Van 6.000 euro naar 40.000 euro per maand per winkel: ook Limburgse supermarkten trekken aan de alarmbel over hun energiefactuur. “De regering moet dringend iets aan de absurde prijzen doen: dit houdt niemand vol”, zegt Inse Knoors, die vijf Limburgse supermarkten beheert. [naar artikel]
Twee Limburgse verpleegkundigen slaken apart van elkaar dezelfde noodkreet. “Blijf in je kot om ons te helpen. “De bedden geraken stillekes op”, klinkt het op Instagram en Facebook. [naar artikel]
In de periode 2008-2022 hebben scholen hun financiële middelen drastisch zien slinken met 20 tot 40 procent. Voor 2022 gaat het in totaal om een bedrag van ongeveer 300 miljoen euro. Dat melden verschillende onderwijskoepels van het Nederlandstalig onderwijs dinsdag in een gezamenlijke nota. Samen slaken ze een noodkreet, want de uitdagingen in het onderwijs zijn nog nooit zo groot geweest. [naar artikel]
De lijdensweg van een groep Bengalese arbeiders die werden uitgebuit op de bouwwerf van chemiereus Borealis in de Antwerpse haven is nog niet ten einde. Hoewel ze een voorlopig statuut kregen van ‘slachtoffer mensenhandel’, is hun aantal zo groot dat de administratieve opvolging veel tijd vraagt. Daardoor zitten ze momenteel zonder bestaansmiddelen en slaken ze een noodkreet. “We hebben thuis alles verkocht om hier te kunnen werken.” [naar artikel]
De lijdensweg van een groep Bengalese arbeiders die werd uitgebuit op de bouwwerf van Borealis in de Antwerpse haven is helaas nog niet ten einde. Hoewel ze een voorlopig statuut kregen van ‘slachtoffer mensenhandel’, is hun aantal zo groot dat de administratieve opvolging veel tijd vraagt. Daardoor zitten ze momenteel zonder bestaansmiddelen en slaken ze een noodkreet via Gazet van Antwerpen. “We hebben thuis alles verkocht om hier te kunnen werken.” [naar artikel]
De belegering van de Azovstalfabriek in Marioepol blijft voortduren. Binnen zitten nog militairen die het complex proberen te verdedigen, maar het lijkt erop dat ook zij de moed aan het verliezen zijn. Commandant Serhi Volynsky slaakt op Facebook nog een noodkreet: “Ik kan alleen hopen op een wonder”, schrijft hij. [naar artikel]
De horecawasserijen slaken maandag een noodkreet, nu de horeca in de strijd tegen het nieuwe coronavirus weer verplicht wordt de deuren te sluiten. “Geen restaurantgasten betekent ook geen vuile tafellakens en servetten”, meldt de Federatie van de Belgische Textielverzorging. [naar artikel]
De belegering van de Azovstalfabriek in Marioepol blijft voortduren. Binnen zitten nog militairen die het complex proberen te verdedigen, maar het lijkt erop dat ook zij de moed aan het verliezen zijn. Commandant Serhi Volynsky slaakt op Facebook nog een noodkreet: “Ik kan alleen hopen op een wonder”, schrijft hij. [naar artikel]
Containervervoerders in de Antwerpse haven slaken een noodkreet. De dwingende tijdssloten die terminals tegenwoordig opleggen, zijn niet haalbaar voor hun chauffeurs. Het is te veel aanschuiven in en rond de haven om op tijd te zijn. [naar artikel]
De broodprijs bij de bakker stijgt al maanden door de hoge energie- en grondstofprijzen. Terwijl het begin dit jaar nog 2,40 euro was, gaat het nu naar 3 euro. Enkel supermarkten lijken immuun. Aldi verlaagde onlangs zelfs nog de prijs en Albert Heijn gaf twee broden bij een pot choco. “Hoe ze dat doen? Door er geen cent winst op te maken”, aldus Bakkers Vlaanderen. “Ze hebben daar een goeie reden voor.” [naar artikel]
De energiecrisis heeft in 2022 bijna iedereen hard geraakt. Maar bij de bakkers, die veel elektriciteit en vooral gas nodig hebben om elke dag vers brood en gebak te maken, hakte de crisis er pas écht stevig in. Uit recente cijfers van GraydonCreditsafe, een specialist in bedrijfsinformatie, blijkt dat 64% van de bakkers in de provincie Antwerpen in zware financiële problemen zit. Bij de overgrote meerderheid komt dat door de sterk gestegen energieprijzen, loonkosten én grondstoffenkosten. “Op financieel vlak was 2022 een rampjaar”, zegt Geert Bossuyt, een bakker uit Ekeren. [naar artikel]
De FOD Justitie heeft de eerste vijf maanden van dit jaar bij 138 warme bakkers controles gehouden op het gewicht en de etikettering van de verkochte broden. Daarbij werden 32 inbreuken vastgesteld. “Kan niet door de beugel”, klinkt het bij beroepsorganisatie Bakkers Vlaanderen, dat voor extra controles pleit. Zo maken sommige Limburgse bakkers zich schuldig aan broodgesjoemel, zo blijkt uit een steekproef van Het Belang van Limburg bij acht Limburgse bakkers en twee supermarkten. Vier op de tien broden bleken te licht. [naar artikel]
