Of je ze nu bij voorkeur zachtgekookt, gepocheerd of in een omelet eet: iedere Belg lust graag een eitje. Over dat populaire voedingsmiddel bestaan er ook veel misverstanden. Waar de ene gelooft dat élke dag een eitje eten gezond is, stelt de andere dat je er maximum zes per week ‘mag’. Levensmiddelenmicrobioloog Frank Devlieghere en VLAM scheiden negen feiten van fabels. “Een groene schijn in de eidooier kan je nog tegengaan.” [naar artikel]
Wat vertelt de kip over het ei en de ei over de kip? Heel wat, zegt professor Bruno De Meulenaer, bio-ingenieur aan de UGent. “De kleur van de dooier wordt bepaald door de voeding van de kip, maar vooral het eiwit geeft je informatie over de versheid van je ei.” Al geeft hij meteen ook mee dat er heel wat mythes de ronde doen: “witte eieren zijn even gezond als bruine én ze zijn goedkoper.” [naar artikel]
We eten allemaal bruine eieren, want witte zijn bijna niet te koop. En toch zouden witte exemplaren veel beter zijn voor het milieu. Maar is dat... [naar artikel]
Opvallende evolutie in enkele supermarkten: vanaf dit najaar zijn de meeste eieren in de schappen van Albert Heijn niet meer bruin, maar wit. Omdat ze duurzamer zijn, klinkt het. Lidl gaat dezelfde toer op en ook Aldi volgt de trend. [naar artikel]
Bruine eieren zijn veel geliefder dan witte, omdat ze meestal worden gelabeld als biologisch of vrije-uitloop. Mensen gaan er daarom vanuit dat ze... [naar artikel]
Met welke pop wil jij het liefst spelen, de bruine of de witte? In het Eén-programma ‘De wonderjaren’ was te zien hoe zowat alle kinderen kiezen voor wit. ‘Dat verbaast me niet’, zegt Judi Mesman, hoogleraar in de interdisciplinaire studie van maatschappelijke uitdagingen (Universiteit Leiden). [naar artikel]
Nederlandse pluimveebedrijven die zijn gedupeerd door het gebruik van het giftige insecticide fipronil, stellen het bedrijf dat ze hadden ingehuurd om bloedluis te bestrijden aansprakelijk. Het bedrijf, ChickFriend uit Barneveld, is er volgens hen verantwoordelijk voor dat het verboden middel in eieren is terechtgekomen. Fipronil kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor nieren, lever en schildklier. ANP meldt voorts dat de bron van de besmetting vermoedelijk bij een Belgische leverancier van bestrijdingsmiddelen ligt. De autoriteiten vielen onlangs binnen bij een bedrijf in Weelde, een deelgemeente van Ravels, dichtbij de Nederlandse grens. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.