De ene gebruikt altijd olijfolie om het vlees in te bakken, de andere bezwijkt voor koolzaad- of zonnebloemolie om zijn groenten mee te besprenkelen voor die de oven ingaan. Het aanbod aan vetstoffen is gigantisch groot: van boter tot kokosolie en ghee. Welke vetstoffen kies je nu écht het best in de keuken voor een gewone maaltijd of om een gebakje mee te maken? En welke vetstof is het gezondst? Voedingsexperte Karolien Olaerts licht toe. “Beperk de plantaardige boter.” [naar artikel]
De ene gebruikt altijd olijfolie om het vlees in te bakken, de andere bezwijkt voor koolzaad- of zonnebloemolie om zijn groenten mee te besprenkelen voor die de oven ingaan. Het aanbod aan vetstoffen is gigantisch groot: van boter tot kokosolie en ghee. Welke vetstoffen kies je nu écht het best in de keuken voor een gewone maaltijd of om een gebakje mee te maken? En welke vetstof is het gezondst? Voedingsexperte Karolien Olaerts licht toe. “Beperk de plantaardige boter.” [naar artikel]
In jouw keuken staat ongetwijfeld een fles klassieke olijfolie in de kast, al dan niet extra vierge. Maar er bestaan natuurlijk nog andere soorten olie om mee te koken. Diëtiste Sanne Mouha neemt er elf onder de loep. “Dit is géén wondermiddel, zoals vaak wordt beweerd”, verrast ze. Wat zijn wel goede oliën voor dagelijks gebruik? Hoeveel kosten ze? En welke oliën zijn nu echt het gezondst? [naar artikel]
Olie geeft gerechten smaak, een knapperig laagje en bindt dressings. Maar wanneer pak je olijfolie en wanneer zonnebloemolie? Culinair journalist Laura de Grave legt het uit. “Het meest bepalend voor de smaak van de olie is de bereidingswijze ervan.” [naar artikel]
Olie geeft gerechten smaak, een knapperig laagje en bindt dressings. Maar wanneer pak je olijfolie en wanneer zonnebloemolie? Culinair journalist Laura de Grave legt het uit. “Het meest bepalend voor de smaak van de olie is de bereidingswijze ervan.” [naar artikel]
De drie meest authentieke frituren van België zijn erkend als monument. Twee van die typische vrijstaande frietkoten vind je in Aarschot in Vlaams-Brabant en eentje in Sint-Lievens-Houtem in Oost-Vlaanderen. Het agentschap Onroerend Erfgoed kreeg de taak van minister Diependaele (N-VA) om te beslissen welke van de 75 kandidaat-frituren beschermd moesten worden. "Hopelijk gaat er nog meer waardering naar onze frituristen en frituren." [naar artikel]
Straks nog een moeilijke denkoefening te doen maar je moet nu al eten? Dan bereid je je maaltijd beter in olijf- of zonnebloemolie dan in boter of palmolie. [naar artikel]
Is de olijf in jouw martini er altijd te veel aan? Dan krijg jij nu de kans om ze er voor eens en voor altijd uit te gooien. Of beter: om het [naar artikel]
Een airfryer is een toestel waarin je kunt frituren met hete lucht in plaats van op basis van olie. Frietvet vervangen hoef je met zo’n heteluchtfriteuse dus alvast niet te doen, maar hoe hou je ’m wel in optimale conditie? [naar artikel]
Wie af en toe rijst op het menu zet, krijgt waarschijnlijk een dosis arseen binnen. Dat is niet niéuw, maar Testaankoop analyseerde de meest recente Europese studies om te zien hoe groot het probleem op dit moment is. Daarvoor bekeken ze meer dan 200 producten op basis van rijst en granen. Hoe schadelijk is arseen? Welke rijstsoort bevat het meest ervan? En zijn er trucjes om de hoeveelheid ervan te beperken? Toxicoloog Jan Tytgat legt uit. [naar artikel]
Vijf frituren op amper 500 meter in het centrum van Lanaken. In 2020 was het nog groot nieuws. Maar twee jaar later davert de impact van het coronavirus flink na. Amper twee van de vijf frituristen in de veel besproken ‘frituurstraat’ bakken momenteel nog frietjes. [naar artikel]
Nog twee maanden geduld en dan verschijnt Vet, een kookboek dat je leert frituren, konfijten en bakken. [naar artikel]
