Vandaag is het Verloren Maandag in Antwerpen. En dat klinkt veel hopelozer dan deze hoogdag voor de Antwerpse bakkers eigenlijk is. “Het wordt een nachtje doorwerken om alles klaar te krijgen”, vertelt Tinne Snoeys van Bakkerij Ambacht in Merksplas. Samen met Laura Goossens van Bakkerij Goossens legt ze uit vanwaar de traditie komt én hoe je een kwalitatief worstenbrood of smakelijke appelbol kan herkennen. [naar artikel]
Verloren maandag vandaag. Of volgende week voor sommigen. Daar bestaat wat discussie over. Maar de meesten gaan toch vandaag al achter een worstenbrood of appelbol. En die traditie is er zeker niet alleen in Antwerpen stad. In heel de regio blijft verloren maandag bijzonder populair. Na de drukke eindejaarsperiode moeten de bakkers dus toch nog één tandje bijsteken. ATV ging kijken bij een -letterlijk- kleurrijke bakker in Stabroek. [naar artikel]
Is het nu de eerste maandag na Driekoningen? Of is het de eerste maandag na de eerste zondag na Driekoningen? Kortom, valt Verloren Maandag dit jaar op 7 of 14 januari? De Vlaamse Bakkerijfederatie houdt vast aan de 7de, maar in een heleboel Antwerpse bakkers is het gewoon twee maandagen op rij feest. [naar artikel]
Het is verloren maandag, de maandag na de eerste zondag na Driekoningen en dan worden er worstenbroden en appelbollen geserveerd. Een traditie in de provincie Antwerpen die al lang bestaat. De bakkers worden steeds creatiever met worstenbrood. Zo experimenteert Bakkerij L'ornoir in Schilde en Oelegem dit jaar met kreeftenworstenbrood. [naar artikel]
Naar aloude traditie kan je bij bakkers in de provincie Antwerpen op Verloren Maandag worstenbroden en appelbollen vinden. Bij bakkerij Wouters in Kalmthout en De Korenbloem in Oostmalle stonden de klanten 's ochtends vroeg al aan te schuiven. [naar artikel]
Wanneer valt Verloren Maandag in 2019? Die vraag zorgt dezer dagen voor heel wat discussie op de sociale media. Volgens de ene moeten de worstenbroodjes en appelbollen een week na Driekoningen op tafel komen, volgens de andere is het al meteen op 7 januari Verloren Maandag. Verwarring alom dus, maar de bakkers, die houden het hoofd koel. [naar artikel]
De stiel van artisanale bakker dreigt verloren te gaan bij gebrek aan opvolging. In LImburg waren er 50 jaar geleden nog 400 bakkers, maar dat aantal is teruggelopen tot 100. In Tongeren bijvoorbeeld houden drie warme bakkers het voor bekeken. [naar artikel]
Vandaag eten de Antwerpenaren appelbollen en worstenbroodjes. Dat is een echte traditie op de zogenaamde ‘Verloren Maandag’, de eerste maandag na... [naar artikel]
Naar schatting 18% van de bakkers in Vlaanderen doet de deuren rond de feestdagen dicht. Dat zegt beroepsfederatie Bakkers Vlaanderen. “Het is een tendens die al enkele jaren merkbaar is. Ook bakkers snakken wel eens naar rust in deze periode.” [naar artikel]
In een bibliotheek vind je meestal boeken. Niet bij Puratos. De toeleverancier van bakkers en patissiers opende gisteren een 'bibliotheek' waar zuurdesem wordt bewaard. 'Wij willen voorkomen dat authentieke smaken verdwijnen.' [naar artikel]
Als de aarde opwarmt met 1,5 graden Celsius, welke invloed zou dat hebben op de waterhuishouding in ons land? Naar aanleiding van het rapport van het VN-klimaatpanel dat maandag verschijnt, stelden we deze vraag aan 2 experts in waterbeheer en ecosystemen. [naar artikel]
Warme bakkers hebben het moeilijker dan ooit. Door de hoge energie- en grondstoffenprijzen staat het water hen aan de lippen. Vooral bakkers die tegen hun pensioen aanlopen, geven er vroegtijdig de brui aan. Ook de bikkelharde concurrentie van supermarkten en het gebrek aan jonge overnemers spelen de bakkers parten. [naar artikel]
Verdwijnt de warme bakker stilaan uit ons straatbeeld? Bij de Vlaamse bakkerijfederatie zijn dit jaar nog zo’n 850 bakkers ingeschreven, tien jaar geleden waren dat er nog 1.500. Vooral bakkers die hun pensioen naderen, sluiten de deuren. En zij vinden vaak geen opvolging. Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen legt uit waarom steeds minder bakkers warm lopen van een job als zelfstandige. [naar artikel]
