Vandaag, op 9 maart, is het Wereld Nieren Dag. Niet onbelangrijk, want steeds meer patiënten belanden met nierstenen in het ziekenhuis tegenover vroeger. “15 tot 17 procent van de Belgen heeft er last van, en dat cijfer gaat in stijgende lijn”, vertelt nefroloog An Deman. “Nochtans kan 75 procent van de nierstenen vermeden worden via voeding”, vult uroloog Anthony Van Baelen aan. Is zout echt de grote boosdoener? En wat kan je best (niet) eten om het te voorkomen? [naar artikel]
Iedereen die ooit al last van nierstenen had, weet: het doet geen deugd. Het gaat gepaard met een stevige pijn, die in pieken verloopt. “Als je al eens nierstenen gehad hebt, krijg je die ook snel opnieuw", vertelt uroloog Tim Brits. Hij vertelt hoe die nierstenen ontstaan, hoe je ze kan behandelen en deelt tips om ze te voorkomen. “We zien nierstenen vaker bij mannen dan bij vrouwen, al weten we nog niet waarom.” [naar artikel]
Meer patiënten belanden vandaag in het ziekenhuis met nierstenen tegenover vroeger. “15 tot 17 procent van de Belgen heeft er last van, en dat cijfer gaat in stijgende lijn", vertelt nefroloog An Deman. “Nochtans kan 75 procent van de nierstenen vermeden worden via voeding", vult uroloog Anthony Van Baelen aan. Is zout hierbij echt een grote boosdoener? En is er andere voeding die kwaad kan? De twee experts delen 6 belangrijke voedingstips om nierstenen te voorkomen. [naar artikel]
Donderdag 14 maart is het Wereld Nieren Dag. Niet onbelangrijk, want er belanden steeds meer mensen met nierstenen in het ziekenhuis. “15 tot 17 procent van de Belgen krijgt er last van, en dat cijfer gaat in stijgende lijn”, zegt nefroloog An Deman. “Nochtans kan je 75 procent van de nierstenen vermijden via voeding”, vult uroloog Anthony Van Baelen aan. Wat eet je best (niet) om de pijnlijke kwaal te voorkomen? [naar artikel]
Iedereen die ooit al nierstenen heeft gehad, weet: het doet geen deugd. Ze brengen een erg forse pijn mee, die in pieken verloopt. Uroloog Tim Brits legt uit waarom die zo hevig is. En hoe behandel je zo’n niercrisis, die bij zeker 10 procent van de Belgen vroeg of laat voorkomt? “Als je al eens nierstenen gehad hebt, krijg je die ook snel opnieuw.” [naar artikel]
Iedereen die ooit last van nierstenen had, weet: het doet geen deugd. Het gaat gepaard met een stevige pijn, die in pieken verloopt. “Wie al eens nierstenen had, krijgt die ook sneller opnieuw", vertelt uroloog Tim Brits (UZA). Hij vertelt hoe de aandoening ontstaat, hoe je ze kan behandelen en deelt tips om ze te voorkomen. “We zien nierstenen vaker bij mannen dan bij vrouwen, al weten we nog niet waarom.” [naar artikel]
Als we erin slagen om binnen tien jaar 10 procent minder zout te eten, wordt er wereldwijd veel geld bespaard, zo blijkt uit onderzoek. [naar artikel]
Voor velen is het een gewoonte, anderen doen het nooit: zout toevoegen aan het water waarin je pasta of rijst kookt. Maar wanneer moet je het zoutvat bovenhalen? Welke meerwaarde heeft het voor je eten? En hoeveel zout moet je gebruiken? Chef Filip de Pauw van het Antwerpse restaurant Jerom legt uit. [naar artikel]
Door de lange droogteperiode van de voorbije maanden zit er almaar meer zout in het water van beken en rivieren in de polders en dat wordt stilaan gevaarlijk, vooral voor het vee, dat uit die waterlopen te drinken krijgt. Veel zout in het water kan voor de dieren zelfs levensbedreigend zijn. [naar artikel]
We eten allemaal veel te veel zout, en dat is slecht voor de gezondheid. Van een verhoogd bloeddruk tot hart-, vaat- en nierziekten, het zijn [naar artikel]
