Het is de eerste maandag na de zondag van Driekoningen en dat betekent: Verloren Maandag. De “feestdag” wordt traditioneel gevierd met appelbollen en worstenbroden , en is vooral populair in het Antwerpse. Deze bakker geeft echter een twist aan de traditie en verkoopt onder andere worstenbroden met spaghetti. “Mijn zoon is slager, dus hij werkt samen met mij mee aan nieuwe concepten”, klinkt het. [naar artikel]
Verloren maandag mogen we gerust een Antwerpse feestdag noemen. En om dat feestgebeuren extra in de verf te zetten, pakt bakkerij The Bakery, op de site van Brouwerij De Koninck, uit met een bijzonder assortiment aan worstenbroden. “We blijven trouw aan de traditie, maar geven het een moderne toets”, zegt bakker Kenney Van Hoorick. [naar artikel]
Ook anno 2022 staat de traditie van Verloren Maandag nog overeind in onze contreien. Getuige daarvan de met worstenbroden en appelbollen in alle vormen en maten gevulde vitrines van bakkerijen. Ook als je Facebook of Twitter opent lijkt de worstenbroden je om de oren te vliegen. Ook - misschien niet toevallig veelal Vlaamsgezinde - politici houden de traditie in ere. [naar artikel]
Onze bakkers moeten zich de komende dagen tevredenstellen met minder slaap dan normaal. Maar dat hebben ze over voor de traditie van Verloren Maandag. Ook bij bakkerij Schoofs uit Sint-Amands zijn ze het hele weekend in de weer met de voorbereidingen. Maar hoe pakken ze dat aan, om duizenden worstenbroden en appelbollen te kunnen klaarmaken? [naar artikel]
Naar aloude traditie kan je bij bakkers in de provincie Antwerpen op Verloren Maandag worstenbroden en appelbollen vinden. Bij bakkerij Wouters in Kalmthout en De Korenbloem in Oostmalle stonden de klanten 's ochtends vroeg al aan te schuiven. [naar artikel]
Op verloren maandag, de eerste maandag na Driekoningen, eten heel wat mensen appelbollen en worstenbroden, vooral in de provincie Antwerpen. Bij bakkerij Wouters in Kalmthout is het al enkele dagen alle hens aan dek. Daar worden in totaal 64.400 appelbollen en worstenbroden gebakken. Er zijn dit jaar door corona wel minder bestellingen van bedrijven. [naar artikel]
Om te vieren dat ze 25 jaar geleden bakkerij De Korenbloem uit Oostmalle van hun ouders overnamen, toveren Bart Mertens (48) en Ilse Lambrechts (48) allerlei jubileumacties uit hun oven. Te beginnen met liefst vijftien verschillende soorten worstenbroden op Verloren Maandag. De bakkerij is al drie generaties in hun familie maar bestaat waarschijnlijk al ongeveer 125 jaar in Oostmalle. [naar artikel]
Vandaag is het Verloren Maandag in Antwerpen. En dat klinkt veel hopelozer dan deze hoogdag voor de Antwerpse bakkers eigenlijk is. “Het wordt een nachtje doorwerken om alles klaar te krijgen”, vertelt Tinne Snoeys van Bakkerij Ambacht in Merksplas. Samen met Laura Goossens van Bakkerij Goossens legt ze uit vanwaar de traditie komt én hoe je een kwalitatief worstenbrood of smakelijke appelbol kan herkennen. [naar artikel]
Op Verloren Maandag, de eerste maandag na Driekoningen, worden in het Waasland steeds meer appelbollen en worstenbroden gegeten. Verloren Maandag is een Antwerpse traditie, maar steeds meer Waaslanders nemen de traditie over. Bakker Filip uit Kemzeke bakte vannacht maar liefst 2.000 appelbollen en worstenbroden. [naar artikel]
Verloren maandag is een traditie die vooral in het Antwerpse wordt gevierd en telkens plaatsvindt op de maandag na Driekoningen. Traditioneel staan die dag appelbollen en worstenbroodjes op het menu. Wie vandaag zelf wil bakken, kan met deze twee recepten aan de slag. [naar artikel]
Vandaag is het Verloren Maandag in Antwerpen. En dat klinkt veel hopelozer dan deze hoogdag voor de Antwerpse bakkers eigenlijk is. “Het wordt een nachtje doorwerken om alles klaar te krijgen”, vertelt Tinne Snoeys van Bakkerij Ambacht in Merksplas. Samen met Laura Goossens van Bakkerij Goossens legt ze uit vanwaar de traditie komt én hoe je een kwalitatief worstenbrood of smakelijke appelbol kan herkennen. [naar artikel]
Een 47-jarige uitvinder uit het Antwerpse riskeert dertig maanden cel omdat hij de 11-jarige dochter van vrienden aanrandde. De man zegt dat hij geen seksuele drijfveer had. “Ik handelde uit wetenschappelijke nieuwsgierigheid, om een gat in mijn kennis op te vullen”, verklaarde hij. [naar artikel]