De Europese Commissie wil dit jaar nog de invoer van Russische aardolie verbieden, naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Maar hoe belangrijk is die Russische olie voor België? En in welke producten zit ze zoal verwerkt? Wij vroegen het aan energiespecialist Thijs Van de Graaf: “Op olie besparen kan een deel van de oplossing zijn.” [naar artikel]
DIEPENBEEKVanaf volgende maandag, de gebruikelijke sluitingsdag van Frituur Lutselus, gooit zaakvoerder Bjorn Wolfs zijn deuren vier weken lang open voor veganisten met een aangepast assortiment en frietjes gebakken in plantaardige olie. “Mijn neef die veganist is, heeft me aan het denken gezet. Veganisten gaan ook graag naar de frituur, maar nu kan dat niet omdat frituren meestal ook dierlijke vetten gebruiken om te bakken.” [naar artikel]
Wie in de supermarkt rondloopt en gezonde keuzes wil maken, weet vaak niet meer wat in de winkelkar te leggen. Eet je bijvoorbeeld best aardappelen of rijst? Wat gebeurt er als je tarwe inruilt voor spelt? En zijn groentechips gezonder dan gewone? De Nederlandse voedingsdeskundige en foodfluencer Leroy van de Ree (29) passeert langs de winkelrekken, neemt 10 grote voedingsdilemma’s onder de loep en deelt 6 verrassende weetjes die iédereen moet kennen. “Mayonaise is helemaal niet ongezond.” [naar artikel]
Vlaanderen telt veel frituren, heel veel frituren. Maar liefst 2.943 om precies te zijn. In elke gemeente vind je wel een frituur ’t Hoekske of een frituur Onder den Toren. Toch hebben sommige eigenaars een iets apartere naam gegeven aan hun zaak. Wij kozen er enkele opvallende uit. [naar artikel]
Wil je vermageren maar toch die heerlijk vettige burgers blijven eten? Geen probleem! Maak gewoon van je favoriete maaltijd iets gastronomisch en je eet gezond in een mum van tijd. Vegan burgers Een van de grootste trends van het voorbije jaar zijn vegan burgers. Er bestaan lekkere varianten zoals de plantaardige burger met champignons, burger […] [naar artikel]
Het immens populaire YouTube-kanaal Dude Perfect staat er al enkele jaren om bekend viraal te gaan met allerlei geweldige trucjes. Ook in hun recentste video weten ze opnieuw de wereld te verbazen. Zo komt de magiër Rick Smith Jr. op bezoek en toont de man hoe hij een olijf in tweeën kan splitsen met een wel zeer ongewoon voorwerp: een speelkaart. [naar artikel]
Maar 3 op de 10 frituren zijn in orde met de voorschriften. De meesten doorstonden de hygiënecontroles niet. Dat meldt VTM. Vooral de scheiding tussen koud eten en de warmte blijkt een probleem. De helft van de frituren gaat daar in de fout. Verder gaat het om punten als de properheid van de werkoppe vlakken en […] [naar artikel]
Horeca-brancheorganisaties in Nederland die respectievelijk frituren, ijsverkopers en Chinese restaurants vertegenwoordigen, willen bij hun ingang... [naar artikel]
De prijsstijging van olie zal vooral de olie-importerende landen treffen. Sommige analisten sluiten een prijs van 100 dollar per vat niet uit. In het nieuws: Analisten stellen dat de grote importeurs van olie het meest te vrezen hebben van de prijsstijging. “Het is een extra belasting voor alle olie-importerende economie”, zegt Pavel Molchanov, algemeen directeur […] [naar artikel]
Je wilt graag een taart bakken maar je hebt geen idee hoe dat je de bodem moet blind bakken (help, wat is blind bakken?!). Dankzij deze lifehacks [naar artikel]
Sta je voor een verbouwing of heb je hier en daar nog wat af te werken? Voor elke klus in huis zijn er geschikte platen om mee aan de slag te gaan. MDF, multiplex of spaanplaat, de keuze is ruim, maar voor welke klus gebruik je nu best welke plaat en wat zijn de voor- en nadelen? De expert legt uit welke plaatmaterialen je voor welke karwei best gebruikt. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.