In Zeeland heeft mosselkotter ZZ-4 woensdag de eerste mosselen van het seizoen opgehaald. De oogst van de hangcultuur smaakt dit jaar lekker “mals en zilt”, al zijn op enkele plaatsen de eerste mosseltjes voorlopig nog aan de kleine kant. Sterrenchef Gert De Mangeleer kookt aan boord een gerecht met de schelpdieren, die vanaf volgende week bij ons verkrijgbaar zijn. [naar artikel]
In het Zeeuwse mosseldorp Bruinisse zijn de eerste mosselen van dit seizoen geoogst. Dat deed de Zeeuwse mosselkweker Jan Bout. Het gaat om... [naar artikel]
In het Zeeuwse mosseldorp Bruinisse zijn de eerste mosselen geoogst. Dat deed de Zeeuwse mosselkweker Jan Bout. Het gaat om mosselen van de zogenoemde hangcultuur. Op de eerste mosselen van de bodemcultuur is het nog een maand wachten. [naar artikel]
Het seizoen van de Zeeuwse mosselen is dinsdag gestart. Daarmee gooit een Antwerpse ondernemer de kalender van de mosselsector overhoop. Wim Van der Borght van Marineau wilde de aller-allereerste Zeeuwse mosselen kunnen aanbieden en haalde daarvoor zelfs een mosselkotter naar Antwerpen. In zijn spoor volgen alle restaurants én ook de Belgische supermarkten. [naar artikel]
Deze week worden de eerste Zeeuwse mosselen geleverd. Het gaat wel nog over de zogenaamde ‘hangcultuur’, die klassiek een dikke maand voor de échte Zeeuwse bodemcultuurmosselen verkrijgbaar is. [naar artikel]
Ze zijn er iets vroeger dan andere jaren, maar deze week kunnen we al genieten van de eerste Zeeuwse mosselen. Door het warme weer hebben de [naar artikel]
In Nederland hebben vissers de eerste lichting Zeeuwse mosselen van bodemcultuur opgehaald. Dit seizoen wordt naar schatting 50 miljoen kilo mosselen geoogst, ongeveer 65 procent daarvan gaat naar België. Voetbalanalist Johan Boskamp gaf vandaag het startschot voor 40 vrachtwagens die de mossels naar restaurants en winkels in Nederland en België brengen. [naar artikel]
Mosselen-friet mag dan wel een typisch Belgisch gerecht zijn, maar de schaaldieren zelf komen niet van bij ons. Zeeboerderij Westdiep van de Colruyt wil daar verandering in brengen. De eerste (bescheiden) oogst is binnengehaald. "Ze zijn stevig van structuur en zeer sappig", zegt topchef Seppe Nobels die er al mee aan de slag kon. Het is voorlopig ook een dure lekkernij: drie keer duurder dan Zeeuwse mosselen. [naar artikel]
In sommige restaurants staan er nu al Zeeuwse mosselen op het menu, maar volgens mosselhandelaars kan dat niet. Het seizoen van de bodemcultuurmosselen start pas eind juni. "En dat zijn de échte Zeeuwse mosselen." [naar artikel]
Op de Vlaamse Visveiling in Oostende zijn de eerste mosselen van de Vlaamse Banken verkocht. En dat uitgerekend op dezelfde dag waarop het nieuwe Zeeuwse mosselseizoen in Nederland van start ging. Maar de initiatiefnemers willen geen concurrentie aangaan met de Zeeuwse mosselboeren. "Er is voor iedereen een plaatsje onder de zon." [naar artikel]
Grote mosselfans hebben een weekje langer moeten wachten dan normaal, maar zoals gewoonlijk wordt geduld beloond. Vandaag werden de eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen opgehaald. “Een paar dagen zon doet veel, de schelpen zijn goed gevuld”, klinkt het bij kweker Jan Bout in Bruinisse. Hoelang moeten we nog wachten tot de mosselen van bodemcultuur? Wat is het verschil? En hoe maak je ze lekker klaar? [naar artikel]
De officiële start van het mosselseizoen is nog niet in zicht, maar vandaag rollen toch al de eerste truckladingen met de lekkere schelpdiertjes over de grens. Vanuit het Duitse eiland Sylt bevoorraden broers Adriaan en Simon Leuschel Belgische restaurants, groothandels en viswinkels met hun Nieuwe, maar ook Zeeuwse mosselen. [naar artikel]
Normaal gezien start het mosselseizoen eind mei, maar dit jaar vind je zelfs in maart al Zeeuwse mosselen in de rekken. Meestal krijgen we zo vroeg op het jaar eerder Deense mosselen, maar die vallen wel erg klein uit. We vroegen aan een mosselhandelaar en -kweker wat het verschil is in kwaliteit, en wat dit betekent voor de prijs en het aanbod in de supermarkt. [naar artikel]
Britt van Marsenille ("Voor hetzelfde geld") gaat aan boord van het grootste mosselschip ter wereld, niet in Zeeland maar in Noord-Ierland. Schipper Bryan vertelt haar trots dat zijn volledige mosseloogst, 5.000 ton per jaar, naar Nederland gaat en daar verkocht wordt als Zeeuwse mosselen. [naar artikel]
De Belgen blijven dan wel trouw zweren aan de Zeeuwse mosselen — minstens 5 kilo per persoon per jaar. Maar zouden velen van ons eigenlijk weten... [naar artikel]
Grote mosselfans hebben een weekje langer moeten wachten dan normaal, maar zoals gewoonlijk wordt geduld beloond. Vandaag werden de eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen opgehaald. “Een paar dagen zon doet veel, de schelpen zijn goed gevuld”, klinkt het bij kweker Jan Bout in Bruinisse. Hoelang moeten we nog wachten tot we ze kunnen opeten? En hoe maak je ze lekker klaar? [naar artikel]
Het seizoen van de Zeeuwse bodemmosselen is begonnen en dat mocht voor groothandel De Vistafel/Alfa Fish uit Sint-Lenaarts best even op een originele manier in de verf gezet worden. En dus leverden broers Christophe en Steven Timmermans de eerste jutezakken samen met kweker Alex van Houte per... helikopter. “Die kwaliteit! Kijk nu toch eens!” [naar artikel]
Liefhebbers van mosselen kunnen er voortaan uit onze eigen Noordzee eten. Colruyt Group stelde op de nationale feestdag zijn eerste oogst van Belgische mosselen voor, gekweekt voor de kust van Nieuwpoort maar voorlopig wel exclusief en twee à drie keer zo duur als de Zeeuwse. [naar artikel]
Wanneer u in de supermarkt op zoek gaat naar Zeeuwse mosselen in promotie, bent u eraan voor de moeite. Het zijn de Ierse soortgenoten die met de aandacht en korting gaan lopen. Over hoe dat komt, zijn handelaars het absoluut niet eens. [naar artikel]
Vandaag is het Zeeuwse mosselseizoen officieel van start gegaan in het Nederlandse Yerseke. De aanvang van het seizoen valt vijf weken later dan de... [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.