Vandaag is het Verloren Maandag in Antwerpen. En dat klinkt veel hopelozer dan deze hoogdag voor de Antwerpse bakkers eigenlijk is. “Het wordt een nachtje doorwerken om alles klaar te krijgen”, vertelt Tinne Snoeys van Bakkerij Ambacht in Merksplas. Samen met Laura Goossens van Bakkerij Goossens legt ze uit vanwaar de traditie komt én hoe je een kwalitatief worstenbrood of smakelijke appelbol kan herkennen. [naar artikel]
Is het nu de eerste maandag na Driekoningen? Of is het de eerste maandag na de eerste zondag na Driekoningen? Kortom, valt Verloren Maandag dit jaar op 7 of 14 januari? De Vlaamse Bakkerijfederatie houdt vast aan de 7de, maar in een heleboel Antwerpse bakkers is het gewoon twee maandagen op rij feest. [naar artikel]
Verloren maandag vandaag. Of volgende week voor sommigen. Daar bestaat wat discussie over. Maar de meesten gaan toch vandaag al achter een worstenbrood of appelbol. En die traditie is er zeker niet alleen in Antwerpen stad. In heel de regio blijft verloren maandag bijzonder populair. Na de drukke eindejaarsperiode moeten de bakkers dus toch nog één tandje bijsteken. ATV ging kijken bij een -letterlijk- kleurrijke bakker in Stabroek. [naar artikel]
De Whatsapp-groep waarin enkele Antwerpse agenten racistische en seksistische tegen elkaar vertellen zorgt overal voor gedegouteerde reacties. “De rotte appels bij de Antwerpse politie moeten eruit”, klinkt het bij heel wat politici. [naar artikel]
Het is verloren maandag, de maandag na de eerste zondag na Driekoningen en dan worden er worstenbroden en appelbollen geserveerd. Een traditie in de provincie Antwerpen die al lang bestaat. De bakkers worden steeds creatiever met worstenbrood. Zo experimenteert Bakkerij L'ornoir in Schilde en Oelegem dit jaar met kreeftenworstenbrood. [naar artikel]
Naar aloude traditie kan je bij bakkers in de provincie Antwerpen op Verloren Maandag worstenbroden en appelbollen vinden. Bij bakkerij Wouters in Kalmthout en De Korenbloem in Oostmalle stonden de klanten 's ochtends vroeg al aan te schuiven. [naar artikel]
Wanneer valt Verloren Maandag in 2019? Die vraag zorgt dezer dagen voor heel wat discussie op de sociale media. Volgens de ene moeten de worstenbroodjes en appelbollen een week na Driekoningen op tafel komen, volgens de andere is het al meteen op 7 januari Verloren Maandag. Verwarring alom dus, maar de bakkers, die houden het hoofd koel. [naar artikel]
De Erfgoeddag op zondag 28 april zet vol in op vakmanschap en meesterschap. In Bocholt slaan bakkers en molenaars de handen in elkaar en vertellen ze een boeiend verhaal van graan tot brood. [naar artikel]
De stiel van artisanale bakker dreigt verloren te gaan bij gebrek aan opvolging. In LImburg waren er 50 jaar geleden nog 400 bakkers, maar dat aantal is teruggelopen tot 100. In Tongeren bijvoorbeeld houden drie warme bakkers het voor bekeken. [naar artikel]
Onze bakkers moeten zich de komende dagen tevredenstellen met minder slaap dan normaal. Maar dat hebben ze over voor de traditie van Verloren Maandag. Ook bij bakkerij Schoofs uit Sint-Amands zijn ze het hele weekend in de weer met de voorbereidingen. Maar hoe pakken ze dat aan, om duizenden worstenbroden en appelbollen te kunnen klaarmaken? [naar artikel]
Verloren Maandag ligt al achter ons, maar een lekkere appelbol smaakt altijd, en dus niet alleen op die ene speciale maandag. Over het exacte ontstaan van deze bijzondere Antwerpse dag bestaan verschillende verhalen. [naar artikel]
Terwijl een resem grote bouwbedrijven hun werven hebben stilgelegd, blijven veel kleinere aannemers doorwerken. 'Dat houdt niet alleen gezondheidsrisico's in, ze gebruiken ook al onze bouwmaterialen op', klinkt het. [naar artikel]
