Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Belang van Limburg

Steeds minder artisanale bakkers: “Harde, maar fijne stiel”

15/07/2022 - 19:18
"De stiel van artisanale bakker dreigt verloren te gaan bij gebrek aan opvolging. In LImburg waren er 50 jaar geleden nog 400 bakkers, maar dat aantal is teruggelopen tot 100. In Tongeren bijvoorbeeld houden drie warme bakkers het voor bekeken. "

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Aantal bakkers bijna 45% gedaald op 10 jaar tijd: “Als pas afgestudeerde is het vrijwel onmogelijk om een bakkerij over te nemen” (03/07/2023 - Het Laatste Nieuws)

Verdwijnt de warme bakker stilaan uit ons straatbeeld? Bij de Vlaamse bakkerijfederatie zijn dit jaar nog zo’n 850 bakkers ingeschreven, tien jaar geleden waren dat er nog 1.500. Vooral bakkers die hun pensioen naderen, sluiten de deuren. En zij vinden vaak geen opvolging. Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen legt uit waarom steeds minder bakkers warm lopen van een job als zelfstandige. [naar artikel]


2. Aantal bakkers bijna 45% gedaald in 10 jaar tijd: “Als pas afgestudeerde is het vrijwel onmogelijk om een bakkerij over te nemen” (03/07/2023 - Het Laatste Nieuws)

Verdwijnt de warme bakker stilaan uit ons straatbeeld? Bij de Vlaamse bakkerijfederatie zijn dit jaar nog zo’n 850 bakkers ingeschreven, tien jaar geleden waren dat er nog 1.500. Vooral bakkers die hun pensioen naderen, sluiten de deuren. En zij vinden vaak geen opvolging. Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen legt uit waarom steeds minder bakkers warm lopen van een job als zelfstandige. [naar artikel]


3. Elke week houden twee bakkers het voor bekeken: “Het is nochtans een prachtige stiel” (10/02/2020 - Gazet van Antwerpen)

“Elke week verdwijnen twee bakkers in ons land”, becijferde zelfstandigenorganisatie NSZ. Sinds 2009 zijn er al 1.013 bakkerijen minder in Vlaanderen. Het zware werk schrikt jongeren af, die de taak van gepensioneerde bakkers niet meer willen overnemen. [naar artikel]


4. Onderzoek toont aan: fysieke en mentale problemen maken dat professionele muzikanten “een harde stiel” uitoefenen (28/01/2023 - Het Laatste Nieuws)

Professionele muzikanten hebben bijzonder zwaar. Niet alleen lopen ze fysiek het risico op onder meer gehoorschade. Ze ondervinden ook een hoop mentale druk. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven-HIVA, Luca Arts en Idewe, in opdracht van de Europese Commissie. Het is “een harde stiel”, bevestigt onderzoeker Lode Vermeersch. [naar artikel]


5. Tegen de trend in: nieuwe, warme bakker in ‘t stad (14/07/2019 - Gazet van Antwerpen)

De artisanale warme bakkers hebben het moeilijk. Steeds meer mensen halen hun brood in de supermarkt en de lastige werkuren maken het beroep van bakker minder aantrekkelijk voor jonge mensen. Maar desondanks kan je als warme bakker nog steeds het verschil maken, dat bewijst Willem Verlooy die deze week een nieuwe zaak opende in Antwerpen. [naar artikel]


6. Energiecrisis schrikt nieuwe Bakkerij Laurent niet af: “Bakker, dat is zo’n mooie stiel, we zijn er gewoon voor gegaan” (25/11/2022 - Gazet van Antwerpen)

Onze bakkers kreunen onder de hoge energieprijzen. Zeker warme bakkers hebben het moeilijker dan ooit. Maar dat weerhield Skender (52) en zijn zoon Rendon (19) Cahanaj er niet van om hun eigen zaak te openen op de Diksmuidelaan. Met hun Bakkerij Laurent zetten ze een oude familietraditie verder. [naar artikel]


7. Steeds minder bakkers in België (10/02/2020 - Het Belang van Limburg)

“Elke week doen er gemiddeld twee bakkers de deuren dicht”, becijferde zelfstandigenorganisatie NSZ. [naar artikel]


8. “Bakkers gebruiken nog steeds varkensvet als broodverbeteraar”: wat doet dit voor de smaak? En hoe weet je of het in jouw brood zit? (28/03/2023 - Het Laatste Nieuws)

