Verdwijnt de warme bakker stilaan uit ons straatbeeld? Bij de Vlaamse bakkerijfederatie zijn dit jaar nog zo’n 850 bakkers ingeschreven, tien jaar geleden waren dat er nog 1.500. Vooral bakkers die hun pensioen naderen, sluiten de deuren. En zij vinden vaak geen opvolging. Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen legt uit waarom steeds minder bakkers warm lopen van een job als zelfstandige. [naar artikel]
Verdwijnt de warme bakker stilaan uit ons straatbeeld? Bij de Vlaamse bakkerijfederatie zijn dit jaar nog zo’n 850 bakkers ingeschreven, tien jaar geleden waren dat er nog 1.500. Vooral bakkers die hun pensioen naderen, sluiten de deuren. En zij vinden vaak geen opvolging. Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen legt uit waarom steeds minder bakkers warm lopen van een job als zelfstandige. [naar artikel]
“Elke week verdwijnen twee bakkers in ons land”, becijferde zelfstandigenorganisatie NSZ. Sinds 2009 zijn er al 1.013 bakkerijen minder in Vlaanderen. Het zware werk schrikt jongeren af, die de taak van gepensioneerde bakkers niet meer willen overnemen. [naar artikel]
Professionele muzikanten hebben bijzonder zwaar. Niet alleen lopen ze fysiek het risico op onder meer gehoorschade. Ze ondervinden ook een hoop mentale druk. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven-HIVA, Luca Arts en Idewe, in opdracht van de Europese Commissie. Het is “een harde stiel”, bevestigt onderzoeker Lode Vermeersch. [naar artikel]
De artisanale warme bakkers hebben het moeilijk. Steeds meer mensen halen hun brood in de supermarkt en de lastige werkuren maken het beroep van bakker minder aantrekkelijk voor jonge mensen. Maar desondanks kan je als warme bakker nog steeds het verschil maken, dat bewijst Willem Verlooy die deze week een nieuwe zaak opende in Antwerpen. [naar artikel]
Onze bakkers kreunen onder de hoge energieprijzen. Zeker warme bakkers hebben het moeilijker dan ooit. Maar dat weerhield Skender (52) en zijn zoon Rendon (19) Cahanaj er niet van om hun eigen zaak te openen op de Diksmuidelaan. Met hun Bakkerij Laurent zetten ze een oude familietraditie verder. [naar artikel]
“Elke week doen er gemiddeld twee bakkers de deuren dicht”, becijferde zelfstandigenorganisatie NSZ. [naar artikel]
Ons dagelijks brood bestaat uit bloem, water, gist en zout, maar sommige bakkers voegen nog broodverbeteraars toe om het brood langer houdbaar te maken én een krokantere korst te geven. “Dat gebeurt vaak met varkensvet of smout”, vertelt Eddy Van Damme van Bakkersfederatie Vlaanderen. Hoeveel bakkers gebruiken dit nog? Hoe herken je een brood met varkensvet? En hoe zit het met supermarktbrood? [naar artikel]
Steeds meer bakkers doen het licht uit tijdens de eindejaarsperiode. Vroeger was dat hoogstens even tussen Kerstmis en Nieuwjaar, nu nemen ze vlot twee tot zelfs drie weken. Hoe komt dat? [naar artikel]
Warme bakkers hebben het moeilijker dan ooit. Door de hoge energie- en grondstoffenprijzen staat het water hen aan de lippen. Vooral bakkers die tegen hun pensioen aanlopen, geven er vroegtijdig de brui aan. Ook de bikkelharde concurrentie van supermarkten en het gebrek aan jonge overnemers spelen de bakkers parten. [naar artikel]
In Antwerpen hebben zes bakkers een eetbaar kunstwerk gemaakt. Met maar liefst 19.000 eclairs puzzelden ze het schilderij De Intrige van James Ensor in elkaar. Met de stunt willen de bakkers tonen wat ze in hun mars hebben en extra aandacht vestigen op hun stiel. Onder de naam Proef Ensor krijgen voorbijgangers nu ook de kans om de eclairs te kopen. Het ingezamelde geld gaat naar Kick Cancer, een organisatie die zich inzet voor kinderen met kanker. [naar artikel]
Online brood, pistolets of taart bestellen: de afgelopen twee jaar gingen 43 procent meer Limburgse bakkers digitaal via Bakkersonline. “Klanten die via de webshop bestellen, moeten niet aanschuiven in de rij”, zegt Ruben Baeten van Bakker Baeten in Opoeteren (Maaseik). [naar artikel]
In Heusden-Zolder werd donderdagmorgen het wolvenbrood en de wolventaart voorgesteld. Een creatie van Etienne Wils, de uitvinder van de smurfenvlaai. Een wolvenbrood kost ongeveer 3,5 euro. Een wolventaart kan je kopen voor 15 tot 18 euro. [naar artikel]
