De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Demir wist wel dat bedrijf van N-VA'ers achter digitaal statiegeld schuilgaat

Apache

17/01/2023 - 11:43

Interne communicatie toont dat Demir in haar persbericht over digitaal statiegeld niet de volledige waarheid sprak.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. De helfies achter het digitaal statiegeld van Zuhal Demir (13/01/2023 - Apache)
  Het bedrijf van voormalig N-VA-marketinggoeroe Erik Saelens en bestuurder Johan Van Overtveldt staat in pole position.
  [naar artikel]
 2. Minister Zuhal Demir wil verschillende bedrijven betrekken bij proefprojecten digitaal statiegeld (18/01/2023 - VRT NWS)
  In de proefprojecten met digitaal statiegeld die Vlaanderen wil uitvoeren, zullen verschillende bedrijven betrokken worden die over de juiste technologie beschikken. "Er is geen sprake van een exclusiviteitscontract met één bedrijf", zo heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Mieke Schauvliege (Groen) en Steve Vandenberghe (Vooruit).
  [naar artikel]
 3. Unbox vraagt 'gecorrigeerd persbericht' over statiegeld van Demir (18/01/2023 - Apache)
  Onderzoek van Apache naar digitaal statiegeld leidde tot een kettingreactie aan persberichten en kwade mails.
  [naar artikel]
 4. Statiegeld op plastic drankverpakking komt er tegen 2025, verzekert Demir opnieuw, oppositie zeer sceptisch over ‘digitaal systeem’ (10/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In 2025 komt er zeker statiegeld op plastic drankverpakking. Indien het proefproject voor een digitaal systeem daarbij niet positief is, komt er een klassiek statiegeldsysteem zoals in het buitenland. Dat verzekerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dinsdag tijdens een gedachtewisseling in commissie. De oppositie was sceptisch over de haalbaarheid van het digitale systeem.
  [naar artikel]
 5. Vier jaar geleden schoot haar partij het nog af, nu stelt Zuhal Demir (N-VA) het zelf voor: de lange lijdensweg van statiegeld op blik en plastic (08/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  In 2018 schoot N-VA het statiegeld op blik en plastic flessen af, toen het achter de rug van milieuminister Joke Schauvliege (cd&v) en gesteund door Open Vld een deal sloot met de verpakkingsindustrie. Nu de nieuwe cijfers van het zwerfvuil andermaal zwaar tegenvallen, neemt huidig milieuminister Zuhal Demir (N-VA) de vlucht vooruit: het statiegeld moet er komen. No time to waste.
  [naar artikel]
 6. ‘Dit is problematisch’: studie achter digitaal statiegeld onder vuur (18/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 7. Demir wil statiegeld op blikjes en plastic flessen (06/09/2022 - De Tijd)
  22:16 Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil nog dit jaar een beslissing nemen over statiegeld op plastic flessen en blikjes. Ze noemt de maatregel ‘onvermijdelijk’.
  [naar artikel]
 8. Demir (N-VA) kondigt statiegeld op PMD aan: “Waarschijnlijk tegen 2025 van kracht” (06/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft aangekondigd dat er tegen 2025 waarschijnlijk een systeem van statiegeld op PMD zal komen. Dat heeft de minister gezegd in het programma ‘De Tafel van Vier’ op Play4. De maatregel moet zorgen voor een afname van het zwerfvuil in Vlaanderen. Demir wil dit jaar nog een beslissing.
  [naar artikel]
 9. Open VLD kant zich tegen klassiek statiegeld voor blikjes en flesjes (26/01/2023 - De Tijd)
  11:59 Als de proefprojecten met digitaal statiegeld op blikjes en flesjes mislukken, kan voor Open VLD geen sprake zijn van het klassieke systeem. Dat dreigt de invoering van het statiegeld in 2025 in gedra...
  [naar artikel]
 10. Demir wil dat we QR-codes op lege flessen scannen om statiegeld te krijgen (24/12/2022 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil dat we tegen 2025 lege flessen en blikjes scannen om statiegeld terug te krijgen. Mogelijk zou het om 20 tot 25 cent per blikje of plastic fles (tot 3 liter) gaan. Daarnaast kunnen supermarkten vrijwillig beslissen of ze een inzamelpunt opzetten.
