Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

“De huidige vleesconsumptie heeft weinig te maken met wat we vroeger aten”: zeven claims over veganistisch of vegetarisch eten onder de loep

11/08/2022 - 12:12
"Het is een boodschap die niet voor iedereen leuk is, maar die wel steeds meer door de wetenschap wordt onderschreven: wie zijn impact op milieu en klimaat wil verkleinen, kan het best weinig of geen vlees en zuivel consumeren. “We hebben altijd al vlees gegeten, we hebben het nodig”, klinkt het regelmatig. Maar klopt dat wel? Hoogleraar Gezondheid en Voeding Jaap Seidell neemt 7 gezondheidsclaims over een vlees- en zuivelarm (en klimaatvriendelijk) dieet onder de loep."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Soja, amandelmelk of toch liever linzen? Zeven claims over veganistisch of vegetarisch eten onder de loep (03/08/2022 - De Morgen)

[naar artikel]


2. Vegetarisch eten kan je langer doen leven (28/04/2018 - Metro)

Zoek je nog een goede reden om minder vlees te eten? Wel, dan heb je ze nu gevonden. Stel dat we allemaal enkel nog vegetarisch eten dan zouden er een derde minder vroegtijdige overlijdens zijn. De cijfers over vroegtijdig overlijden door roken, alcohol en obesitas kennen we al, maar nu duikt er een nieuwe aanvulling […] Het bericht Vegetarisch eten kan je langer doen leven verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


3. Is vegetarisch of veganistisch eten echt zo gezond als wordt beweerd? Professor bespreekt 7 feiten en fabels over vlees- en zuivelvervangers (11/08/2022 - Het Laatste Nieuws)

Het is een boodschap die niet voor iedereen leuk is, maar die wel steeds meer door de wetenschap wordt onderschreven: wie zijn impact op milieu en klimaat wil verkleinen, kan het best weinig of geen vlees en zuivel consumeren. “We hebben altijd al vlees gegeten, we hebben het nodig”, klinkt het regelmatig. Maar klopt dat wel? Hoogleraar Gezondheid en Voeding Jaap Seidell neemt 7 gezondheidsclaims over een vlees- en zuivelarm (en klimaatvriendelijk) dieet onder de loep. [naar artikel]


4. Beste vegetarisch en veganistisch restaurant van 2020 bekendgemaakt (05/05/2020 - Het Belang van Limburg)

We’re Smart, de organisatie onder leiding van chef-kok Frank Fol die groenten een groter podium wil geven in de culinaire wereld, heeft opnieuw een beste vegetarisch en beste veganistisch restaurant bekendgemaakt. Daarvoor moet je respectievelijk in Lyon en Londen zijn. [naar artikel]


5. Vlaamse vooroordelen over vegetarisch eten ontkracht (27/03/2023 - Gezond.be)

Als het gaat om vegetarisch eten, hebben Vlamingen vaak al snel enkele vooroordelen. Toch blijkt uit onderzoek van HelloFresh dat één op vier Vlamingen hun vleesconsumptie willen verminderen. HelloFresh en De Vegetarische Slager achterhalen alvast de meest voorkomende vooroordelen. 1. Vegetariërs krijgen onvoldoende voedingsstoffen binnen Volgens meer dan de helft van de Vlamingen krijgen mensen […] Het bericht Vlaamse vooroordelen over vegetarisch eten ontkracht verscheen eerst op Gezond.be. [naar artikel]


6. Plantaardig eten wordt alsmaar goedkoper: "Prijs hoeft geen drempel meer te zijn" (07/03/2024 - VRT NWS)

Het prijsverschil tussen plantaardige en dierlijke producten wordt steeds kleiner. Vegetarisch eten hoeft niet meer zo duur te zijn als een paar jaar geleden. Toch blijkt de prijs voor veel mensen nog een (mentale) drempel te zijn om af en toe vegetarisch of veganistisch te eten. De Veggie Challenge wil tijdens de maand maart alle Belgen uitdagen om minder vlees te eten. [naar artikel]


7. Beyoncé en JAY Z roepen fans op vegetarisch te eten: “Denk aan je gezondheid en die van onze planeet” (31/12/2018 - Het Laatste Nieuws)

Beyoncé en JAY Z komen op de valreep van 2018 met een uitdaging: eet meer plantaardig. Vegetarisch eten heeft volgens het celebritykoppel “een... [naar artikel]


8. Mijn kind eet vegetarisch (en dat is prima) (06/01/2017 - Knack)

Je tiener besluit geen vlees meer te eten. Je kleinkinderen worden vegetarisch opgevoed. Redenen tot bezorgdheid? Nee hoor, gezond vegetarisch eten is perfect mogelijk, ook voor kinderen. [naar artikel]


9. Eten met je geweten (12/04/2019 - De Morgen)

Is het ethisch verantwoord om dieren en zelfs planten te eten, vroeg de Duitse schrijfster Karen Duve (49) zich af. En kun je eigenlijk wel zonder? Om daar achter te komen volgde ze achtereenvolgens een biologisch, een vegetarisch, een veganistisch en een fruitarisch dieet. [naar artikel]


10. Moet een veganistisch dieet voor kinderen verboden worden? (17/05/2019 - De Morgen)

Kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, eten beter niet veganistisch. Dat stelt de Koninklijke Academie voor Geneeskunde in een nieuwe adviestekst. Andere voedingsexperts zien weinig heil in een verbod. ‘Zo duw je mensen die plantaardig willen eten weg.’ [naar artikel]


11. "Variatie is het belangrijkste": Hoge Gezondheidsraad geeft advies over gezond vegetarisch en veganistisch eten (27/04/2021 - VRT NWS)

Een plantaardig dieet heeft veel voordelen voor de gezondheid. Maar hoe beperkter de voedselkeuze, hoe groter het risico op een voedingstekort en een verhoogde blootstelling aan schadelijke stoffen. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad in een uitgebreid rapport over vegetarisch eten. Wie echt alle voedsel afkomstig van dieren wil afzweren, gaat best langs bij een voedingsdeskundige. In dat geval is er namelijk een zeer grote variatie van plantaardig voedsel nodig om alle belangrijke voedingsstoffen op te nemen. [naar artikel]


12. Veggie, vegan of lokaal: hoe eet je duurzaam? (01/05/2018 - Het Belang van Limburg)

Door acties als ‘Dagen zonder vlees’ of ‘Donderdag veggiedag’ eet bijna de helft van de Belgen minder vlees. Dat we gemotiveerd zijn om duurzamer te eten is daarmee bewezen, maar er rest nog heel veel onduidelijkheid over hoe we dat best aanpakken. Is vegetarisch eten wel duurzaam genoeg? Is veganistisch eten wel gezond? En is lokaal gekweekt echt beter? [naar artikel]


13. UGent schroeft vegetarisch aanbod in studentenresto’s drastisch terug: “Zoveel eten weggooien heeft geen enkele zin” (17/08/2023 - Het Laatste Nieuws)

Vanaf oktober zullen de studentenrestaurants van de UGent niet langer voor de helft vegetarische maaltijden aanbieden. Dat was dit academiejaar wel nog zo, maar om kosten te besparen, wordt dat aanbod teruggeschroefd naar 25 procent. “De overgrote meerderheid van de studenten kiest niet-vegetarisch, dat eten weggooien creëert een grotere afvalberg én financiële put.” [naar artikel]


14. Meer dan 11.000 Belgen gaan maand lang geen vlees eten (22/02/2021 - Het Laatste Nieuws)

Al meer dan 11.000 Belgen hebben zich ingeschreven voor de VeggieChallenge van de vzw Eva. Daarmee engageren ze zich om vanaf 1 maart een maand lang vegetarisch of veganistisch te eten. Dat heeft vegetariërsvereniging Eva vandaag aangekondigd in een persbericht. [naar artikel]


15. Nooit meer vis eten? Met zeewier en walnoten alleen red je het niet (10/02/2024 - Het Belang van Limburg)

Vroeger aten we elke week vis, zonder schuldgevoel. Vandaag staan veel soorten onder druk. Maar vette vis blijft dé bron van belangrijke omega 3-vetzuren die we niet via groente of zeewier binnenkrijgen. “Of je moet capsules nemen.” [naar artikel]


16. Jongeren eten vaker vegetarisch maar vergeten vitaminesupplementen (20/11/2021 - Het Belang van Limburg)

Steeds meer jongeren kiezen ervoor om vegetarisch te eten. Ze halen vlees en vis uit hun voeding, maar vergeten die te vervangen. Daardoor krijgen ze vaak te weinig vitaminen binnen, zoals vitamine B12 of ijzer. Zo’n tekort kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid, waarschuwt diëtiste Kirsten Cardone uit Genk. [naar artikel]


17. Al meer dan 19.000 Belgen gaan maand lang geen vlees eten (01/03/2021 - Het Laatste Nieuws)

Al meer dan 19.000 Belgen hebben zich ingeschreven voor de VeggieChallenge van de vzw Eva. Daarmee engageren ze zich om vanaf vandaag een maand lang vegetarisch of veganistisch te eten. [naar artikel]


18. In Mesen wonen de meeste vleeseters van Vlaanderen: “Zonder vlees heb je niet gegeten” (19/02/2024 - De Standaard)

Vegetarisch eten? “Ik sta er niet achter”, “ik snap het nut er niet van” en “dat doe je om op dieet te gaan”: plantaardig eten is duidelijk niets voor de bewoners van Mesen. [naar artikel]


19. Vroeger was er geen sprake van vegetariërs: onze voorouders aten amper groenten totdat grote dieren uitstierven (07/04/2021 - Het Laatste Nieuws)

Onze voorouders uit het stenen tijdperk aten bijna altijd vlees, totdat 80.000 jaar geleden enkele grote dieren uitstierven en ze gedwongen werden om groenten te eten. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Tel Aviv. Mensen waren vroeger dus ‘hypercarnivoren’, waardoor hun dieet uit minstens 70 procent vlees bestond. [naar artikel]


20. BUDGETTIP. 6 keer eten onder 25 euro in Antwerpen: van Libanees en vegetarisch tot Aziatische foodsharing (14/11/2022 - Het Laatste Nieuws)

Lekker gaan eten in Antwerpen? Wij lijsten vijf weken lang op waar je dat het beste kan doen, per budget dat je eraan wil geven: onder de 10, 25, 50, 75 en 100 euro per persoon. Deze week: 6 adresjes in Antwerpen waar je kan smullen onder de 25 euro: van Libanees en vegetarisch tot Aziatische foodsharing. [naar artikel]


21. RECEPT Groenteburger met champignon en ui (13/06/2023 - Gezond.be)

Wil jij meer vegetarisch gaan eten? Ook wanneer je weinig ervaring hebt met de vegetarische keuken is deze uitdaging zeker haalbaar. Garden Gourmet deelt vijf gezonde recepten die je deze zomer helpen meer vegetarisch te eten. Vandaag: groenteburger met champignon en ui. Benodigdheden Bereidingswijze Het bericht RECEPT Groenteburger met champignon en ui verscheen eerst op Gezond.be. [naar artikel]


22. RECEPT Groenteballetjes met rijst (27/06/2023 - Gezond.be)

Wil jij meer vegetarisch gaan eten? Ook wanneer je weinig ervaring hebt met de vegetarische keuken is deze uitdaging zeker haalbaar. Garden Gourmet deelt vijf gezonde recepten die je deze zomer helpen meer vegetarisch te eten. Vandaag: groenteballetjes met rijst. Benodigdheden Bereidingswijze Het bericht RECEPT Groenteballetjes met rijst verscheen eerst op Gezond.be. [naar artikel]


23. Workshop vegetarisch koken (28/03/2019 - Het Belang van Limburg)

In de klimaatdiscussie wordt ook het thema van de voeding aangeraakt, met name de vleesconsumptie. Senioren die op zoek zijn naar alternatieve voeding zonder vlees zijn welkom voor de workshop ‘Vegetarisch koken’ op woensdag 3 april in dienstencentrum De Klapstoel (Diestersteenweg 42). [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!