Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

Aantal bakkers bijna 45% gedaald op 10 jaar tijd: “Als pas afgestudeerde is het vrijwel onmogelijk om een bakkerij over te nemen”

03/07/2023 - 14:59
"Verdwijnt de warme bakker stilaan uit ons straatbeeld? Bij de Vlaamse bakkerijfederatie zijn dit jaar nog zo’n 850 bakkers ingeschreven, tien jaar geleden waren dat er nog 1.500. Vooral bakkers die hun pensioen naderen, sluiten de deuren. En zij vinden vaak geen opvolging. Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen legt uit waarom steeds minder bakkers warm lopen van een job als zelfstandige."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Aantal bakkers bijna 45% gedaald in 10 jaar tijd: “Als pas afgestudeerde is het vrijwel onmogelijk om een bakkerij over te nemen” (03/07/2023 - Het Laatste Nieuws)

Verdwijnt de warme bakker stilaan uit ons straatbeeld? Bij de Vlaamse bakkerijfederatie zijn dit jaar nog zo’n 850 bakkers ingeschreven, tien jaar geleden waren dat er nog 1.500. Vooral bakkers die hun pensioen naderen, sluiten de deuren. En zij vinden vaak geen opvolging. Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen legt uit waarom steeds minder bakkers warm lopen van een job als zelfstandige. [naar artikel]


2. NSZ trekt aan de alarmbel: “Elke week twee bakkers minder” (09/02/2020 - Het Nieuwsblad)

In tien jaar tijd is het aantal bakkers en banketbakkers met meer dan 14,5 procent gedaald, zo blijkt uit een analyse van zelfstandigenorganisatie NSZ op basis van cijfers van Statbel. “In 2018 waren er in België meer dan 1.000 bakkerijen minder dan in 2009”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dat zijn bijna twee bakkers per week die verdwijnen. [naar artikel]


3. Zelfstandigen trekken aan de alarmbel: “Elke week twee bakkers minder” (09/02/2020 - Het Belang van Limburg)

In tien jaar tijd is het aantal bakkers en banketbakkers met meer dan 14,5 procent gedaald, zo blijkt uit een analyse van zelfstandigenorganisatie NSZ op basis van cijfers van Statbel. “In 2018 waren er in België meer dan 1.000 bakkerijen minder dan in 2009”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dat zijn bijna twee bakkers per week die verdwijnen. [naar artikel]


4. Elke week verdwijnen twee bakkers (09/02/2020 - Het Laatste Nieuws)

Op 10 jaar tijd is het aantal bakkers en banketbakkers in ons land met 14,5 procent gedaald. In 2018 waren er in België meer dan 1.000 bakkerijen... [naar artikel]


5. Elke week verdwijnen twee bakkers (NSZ) (09/02/2020 - Het Laatste Nieuws)

Op 10 jaar tijd is het aantal bakkers en banketbakkers in ons land met 14,5 procent gedaald. In 2018 waren er in België meer dan 1.000 bakkerijen... [naar artikel]


6. Christel sluit bakkerij door stijgende prijzen en ze is niet enige bakker met problemen: “Dit jaar al twee keer onze prijzen moeten verhogen” (21/08/2022 - Het Laatste Nieuws)

De federatie van bakkers in Vlaanderen trekt aan de alarmbel. Verschillende bakkers kunnen de enorme energieprijzen én daarbij ook stijgende kosten voor grondstoffen niet meer dragen. Zo werkt bijvoorbeeld 80 procent van de bakkers met gasovens, waar de kosten zelfs vijf tot zes keer hoger liggen dan vorig jaar. Christel van Bakkerij Franssen ziet zelfs geen andere optie meer dan haar deuren te sluiten: “Ik wens alle andere bakkers nog heel veel ‘courage’ toe.” [naar artikel]


7. Energiecrisis schrikt nieuwe Bakkerij Laurent niet af: “Bakker, dat is zo’n mooie stiel, we zijn er gewoon voor gegaan” (25/11/2022 - Gazet van Antwerpen)

Onze bakkers kreunen onder de hoge energieprijzen. Zeker warme bakkers hebben het moeilijker dan ooit. Maar dat weerhield Skender (52) en zijn zoon Rendon (19) Cahanaj er niet van om hun eigen zaak te openen op de Diksmuidelaan. Met hun Bakkerij Laurent zetten ze een oude familietraditie verder. [naar artikel]


8. Aantal garagebedrijven in twintig jaar tijd gedaald van 6.000 tot 1.800 (11/01/2018 - Het Laatste Nieuws)

In twintig jaar tijd is het aantal garagehouders gedaald van bijna 6.000 tot nog zowat 1.800. Dat meldt de VRT vanochtend. Door schaalvergroting en... [naar artikel]