  [naar artikel]
 11. "Slimme blauwe zakken" en beloningen voor wie het goed doet: zo wil Vlaanderen statiegeld op blikjes en plastic flesjes invoeren  (23/12/2022 - VRT NWS)
  Tegen 2025 wil Vlaanderen statiegeld invoeren op blikjes en plastic flesjes. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft van de regering het mandaat gekregen om daarover te onderhandelen met de andere regeringen in ons land. Dat overleg moet onder meer bepalen hoe hoog het statiegeld precies moet zijn, al stelt Vlaanderen zelf een bedrag voor van 20 à 25 eurocent per verpakking. Om de flesjes en blikjes te verzamelen, willen ze werken met een digitaal systeem en "slimme blauwe zakken".
  [naar artikel]
 12. Steeds meer twijfels over digitaal statiegeld (19/01/2023 - De Tijd)
  20:09 Het digitale statiegeld op flesjes en blikjes komt er maar als proefprojecten dit jaar aantonen dat het beter werkt dan de klassieke terugname in de supermarkt. Maar over de haalbaarheid van het digit...
  [naar artikel]
 13. Minister Demir: “Statiegeld is niet van tafel” (30/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  “Op eerste gezicht lijkt statiegeld voor velen een goed idee. Maar als minister is het mijn opdracht om verder te kijken dat het eerste gezicht. In hoeverre zijn de respondenten zich ervan bewust dat de invoering van statiegeld ook voor hen gevolgen heeft als consument?”
  [naar artikel]
 14. Hoe Vlaanderen vier jaar en veel geld verloor in de strijd tegen zwerfvuil (08/09/2022 - Het Nieuwsblad)
  In 2018 schoot N-VA het statiegeld op blik en plastic flessen af, toen het achter de rug van milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) en gesteund door Open VLD een deal sloot met de verpakkingsindustrie. Nu de nieuwe cijfers van het zwerfvuil andermaal zwaar tegenvallen, neemt huidig milieuminister Zuhal Demir (N-VA) de vlucht vooruit: het statiegeld moet er komen.
  [naar artikel]
 15. Minister Demir over PFOS-vervuiling: “Ik ben nog niet klaar met het Amerikaans bedrijf 3M” (20/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil dat goed wordt onderzocht wat het Amerikaans bedrijf 3M wist over de vervuiling met PFOS. Als het informatie heeft achtergehouden, dan is het de logica zelf dat ik er alles aan zal doen het aansprakelijk te stellen, verklaarde minister Demir zondag in het middagnieuws op VTM. “Ik ben nog niet klaar met 3M.”
  [naar artikel]
 16. Demir en de Vlaamse regering gaan nu toch statiegeld invoeren (07/09/2022 - Express)
  Het is een heuse lobby- en PR-machine geworden, de ‘Statiegeldalliantie’, zo heetten ze ook letterlijk: gemeenten, organisaties en bedrijven die statiegeld op blikjes en flessen willen in België en Nederland. In Vlaanderen lijkt dat nu te lukken, want de minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maakt de bocht. De N-VA was altijd wat terughoudend over zo’n maatregel, terwijl […]
  [naar artikel]
 17. Lobbystrijd op komst rond statiegeld op blikjes en plastic flessen (07/09/2022 - De Tijd)
  19:56 Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil snel werk maken van statiegeld op blik en petflessen. Het is niet duidelijk of het systeem zal gebruikmaken van de bekende automaten of van QR-codes...
  [naar artikel]
 18. Demir wil dit jaar nog beslissing over statiegeld op blikjes en plastic flessen (06/09/2022 - De Standaard)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil dit jaar nog een beslissing nemen over statiegeld op plastic flessen en blikjes. ‘In het regeerakkoord staat dat het zwerfafval met 20 procent moet verminderen, maar het is duidelijk dat we dat niet halen’, zei ze dinsdagavond in het Play4-programma ‘De Tafel van Vier’ (Play 4).
  [naar artikel]
 19. 'De partij Islam is het topje van de ijsberg' (07/04/2018 - De Tijd)
  13:40 Staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) waarschuwt ervoor dat achter een partij als Islam een veel groter maatschappelijk fenomeen schuilgaat.
  [naar artikel]
 20. Demir verplicht digitaal kunstmestregister (10/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir verplicht een digitaal kunstmestregister voor alle handelaars en voor landbouwers. Daarmee wil ze vermijden dat er kunstmest op de velden belandt die niet wordt aangegeven.
