De FOD Justitie heeft de eerste vijf maanden van dit jaar bij 138 warme bakkers controles gehouden op het gewicht en de etikettering van de verkochte broden. Daarbij werden 32 inbreuken vastgesteld. “Kan niet door de beugel”, klinkt het bij beroepsorganisatie Bakkers Vlaanderen, dat voor extra controles pleit. Ook sommige Limburgse bakkers maken zich schuldig aan broodgesjoemel, zo blijkt uit een steekproef van uw krant bij acht Limburgse bakkers en twee supermarkten. Vier op de tien broden bleken te licht. [naar artikel]
HasseltDe FOD Justitie heeft de eerste vijf maanden van dit jaar bij 138 warme bakkers controles gehouden op het gewicht en de etikettering van de verkochte broden. Daarbij werden 32 inbreuken vastgesteld. “Kan niet door de beugel”, klinkt het bij beroepsorganisatie Bakkers Vlaanderen, dat voor extra controles pleit. Ook sommige Limburgse bakkers maken zich schuldig aan broodgesjoemel, zo blijkt uit een steekproef van uw krant bij acht Limburgse bakkers en twee supermarkten. Vier op de tien broden bleken te licht. [naar artikel]
Niet alleen supermarkten, maar ook bakkers krijgen hamsteraars over de vloer. Klanten kopen tot vijftien broden in één keer. “Om 10 uur waren we al helemaal uitverkocht.” [naar artikel]
Vijf Kempense bakkers zorgen voor zon in hun brood met vitamine D-gist. Het gist wordt blootgesteld aan uv-licht en wordt zo dus verrijkt met vitamine D. "We gebruiken het gist in al onze broden, pistolets, sandwiches en zelfs in onze koffiekoeken", zegt bakker Koen Dilen uit Ravels. [naar artikel]
Verdwijnt de warme bakker stilaan uit ons straatbeeld? Bij de Vlaamse bakkerijfederatie zijn dit jaar nog zo’n 850 bakkers ingeschreven, tien jaar geleden waren dat er nog 1.500. Vooral bakkers die hun pensioen naderen, sluiten de deuren. En zij vinden vaak geen opvolging. Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen legt uit waarom steeds minder bakkers warm lopen van een job als zelfstandige. [naar artikel]
Verdwijnt de warme bakker stilaan uit ons straatbeeld? Bij de Vlaamse bakkerijfederatie zijn dit jaar nog zo’n 850 bakkers ingeschreven, tien jaar geleden waren dat er nog 1.500. Vooral bakkers die hun pensioen naderen, sluiten de deuren. En zij vinden vaak geen opvolging. Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen legt uit waarom steeds minder bakkers warm lopen van een job als zelfstandige. [naar artikel]
Een klassieke boterham met kaas of choco zit zo ingeburgerd in ons eetpatroon, dat we wel eens vergeten dat er nog andere soorten brood of traditionele ontbijten bestaan. We passeerden langs vier bakkers die elke nacht hun oven aanzetten om wereldse broodlekkernijen de wereld in te sturen. Welke broden proef je graag eens ter afwisseling? En eet je die ook gewoon met choco? “Sommige van onze klanten gaan naar huis met acht broden in één keer.” [naar artikel]
De Limburgs Bakkers en de bakkersscholen van Herk-de-Stad en Hasselt hebben in de Dorpsmolen in Stevoort een cheque van 3.000 euro overhandigd aan erevoorzitter Jean-Pierre Grootaers en coördinator Brigitte Grosemans van het Limburgs Kankerfonds. “De opbrengst van de vrije giften die de bezoekers van het evenement ‘Eetbaar Landschap 2023’ in Bokrijk hebben gegeven voor de broden die wij daar toen hebben gebakken”, leggen voorzitter Jan Kerkhofs en secretaris Bart Tomassen van de Bakkersbond uit. “Dat we de cheque hier in de Dorpsmolen uitreiken, is een bewuste keuze, want we hebben onze Bokrijkse broden gebakken met het meel dat hier werd gemalen.” [naar artikel]
In tien jaar tijd is het aantal bakkers en banketbakkers met meer dan 14,5 procent gedaald, zo blijkt uit een analyse van zelfstandigenorganisatie NSZ op basis van cijfers van Statbel. “In 2018 waren er in België meer dan 1.000 bakkerijen minder dan in 2009”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dat zijn bijna twee bakkers per week die verdwijnen. [naar artikel]
In tien jaar tijd is het aantal bakkers en banketbakkers met meer dan 14,5 procent gedaald, zo blijkt uit een analyse van zelfstandigenorganisatie NSZ op basis van cijfers van Statbel. “In 2018 waren er in België meer dan 1.000 bakkerijen minder dan in 2009”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dat zijn bijna twee bakkers per week die verdwijnen. [naar artikel]
Naar schatting 18% van de bakkers in Vlaanderen doet de deuren rond de feestdagen dicht. Dat zegt beroepsfederatie Bakkers Vlaanderen. “Het is een tendens die al enkele jaren merkbaar is. Ook bakkers snakken wel eens naar rust in deze periode.” [naar artikel]