Fransen eten nog veel te veel zout. Het Franse parlement wil nu met wetgeving komen om de hoeveelheid zout in het eten te verlagen. Dat gaat ver,... [naar artikel]
Er zijn nieuwe getuigenissen opgedoken van gemobiliseerde Russische soldaten over de gruwel aan het front in Oekraïne. De mannen omschrijven onder meer hoe ze zonder aangepaste wapens moeten vechten tussen stapels ontbindende lichamen van strijdmakkers. Eten en drinken zijn schaars en er wordt geplunderd. “Als water zout smaakt, drijft er een lijk in rond.” [naar artikel]
Twee derde van de Aarde bestaat uit water, maar 97 procent daarvan is zout water en kunnen we dus niet drinken of gebruiken voor de landbouw. Hoewel we in België nog niet massaal zeewater filteren, is de technologie wel voorhanden en wordt er volop geëxperimenteerd met energie-efficiënte methoden voor ontzilting. [naar artikel]
Zout is de vaste gast in elk kruidenrek. Maar het bestaat in veel soorten en prijzen. Wat doet zout precies in eten, waarom zijn er zulke prijsverschillen én proef je dat ook? “Zelden”, is het verrassende antwoord. [naar artikel]
Ons lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water. Het is dus niet onlogisch dat water drinken erg belangrijk is om ons lichaam in evenwicht te houden. We weten het eigenlijk allemaal, maar toch blijkt voldoende water drinken voor een op tien Belgen geen onderdeel van een gezonde levensstijl te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek […] Het bericht 2 op 3 Belgen drinken te weinig water: SPA lanceert placebopil verscheen eerst op Gezond.be. [naar artikel]
Zout is de vaste gast in elk kruidenrek. Maar het bestaat in veel soorten en prijzen. Wat doet zout precies in eten, waarom zijn er zulke prijsverschillen én proef je dat ook? “Zelden”, is het verrassende antwoord. “Maar er is wel een ander verschil.” [naar artikel]
De Belg gaf vorig jaar 878 euro minder uit aan eten en drinken buitenshuis. Eet- en drinkgelegenheden zagen hun inkomsten zakken met gemiddeld 50 procent. Dat blijkt uit een bevraging van Foodservice Alliance bij 12.000 Belgen waarover Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen berichten. [naar artikel]
Vergeet vanavond gerust het zoutvat op tafel te zetten, want wie altijd zout toevoegt aan maaltijden leeft korter dan wie het zonder doet. Dat stelt een studie bij een half miljoen Britten van middelbare leeftijd. Is zout echt zo slecht? “We hebben zout nodig, maar we eten er te veel van”, aldus experts. Maar wat is te veel zout? En hoe kun je je inname beperken? [naar artikel]
Minder chips eten is een manier om minder zout binnen te krijgen, maar er zijn slimmere manieren om te minderen. Eet bijvoorbeeld eens havermout... [naar artikel]
Nierstenen bestaan in alle formaten. Ze veroorzaken niet altijd klachten, maar soms gaan ze gepaard met helse pijn. Veel drinken is de voor de hand liggende preventieve boodschap, maar je kan meer doen dan dat. [naar artikel]
Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat wie zijn maaltijden altijd voorziet van een stevige portie zout minder lang leeft. Mannen zouden door zout te eten twee jaar verliezen, vrouwen anderhalf jaar, kopt The Guardian. Past er echt geen enkele soort zout in een gezonde levensstijl? En welke zoutsoort maakt welk type gerecht beter? Diëtist Michaël Sels (UZ Antwerpen) en chef-kok Sam D’Huyvetter (Bar Bask) leren je het beste uit zout te halen. [naar artikel]
Wanneer het op water drinken aankomt, horen we bijna altijd hetzelfde: we drinken niet genoeg. Zo'n 8 glazen per dag of een anderhalve liter wordt... [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.