Het zit er bovenarms op tussen kustburgemeesters Bart Tommelein (Open VLD, Oostende) en partijgenoot Marc Vanden Bussche (Koksijde). Reden: de erkenning van de Oostendse garnaalkroket als eetbaar erfgoed. ‘Dat moet een klucht zijn’, reageert Vanden Bussche in Het Laatste Nieuws. [naar artikel]
Dat de Oostendse garnaalkroket erkend is als streekproduct en het label eetbaar erfgoed kreeg, is enkele kilometers westelijker aan onze kust in het verkeerde keelgat geschoten. De Orde van de Paardevissers van Oostduinkerke eist dat de titel ingetrokken wordt. “We zijn geen dikke nekken, maar wieder èn de beste.” [naar artikel]
Spierballengerol aan onze Belgische kust, want nadat de Oostendse garnaalkroket vorige week werd uitgeroepen tot eetbaar erfgoed, stropen nu de burgemeesters van Koksijde en Nieuwpoort de mouwen op: “Wij hebben de beste garnaalkroketten. Oostende vist zijn garnalen haast voor onze kusten.” Een garnalenrel om duimen en vingers bij af te likken. [naar artikel]
De garnaalkroket, een heerlijk smeuïge delicatesse aan de Belgische kust. Ooit een rijkeluiskost aan het hof van Lodewijk XIV en een goedkope snack aan het IJzerfront tijdens de Eerste Wereldoorlog. De garnaalkroket doorzwom heel wat zeetjes om erkend te worden als eetbaar monument. “Wij zijn het volk dat over heel de wereld de meeste garnalen eet. Garnalen horen bij onze Belgische kust en ons kusterfgoed” [naar artikel]
Aan de Westkust zijn ze niet blij dat de garnaalkroket erkend is als een Oostends streekgerecht. Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD) van Koksijde vindt zelfs dat de VLAM, die beslist over de streekgerechten, moet terugkomen op haar beslissing. [naar artikel]
De Oostendse garnaalkroket is door het VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, erkend als Eetbaar Erfgoed. De kroket is gemaakt met handgepelde garnalen, die gevangen zijn door Oostendse vissers. De vulling moet uit minstens 30 procent garnalen bestaan en ze moet gemaakt zijn binnen een straal van 10 kilometer rond Oostende. [naar artikel]
Het is nog wat vroeg voor tomate crevette, en dus voelen vooral krokettenfabrikanten dat de grijze garnaal erg schaars en duur is geworden. De place to be voor liefhebbers van de garnaalkroket werkt nu aan een alternatief. [naar artikel]
In dit stuk gaan we het hebben over ‘de garnaalkroket’. Ok, dat is inderdaad geen wijn, maar we zullen u niet teleur stellen, er werd gedronken. Weinig mensen lusten geen garnaalkroket. Vergelijkende studies, met onderbouwde stellingen, zijn er over te vinden! En laat ons nu net dát graag doen, onderbouwd een stelling innemen. Wij zijn […] [naar artikel]
Sterrenchef Stéphane Buyens van Le Fox in De Panne is beroemd omwille van zijn garnaalkroketten die hij nog steeds maakt volgens het recept van zijn “bomma”. Geen betere persoon dus om de beste verse garnaalkroket te zoeken voor op de feesttafel. Hij vond twee goeie, maar ook “een obus die naar haring smaakt én een die in zijn leven nooit garnaalkroket mag genoemd worden.” [naar artikel]
Chef Steven Bes (51) van restaurant Het Land in Berlaar staat al 25 jaar achter het fornuis van zijn eigen zaak. Al die tijd combineerde de sterrenchef de zuiderse keuken met wat hij noemt de Kempense goesting. Liever dan zelf een ster te zijn, laat hij zijn gerechten spreken. Dat doet onder andere zijn garnaalkroket, die al 25 jaar elke dag op de kaart staat. [naar artikel]
Chef Cédric Mosbeux van “Fernand Obb Delicatessen” heeft opnieuw de prijs voor beste garnaalkroket van Brussel gekregen. De wedstrijd vond zaterdagmiddag plaats op het festival “eat! BRUSSELS drink! BORDEAUX”, in het Warandepark van Brussel. “The 1040” en “Beaucoup fish” vervolledigden het podium. Negentien Brusselse etablissementen deden mee aan deze tweede editie van de wedstrijd. Voor […] Het bericht Fernand Obb Delicatessen maakt beste garnaalkroket van Brussel verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
De Brugse Mona Delagrange (27) draait sinds begin deze zomer tweewekelijks elke zaterdag vlotjes 130 kroketten voor haar webshop Nomet. Geen exemplaren met aardappelpuree, kaas of garnalen, maar wel met zeewier. Het veganistische broertje van de garnaalkroket, zeg maar. “Ik wil duidelijk maken dat delicatessen produceren kan zonder dierlijke producten", zegt Mona. Succes verzekerd, zo bleek al uit de eerste verkoopmomenten. [naar artikel]
Visit Brussels, de toeristische dienst van Brussel, heeft vandaag de “beste garnaalkroket van Brussel” bekend gemaakt. De prijs gaat naar de delicatessenzaak Fernand Obb, volgens de eigenaar“omdat de garnaalkroket met liefde gemaakt is”. [naar artikel]
De Brusselse snackbar Fernand Obb Delicatessen en zijn eigenaar Cédric Mosbeux hebben woensdag als eerste ooit de titel ‘Koning van de Garnaalkroket’ ontvangen van visit.brussels. In de afgelopen twee jaar won Fernand Obb al de wedstrijd om de ‘Beste garnaalkroket van Brussel’ en nu wordt de zaak uitgeroepen tot de absolute ambassadeur van de Belgische […] Het bericht Brusselse snackbar Fernand Obb gekroond tot ‘Koning van de Garnaalkroket’ verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Het streekproduct van onze kust? De garnaalkroket! Nadat chef Luc Bellings zijn tanden in de diepvriesexemplaren zette, is het hoog tijd om de verse variant aan de Belgische kust te proeven. Deze week trekt hij naar vijf restaurants in Oostduinkerke, Zeebrugge, Knokke, Oostende en Blankenberge en verklapt hij hoe je écht verse kroketten herkent. Waar is de korst het krokantst en de vulling het smeuïgst? [naar artikel]
Oostende liet ze onlangs nog uitroepen tot streekproduct: de garnaalkroket. Maar ook in onze andere badplaatsen blijft het een razendpopulair gerecht. Sterrenchef – én liefhebber – Danny Horseele at er naar eigen zeggen al honderden met zicht op de Noordzee. Nu bestelde hij er tien, van De Panne tot Knokke, en stuitte zowaar op de beste kroket die hij ooit at aan onze kust. “Mag ik een elf op tien geven?” [naar artikel]
Oostende liet ze onlangs nog uitroepen tot streekproduct: de garnaalkroket. Maar ook in onze andere badplaatsen blijft het een razendpopulair gerecht. Sterrenchef – én liefhebber – Danny Horseele at er naar eigen zeggen al honderden met zicht op de Noordzee. Nu bestelde hij er tien, van De Panne tot Knokke, en stuitte zowaar op de beste kroket die hij ooit at aan onze kust. “Mag ik een elf op tien geven?” [naar artikel]
De garnaalkroket is een typisch Belgisch product. Meer zelfs: het is een streekproduct van onze kust. Maar zijn garnaalkroketten uit de supermarkt net zo uniek van smaak én lekker? Chef Luc Bellings proeft tien verschillende diepgevroren garnaalkroketten en is aangenaam verrast. “Ongelooflijk, maar deze garnaalkroketten zou iedereen in z’n diepvriezer moeten hebben om snel en goedkoop een lekkere hap te serveren.” [naar artikel]
De garnaalkroket scheert hoge toppen. Er is een Orde in het leven geroepen, een Garnaalkrokettenfestival dat sneller uitverkocht was dan Rock Werchter en een discussie over welke gemeente nu écht de thuisstad van de nederige kroket is. “Logisch”, zeggen liefhebbers. “Het zijn de goudklompjes van de zee.” [naar artikel]
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” [naar artikel]
De onheilsberichten over het tekort aan grijze noordzeegarnalen dreven de afgelopen weken de prijzen op en deden restaurantuitbaters nadenken over alternatieven. Wij blijven de grootste fans van onze typische lekkernij en op vele menukaarten kan je ze nog altijd vinden. We liepen langs in vijf bekende zaken in Brugge en aan de kust, zochten én vonden (soms) alternatieven: “Net zoals bij de mosselen denk ik dat de garnaalkroketten stilaan van de brasseriekaart zullen verdwijnen. Het wordt een iets exclusiever product.” [naar artikel]
De grote schaarste aan noordzeegarnalen stuwt de prijs van de ‘kaviaar van de Noordzee’ fors de hoogte in. Wat is er precies aan de hand? Kunnen we in de toekomst nog smullen van een betaalbare tomate crevette of een heerlijke garnaalkroket? Of wordt dit een delicatesse? Wij trokken naar de Vistrap in Oostende, naar de vishandel en belden enkele kenners. “De windmolens zitten er voor iets tussen.” Uw negen vragen, evenveel antwoorden. [naar artikel]
“Wie China beledigt, zal gestraft worden.” Die waarschuwing stuurde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi de wereld in na het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan. “Dit is een klucht, puur en simpel. Onder het mom van ‘democratie’ schenden de Verenigde Staten de soevereiniteit van China. Er zal geen ontkomen zijn aan de sancties.” Vanwege Pelosi’s bezoek is Peking militaire manoeuvres rond het eiland gestart. Taiwan wordt daar als een afvallige provincie aanzien. [naar artikel]
De Antwerpse Handjes en het Brabants witlof kent iedereen, maar wist je dat er ook een Oost-Vlaamse aardappel en Vlaams-Brabants snoepje op de lijst van Vlaamse streekproducten staan? Met de sinds kort bekroonde Oostendse garnaalkroket erbij, staat de teller van erkende streekspecialiteiten op 197. Wij gingen langs bij vijf makers van streekproducten, verspreid over evenveel provincies om te horen hoé ze dat populaire product maken én hoe het op zijn lekkerst is. Inspiratie genoeg voor een culinair daguitstapje in eigen land. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.