Je valt achterover van wat mijn granola per kilogram kost, maar ik weet tenminste dat ik mijn gezondheid vooropstel en geen gluten binnenkrijg.” [naar artikel]


4. Buikpijn door gluten? Gevoeligheid zit soms tussen de oren (29/11/2023 - VRT NWS)

Hoe gevoelig je bent voor het eten van gluten zit voor een stuk tussen de oren. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Leeds. De verwachting dat gluten maag-darmklachten gaat veroorzaken, speelt een belangrijke rol bij het al dan niet ervaren van die klachten. Ook als je er geen eet, kan het idee alleen al klachten geven. [naar artikel]


5. Geen gluten voor Mila, geen suiker voor Louis, geen lactose voor Emma… Dan maar geen taart (05/09/2019 - Het Nieuwsblad)

In basisschool De Straal in Rotselaar mogen de kindjes op hun verjaardag niet langer trakteren met taart, cake of koekjes. “In elke klas zit er intussen wel een leerling(e) die allergisch of intolerant is voor gluten of lactose”, zegt directeur Frederik Beersaerts. “Die mogen dan nooit van dat lekkers eten en krijgen iets anders. Terwijl het net een feest moet zijn voor de volledige klas.” [naar artikel]


6. Door Annes (55) ziektes is goedkoop winkelen een uitdaging: “Ik koop liefst biologisch, maar het prijsverschil is aanzienlijk” (15/02/2024 - Het Laatste Nieuws)

De Waaslandse preventieadviseur Anne de Middelaer (55) overwon baarmoederhalskanker, schildklierkanker en uitzaaiingen in de longen. Maar de ziekte heeft nog steeds een invloed op haar leven: na haar tweede kankerdiagnose werd ze intolerant voor gluten. Eten brengt nu dus extra aandacht én kosten met zich mee: “Je valt achterover van wat mijn granola per kilogram kost, maar ik weet tenminste dat ik mijn gezondheid vooropstel en geen gluten binnenkrijg.” [naar artikel]


7. Anne (55) moest haar eetgewoontes aanpassen na kanker: “Ik voel me gestraft door mijn glutenintolerantie” (15/02/2024 - Het Laatste Nieuws)

De Waaslandse preventieadviseur Anne de Middelaer (55) overwon baarmoederhalskanker, schildklierkanker en uitzaaiingen in de longen. Maar de ziekte heeft nog steeds een invloed op haar leven: na haar tweede kankerdiagnose werd ze intolerant voor gluten. Eten brengt nu dus extra aandacht én kosten met zich mee: “Je valt achterover van wat mijn granola per kilogram kost, maar ik weet tenminste dat ik mijn gezondheid vooropstel en geen gluten binnenkrijg.” [naar artikel]


8. [VIDEO] - "Vermageren door gluten weg te laten is geen effect van gluten zelf" (14/12/2016 - De Redactie)

Het glutenvrije dieet heeft er een aanhanger bij: Koning Filip. Hij eet geen brood, pasta of koekjes meer, want gluten zitten in granen als tarwe, gerst en haver. Het is niet bekend of koning Filip gluten mijdt omdat hij een voedselintolerantie heeft, dan wel of hij één van de believers is dat het gezonder zou zijn. [naar artikel]


9. School verbiedt traktaties op verjaardag door allergieën (05/09/2019 - Gazet van Antwerpen)

In basisschool De Straal in Rotselaar mogen de kindjes op hun verjaardag niet langer trakteren met taart, cake of koekjes. “In elke klas zit er immers intussen wel een leerling(e) die allergisch of intolerant is voor gluten of lactose”, zegt directeur Frederik Beersaerts. [naar artikel]


10. Gaslighting: wat doe je als je partner je constant subtiel manipuleert? “Uitspraken als ‘jij bent gek’ of ‘jij bent overgevoelig’ zijn typisch” (06/10/2020 - Het Laatste Nieuws)