  [naar artikel]
 21. Twee op de drie gemeenten willen statiegeld op blikjes en plastic flessen invoeren: Demir voelt de druk (17/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  Al twee op de drie Vlaamse gemeenten eisen dat de Vlaamse regering statiegeld invoert op blikjes en plastic flessen. Alleen zo kan eindelijk iets gedaan worden aan het vele zwerfvuil langs de Vlaamse wegen, vinden ze. “We zijn er al jaren mee bezig, maar het verbetert gewoon niet,” zegt Eric De Vriendt, burgemeester van Zwalm. Bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) wil eerst de boetes optrekken naar 500 euro en strenger handhaven, maar indien het probleem blijft, sluit ze de invoering van statiegeld niet uit.
  [naar artikel]
 22. Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is “onvermijdelijk”: minister Demir is zwerfvuil beu (06/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Vlaamse stranden vol zwerfvuil en Waregem Koerse dat er als een vuilnisbelt bij lag: minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft er haar buik van vol. “Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is onvermijdelijk.”
  [naar artikel]
 23. “Streefdoel: 92 procent inzamelen” (19/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  GENKTijdens het Statiegeld-congres in Genk wordt vandaag gebrainstormd over de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flesjes. Een van de sprekers is Kjell Olav Maldum, CEO van het Noorse bedrijf Infinitum. Dat zamelt al bijna twintig jaar met groot succes blikjes en wegwerpflesjes in via statiegeld. “De Noren zijn intussen doordrongen van het besef dat ze doordacht moeten omgaan met verpakkingen.”
  [naar artikel]
 24. Bedrijf achter Gouden Gids op overnamepad (11/10/2017 - De Tijd)
  01:05 FCR Media, het bedrijf achter de Gouden en de Witte Gids, steekt digitaal een tandje bij met de overname van VisiYou. Met de aanwinst versterkt FCR zich op het vlak van marketing via Facebook.
  [naar artikel]
 25. Welke UBO-verplichtingen heeft uw bedrijf of vzw? (20/08/2022 - De Tijd)
  01:35 Nog tienduizenden bedrijven en vzw’s zijn niet in orde met de verplichte registratie in het UBO-register, dat toont wie achter een onderneming of vzw schuilgaat. Wie boetes wil vermijden, onderneemt m...
  [naar artikel]
 26. Demir: “Invoering statiegeld onafwendbaar” nadat verpakkingssector opgelegde daling zwerfafval niet haalt (14/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  De hoeveelheid zwerfafval daalt onvoldoende in Vlaanderen. De doelstelling die de verpakkingssector opgelegd kreeg, wordt voor amper de helft gehaald, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op basis van cijfers van afvalstoffenmaatschappij OVAM. De invoering van statiegeld wordt daardoor “onafwendbaar”, vindt de minister.
  [naar artikel]
 27. Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is “onvermijdelijk”: minister Demir is zwerfvuil op stranden en evenementen beu (06/09/2022 - Het Nieuwsblad)
  Vlaamse stranden vol zwerfvuil en Waregem Koerse dat er als een vuilnisbelt bij lag: minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft er haar buik van vol. “Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is onvermijdelijk.”
  [naar artikel]
 28. Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is “onvermijdelijk”: minister Demir is zwerfvuil op stranden en evenementen beu (06/09/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaamse stranden vol zwerfvuil en Waregem Koerse dat er als een vuilnisbelt bij lag: minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft er haar buik van vol. “Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is onvermijdelijk.”
  [naar artikel]
 29. Demir waarschuwt: “Ik ben nog niet klaar met 3M in dossier PFOS-vervuiling” (20/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil dat goed wordt onderzocht wat het Amerikaans bedrijf 3M wist over de vervuiling met PFOS. Als het informatie heeft achtergehouden, dan is het de logica zelf dat ik er alles aan zal doen het aansprakelijk te stellen, verklaarde minister Demir zondag in het middagnieuws op VTM. “Ik ben nog niet klaar met 3M.”
  [naar artikel]
 30. Zuhal Demir waarschuwt: “Ik ben nog niet klaar met 3M” in dossier PFOS-vervuiling (20/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil dat goed wordt onderzocht wat het Amerikaans bedrijf 3M wist over de vervuiling met PFOS. Als het informatie heeft achtergehouden, dan is het de logica zelf dat ik er alles aan zal doen het aansprakelijk te stellen, verklaarde minister Demir zondag in het middagnieuws op VTM. “Ik ben nog niet klaar met 3M.”