Ons dagelijks brood bestaat uit bloem, water, gist en zout, maar sommige bakkers voegen nog broodverbeteraars toe om het brood langer houdbaar te maken én een krokantere korst te geven. “Dat gebeurt vaak met varkensvet of smout”, vertelt Eddy Van Damme van Bakkersfederatie Vlaanderen. Hoeveel bakkers gebruiken dit nog? Hoe herken je een brood met varkensvet? En hoe zit het met supermarktbrood? [naar artikel]


9. Waarom steeds meer bakkers tussen kerst en nieuw hun zaak sluiten: “Het is een heel moeilijke afweging” (26/12/2023 - Gazet van Antwerpen)

Steeds meer bakkers doen het licht uit tijdens de eindejaarsperiode. Vroeger was dat hoogstens even tussen Kerstmis en Nieuwjaar, nu nemen ze vlot twee tot zelfs drie weken. Hoe komt dat? [naar artikel]


10. Bakkers slaken noodkreet: “Energieprijzen en supermarkten maken ons kapot” (25/10/2022 - Het Laatste Nieuws)

Warme bakkers hebben het moeilijker dan ooit. Door de hoge energie- en grondstoffenprijzen staat het water hen aan de lippen. Vooral bakkers die tegen hun pensioen aanlopen, geven er vroegtijdig de brui aan. Ook de bikkelharde concurrentie van supermarkten en het gebrek aan jonge overnemers spelen de bakkers parten. [naar artikel]


11. Straffe stunt in Antwerpen: bakkers maken met maar liefst 19.000 eclairs schilderij van James Ensor na (03/06/2023 - Het Nieuwsblad)

In Antwerpen hebben zes bakkers een eetbaar kunstwerk gemaakt. Met maar liefst 19.000 eclairs puzzelden ze het schilderij De Intrige van James Ensor in elkaar. Met de stunt willen de bakkers tonen wat ze in hun mars hebben en extra aandacht vestigen op hun stiel. Onder de naam Proef Ensor krijgen voorbijgangers nu ook de kans om de eclairs te kopen. Het ingezamelde geld gaat naar Kick Cancer, een organisatie die zich inzet voor kinderen met kanker. [naar artikel]


12. “Brood bestellen zoals op Bol.com”: steeds meer bakkers met onlinewinkel (07/05/2022 - Het Belang van Limburg)

Online brood, pistolets of taart bestellen: de afgelopen twee jaar gingen 43 procent meer Limburgse bakkers digitaal via Bakkersonline. “Klanten die via de webshop bestellen, moeten niet aanschuiven in de rij”, zegt Ruben Baeten van Bakker Baeten in Opoeteren (Maaseik). [naar artikel]


13. Bedenker van Smurfentaart komt nu met Wolventaart en -brood: “Alleen bij artisanale bakkers” (07/09/2023 - Het Belang van Limburg)

In Heusden-Zolder werd donderdagmorgen het wolvenbrood en de wolventaart voorgesteld. Een creatie van Etienne Wils, de uitvinder van de smurfenvlaai. Een wolvenbrood kost ongeveer 3,5 euro. Een wolventaart kan je kopen voor 15 tot 18 euro. [naar artikel]


14. "Warme bakker zijn, zal altijd nachtwerk blijven" (02/10/2018 - VRT NWS)

Voor bakkers die hun brood zelf bakken, warme bakkers dus, is het elke nacht vroeg opstaan en hard werken. Er zijn er ook steeds minder. 20 jaar geleden waren er 4.000 warme bakkers, vandaag nog 2.600. Ook Bob lijkt niet van plan om zijn papa op te volgen in de bakkerij. "Het liefst zou ik kok worden", zegt hij in "Karrewiet". [naar artikel]


15. NSZ trekt aan de alarmbel: “Elke week twee bakkers minder” (09/02/2020 - Het Nieuwsblad)

In tien jaar tijd is het aantal bakkers en banketbakkers met meer dan 14,5 procent gedaald, zo blijkt uit een analyse van zelfstandigenorganisatie NSZ op basis van cijfers van Statbel. “In 2018 waren er in België meer dan 1.000 bakkerijen minder dan in 2009”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dat zijn bijna twee bakkers per week die verdwijnen. [naar artikel]


16. Steeds minder leerlingen uit buitengewoon onderwijs kiezen voor bouwopleiding (10/10/2022 - Het Belang van Limburg)

Uit cijfers van Embuild, voorheen gekend als de Confederatie Bouw, blijkt dat minder jongeren kiezen voor een bouwopleiding in het buitengewoon secundair onderwijs. Op tien jaar tijd tellen buso-scholen een derde minder leerlingen in de bouwopleidingen. En dat terwijl het werkveld net nood heeft aan helpende handen. Volgens het Spectrum College in Beringen is werken in de bouw een harde stiel en kampt de sector met een imagoprobleem. [naar artikel]