Hij verdraait de waarheid dat je aan jezelf begint te twijfelen. Gaslighting is dé manipulatietechniek in narcistische relaties, maar zo subtiel... [naar artikel]


11. Gevoeligheid voor gluten begint soms écht tussen de oren (behalve als je deze aandoening hebt) (01/12/2023 - Het Laatste Nieuws)

Veel mensen eten minder gluten omdat ze geloven dat dat gezonder is of omdat gluten bij hen buikkrampen veroorzaakt. Maar twee nieuwe studies aan de universiteiten van Maastricht en Leeds tonen aan dat er bij veel mensen die na het eten van gluten buikpijn krijgen helemaal niets aan de hand is. Hoe kan dat? Maag-darmarts Danny De Looze (UZ Gent) legt uit. [naar artikel]


12. Buikpijn van gluten? Kan tussen de oren zitten, stelt nieuwe studie (30/11/2023 - De Standaard)

Buikpijn, misselijkheid, diarree: wie klachten verwacht van gluten, kan die ook echt krijgen. Zelfs zonder gluten te eten. ‘Dat wil niet zeggen dat de klachten niet echt zijn.’ [naar artikel]


13. Gevoelig voor gluten? Mogelijk zijn fructanen het echte probleem (11/11/2017 - VRT NWS)

Zowat 1 procent van de mensen lijden aan coeliakie, een auto-immuunziekte waardoor ze slecht reageren op de gluten-proteïnen in tarwe. Nog eens 12 procent heeft geen coeliakie, maar voelt zich slecht na het eten van brood of pasta, en die mensen worden "gevoelig voor gluten" genoemd. Het ziet er echter naar uit dat zij mogelijk geen last hebben van gluten, maar van fructanen, een soort suikers die ook in granen voorkomen.  [naar artikel]


14. Topdokter schrijft boek over ‘Gluten, lactose en co’: “Iedereen eet, iedereen kakt” (30/08/2019 - Het Belang van Limburg)

“Nee, we zijn niet allemaal allergisch voor gluten. En melk is niet de baarlijke duivel, zolang je maar geen liter per dag naar binnen giet.” Topdokter Danny De Looze maakt in zijn boek ‘Gluten, lactose en co’ komaf met nonsens en halve waarheden over voeding, spijsvertering en stoelgang. [naar artikel]


15. Hoe slaagt Ann erin om amper 106 euro uit te geven aan eten per week, ondanks haar glutenintolerantie? “Grote uitdaging” (15/02/2024 - Het Laatste Nieuws)

De Waaslandse preventieadviseur Anne de Middelaer (55) overwon baarmoederhalskanker, schildklierkanker en uitzaaiingen in de longen. Maar de ziekte heeft nog steeds een invloed op haar leven: na haar tweede kankerdiagnose werd ze intolerant voor gluten. Eten brengt nu dus extra aandacht én kosten met zich mee: hoe pakt ze dat aan? “Je valt achterover van wat mijn granola per kilogram kost.” [naar artikel]


16. “Op aanraden van mijn voedingsdeskundige vermijd ik aubergines en tomaten”: Ann (55) overwon kanker, en dat heeft impact op haar eetgewoontes (15/02/2024 - Het Laatste Nieuws)

De Waaslandse preventieadviseur Anne de Middelaer (55) overwon baarmoederhalskanker, schildklierkanker en uitzaaiingen in de longen. Maar de ziekte heeft nog steeds een invloed op haar leven: na haar tweede kankerdiagnose werd ze intolerant voor gluten. Eten brengt nu dus extra aandacht én kosten met zich mee: hoe pakt ze dat aan? “Je valt achterover van wat mijn granola per kilogram kost.” [naar artikel]


17. Glutenvrij eten als je niet intolerant bent is zinloos en kan zelfs schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid (20/09/2019 - Het Laatste Nieuws)

“0,5% is glutenintolerant, maar 30% denkt dat hij het is”, vertelde topdokter Danny De Looze gisteren in Gert Late Night. Mensen die aan coeliakie... [naar artikel]