9. Vandaag is het Verloren Maandag: bakkers tippen hoe je de lekkernijen best opwarmt (09/01/2023 - Het Laatste Nieuws)

Vandaag is het Verloren Maandag in Antwerpen. En dat klinkt veel hopelozer dan deze hoogdag voor de Antwerpse bakkers eigenlijk is. “Het wordt een nachtje doorwerken om alles klaar te krijgen”, vertelt Tinne Snoeys van Bakkerij Ambacht in Merksplas. Samen met Laura Goossens van Bakkerij Goossens legt ze uit vanwaar de traditie komt én hoe je een kwalitatief worstenbrood of smakelijke appelbol kan herkennen. [naar artikel]


10. Aantal zelfmoordpogingen in Vlaanderen in twintig jaar tijd met kwart gedaald (29/11/2023 - VRT NWS)

Het aantal zelfmoordpogingen in Vlaanderen is in twintig jaar tijd met een kwart gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. Toch blijft het aantal pogingen hoog, zo waren er vorig jaar bijna 9.000. Jonge vrouwen tussen 15 en 24 jaar en mannen tussen 30 en 34 jaar blijken de grootste risicogroepen te zijn. [naar artikel]


11. Steeds minder artisanale bakkers: “Harde, maar fijne stiel” (15/07/2022 - Het Belang van Limburg)

De stiel van artisanale bakker dreigt verloren te gaan bij gebrek aan opvolging. In LImburg waren er 50 jaar geleden nog 400 bakkers, maar dat aantal is teruggelopen tot 100. In Tongeren bijvoorbeeld houden drie warme bakkers het voor bekeken. [naar artikel]


12. Van hele dag appels schillen tot nachtje doorwerken: Antwerpse bakkers vertellen over Verloren Maandag en tippen hoe je de lekkernijen best opwarmt (09/01/2023 - Het Laatste Nieuws)

Vandaag is het Verloren Maandag in Antwerpen. En dat klinkt veel hopelozer dan deze hoogdag voor de Antwerpse bakkers eigenlijk is. “Het wordt een nachtje doorwerken om alles klaar te krijgen”, vertelt Tinne Snoeys van Bakkerij Ambacht in Merksplas. Samen met Laura Goossens van Bakkerij Goossens legt ze uit vanwaar de traditie komt én hoe je een kwalitatief worstenbrood of smakelijke appelbol kan herkennen. [naar artikel]


13. Amper een kwart van de warme bakkers verdient goed zijn brood (12/10/2023 - Trends)

100.000 euro cashflow is een ondergrens. The post Amper een kwart van de warme bakkers verdient goed zijn brood appeared first on Trends. [naar artikel]


14. Bakkerij Steenackers zoekt na meer dan 41 jaar overnemers: “Vroeger waren er vijf bakkers in de straat, nu zijn we de enigen” (03/10/2019 - Gazet van Antwerpen)

Bakkerij Steenackers op de Antwerpsesteenweg in Lier zoekt overnemers. Na 41,5 jaar is voor bakkerskoppel Linda Vissers (60) en Jean-Pierre Steenackers (62) de tijd rijp om hun welverdiende pensioen aan te vatten. Kandidaten hebben nog tot 30 juni 2020 de tijd om zich aan te melden, nadien wordt het gebouw verkocht. “Een jong gepassioneerd koppel zou perfect zijn”, zeggen ze in koor. [naar artikel]


15. Bakkerij Nora sluit voorgoed: “We beseffen nu pas wat we teweegbrengen bij de klanten” (19/12/2021 - Gazet van Antwerpen)

Bakkerij Nora had vandaag haar laatste dag. De bakkerij was 36 jaar lang een vaste waarde op de Herentalsebaan in Deurne. Maar nu gaan Nora en haar man met pensioen. Een overnemer hebben ze nog niet gevonden. Maar hoe geliefd de bakkerij was, dat bewijst het aantal klanten dat vandaag nog eens langskwam. [naar artikel]


16. Europese emissies op dertig jaar tijd bijna een kwart gedaald (03/06/2021 - Express)

Lees dit artikel: Europese emissies op dertig jaar tijd bijna een kwart gedaald Op dertig jaar tijd is de Europese Unie erin geslaagd om zijn emissies met bijna een kwart terug te schroeven. Dat blijkt uit een rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA), gebaseerd op cijfers van twee jaar geleden, voor de uitbraak van coronapandemie. Tegenover het jaar voordien kon een daling van de emissies met 3,8 procent […] Lees dit artikel: Europese emissies op dertig jaar tijd bijna een kwart gedaald [naar artikel]