Verdwijnt de warme bakker stilaan uit ons straatbeeld? Bij de Vlaamse bakkerijfederatie zijn dit jaar nog zo’n 850 bakkers ingeschreven, tien jaar geleden waren dat er nog 1.500. Vooral bakkers die hun pensioen naderen, sluiten de deuren. En zij vinden vaak geen opvolging. Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen legt uit waarom steeds minder bakkers warm lopen van een job als zelfstandige. [naar artikel]
Vooral Antwerpenaren houden nog altijd vast aan de traditie van Verloren Maandag. Dan smullen ze van worstenbroden en appelbollen. Maar wanneer... [naar artikel]
In Limburg zijn er het afgelopen jaar ongeveer dertig bakkers gesloten, dat is 10% van het totale aantal bakkers in onze provincie. Dat zegt Jan Kerkhofs, voorzitter van bakkersfederatie Bakkers Vlaanderen. Ook Kerkhofs zelf is bakker, en stopt omdat hij met pensioen gaat, maar ook hij had liever zijn bakker open gehouden als er geen sprake was van de sterk stijgende prijzen. [naar artikel]
Steeds meer ambachtelijke bakkers komen in de problemen door de dure gasprijzen. Zo'n 80 procent van de Vlaamse bakkers werkt met gasovens en ze kunnen de gasfactuur nog amper betalen. Ze vragen steun van de overheid, anders dreigt een catastrofe, zegt de federatie Bakkers Vlaanderen. Een van de bezorgde bakkers is Manuel Foubert, zijn voorschotfactuur is van 400 naar 2.000 euro per maand gegaan. Bekijk hier de Journaalreportage. [naar artikel]
De Sevensmolen van Kaulille opent zondag de deuren in het kader van Open Monumentendag. Voor de fijnproevers, de bakkers van Ovenbuur Bocholt bakken Limburgse vlaai en heerlijk brood en natuurlijk kan je er een Martens pils consumeren. [naar artikel]
Voor bakkers die hun brood zelf bakken, warme bakkers dus, is het elke nacht vroeg opstaan en hard werken. Er zijn er ook steeds minder. 20 jaar geleden waren er 4.000 warme bakkers, vandaag nog 2.600. Ook Bob lijkt niet van plan om zijn papa op te volgen in de bakkerij. "Het liefst zou ik kok worden", zegt hij in "Karrewiet". [naar artikel]
Het is vandaag Verloren Maandag. Op bedrijven wordt het personeel getrakteerd op worstenbroden of appelbollen en ook in cafés krijgen de klanten de lekkernij voorgeschoteld. [naar artikel]
De FOD Justitie heeft de eerste vijf maanden van dit jaar bij 138 warme bakkers controles gehouden op het gewicht en de etikettering van de verkochte broden. Daarbij werden 32 inbreuken vastgesteld. “Kan niet door de beugel”, klinkt het bij beroepsorganisatie Bakkers Vlaanderen, dat voor extra controles pleit. Zo maken sommige Limburgse bakkers zich schuldig aan broodgesjoemel, zo blijkt uit een steekproef van Het Belang van Limburg bij acht Limburgse bakkers en twee supermarkten. Vier op de tien broden bleken te licht. [naar artikel]
“Elke week verdwijnen twee bakkers in ons land”, becijferde zelfstandigenorganisatie NSZ. Sinds 2009 zijn er al 1.013 bakkerijen minder in Vlaanderen. Het zware werk schrikt jongeren af, die de taak van gepensioneerde bakkers niet meer willen overnemen. [naar artikel]
Onze bakkers moeten zich de komende dagen tevredenstellen met minder slaap dan normaal. Maar dat hebben ze over voor de traditie van Verloren Maandag. Ook bij bakkerij Schoofs uit Sint-Amands zijn ze het hele weekend in de weer met de voorbereidingen. Maar hoe pakken ze dat aan, om duizenden worstenbroden en appelbollen te kunnen klaarmaken? [naar artikel]
Nu maandag 26 april mogen de kappers hun deuren heropenen. Tijd voor een frisse zomercoupe? Ter inspiratie tippen vijf Belgische coiffeurs en coiffeuses hun favoriete kapsel van het moment, dé coupe die volgens hen helemaal cool is. Van de ‘shag’ tot de ‘Farrah Fawcett’: 5 nieuwe ideeën voor je volgende kappersafspraak. [naar artikel]
“Elke week verdwijnen twee bakkers in ons land”, becijferde zelfstandigenorganisatie NSZ. Sinds 2009 zijn er al 1.013 bakkerijen minder in Vlaanderen. Het zware werk schrikt jongeren af, die de taak van gepensioneerde bakkers niet meer willen overnemen. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.