17. Zelfstandigen trekken aan de alarmbel: “Elke week twee bakkers minder” (09/02/2020 - Het Belang van Limburg)

In tien jaar tijd is het aantal bakkers en banketbakkers met meer dan 14,5 procent gedaald, zo blijkt uit een analyse van zelfstandigenorganisatie NSZ op basis van cijfers van Statbel. “In 2018 waren er in België meer dan 1.000 bakkerijen minder dan in 2009”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dat zijn bijna twee bakkers per week die verdwijnen. [naar artikel]


18. Marokkaanse bakkers maken zich op voor ramadan: “Hoogseizoen voor onze zaak” (09/03/2024 - Gazet van Antwerpen)

Met de ramadan in aantocht – maandag is het zo ver – bereiden heel wat Antwerpse bakkers zich voor op de drukte. Zoetigheden als chebakia, dadels en koekjes van griesmeel liggen klaar in overvloed. “De verkoop is heel belangrijk, maar ik maak ook tijd om waar het echt om gaat: zorgen voor wie het minder goed heeft”, vertelt Muneer Khajkhasan van Al Shami Sweets. [naar artikel]


19. Bakkers vragen steunmaatregelen: "Ovens werken op gas, vrezen dat we rekeningen niet meer kunnen betalen" (21/08/2022 - VRT NWS)

Steeds meer ambachtelijke bakkers komen in de problemen door de dure gasprijzen. Zo'n 80 procent van de Vlaamse bakkers werkt met gasovens en ze kunnen de gasfactuur nog amper betalen. Ze vragen steun van de overheid, anders dreigt een catastrofe, zegt de federatie Bakkers Vlaanderen. Een van de bezorgde bakkers is Manuel Foubert, zijn voorschotfactuur is van 400 naar 2.000 euro per maand gegaan. Bekijk hier de Journaalreportage. [naar artikel]


20. Elke week verdwijnen 2 bakkers (10/02/2020 - Het Nieuwsblad)

“Elke week verdwijnen twee bakkers in ons land”, becijferde zelfstandigenorganisatie NSZ. Sinds 2009 zijn er al 1.013 bakkerijen minder in Vlaanderen. Het zware werk schrikt jongeren af, die de taak van gepensioneerde bakkers niet meer willen overnemen. [naar artikel]


21. Flexijob steeds populairder: bakkers en slagers zetten leerkrachten achter de toog (05/09/2018 - Gazet van Antwerpen)

Het aantal mensen met een flexijob buiten de horeca is in een halfjaar tijd verdubbeld. Vooral bakkers, slagers en winkels werken steeds vaker met flexijobbers in plaats van met studenten. Ook steeds meer gepensioneerden nemen zo’n flexijob aan. [naar artikel]


22. Topchefs in actie tegen leegloop in horeca: “Dit is wél een mooie stiel” (18/08/2017 - Gazet van Antwerpen)

De horeca bloedt leeg. Aan de hotelscholen zit 20% minder leerlingen dan tien jaar geleden en de helft van de afgestudeerden stapt binnen de vijf jaar uit de sector, terwijl er steeds meer jobs zijn. In de hoop het tij te keren, schieten topchefs in actie om onze jeugd te overtuigen van de “schoonheid van de stiel”. [naar artikel]


23. Bakkers kreunen onder hoge meelprijzen: “3 euro voor een wit brood binnenkort niet uitgesloten” (17/05/2022 - Gazet van Antwerpen)

“Net weer geweldig nieuws ontvangen. Een mens zou nog hopen dat het 1 april is”, schrijft Elke Cailloux van patisserie De Ruyter in Mechelen met een ironische noot op haar Facebookpagina. De aanleiding voor haar post is een zoveelste prijsstijging van het meel. Andere bakkers ontsnappen evenmin aan de enorme prijsschommelingen op de internationale markt. “Het is niet ondenkbaar dat een groot wit brood binnenkort drie euro kost”, klinkt het bij Bakkers Vlaanderen. [naar artikel]


24. ‘We moeten concurreren op vlak van smaak, anders is de warme bakker dood’ (12/07/2019 - De Morgen)

Elk jaar telt Vlaanderen zo’n tachtig artisanale bakkers minder, een kentering lijkt niet meteen op komst. Het zware bioritme schrikt de jonge garde af, en wie als warme bakker wil starten zit er best ook warmpjes in. ‘De banken staan niet te springen voor een lening van een miljoen euro.’ [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!