Voor bakkers die hun brood zelf bakken, warme bakkers dus, is het elke nacht vroeg opstaan en hard werken. Er zijn er ook steeds minder. 20 jaar geleden waren er 4.000 warme bakkers, vandaag nog 2.600. Ook Bob lijkt niet van plan om zijn papa op te volgen in de bakkerij. "Het liefst zou ik kok worden", zegt hij in "Karrewiet". [naar artikel]
In tien jaar tijd is het aantal bakkers en banketbakkers met meer dan 14,5 procent gedaald, zo blijkt uit een analyse van zelfstandigenorganisatie NSZ op basis van cijfers van Statbel. “In 2018 waren er in België meer dan 1.000 bakkerijen minder dan in 2009”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dat zijn bijna twee bakkers per week die verdwijnen. [naar artikel]
Uit cijfers van Embuild, voorheen gekend als de Confederatie Bouw, blijkt dat minder jongeren kiezen voor een bouwopleiding in het buitengewoon secundair onderwijs. Op tien jaar tijd tellen buso-scholen een derde minder leerlingen in de bouwopleidingen. En dat terwijl het werkveld net nood heeft aan helpende handen. Volgens het Spectrum College in Beringen is werken in de bouw een harde stiel en kampt de sector met een imagoprobleem. [naar artikel]
In tien jaar tijd is het aantal bakkers en banketbakkers met meer dan 14,5 procent gedaald, zo blijkt uit een analyse van zelfstandigenorganisatie NSZ op basis van cijfers van Statbel. “In 2018 waren er in België meer dan 1.000 bakkerijen minder dan in 2009”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dat zijn bijna twee bakkers per week die verdwijnen. [naar artikel]
Met de ramadan in aantocht – maandag is het zo ver – bereiden heel wat Antwerpse bakkers zich voor op de drukte. Zoetigheden als chebakia, dadels en koekjes van griesmeel liggen klaar in overvloed. “De verkoop is heel belangrijk, maar ik maak ook tijd om waar het echt om gaat: zorgen voor wie het minder goed heeft”, vertelt Muneer Khajkhasan van Al Shami Sweets. [naar artikel]
Steeds meer ambachtelijke bakkers komen in de problemen door de dure gasprijzen. Zo'n 80 procent van de Vlaamse bakkers werkt met gasovens en ze kunnen de gasfactuur nog amper betalen. Ze vragen steun van de overheid, anders dreigt een catastrofe, zegt de federatie Bakkers Vlaanderen. Een van de bezorgde bakkers is Manuel Foubert, zijn voorschotfactuur is van 400 naar 2.000 euro per maand gegaan. Bekijk hier de Journaalreportage. [naar artikel]
“Elke week verdwijnen twee bakkers in ons land”, becijferde zelfstandigenorganisatie NSZ. Sinds 2009 zijn er al 1.013 bakkerijen minder in Vlaanderen. Het zware werk schrikt jongeren af, die de taak van gepensioneerde bakkers niet meer willen overnemen. [naar artikel]
Het aantal mensen met een flexijob buiten de horeca is in een halfjaar tijd verdubbeld. Vooral bakkers, slagers en winkels werken steeds vaker met flexijobbers in plaats van met studenten. Ook steeds meer gepensioneerden nemen zo’n flexijob aan. [naar artikel]
De horeca bloedt leeg. Aan de hotelscholen zit 20% minder leerlingen dan tien jaar geleden en de helft van de afgestudeerden stapt binnen de vijf jaar uit de sector, terwijl er steeds meer jobs zijn. In de hoop het tij te keren, schieten topchefs in actie om onze jeugd te overtuigen van de “schoonheid van de stiel”. [naar artikel]
“Net weer geweldig nieuws ontvangen. Een mens zou nog hopen dat het 1 april is”, schrijft Elke Cailloux van patisserie De Ruyter in Mechelen met een ironische noot op haar Facebookpagina. De aanleiding voor haar post is een zoveelste prijsstijging van het meel. Andere bakkers ontsnappen evenmin aan de enorme prijsschommelingen op de internationale markt. “Het is niet ondenkbaar dat een groot wit brood binnenkort drie euro kost”, klinkt het bij Bakkers Vlaanderen. [naar artikel]
Elk jaar telt Vlaanderen zo’n tachtig artisanale bakkers minder, een kentering lijkt niet meteen op komst. Het zware bioritme schrikt de jonge garde af, en wie als warme bakker wil starten zit er best ook warmpjes in. ‘De banken staan niet te springen voor een lening van een miljoen euro.’ [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.