18. “Het heeft geen zin om de tijd te blijven rekken”: 6 signalen dat je op zoek moet naar een nieuwe job (26/01/2024 - Gazet van Antwerpen)

Januari is de maand dat we het meest solliciteren. Bij Jobat merken ze na de feestdagen telkens opnieuw een grote stijging van het aantal sollicitanten. Maar wat zijn de signalen die je erop wijzen dat je klaar bent voor een carrièreswitch? [naar artikel]


19. Gevoelig voor pasta en brood? Gluten zijn mogelijk niet de boosdoener (20/10/2016 - Het Laatste Nieuws)

Wanneer de meeste denken aan gezondheidsproblemen door brood, pasta en aardappelen, denken ze aan het proteïne gluten. Maar Duitse wetenschappers [naar artikel]


20. Gevoeligheid voor gluten zit vaak niet in je maag maar in je brein, blijkt uit Maastrichts onderzoek (30/11/2023 - Het Belang van Limburg)

Denken dat je door het eten van gluten maagdarmklachten krijgt, en vervolgens die klachten daadwerkelijk krijgen. Onderzoekers hebben ontdekt dat de klachten te maken hebben met een bepaalde verwachting. [naar artikel]


21. Expert bevestigt: “glutenvrije voeding is niet gezonder” (14/01/2018 - Metro)

Ben je niet glutenintolerant en heb je de graaneiwitten toch van je menu geschrapt, dan doe je meer kwaad dan goed. “Er is geen enkel bewijs dat een glutenvrij dieet beter is voor de gezondheid”, zeggen wetenschappers in koor. Sinds een paar jaar zweren steeds meer mensen bij een glutenvrij dieet. Net als lactose genieten de […] [naar artikel]


22. Carrefour haalt tortilla chips uit de handel (13/02/2018 - Metro)

Carrefour heeft tortilla chips van het merk Carrefour bio uit de handel gehaald. Bij een analyse werd de aanwezigheid van gluten vastgesteld in de chips terwijl dat niet op het etiket wordt vermeld. Carrefour België heeft daarom in samenspraak met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) beslist om dit product uit […] [naar artikel]


23. Tarwe veilig maken voor coeliakie-patiënten door de allergene stoffen genetisch te verwijderen (29/01/2019 - VRT NWS)

Een tot twee procent van de bevolking heeft coeliakie, een immuunreactie die wordt veroorzaakt door gluten. Tarwekorrels bevatten gluten, en een glutenvrij dieet is de enige uitweg voor coeliakiepatiënten. Een dergelijk dieet is echter niet eenvoudig te volgen, en glutenvrije producten zijn meestal duurder en minder gezond. Het is daarom belangrijk gezondere producten te ontwikkelen voor coeliakiepatiënten. Glutenvrije tarwe kan met genetische modificatie ontwikkeld worden, maar die zou minder goede kwaliteiten hebben om mee te bakken. Daarom heeft een doctoraatsstudente van de WUR voorgesteld om tarwe met "veilige gluten" te ontwikkelen, gluten waaruit de elementen verwijderd zijn die de reactie veroorzaken. [naar artikel]


24. Fransman gaat op date met Amerikaanse, maar laat haar onmiddellijk zitten: “Geen gluten? Maar gluten zijn croissants!” (30/10/2022 - Het Belang van Limburg)

Een Franse acteur die momenteel in Los Angeles verblijft, deelt de cultuurshock die hij beleeft op sociale media. In een van zijn recente video’s beweert hij dat hij onlangs een eerste afspraakje had met een Amerikaanse vrouw, maar dat was naar eigen zeggen een ramp. Vooral toen ‘Kimberley’ hem vertelde dat ze geen gluten eet of alcohol drinkt. “Maar gluten zijn croissants!”, klinkt het verontwaardigd in de video die intussen al miljoenen keren werd bekeken. Het is niet duidelijk in welke mate hij acteert en overdrijft, maar zijn volgers zijn het erover eens: “Dat van die croissants en baguettes… Een instant classic!” [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!