“België is een voorschoot groot en toch kennen de twee grootste gemeenschappen die er wonen en leven elkaar nauwelijks, en in veel gevallen zelfs helemaal niet. Vlamingen weten niet hoe Walen leven, Walen kunnen zich nauwelijks voorstellen wat Vlamingen doen elke dag. Is dat ooit anders geweest? En hoe komt dat?” N. F. uit Laarne [naar artikel]
Een 47-jarige uitvinder uit het Antwerpse riskeert dertig maanden cel omdat hij de 11-jarige dochter van vrienden aanrandde. De man zegt dat hij geen seksuele drijfveer had. “Ik handelde uit wetenschappelijke nieuwsgierigheid, om een gat in mijn kennis op te vullen”, verklaarde hij. [naar artikel]
UAntwerpen-rector Herman Van Goethem wil een verbod wil op schachtenverkopen, waarbij eerstejaarsstudenten per opbod worden ‘verkocht’. Met dat statement gooit hij een stevige knuppel in het hoenderhok bij de Antwerpse studentenverenigingen. De meningen zijn namelijk verdeeld. Er is ook geen overleg geweest met de studenten. “Het is al is al zo lang een traditie”, klinkt het bij een Antwerpse club. Andere verenigingen zijn het wél volledig eens met de rector: “Na alles wat er met Reuzegom is gebeurd, kan dit soort dopen echt niet meer.” [naar artikel]
Er was eerst het filmpje, daarna het evenement. Nu is er ook de bakkerij. Wie op 26 augustus over de vloer komt in Bakkerij Vlamynck “met korte broek en frigobox”, mag een cadeautje verwachten. “Velen ergeren zich aan dat stereotiepe beeld van onze gemeente”, zegt uitbaatster An. [naar artikel]
Over de reden waarom doen vele verhalen en mythes de ronde, maar wat we wel zeker weten is dat we in de Antwerpen de eerste maandag na Driekoningen massaal worstenbroden en appelbollen naar binnen spelen. Een jaarlijkse traditie die zelfs corona ons niet kan afnemen. Wij gingen in heel de provincie op zoek naar bizarre recepten, opvallende initiatieven en andere merkwaardigheden rond Verloren Maandag. Smakelijk! [naar artikel]
Het is verloren maandag, de maandag na de eerste zondag na Driekoningen en dan worden er worstenbroden en appelbollen geserveerd. Een traditie in de provincie Antwerpen die al lang bestaat. De bakkers worden steeds creatiever met worstenbrood. Zo experimenteert Bakkerij L'ornoir in Schilde en Oelegem dit jaar met kreeftenworstenbrood. [naar artikel]
De voortrekker van de Lierse Vlaaikes, de bakker van de grote nieuwjaarstaart en de worstenbroden voor het stadspersoneel: Johan Hendrickx is door zijn vele initiatieven bekend tot ver buiten Lier. “Maar eind dit jaar is het genoeg geweest. Ik geef mezelf drie maanden om een overnemer te vinden”, zegt hij. [naar artikel]
Een driekoningentaart kopen bij de bakker en hopen op de verstopte boon: het is een smakelijke traditie. Maar de klanten van bakkerij Sanders in Jabbeke hopen dit jaar op meer. Wie één van de zes plastieken kronen vindt, maakt immers kans op een juweel ter waarde van 1.900 euro. “Als we iets doen, willen we het goed doen.” [naar artikel]
In Wechelderzande (Lille) wordt met groot ongeloof gereageerd op het overlijden van Ilse Michiels (54). Ze werd vrijdagochtend dood aangetroffen in de kelder van bakkerij Mariën in Den Hert, waar ze al tien jaar werkte. Het parket gaat uit van moord. Veel dorpsbewoners zijn klant bij de bakkerij en kenden Ilse. “Zoiets verwacht je niet in dit dorp.” [naar artikel]
In Wechelderzande (Lille) wordt met groot ongeloof gereageerd op het overlijden van Ilse Michiels (54). Ze werd vrijdagochtend dood aangetroffen in de kelder van bakkerij Mariën in Den Hert, waar ze al tien jaar werkte. Het parket gaat uit van moord. Veel dorpsbewoners zijn klant bij de bakkerij en kenden Ilse. “Zoiets verwacht je hier niet.” [naar artikel]
Zeg niet langer Bakkerij Schampaert tegen de bakkerswinkel in het dorp van Kalfort (Puurs-Sint-Amands), maar wel Tartine & Co. De bakkerij werd overgenomen door Ellen Poels, die zo al een vierde zaak in Klein-Brabant opent. “Maar dit is de laatste, want we willen ambachtelijke kwaliteit blijven leveren”, zegt ze. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.