  [naar artikel]
 31. Zuhal Demir waarschuwt: “Ik ben nog niet klaar met 3M” in dossier PFOS-vervuiling (20/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil dat goed wordt onderzocht wat het Amerikaans bedrijf 3M wist over de vervuiling met PFOS. Als het informatie heeft achtergehouden, dan is het de logica zelf dat ik er alles aan zal doen het aansprakelijk te stellen, verklaarde minister Demir zondag in het middagnieuws op VTM. “Ik ben nog niet klaar met 3M.”
  [naar artikel]
 32. Ecover lanceert tijdelijk systeem voor statiegeld op PET-flessen (25/10/2018 - De Morgen)
  Het Belgische bedrijf Ecover opent van 15 tot 17 november een winkel in Antwerpen waar mensen PET-flessen kunnen inruilen voor statiegeld. Doel van de ‘Statiegeld Store’ is om te sensibiliseren en te vermijden dat plastic wordt weggegooid. “Als je wil dat plastic niet als afval wordt beschouwd, moet je er waarde aan geven”, klinkt het.
  [naar artikel]
 33. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA): "Systeem van statiegeld is onvermijdelijk" (06/09/2022 - VRT NWS)
  Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is het onvermijdelijk dat Vlaanderen binnenkort met een systeem van statiegeld zal werken. Dat heeft ze gezegd in "De tafel van vier" op Play4. De minister is het systeem al aan het voorbereiden, maar moet het nog voorstellen aan de Vlaamse regering en overleg plegen met haar collega's in Brussel en Wallonië. "In het beste geval zal dit tegen 2025 kunnen."
  [naar artikel]
 34. Vanaf 2025 ook statiegeld op flesjes en blikjes (23/12/2022 - De Tijd)
  14:46 Wie vanaf 2025 flesjes en blikjes koopt, zal daarop statiegeld moeten betalen dat kan worden teruggevorderd via de blauwe zak. Minister van Omgeving Zuhal Demir mikt op een bedrag van 20 tot 25 cent, ...
  [naar artikel]
 35. ‘Voer statiegeld op blikjes snel in’ (26/11/2017 - De Standaard)
  Test-Aankoop en de KVLV scharen zich achter een Vlaams-Nederlandse campagne om statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flessen.
  [naar artikel]
 36. 50 Maaslandse ondernemers op digitaal bedrijfsbezoek (21/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  Op woensdag 19 mei brachten een 50-tal ondernemers onder leiding van CEO van KBC Johan Thijs en gedelegeerd bestuurder van Unizo Danny Van Assche een digitaal bezoek achter de schermen bij de gebroeders Vanhove van het gelijknamige bedrijf Houthandel Vanhove & De Boomkamer.
  [naar artikel]
 37. Hoeveelheid zwerfafval daalt onvoldoende: invoering statiegeld op blik en petflessen “onafwendbaar” volgens Demir (14/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De hoeveelheid zwerfafval daalt onvoldoende in Vlaanderen. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) blijkt uit cijfers van afvalstoffenmaatschappij OVAM dat de doelstelling die de verpakkingssector opgelegd kreeg, voor amper de helft gehaald wordt. De invoering van statiegeld wordt daardoor “onafwendbaar”, vindt de minister.
  [naar artikel]
 38. Test-Aankoop geen voorstander van digitale systeem voor statiegeld blikjes en plastic flessen: "Sluit mensen uit"  (29/12/2022 - VRT NWS)
  Vlaanderen wil volgend jaar experimenteren met een digitaal systeem voor statiegeld op blikjes en plastic flessen. "Een gebruiksvriendelijk systeem voor de consument", luidt het. Wordt er rekening gehouden met elke consument? "Opnieuw zijn de mensen die digitaal niet mee zijn slachtoffer", reageert Laura Clays van de consumentenorganisatie Test-Aankoop.
  [naar artikel]
 39. Demir: ‘Eind dit jaar trek ik met voorstel statiegeld naar de regering’ (14/10/2022 - De Standaard)
  Het voorstel van de verpakkingsindustrie om via een scansysteem zwerfvuil terug te dringen, valt bij Vlaams minister van ­Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op een koude steen. Het lijkt too little, too late.
