Na 15 jaar wachten is het eindelijk zover: Vlaanderen en Nederland dienen vandaag bij de Europese Commissie een aanvraag in om de Limburgse vlaai officieel te laten erkennen als streekproduct. Volgens bevoegd minister Jo Brouns is de kans op slagen daarbij heel hoog. Al zal de Limburgse vlaai dan aan enkele heel strenge voorwaarden moeten voldoen. Maar om welke eisen gaat het precies? Wij zochten het uit. [naar artikel]
Vijftien jaar na de eerste stappen heeft de Europese Commissie de Limburgse vlaai erkend als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). “We hebben uren vergaderd, gelukkig met vlaai erbij.” [naar artikel]
Limburgse vlaai zal vanaf 22 januari een streekproduct zijn, officieel erkend door Europa. Enkel bakkers binnen Belgisch- en Nederlands-Limburg zullen de vlaai nog mogen bakken. Bovendien moet de vlaai aan een reeks strenge voorwaarden voldoen. Wie die overtreedt, riskeert een boete. [naar artikel]
De bakkers in Belgisch- en Nederlands-Limburg gaan samen bij Europa een aanvraag indienen om Limburgse vlaai te laten erkennen als streekproduct. Al bijna twee jaar zijn ze aan het werken aan het dossier, dat ervoor moet zorgen dat 'onze vlaai' alleen nog in Limburg mag gebakken worden en enkel volgens de regels van de kunst. “Het belangrijkste: Limburgse vlaai wordt gemaakt van gistdeeg. Geen bladerdeeg of zanddeeg zoals elders vaak”, zegt Jan Kerkhofs, de Limburgse voorzitter van beroepsfederatie Bakkers Vlaanderen. “En zeker ook: dun van leer, dik van smeer”, knikt leraar Dominique Boonen van de Hasseltse Hotelschool. [naar artikel]
Vlaanderen en Nederland zijn samen gestart met de procedure om de Europese erkenning van de Limburgse Vlaai aan te vragen. Het gaat om de erkenning als Beschermde Geografische Aanduiding. Zo’n erkenning als streekproduct kan enkel voor een landbouwproduct, levensmiddel of wijn afkomstig uit een bepaalde regio en met grote bekendheid. [naar artikel]
Vandaag vieren we Limburgdag en dan mag een stukje Limburgse vlaai natuurlijk niet ontbreken. Maar welke vlaai is nu dé Limburgse vlaai? Breng hier uw stem uit. [naar artikel]
De Europese Commissie heeft dinsdag de inschrijving van de ‘Limburgse vlaai’ in het register van Beschermde Geografische Aanduidingen goedgekeurd. Dat moet het streekproduct uit Belgisch en Nederlands Limburg beter beschermen tegen namaak. [naar artikel]
Binnen drie jaar moet de Limburgse vlaai een beschermd Europees streekproduct zijn. De provincie Nederlands-Limburg heeft daarvoor de eerste stappen gezet en de Belgische bakkers springen mee op de kar. “Ik zit vandaag samen met de collega’s, maar het is zo goed als zeker dat wij de aanvraag zullen ondersteunen”, zegt Jan Kerkhofs, voorzitter van de Limburgse poot van sectorfederatie Bakkers Vlaanderen. [naar artikel]
Geen betere manier om Limburgdag te vieren dan met een stukje Limburgse vlaai. Daarom vroegen we onze lezers om dé Limburgse vlaai te verkiezen. Er werd massaal gestemd, en de resultaten zijn duidelijk. Knobbelkesvlaai kreeg bijna de helft van de stemmen en mag dus de titel van dé Limburgse vlaai opeisen. Smakelijk! [naar artikel]
Vijftien jaar na de eerste stappen heeft de Europese Commissie de Limburgse vlaai als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) erkend. Dat wordt eerdaags in Brussel officieel gevierd, in aanwezigheid van de Vlaamse en Nederlandse landbouwminister Jo Brouns en Piet Adema. [naar artikel]
De Limburgse bakkers zijn zo trots als een pauw, want hun vlaaien zijn door Europa erkend als streekproduct. Voortaan mag de naam ‘Limburgse vlaai’ enkel nog gebruikt worden voor baksels die aan zéér strenge voorwaarden voldoen. Maar wat maakt een Limburgse vlaai nu zo uniek? We vroegen het aan bakkerszoon Peter Nulens uit Hasselt. [naar artikel]
Zeg nooit meer zomaar vlaai tegen een echte Limburgse vlaai want vanaf nu gaat het om een door Europa erkend streekproduct. “Dit is heel goed nieuws voor de ambachtelijke bakkers”, zegt Bart Tomassen van de gelijknamige bakkerij in Genk. [naar artikel]
Donderdag vragen Vlaanderen en Nederland aan de Europese Commissie om de Limburgse vlaai te erkennen als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Het dossier is, vijftien jaar na de eerste stappen, helemaal klaar. “Dit zal ongetwijfeld zorgen voor een nog ruimere bekendheid van onze heerlijke Limburgse vlaaien.” [naar artikel]
In Limburg is het een icoon, in de rest van Vlaanderen amper te vinden. Toch wordt de Limburgse vlaai straks wellicht door Europa erkend als streekproduct. “Ach, niet-Limburgers begrijpen dat niet, maar de vlaai hoort bij het leven.” Ook al is ze volgens anderen eigenlijk niet meer van deze tijd. [naar artikel]
Wat is een Limburgse vlaai en hoe wordt ze gemaakt? Met die vraag trokken we vanochtend naar bakkerij Vangrootloon in Sint-Truiden. Vlaanderen en Nederland vragen de officiële erkenning van Europa voor de Limburgse lekkernij. Bij de Truiense bakkersfamilie die al meer dan honderd jaar actief is, bakken ze de taart al tientallen jaren. [naar artikel]
Vijftien jaar lang liep Peter Nulens de benen vanonder het lijf om de Limburgse vlaai door Europa erkend te krijgen. “Dit is niet zomaar een label. Er staan strenge boetes op het misbruik van de naam.” [naar artikel]
De Dag van de Vlaai is een nieuw initiatief van de stad Maastricht en heeft als doel de traditie van de vlaai te promoten en het culturele belang ervan aan de volgende generatie door te geven. Vandaag konden fans van de Limburgse Vlaai tijdens de allereerste editie verschillende stukken lekkers verzamelen via een speciale wandelroute in Maastricht. [naar artikel]
Ze hebben er even op moeten wachten, maar koffiebranderij Stroobants uit Diest heeft eindelijk het label binnen van streekproduct. Stroobants koffie bestaat al 100 jaar en is al net zo lang een legende in de streek van Diest. Een van de criteria waar een streekproduct aan moet voldoen. [naar artikel]
Zes traditionele verwenproducten krijgen het Vlaams erkenningslabel streekproduct toegekend. Ook de Limburgse en Bocholtse bakkemoezevlaai mag deze titel dragen. “Een belangrijke erkenning”, vindt bakker, Jack Knapen. [naar artikel]
De bestuursleden van ondernemersclub OCZ schenken alle 70 leden een Limburgse vlaai om het werkjaar af te sluiten. Een actie van solidariteit en hartelijkheid. [naar artikel]
Vlaanderen wil de Limburgse vlaai beschermen. Samen met Nederland wil Vlaams minister van economie Hilde Crevits de traditionele Limburgse lekkernij door Europa laten erkennen als Beschermde Geografische Aanduiding. [naar artikel]
Limburgse vlaai smaakt altijd, dat merken we wanneer we onze stoeltjes openklappen op Rock Herk. Voor de gelegenheid laten we de koffie achterwege, we passen ons aan de setting aan en gaan voor vlaai met bier! [naar artikel]
Zondag is vlaaidag, maar na vier dagen feesten op Pukkelpop raken we onmogelijk nog bij de bomma. Daarom deelden we onze Limburgse vlaai uit aan enkele hongerige Pukkelpoppers. [naar artikel]
Vlaanderen en Nederland dienen vandaag in Den Haag bij de Europese Commissie samen een aanvraag in om de Limburgse vlaai te erkennen als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Als de Europese Commissie de vraag tot erkenning goedkeurt, moet de Limburgse vlaai voortaan aan strenge voorwaarden voldoen en mag ze enkel in Nederlands Limburg of Belgisch Limburg geproduceerd worden. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.