In het Zeeuwse mosseldorp Bruinisse zijn de eerste mosselen van dit seizoen geoogst. Dat deed de Zeeuwse mosselkweker Jan Bout. Het gaat om... [naar artikel]
In het Zeeuwse mosseldorp Bruinisse zijn de eerste mosselen geoogst. Dat deed de Zeeuwse mosselkweker Jan Bout. Het gaat om mosselen van de zogenoemde hangcultuur. Op de eerste mosselen van de bodemcultuur is het nog een maand wachten. [naar artikel]
In Nederland hebben vissers de eerste lichting Zeeuwse mosselen van bodemcultuur opgehaald. Dit seizoen wordt naar schatting 50 miljoen kilo mosselen geoogst, ongeveer 65 procent daarvan gaat naar België. Voetbalanalist Johan Boskamp gaf vandaag het startschot voor 40 vrachtwagens die de mossels naar restaurants en winkels in Nederland en België brengen. [naar artikel]
Op de Vlaamse Visveiling in Oostende zijn de eerste mosselen van de Vlaamse Banken verkocht. En dat uitgerekend op dezelfde dag waarop het nieuwe Zeeuwse mosselseizoen in Nederland van start ging. Maar de initiatiefnemers willen geen concurrentie aangaan met de Zeeuwse mosselboeren. "Er is voor iedereen een plaatsje onder de zon." [naar artikel]
In sommige restaurants staan er nu al Zeeuwse mosselen op het menu, maar volgens mosselhandelaars kan dat niet. Het seizoen van de bodemcultuurmosselen start pas eind juni. "En dat zijn de échte Zeeuwse mosselen." [naar artikel]
Het seizoen van de Zeeuwse mosselen is dinsdag gestart. Daarmee gooit een Antwerpse ondernemer de kalender van de mosselsector overhoop. Wim Van der Borght van Marineau wilde de aller-allereerste Zeeuwse mosselen kunnen aanbieden en haalde daarvoor zelfs een mosselkotter naar Antwerpen. In zijn spoor volgen alle restaurants én ook de Belgische supermarkten. [naar artikel]
De officiële start van het mosselseizoen is nog niet in zicht, maar vandaag rollen toch al de eerste truckladingen met de lekkere schelpdiertjes over de grens. Vanuit het Duitse eiland Sylt bevoorraden broers Adriaan en Simon Leuschel Belgische restaurants, groothandels en viswinkels met hun Nieuwe, maar ook Zeeuwse mosselen. [naar artikel]
Britt van Marsenille ("Voor hetzelfde geld") gaat aan boord van het grootste mosselschip ter wereld, niet in Zeeland maar in Noord-Ierland. Schipper Bryan vertelt haar trots dat zijn volledige mosseloogst, 5.000 ton per jaar, naar Nederland gaat en daar verkocht wordt als Zeeuwse mosselen. [naar artikel]
Op de Oosterschelde is woensdag de eerste nieuwe oogst van de Zeeuwse mossel opgevist. Dat meldt het Nederlands Mosselbureau. De eerste oogst is “klein maar fijn”, klinkt het. De Belgen nemen 65 procent van de totale afzet voor hun rekening. [naar artikel]
Ze zijn er iets vroeger dan andere jaren, maar deze week kunnen we al genieten van de eerste Zeeuwse mosselen. Door het warme weer hebben de [naar artikel]
Deze week worden de eerste Zeeuwse mosselen geleverd. Het gaat wel nog over de zogenaamde ‘hangcultuur’, die klassiek een dikke maand voor de échte Zeeuwse bodemcultuurmosselen verkrijgbaar is. [naar artikel]
Liefhebbers van mosselen kunnen er voortaan uit onze eigen Noordzee eten. Colruyt Group stelde op de nationale feestdag zijn eerste oogst van Belgische mosselen voor, gekweekt voor de kust van Nieuwpoort maar voorlopig wel exclusief en twee à drie keer zo duur als de Zeeuwse. [naar artikel]
Mosselen met frietjes, veel Belgischer wordt het niet. Maar waar vind je de goedkoopste mosselen? Net zoals vorig jaar in juni zijn de Belgische supermarktketens een prijzenoorlog gestart op vlak van Zeeuwse “Super” mosselen. Albert Heijn zet ze op dit moment met de laagste prijs in de winkelrekken, maar andere winkelketens doen ook hun best. [naar artikel]
In Zeeland heeft mosselkotter ZZ-4 woensdag de eerste mosselen van het seizoen opgehaald. De oogst van de hangcultuur smaakt dit jaar lekker “mals en zilt”, al zijn op enkele plaatsen de eerste mosseltjes voorlopig nog aan de kleine kant. Sterrenchef Gert De Mangeleer kookt aan boord een gerecht met de schelpdieren, die vanaf volgende week bij ons verkrijgbaar zijn. [naar artikel]
Normaal gezien start het mosselseizoen eind mei, maar dit jaar vind je zelfs in maart al Zeeuwse mosselen in de rekken. Meestal krijgen we zo vroeg op het jaar eerder Deense mosselen, maar die vallen wel erg klein uit. We vroegen aan een mosselhandelaar en -kweker wat het verschil is in kwaliteit, en wat dit betekent voor de prijs en het aanbod in de supermarkt. [naar artikel]
Wanneer het mosselseizoen van start gaat, staan we als Belgen te popelen om het zwarte goud van de zee als eerste te gaan proeven. Ook dit jaar is het weer zover. De ideale aanleiding om met sterrenchef Syrco Bakker de perfecte bereiding van mosselen te bespreken. Hoe weet je of een mossel slecht is? Wat is het (smaak)verschil tussen bouchot en Zeeuwse mosselen? En hoe reinig je ze het best? “Soms wacht je beter iets langer in het seizoen om ze te eten.” [naar artikel]
De Belgen blijven dan wel trouw zweren aan de Zeeuwse mosselen — minstens 5 kilo per persoon per jaar. Maar zouden velen van ons eigenlijk weten... [naar artikel]
17:41 Colruyt heeft zijn eerste Belgische mosselen geoogst, anderhalf jaar na de bouw van een zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort. [naar artikel]
"Je hebt goed, beter, best, maar deze zijn echt fantastico", mosselkweker Jan Schot vertolkt het enthousiast gevoel van de Zeeuwse mosselkwekers dit jaar, bij het binnenhalen van de eerste oogst Zeeuwse mosselen vanmiddag voor de kust van Yerseke in Zeeland. Het enthousiasme komt doordat de mosselschelpen dit jaar uitzonderlijk goed gevuld zijn. [naar artikel]
In Zeeland heeft mosselkotter ZZ-4 vandaag de eerste mosselen van het seizoen opgehaald. De oogst van de hangcultuur smaakt dit jaar lekker "mals... [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.