Naar schatting 18% van de bakkers in Vlaanderen doet de deuren rond de feestdagen dicht. Dat zegt beroepsfederatie Bakkers Vlaanderen. “Het is een tendens die al enkele jaren merkbaar is. Ook bakkers snakken wel eens naar rust in deze periode.” [naar artikel]
In een bibliotheek vind je meestal boeken. Niet bij Puratos. De toeleverancier van bakkers en patissiers opende gisteren een 'bibliotheek' waar zuurdesem wordt bewaard. 'Wij willen voorkomen dat authentieke smaken verdwijnen.' [naar artikel]
Als de aarde opwarmt met 1,5 graden Celsius, welke invloed zou dat hebben op de waterhuishouding in ons land? Naar aanleiding van het rapport van het VN-klimaatpanel dat maandag verschijnt, stelden we deze vraag aan 2 experts in waterbeheer en ecosystemen. [naar artikel]
Warme bakkers hebben het moeilijker dan ooit. Door de hoge energie- en grondstoffenprijzen staat het water hen aan de lippen. Vooral bakkers die tegen hun pensioen aanlopen, geven er vroegtijdig de brui aan. Ook de bikkelharde concurrentie van supermarkten en het gebrek aan jonge overnemers spelen de bakkers parten. [naar artikel]
Verdwijnt de warme bakker stilaan uit ons straatbeeld? Bij de Vlaamse bakkerijfederatie zijn dit jaar nog zo’n 850 bakkers ingeschreven, tien jaar geleden waren dat er nog 1.500. Vooral bakkers die hun pensioen naderen, sluiten de deuren. En zij vinden vaak geen opvolging. Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen legt uit waarom steeds minder bakkers warm lopen van een job als zelfstandige. [naar artikel]
Verdwijnt de warme bakker stilaan uit ons straatbeeld? Bij de Vlaamse bakkerijfederatie zijn dit jaar nog zo’n 850 bakkers ingeschreven, tien jaar geleden waren dat er nog 1.500. Vooral bakkers die hun pensioen naderen, sluiten de deuren. En zij vinden vaak geen opvolging. Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen legt uit waarom steeds minder bakkers warm lopen van een job als zelfstandige. [naar artikel]
Hoewel bakkers gedurende de hele coronacrisis gewoon open zijn gebleven, is het voor bakkers met een zaak in een grensgemeente een moeilijke periode. Veel klanten zijn namelijk Nederlanders die de grens oversteken voor een stuk Limburgse vlaai. Dat mag nu niet. Bakker Roland Emmerix voelt dat tot diep in zijn portefeuille. [naar artikel]
Een tentje, spek en eieren en Cara Pils. Een groepje van vijf Antwerpenaren bekomt aan hun auto buiten het terrein van een nachtje illegaal raven in Brustem. “Het duurt nog tot maandag”, zeggen ze. [naar artikel]
Op 28 april wordt het allereerste Vlaamse kampioenschap patatten schillen georganiseerd. Wie de meeste aardappelen kan schillen met een dunschiller in één minuut, gaat ervandoor met de felbegeerde ‘Gouden Patat’. De krachttoer wordt georganiseerd door de Nederlandse ‘koningin van de kroegen’ Jettie Pallettie. [naar artikel]
De federale regering duikt de nacht in met nog een pak werk voor de boeg. Nog een hele rist discussiepunten moesten beslecht worden voor premier Alexander De Croo (Open VLD) naar de Kamer kan voor zijn State of the Union. Van fiscale hervorming over effectentaksen tot manieren om bedrijven te ontzien bij de hoge indexering. Wij lijsten alles nog eens op. [naar artikel]
Het is nu hét moment om te genieten van de heide die in bloei staat. Wij tippen drie fietstochten door de heide, en vertellen je wat je nog niet wist over de paarse pracht. “Meer dan 90% van onze heide ging al verloren.” [naar artikel]
In Limburg zijn er het afgelopen jaar ongeveer dertig bakkers gesloten, dat is 10% van het totale aantal bakkers in onze provincie. Dat zegt Jan Kerkhofs, voorzitter van bakkersfederatie Bakkers Vlaanderen. Ook Kerkhofs zelf is bakker, en stopt omdat hij met pensioen gaat, maar ook hij had liever zijn bakker open gehouden als er geen sprake was van de sterk stijgende prijzen. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.