We zien mayonaise niet bepaald als een saus waar je gezonder van wordt. Toch klinken de basisingrediënten op zich niet slecht. Hoe zit het dan met de gezondheid ervan? We vroegen het aan diëtist Pieter Brughmans. “Zelfgemaakte mayonaise bevat geen verdachte ingrediënten. In de winkel check je best deze zaken op het etiket.” [naar artikel]
Mayonaise is zonder de twijfel de saus die in ons land het meest gegeten wordt, of het nu bij frietjes is of iets anders. De productie ervan wordt vandaag daarentegen bedreigd door een tekort aan koolzaadolie en varianten met soja en zonnebloempitten. Zelf maar maken dan? Chef Piet Huysentruyt tipt hoe je verse mayonaise thuis bereidt op minder dan 15 minuten. [naar artikel]
De ene dag lees je dat alcohol gezond is, de andere dag dat je kan doodgaan van melk. "Dat kàn toch niet", denk je dan misschien, en je hebt gelijk. Er verschijnen talloze studies over voeding, die lang niet allemaal betrouwbaar zijn. Daarom schreven Marijke Berkenpas, Liesbeth Smit, Gaby Herweijer en Jolien Klamer, vier Nederlandse 'gezondheidsamazones', het boek 'Eet als een expert', waarin ze waarheid van fabels onderscheiden met één belangrijke bondgenoot: de wetenschap. [naar artikel]
Vraag mensen of mayonaise gezond is en de meesten zullen ‘nee’ antwoorden. Maar als je hen vraagt of plantaardige olie, eieren en citroensap gezond zijn, krijg je wellicht andere antwoorden. Toch zijn dat exact de basisingrediënten van mayonaise. Is onze geliefde saus dan wel zo ongezond als soms beweerd wordt? Diëtist Pieter Brughmans schept duidelijkheid. [naar artikel]
De vereniging van Amerikaanse cardiologen waarschuwt dat een ongezond dieet waaruit je vlees schrapt, nog steeds een ongezond dieet is. Maar 'verstandig vegetarisch’ is wel degelijk beter voor je hart. [naar artikel]
Lees dit artikel: Hoe ongezond is vlees? Voor eens en voor altijd: Hoe ongezond is vlees? Door Wim Swinnen Wat is de impact van vlees op je gezondheid? Verhogen steak, spek en salami de kans op kanker en hart- en vaatziekten, zoals veel gezaghebbende voedingsdeskundigen beweren, of loopt het allemaal zo’n vaart niet? Experts staan met getrokken messen tegenover elkaar. Wie heeft er gelijk? En hoe betrouwbaar is voedingswetenschap eigenlijk? Generatie […] Lees dit artikel: Hoe ongezond is vlees? Voor eens en voor altijd: Hoe ongezond is vlees? [naar artikel]
Dagelijks worden we overstelpt met medisch nieuws. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is. [naar artikel]
In Vlaanderen geraakt roken steeds meer in het verdomhoekje. En gelukkig maar – want het blijft erg schadelijk voor de gezondheid. Toch is 16 procent van de bevolking boven de 15 jaar een actieve roker – drie op de vier rookt zelfs dagelijks. En dat brengt ook heel wat klachten voor de mensen rondom hen met zich mee. Welke risico’s loop je wanneer je partner of collega’s roken? Wat zijn de blijvende gevolgen voor jonge kinderen? En is die schade omkeerbaar? Longarts Guy Joos (UZ Gent): “Als je moeder rookte tijdens de zwangerschap, heb je écht geen eerlijke start in het leven gekregen.” [naar artikel]
Word je er onvruchtbaar van? En is het een hormonenbom? Olivia Rodrigo (21) deelde tijdens haar concert gratis morning-afterpillen uit in een Amerikaanse staat waar abortus verboden is. Straffe stunt, al leidde die tot veel vragen en veronderstellingen over de noodpil. Wij verzamelen de elf populairste en legden die voor aan twee gynaecologen. “De nieuwe soort kan tot je tot vijf dagen na onveilige seks slikken.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.