Onze voorouders uit het stenen tijdperk aten bijna altijd vlees, totdat 80.000 jaar geleden enkele grote dieren uitstierven en ze gedwongen werden om groenten te eten. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Tel Aviv. Mensen waren vroeger dus ‘hypercarnivoren’, waardoor hun dieet uit minstens 70 procent vlees bestond. [naar artikel]
Tegen het einde van de ijstijd kampten de laatste wolharige mammoeten met ernstige genetische afwijkingen die de populatie fataal werden. Tot die [naar artikel]
Het staat na Belgisch onderzoek helemaal vast: er zijn geen dinosaurussen meer door een meteoriet die 66 miljoen jaar geleden insloeg in de Golf van Mexico. Dat is bevestigd door een groep wetenschappers onder leiding van Steven Goderis, professor aan de VUB. De bevindingen van de meteorietenprof zijn gepubliceerd in het belangrijke wetenschappelijke tijdschrift ‘Science Advances’. “Het feit dat we de iridium, een stof waaruit de meteorieten bestaan, gevonden hebben, is een mirakel. We hebben enorm veel geluk gehad.” [naar artikel]
Een wetenschappelijke paper die vorig jaar werd gepubliceerd, en waarin werd gesteld dat het einde van het dinosaurussentijdperk in de lente werd ingezet, ligt onder vuur. Een paleontoloog beschuldigt de auteur van de paper van wetenschapsfraude. Hij zou data hebben vervalst om de scoop als eerste binnen te halen. “Het is de eerste keer dat deze controverse zo openlijk wordt uitgevochten”, zegt vakgenoot Johan Vellekoop (KU Leuven en KBIN). [naar artikel]
Vroeger was alles beter: een uitspraak die je grootmoeder sowieso regelmatig aanhaalt. Geldt dat voor álles, ook voor wat we eten? “Groenten en fruit evolueren mee met de tijd doordat er voortdurend nieuwe rassen worden gekweekt", klinkt het bij professor Bart Nicolaï van KU Leuven. Als gevolg van die veranderingen hoor je regelmatig dat groenten en fruit vandaag minder vitaminen en mineralen zouden bevatten dan pakweg 50 jaar geleden, maar krijgen we écht minder voedingsstoffen binnen dan vroeger? [naar artikel]
Krijg je spruitjes of witloof thuis niet verkocht aan je kinderen? Of ben je er stiekem zelf ook nog altijd geen fan van? Dat je bepaalde groenten lekker vindt of niet, hangt af van hoé je die groenten hebt leren eten. “Het heeft geen zin om jonge kinderen witloof te laten eten, ze ontwikkelen pas bittere smaakpapillen rond 10 jaar”, vertelt eetexperte An Vandeputte daarover. Ze zet de ultieme tips op een rijtje over wat wel én niet te doen om je kind alle groenten te leren eten. [naar artikel]
We moeten allemaal aan 400 gram groenten per dag geraken volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Niet iedereen heeft elke dag de tijd en de zin om verse groenten klaar te maken. Zijn groenten uit de diepvries dan een even goed alternatief? Zijn ze even gezond? Voedingsexpert Karolien Olaerts legt het uit. [naar artikel]
Iedereen weet dat 300 gram groenten per dag de aanbevolen hoeveelheid is, maar toch geraakt de gemiddelde Belg niet eens aan de helft. “Meer groenten eten is nochtans de belangrijkste stap in een gezonder eetpatroon”, vertelt HLN-chef Sandra Bekkari in dag 5 van de ‘Start Gezond’-challenge. Met 6 tips en 3 recepten helpt ze jou richting een lekker bord vol groenten. [naar artikel]
300 gram groenten per dag eten: we weten dat het wordt aangeraden, maar toch lukt het velen onder ons niet. “Nochtans kan je in heel wat basisgerechten extra groenten verstoppen”, weet HLN-chef Sandra Bekkari. Van witloofrolletjes met hesp tot frieten en lasagne: met zeven tips en drie recepten van Sandra raak jij zonder moeite aan die aanbevolen hoeveelheid. “Je spijsvertering zal even moeten wennen aan die hoeveelheid vezels.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.