17. Bakkerij Nora stopt na 36 jaar: “Er is hier al heel wat afgebleit” (03/12/2021 - Gazet van Antwerpen)

Peter Staut en Nora De Keirsmaecker staan op zondag 19 december voor de laatste keer in hun bakkerij Nora op de Herentalsebaan in Deurne. Na 36 jaar houden ze het voor bekeken en gaan ze met welverdiend pensioen. “Klanten staan met tranen in de ogen in de winkel om afscheid te nemen”, zegt Peter. “Dat raakt ons.” [naar artikel]


18. Veel bakkers sluiten weken de deuren in kerstperiode: “Vinden geen volk” (26/12/2023 - De Standaard)

Vroeger sloten bakkers hoogstens even tussen kerst en nieuw, nu nemen ze vlot twee tot drie weken vakantie. Maar zijn dit niet net de meest lucratieve dagen van het jaar? [naar artikel]


19. DE GRENS. Bakkerij Van Thillo, internationaal familiebedrijf met passie en liefde voor het métier: “Nederlandse klanten zijn verzot op desembrood, pistolets en koffiekoeken” (12/04/2024 - Gazet van Antwerpen)

In de Nieuwstraat in Essen opende de pas afgestudeerde bakker Eric Van Thillo in 1989 zijn eigen bakkerij. De rest is geschiedenis, kunnen we opperen. Toch loont het meer dan de moeite om het verhaal op te teken van een uitzonderlijk familiebedrijf. [naar artikel]


20. Bekende Antwerpse bakker luidt alarmbel: “115.000 euro extra kosten op zes maanden tijd, dit is onhoudbaar” (13/10/2022 - Het Nieuwsblad)

Bakkerij Lints is een van de bekendste bakkers van Antwerpen. Mensen staan er soms tot buiten aan te schuiven voor hun zondagse pistolet of croissant. Toch komen ook zij in de problemen door de hoge energiekosten. Bakkersdochter Axelle Van Titelboom trekt aan de alarmbel: “We zitten met de handen in het haar.” [naar artikel]


21. Canadese recordhitte vrijwel onmogelijk zonder klimaatverandering, blijkt uit baanbrekende studie (09/07/2021 - De Morgen)

Zonder de huidige opwarming van de aarde was de recordhitte van bijna 50 graden Celsius eind juni in West-Canada en Noordwest-Amerika vrijwel onmogelijk geweest. Dat zeggen onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) samen met een internationaal klimaatteam in een nieuwe analyse, die de kans op dergelijke hittegolven nu zet op ongeveer eens elke duizend jaar. [naar artikel]


22. "Warme bakker zijn, zal altijd nachtwerk blijven" (02/10/2018 - VRT NWS)

Voor bakkers die hun brood zelf bakken, warme bakkers dus, is het elke nacht vroeg opstaan en hard werken. Er zijn er ook steeds minder. 20 jaar geleden waren er 4.000 warme bakkers, vandaag nog 2.600. Ook Bob lijkt niet van plan om zijn papa op te volgen in de bakkerij. "Het liefst zou ik kok worden", zegt hij in "Karrewiet". [naar artikel]


23. Aantal starters in Vlaanderen voor het eerst sinds 2014 gedaald (23/02/2023 - Het Belang van Limburg)

Het aantal startende bedrijven in Vlaanderen lijkt niet langer toe te nemen. Na een ononderbroken stijging sinds 2014 is het aantal starters in 2022 met 3,5 procent gedaald. En ook dit jaar is met minder starters begonnen. “We moeten nauwlettend toezien dat onze startersmotor niet sputtert”, aldus Danny Van Assche, de topman van ondernemersorganisatie Unizo. [naar artikel]


24. Oud-kotgenoten heropenen Diepenbeekse bakkerij Koelen (21/09/2023 - Het Belang van Limburg)

Enkele maanden geleden sloten in Diepenbeek de laatste warme bakkers de deuren, maar eind oktober heropent eentje alvast de deuren. Jo Aerts (37) en Ward Laeremans (39) heropenen dan bakkerij Koelen op de Varkensmarkt. “De naam blijft, de producten blijven en zelfs heel wat personeelsleden keren terug.” [naar artikel]


25. Flexijob steeds populairder: bakkers en slagers zetten leerkrachten achter de toog (05/09/2018 - Gazet van Antwerpen)

Het aantal mensen met een flexijob buiten de horeca is in een halfjaar tijd verdubbeld. Vooral bakkers, slagers en winkels werken steeds vaker met flexijobbers in plaats van met studenten. Ook steeds meer gepensioneerden nemen zo’n flexijob aan. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!