In de periode 2008-2022 hebben scholen hun financiële middelen drastisch zien slinken met 20 tot 40 procent. Voor 2022 gaat het in totaal om een bedrag van ongeveer 300 miljoen euro. Dat melden verschillende onderwijskoepels van het Nederlandstalig onderwijs dinsdag in een gezamenlijke nota. Samen slaken ze een noodkreet, want de uitdagingen in het onderwijs zijn nog nooit zo groot geweest. [naar artikel]
De Vlaamse sportclubs slaken een noodkreet bij minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP.A). Nog drie weken en dan loopt de regeling af waardoor ze hun trainers onbelast kunnen uitbetalen. De 18.000 sportclubs eisen in een open brief een oplossing. “Anders moeten we het lidgeld voor veel sporters verdubbelen”, zegt Koen Umans van de Vlaamse Sportfederatie. [naar artikel]
06:00 De werkgeversorganisatie Voka luidt de alarmbel. Vlaamse bedrijven zien hun omzet dalen en worden door de stijgende energie- en loonkosten almaar minder concurrentieel. 'We steven in sneltreinvaart af... [naar artikel]
De FOD Justitie heeft de eerste vijf maanden van dit jaar bij 138 warme bakkers controles gehouden op het gewicht en de etikettering van de verkochte broden. Daarbij werden 32 inbreuken vastgesteld. “Kan niet door de beugel”, klinkt het bij beroepsorganisatie Bakkers Vlaanderen, dat voor extra controles pleit. Ook sommige Limburgse bakkers maken zich schuldig aan broodgesjoemel, zo blijkt uit een steekproef van uw krant bij acht Limburgse bakkers en twee supermarkten. Vier op de tien broden bleken te licht. [naar artikel]
Supermarkten, maar ook bakkers en slagers vragen om nu al te beginnen aan de eindejaarsinkopen. Dat blijkt uit een rondvraag van het consumentenprogramma "De Inspecteur" op Radio 2. “Het is over de koppen lopen in voedingswinkels in de dagen rond kerst en nieuw,” vertelt Sven Pichal daarover in ‘De markt’ op Eén. “We mogen enkel feesten in beperkte kring, het zou vreemd zijn als we wel samenhopen in de winkels, redeneren de supermarkten.” [naar artikel]
De broodprijs bij de bakker stijgt al maanden door de hoge energie- en grondstofprijzen. Terwijl het begin dit jaar nog 2,40 euro was, gaat het nu naar 3 euro. Enkel supermarkten lijken immuun. Aldi verlaagde onlangs zelfs nog de prijs en Albert Heijn gaf twee broden bij een pot choco. “Hoe ze dat doen? Door er geen cent winst op te maken”, aldus Bakkers Vlaanderen. “Ze hebben daar een goeie reden voor.” [naar artikel]
HasseltDe FOD Justitie heeft de eerste vijf maanden van dit jaar bij 138 warme bakkers controles gehouden op het gewicht en de etikettering van de verkochte broden. Daarbij werden 32 inbreuken vastgesteld. “Kan niet door de beugel”, klinkt het bij beroepsorganisatie Bakkers Vlaanderen, dat voor extra controles pleit. Ook sommige Limburgse bakkers maken zich schuldig aan broodgesjoemel, zo blijkt uit een steekproef van uw krant bij acht Limburgse bakkers en twee supermarkten. Vier op de tien broden bleken te licht. [naar artikel]
De federatie van bakkers in Vlaanderen trekt aan de alarmbel. Verschillende bakkers kunnen de enorme energieprijzen én daarbij ook stijgende kosten voor grondstoffen niet meer dragen. Zo werkt bijvoorbeeld 80 procent van de bakkers met gasovens, waar de kosten zelfs vijf tot zes keer hoger liggen dan vorig jaar. Christel van Bakkerij Franssen ziet zelfs geen andere optie meer dan haar deuren te sluiten: “Ik wens alle andere bakkers nog heel veel ‘courage’ toe.” [naar artikel]
De overheid moet iets doen aan het overaanbod van supermarkten en stuntprijzen, vindt winkeliersorganisatie Buurtsuper. Want faillissementen dreigen. “Maar een oplossing vinden, is verduveld moeilijk”, stellen experts. [naar artikel]
Ons dagelijks brood bestaat uit bloem, water, gist en zout, maar sommige bakkers voegen nog broodverbeteraars toe om het brood langer houdbaar te maken én een krokantere korst te geven. “Dat gebeurt vaak met varkensvet of smout”, vertelt Eddy Van Damme van Bakkersfederatie Vlaanderen. Hoeveel bakkers gebruiken dit nog? Hoe herken je een brood met varkensvet? En hoe zit het met supermarktbrood? [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.