Voor het eerst in 10 jaar eten we meer brood in ons land. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut Brood en Gezondheid. In de eerste helft van dit jaar aten we 1,5 procent meer brood dan in dezelfde periode vorig jaar. En dit na een dalende trend van de afgelopen tien jaar. Het zijn vooral speciale broden die in de lift zitten, zegt Bruno Kuylen van Bakkers Vlaanderen. [naar artikel]
Kerstlichtjes in de tuin moeten spatwaterdicht zijn en werken best op batterijen. Maar presteren ze ook goed? Tuinexpert Marc Verachtert hield tien exemplaren tegen het licht. [naar artikel]
In Limburg zijn er het afgelopen jaar ongeveer dertig bakkers gesloten, dat is 10% van het totale aantal bakkers in onze provincie. Dat zegt Jan Kerkhofs, voorzitter van bakkersfederatie Bakkers Vlaanderen. Ook Kerkhofs zelf is bakker, en stopt omdat hij met pensioen gaat, maar ook hij had liever zijn bakker open gehouden als er geen sprake was van de sterk stijgende prijzen. [naar artikel]
De broodprijs bij de bakker stijgt al maanden door de hoge energie- en grondstofprijzen. Terwijl het begin dit jaar nog 2,40 euro was, gaat het nu naar 3 euro. Enkel supermarkten lijken immuun. Aldi verlaagde onlangs zelfs nog de prijs en Albert Heijn gaf twee broden bij een pot choco. “Hoe ze dat doen? Door er geen cent winst op te maken”, aldus Bakkers Vlaanderen. “Ze hebben daar een goeie reden voor.” [naar artikel]
Warme bakkers hebben het moeilijker dan ooit. Door de hoge energie- en grondstoffenprijzen staat het water hen aan de lippen. Vooral bakkers die tegen hun pensioen aanlopen, geven er vroegtijdig de brui aan. Ook de bikkelharde concurrentie van supermarkten en het gebrek aan jonge overnemers spelen de bakkers parten. [naar artikel]
Steeds meer ambachtelijke bakkers komen in de problemen door de dure gasprijzen. Zo'n 80 procent van de Vlaamse bakkers werkt met gasovens en ze kunnen de gasfactuur nog amper betalen. Ze vragen steun van de overheid, anders dreigt een catastrofe, zegt de federatie Bakkers Vlaanderen. Een van de bezorgde bakkers is Manuel Foubert, zijn voorschotfactuur is van 400 naar 2.000 euro per maand gegaan. Bekijk hier de Journaalreportage. [naar artikel]
Een wereldwijde stijging van de tarweprijzen na slechte oogsten in Rusland dwingt bakkers de broodprijzen te verhogen. Ook de stijgende energieprijzen spelen een rol. In Frankrijk stijgt de prijs van de baguette met vijf à tien cent. Bij ons zijn de prijzen van het brood gestegen met tien à twintig cent. Dat laat de Bakkers Vlaanderen weten aan De Standaard. [naar artikel]
Een klassieke boterhaam met kaas of choco zit zo ingeburgerd in ons eetpatroon, dat we wel eens vergeten dat er nog andere soorten brood of traditionele ontbijten bestaan. We passeerden langs vier bakkers die elke nacht hun oven aanzetten om wereldse broodlekkernijen de wereld in te sturen. “Dit zoet koekebrood is het mooiste brood dat je op tafel kunt zetten”, klinkt het. Met wat eet je die broden dan het liefst? En hoe maak je ze zelf? [naar artikel]
Tientallen wintersportstations in de Alpen sjoemelen met de hoogte van hun skigebied. Soms gaat het zelfs om een verschil van honderden meter.... [naar artikel]
Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) werkt aan een wetsaanpassing over de verkoop van buitenlandse tweedehandswagens. Belgische auto's hebben al meer dan tien jaar een "car-pass" nodig, een document dat de kilometerhistoriek van een auto bijhoudt, maar buitenlandse wagens hebben zo'n car-pass niet waardoor het nu makkelijker is om te sjoemelen met de kilometerstand. Dat moet binnenkort verleden tijd zijn. [naar artikel]
Vliegende brigades van de ‘vlaaipolitie’ gaan zorgen voor bescherming van de vlaai als erkend Europees streekgerecht. Bakkers in de beide Limburgen die sjoemelen met de voorschriften zullen niet langer meer hun baksels als ‘Limburgse vlaai’ mogen verkopen. [naar artikel]
Steeds meer bakkers doen het licht uit tijdens de eindejaarsperiode. Vroeger was dat hoogstens even tussen Kerstmis en Nieuwjaar, nu nemen ze vlot twee tot zelfs drie weken. Hoe komt dat? [naar artikel]
Steeds meer bakkers doen het licht uit tijdens de eindejaarsperiode. Vroeger was dat hoogstens even tussen Kerstmis en Nieuwjaar, nu nemen ze vlot twee tot zelfs drie weken. Hoe komt dat? [naar artikel]
Sjoemelen met de roetfilter van een wagen is binnenkort verleden tijd. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.