Verdwijnt de warme bakker stilaan uit ons straatbeeld? Bij de Vlaamse bakkerijfederatie zijn dit jaar nog zo’n 850 bakkers ingeschreven, tien jaar geleden waren dat er nog 1.500. Vooral bakkers die hun pensioen naderen, sluiten de deuren. En zij vinden vaak geen opvolging. Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen legt uit waarom steeds minder bakkers warm lopen van een job als zelfstandige. [naar artikel]
In tien jaar tijd is het aantal bakkers en banketbakkers met meer dan 14,5 procent gedaald, zo blijkt uit een analyse van zelfstandigenorganisatie NSZ op basis van cijfers van Statbel. “In 2018 waren er in België meer dan 1.000 bakkerijen minder dan in 2009”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dat zijn bijna twee bakkers per week die verdwijnen. [naar artikel]
In tien jaar tijd is het aantal bakkers en banketbakkers met meer dan 14,5 procent gedaald, zo blijkt uit een analyse van zelfstandigenorganisatie NSZ op basis van cijfers van Statbel. “In 2018 waren er in België meer dan 1.000 bakkerijen minder dan in 2009”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dat zijn bijna twee bakkers per week die verdwijnen. [naar artikel]
Op 10 jaar tijd is het aantal bakkers en banketbakkers in ons land met 14,5 procent gedaald. In 2018 waren er in België meer dan 1.000 bakkerijen... [naar artikel]
Op 10 jaar tijd is het aantal bakkers en banketbakkers in ons land met 14,5 procent gedaald. In 2018 waren er in België meer dan 1.000 bakkerijen... [naar artikel]
De federatie van bakkers in Vlaanderen trekt aan de alarmbel. Verschillende bakkers kunnen de enorme energieprijzen én daarbij ook stijgende kosten voor grondstoffen niet meer dragen. Zo werkt bijvoorbeeld 80 procent van de bakkers met gasovens, waar de kosten zelfs vijf tot zes keer hoger liggen dan vorig jaar. Christel van Bakkerij Franssen ziet zelfs geen andere optie meer dan haar deuren te sluiten: “Ik wens alle andere bakkers nog heel veel ‘courage’ toe.” [naar artikel]
Onze bakkers kreunen onder de hoge energieprijzen. Zeker warme bakkers hebben het moeilijker dan ooit. Maar dat weerhield Skender (52) en zijn zoon Rendon (19) Cahanaj er niet van om hun eigen zaak te openen op de Diksmuidelaan. Met hun Bakkerij Laurent zetten ze een oude familietraditie verder. [naar artikel]
In twintig jaar tijd is het aantal garagehouders gedaald van bijna 6.000 tot nog zowat 1.800. Dat meldt de VRT vanochtend. Door schaalvergroting en... [naar artikel]
Vandaag is het Verloren Maandag in Antwerpen. En dat klinkt veel hopelozer dan deze hoogdag voor de Antwerpse bakkers eigenlijk is. “Het wordt een nachtje doorwerken om alles klaar te krijgen”, vertelt Tinne Snoeys van Bakkerij Ambacht in Merksplas. Samen met Laura Goossens van Bakkerij Goossens legt ze uit vanwaar de traditie komt én hoe je een kwalitatief worstenbrood of smakelijke appelbol kan herkennen. [naar artikel]
Het aantal zelfmoordpogingen in Vlaanderen is in twintig jaar tijd met een kwart gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. Toch blijft het aantal pogingen hoog, zo waren er vorig jaar bijna 9.000. Jonge vrouwen tussen 15 en 24 jaar en mannen tussen 30 en 34 jaar blijken de grootste risicogroepen te zijn. [naar artikel]
De stiel van artisanale bakker dreigt verloren te gaan bij gebrek aan opvolging. In LImburg waren er 50 jaar geleden nog 400 bakkers, maar dat aantal is teruggelopen tot 100. In Tongeren bijvoorbeeld houden drie warme bakkers het voor bekeken. [naar artikel]
Vandaag is het Verloren Maandag in Antwerpen. En dat klinkt veel hopelozer dan deze hoogdag voor de Antwerpse bakkers eigenlijk is. “Het wordt een nachtje doorwerken om alles klaar te krijgen”, vertelt Tinne Snoeys van Bakkerij Ambacht in Merksplas. Samen met Laura Goossens van Bakkerij Goossens legt ze uit vanwaar de traditie komt én hoe je een kwalitatief worstenbrood of smakelijke appelbol kan herkennen. [naar artikel]
100.000 euro cashflow is een ondergrens. The post Amper een kwart van de warme bakkers verdient goed zijn brood appeared first on Trends. [naar artikel]
Bakkerij Steenackers op de Antwerpsesteenweg in Lier zoekt overnemers. Na 41,5 jaar is voor bakkerskoppel Linda Vissers (60) en Jean-Pierre Steenackers (62) de tijd rijp om hun welverdiende pensioen aan te vatten. Kandidaten hebben nog tot 30 juni 2020 de tijd om zich aan te melden, nadien wordt het gebouw verkocht. “Een jong gepassioneerd koppel zou perfect zijn”, zeggen ze in koor. [naar artikel]
Bakkerij Nora had vandaag haar laatste dag. De bakkerij was 36 jaar lang een vaste waarde op de Herentalsebaan in Deurne. Maar nu gaan Nora en haar man met pensioen. Een overnemer hebben ze nog niet gevonden. Maar hoe geliefd de bakkerij was, dat bewijst het aantal klanten dat vandaag nog eens langskwam. [naar artikel]
Lees dit artikel: Europese emissies op dertig jaar tijd bijna een kwart gedaald Op dertig jaar tijd is de Europese Unie erin geslaagd om zijn emissies met bijna een kwart terug te schroeven. Dat blijkt uit een rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA), gebaseerd op cijfers van twee jaar geleden, voor de uitbraak van coronapandemie. Tegenover het jaar voordien kon een daling van de emissies met 3,8 procent […] Lees dit artikel: Europese emissies op dertig jaar tijd bijna een kwart gedaald [naar artikel]
Peter Staut en Nora De Keirsmaecker staan op zondag 19 december voor de laatste keer in hun bakkerij Nora op de Herentalsebaan in Deurne. Na 36 jaar houden ze het voor bekeken en gaan ze met welverdiend pensioen. “Klanten staan met tranen in de ogen in de winkel om afscheid te nemen”, zegt Peter. “Dat raakt ons.” [naar artikel]
Vroeger sloten bakkers hoogstens even tussen kerst en nieuw, nu nemen ze vlot twee tot drie weken vakantie. Maar zijn dit niet net de meest lucratieve dagen van het jaar? [naar artikel]
In de Nieuwstraat in Essen opende de pas afgestudeerde bakker Eric Van Thillo in 1989 zijn eigen bakkerij. De rest is geschiedenis, kunnen we opperen. Toch loont het meer dan de moeite om het verhaal op te teken van een uitzonderlijk familiebedrijf. [naar artikel]
Bakkerij Lints is een van de bekendste bakkers van Antwerpen. Mensen staan er soms tot buiten aan te schuiven voor hun zondagse pistolet of croissant. Toch komen ook zij in de problemen door de hoge energiekosten. Bakkersdochter Axelle Van Titelboom trekt aan de alarmbel: “We zitten met de handen in het haar.” [naar artikel]
Zonder de huidige opwarming van de aarde was de recordhitte van bijna 50 graden Celsius eind juni in West-Canada en Noordwest-Amerika vrijwel onmogelijk geweest. Dat zeggen onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) samen met een internationaal klimaatteam in een nieuwe analyse, die de kans op dergelijke hittegolven nu zet op ongeveer eens elke duizend jaar. [naar artikel]
Voor bakkers die hun brood zelf bakken, warme bakkers dus, is het elke nacht vroeg opstaan en hard werken. Er zijn er ook steeds minder. 20 jaar geleden waren er 4.000 warme bakkers, vandaag nog 2.600. Ook Bob lijkt niet van plan om zijn papa op te volgen in de bakkerij. "Het liefst zou ik kok worden", zegt hij in "Karrewiet". [naar artikel]
Het aantal startende bedrijven in Vlaanderen lijkt niet langer toe te nemen. Na een ononderbroken stijging sinds 2014 is het aantal starters in 2022 met 3,5 procent gedaald. En ook dit jaar is met minder starters begonnen. “We moeten nauwlettend toezien dat onze startersmotor niet sputtert”, aldus Danny Van Assche, de topman van ondernemersorganisatie Unizo. [naar artikel]
Enkele maanden geleden sloten in Diepenbeek de laatste warme bakkers de deuren, maar eind oktober heropent eentje alvast de deuren. Jo Aerts (37) en Ward Laeremans (39) heropenen dan bakkerij Koelen op de Varkensmarkt. “De naam blijft, de producten blijven en zelfs heel wat personeelsleden keren terug.” [naar artikel]
Het aantal mensen met een flexijob buiten de horeca is in een halfjaar tijd verdubbeld. Vooral bakkers, slagers en winkels werken steeds vaker met flexijobbers in plaats van met studenten. Ook steeds meer gepensioneerden nemen zo’n flexijob aan. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.