  [naar artikel]
 40. Duur, onpraktisch en fraudegevoelig: studie over digitaal statiegeld onder vuur (18/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 41. Er moet dringend statiegeld komen (28/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Statiegeld? Yes We Can! Met deze enthousiaste slogan starten 140 gemeenten, bedrijven en organisaties vandaag de nieuwe campagne van de Statiegeldalliantie voor een snelle invoering van statiegeld op PMD-verpakkingen.
  [naar artikel]
 42. Mike Bloomberg richt geheim digitaal bedrijf op om verkiezingscampagne te steunen (25/12/2019 - Express)
  Amerikaans Democratisch presidentskandidaat Mike Bloomberg investeert miljoenen in een geheim digitaal bedrijf dat zijn verkiezingscampagne ondersteunt. Hawkfish, want zo heet het verhikel, heeft voormalige leidinggevenden van Facebook en Foursquare aan boord. De Amerikaanse ex-burgemeester van New York richtte het bedrijf afgelopen lente op. Nog voor hij zich in de verkiezingsrace stortte, dus. ‘Hawkfish is de […] The post Mike Bloomberg richt geheim digitaal bedrijf op om verkiezingscampagne te steunen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 43. Microbioloog Emmanuel André waarschuwt voor zorgwekkende grafiek die schuilgaat achter zichtbare coronacijfers (22/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De stijgende coronacijfers zorgen voor grote ongerustheid in ons land en de roep om strengere maatregelen klinkt steeds luider bij experten. Vooral de grafiek die schuilgaat achter de zichtbare cijfers, baart zorgen. “De Britse variant haalt de huidige maatregelen zonder problemen in”, zo schrijft microbioloog Emmanuel André op Twitter.
  [naar artikel]
 44. Statiegeld splijt Vlaamse meerderheid: N-VA beschuldigt CD&V van 'demagogie' (16/05/2018 - Knack)
  CD&V-minister Joke Schauvliege heeft een verpakkingsplan klaar met daarin de invoering van statiegeld als sluitstuk. Maar coalitiepartners Open Vld en N-VA willen niet weten van dat statiegeld.
  [naar artikel]
 45. Vlaanderen wil vanaf 2025 statiegeld op blikjes en plastic flessen (23/12/2022 - Het Nieuwsblad)
  Tegen 2025 moet er in Vlaanderen statiegeld komen voor blikjes en plastic flessen. De precieze voorwaarden moeten nog worden vastgelegd, maar mogelijk zou het om 20 tot 25 cent per flesje of blikje gaan. Naast inzamelpunten in de supermarkt zou er ook een digitaal systeem komen.
  [naar artikel]
 46. Vlaanderen wil vanaf 2025 statiegeld op blikjes en plastic flessen (23/12/2022 - Het Belang van Limburg)
  Tegen 2025 moet er in Vlaanderen statiegeld komen voor blikjes en plastic flessen. De precieze voorwaarden moeten nog worden vastgelegd, maar mogelijk zou het om 20 tot 25 cent per flesje of blikje gaan. Naast inzamelpunten in de supermarkt zou er ook een digitaal systeem komen.
  [naar artikel]
 47. Vlaanderen wil vanaf 2025 statiegeld op blikjes en plastic flessen (23/12/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Tegen 2025 moet er in Vlaanderen statiegeld komen voor blikjes en plastic flessen. De precieze voorwaarden moeten nog worden vastgelegd, maar mogelijk zou het om 20 tot 25 cent per flesje of blikje gaan. Naast inzamelpunten in de supermarkt zou er ook een digitaal systeem komen.
  [naar artikel]
 48. Zuhal Demir (N-VA) zorgt in twee dossiers voor hoogspanning in regering (20/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Minister-president Jan Jambon (N-VA) komt terug van de jaarlijkse verzameling van de allerrijksten in Davos en zal onmiddellijk vol aan de bak moeten. De landbouwdossiers zetten minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) lijnrecht tegenover cd&v. En ook rond statiegeld op blikjes en PET-flessen zit het scheef. “Het lijkt de strategie van minister Demir om de debatten naar een kookpunt te laten gaan”, ­klagen cd&v’ers.
  [naar artikel]
 49. Mysterie van de dag: waarom ruikt vers gemaaid gras zo lekker? (01/07/2019 - Knack)
  De geur van vers gemaaid gras doet denken aan de kindertijd, de zomer en de vakantie. Maar wist je dat er achter die paradijselijke groene geur een verhaal van grote smart schuilgaat?
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy