Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

Mag je wijn koelen in de diepvries? En hoe stem je de wijn af op je menu? HLN-sommelier beantwoordt 20 feestvragen

13/12/2023 - 13:01
"Wijn serveren bij je feestdiner kan veel vragen oproepen. Welke fles past bij kalkoen en kroketten, en welke bij een vegetarisch gerecht? Hoe serveer je je wijn op de juiste temperatuur? En hoeveel drank moet je voorzien per persoon? Onze HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia beantwoordt de twintig meest prangende wijnvragen. “Rode wijn serveer je beter niet ‘op kamertemperatuur’.”"

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Voor eens en altijd: is het een goed idee om ijsblokjes in wijn te doen om die te laten afkoelen of niet? (10/08/2023 - Het Laatste Nieuws)

De Amerikaanse sterrenchef David Chang vertelde vorige week in zijn podcast dat hij graag een ijsblokje toevoegt aan zijn glas wijn, “omdat het naar goud smaakt.” Hij kreeg meteen de wind van voren van menig sommelier. Is het snobisme om te zeggen dat je wijn niet mag koelen met een ijsblokje of is er iets van waar? Sommelier Tom Dillemans en HLN-chef Piet Huysentruyt leggen uit. [naar artikel]


2. “Met één druk op de knop weet je hoe je de wijn moet serveren”: onze huissommelier test een digitale sommelier via app uit. De moeite of niet? (23/07/2023 - Het Laatste Nieuws)

De smaakbeleving van een heerlijke fles wijn hangt af van de temperatuur waarmee je de wijn serveert. Te koud of te warm serveren, kan een uitstekende wijn verknoeien. Huissommelier Sepideh Sedaghatnia legt uit op welke temperatuur je wijn best serveert en waarom. Daarnaast test ze een digitale sommelier-app uit met een slimme ijsemmer die belooft je wijn snel op de juiste temperatuur te brengen. Werkt zoiets? En doet die dezelfde aanbevelingen als de échte sommelier? [naar artikel]


3. “Snel wijn koelen in de diepvries? Slecht idee!”: Huissommelier Sepideh geeft een stoomcursus wijnproeven (01/07/2020 - Het Laatste Nieuws)

Vergeet die jarenlange opleiding aan de wijnschool. Dankzij sommelier Sepideh Sedaghatnia kan het ook gewoon vanuit je luie tuinzetel: elke dag... [naar artikel]


4. Bekende Britse sommelier introduceert de '20:20’-regel voor wijn (06/02/2018 - Het Belang van Limburg)

Joe Fattorini, een bekende Britse sommelier die onder meer 'The Wine Show' presenteert, heeft een opmerkelijke uitspraak over het serveren van wijn gedaan. Zo raadt hij aan om telkens de 20:20-regel in het achterhoofd te houden. Daarbij plaats je rode wijn in de koelkast en haal je witte wijn er net uit voor je die schenkt. [naar artikel]


5. Nooit een slechte (lente)wijn mee naar huis: dankzij deze HLN-tool heb je altijd een online sommelier bij in de supermarkt (29/04/2023 - Het Laatste Nieuws)

De zoektocht naar een lekkere, betaalbare wijn in de supermarkt brengt soms veel twijfels met zich mee. Betekent een mooi etiket dat de inhoud lekker is? En geeft een duurdere fles garantie op goede kwaliteit? Om te vermijden dat je de verkeerde wijn kiest, is er een exclusieve HLN-wijnwijzer op basis van tips van Sepideh Sedaghatnia. De online sommelier gidst je van op je smartphone naar de voor jou geschikte wijn én vertelt je bij welk gerecht je die best inschenkt. [naar artikel]


6. De juiste wijn kiezen voor de feestdagen? Dankzij deze HLN-tool heb je een online sommelier bij in de supermarkt (09/12/2023 - Het Laatste Nieuws)

Twijfel jij ook zo vaak bij de zoektocht naar een lekkere, betaalbare wijn in de supermarkt? Wat zegt een mooi etiket over de inhoud? En geeft een duurdere fles garantie op goede kwaliteit? Via de exclusieve HLN-wijnwijzer gidst sommelier Sepideh Sedaghatnia je naar de voor jou geschikte wijn, én vertelt ze bij welk gerecht je die best inschenkt. [naar artikel]


7. Hoe bewaar je wijn na opening best? (15/09/2023 - Het Laatste Nieuws)

Een fles witte wijn die al twee weken open in de koelkast staat, gieten we al snel weg. Maar is dat nodig? Hoelang duurt het voor wijn ‘slecht’ wordt? En van welke wijnen kan je veel langer genieten? Sommelier Paul-Henri Cuvelier vertelt hoe je die halfvolle flessen toch nog even kan bewaren. “Zet een open fles wijn altijd in de frigo. Dat geldt ook voor rode wijn.” [naar artikel]


8. Hoelang kan je een open fles wijn bewaren? (15/09/2023 - Het Laatste Nieuws)

Een fles witte wijn die al twee weken open in de koelkast staat, gieten we al snel weg. Maar is dat nodig? Hoelang duurt het voor wijn ‘slecht’ wordt? En van welke wijnen kan je veel langer genieten? Sommelier Paul-Henri Cuvelier vertelt hoe je die halfvolle flessen toch nog even kan bewaren. “Zet een open fles wijn altijd in de frigo. Dat geldt ook voor rode wijn.” [naar artikel]


9. Wijn inschenken: de tips van sommelier Sepideh Sedaghatnia (23/01/2019 - De Morgen)

Wijn inschenken volgens het boekje is niet zo makkelijk. Maar een ervaren kelner kan rodewijnspatten op het tafellaken of een verkeerde keuze van wijnglas moeiteloos vermijden. Met de juiste training én onze tips over hoe je wijn inschenkt, doe jij dat binnenkort als een pro. [naar artikel]


10. Gebeten door de wijnmicrobe: William Wouters kiest vijf excellente Antwerpse sommeliers (10/03/2019 - Gazet van Antwerpen)

De organisator van het prestigieuze evenement ‘Beste Sommelier ter Wereld’ ademt zelf wijn. Samen met echtgenote Filipa Pato verbouwt William Wouters wijn, maar hij blijft ook sommelier in hart en nieren. Hij was beste sommelier van België in 1992 en haalde meer dan eens halve finales op het WK en EK. Hij is dus het best geplaatst om de topsommeliers van Antwerpen voor te stellen. [naar artikel]


11. Hoe (lang) kan je een geopende fles wijn bewaren? "Varieert van 2 dagen tot 2 weken, rode wijn is grootste uitdaging" (05/12/2023 - VRT NWS)

Wil je een geopende fles wijn goed bewaren, dan moet je rekening houden met de temperatuur en de blootstelling van de wijn aan de lucht. "De bewaartermijn van rode, witte, rosé, mousserende en dessertwijn verschilt uiteraard. Van 2 dagen tot 2 weken", zegt Alexander De Beck, sommelier bij Winetist. Hij overloopt per wijnsoort hoe je je wijn het best kan bewaren na opening. [naar artikel]


12. Geen miswijn, wel pareltjes uit Piemonte: sommelier opent pop-upwijnbar in kerk van As (11/08/2022 - Het Belang van Limburg)

In de Sint-Aldegondiskerk in As schenkt de pastoor al bijna honderd jaar geen miswijn meer. Deze zomer serveert sommelier Anja Janssen er in Bar-o-lo de beste wijn, gemaakt met het grootste respect voor de natuur. “Ik ga op zoek naar wijn die me kan raken.” [naar artikel]


13. Welke wijn serveer je bij mosselen? Sommelier geeft advies (26/08/2023 - Het Laatste Nieuws)

Het mosselseizoen loopt van juli tot en met april en is dus volop aan de gang. Maar veel mensen hebben geen idee welke wijn je best bij ‘moules frites’ kunt serveren. Moet het altijd witte wijn zijn? En serveer je een ander glas bij mosselen natuur dan bij een mosselen in roomsaus? Sommelier Van Het Jaar 2022, Yentl Quintelier, heeft de antwoorden: “Er is maar één ding dat ik echt zou afraden.” [naar artikel]


14. Nooit meer een slechte wijn mee naar huis: dankzij deze handige tool heb je altijd een online sommelier bij in de supermarkt (16/12/2022 - Het Laatste Nieuws)

De zoektocht naar een lekkere én betaalbare wijn in de supermarkt brengt soms heel wat twijfels met zich mee. Betekent een mooi etiket dat de inhoud lekker is? En is een duurdere fles een garantie op goede kwaliteit? Om te vermijden dat je het verkeerde wijntje kiest, is er een exclusieve wijnwijzer: een online sommelier die je van op je smartphone gidst naar de voor jou geschikte wijn én die je zelfs vertelt bij welke gerechten je die het best inschenkt. [naar artikel]


15. Sommelier van het jaar Gianluca Di Taranto: "Wijn proeven is een echt beroep" (18/09/2019 - VRT NWS)

België is veel meer dan bier, frieten en kermiskoersen. Vorige jaar kende ons land zelfs een topjaar in de wijnbouw. Maar liefst twee miljoen liter wijn vloeide voort uit onze bodem, een absoluut record. Gianluca Di Taranto, beste sommelier van het land, bespreekt samen met "De ideale wereld"-reporter en amateurwijnbouwer Luc Haekens de opkomst en plotse succes van Belgische wijn in "Vandaag" op Eén. [naar artikel]


16. Een fles wijn van 35.000 euro, goed voor 7.000 euro per glas: waarom is sommige wijn zo duur? En is dure wijn altijd beter? “Prijs is hallucinant” (19/09/2023 - Het Laatste Nieuws)

Wie menukaarten van restaurants opentrekt, fronst soms de wenkbrauwen bij het zien van de prijzen van één fles wijn. Bij The Jane (**) in Antwerpen van chef Nick Bril al helemaal: daar staat de ‘Liber Pater’ op de kaart, wijn met een prijskaartje van 35.000 euro per fles, omgerekend een losse 7.000 euro per glas. Is dure wijn per se beter? Waarom kost die zoveel? En wordt dat vaak besteld? Nick Bril, sommelier Trésor Vets en wijnmaker Loïc Pasquet leggen uit. [naar artikel]


17. 3 tips van de sommelier: hoe herken je een goéde wijn in de supermarkt of op restaurant? “Hoe langer de smaak blijft hangen, hoe beter” (31/03/2023 - Het Laatste Nieuws)

Wanneer je voor een supermarktrek vol wijn staat of een wijnkaart vol suggesties op restaurant in handen hebt, is het soms moeilijk een keuze te maken. Welke wijn zal zijn geld waard zijn? En op welke details moet je letten? Yanick Dehandschutter (35) van Sir Kwinten (*), beste sommelier van het land volgens Michelin, legt uit waar je allemaal op moet letten: “Zelfs de grootte van de wijnglazen op tafel kan al iets verklappen.” [naar artikel]


18. VIDEO | Klare Wijn 7, ‘Alleen een sommelier kan de wijnkaart lezen’ (20/12/2023 - De Tijd)

16:01 De videoreeks ‘Klare Wijn, misverstanden opgehelderd’ helpt je de complexe wijnwereld te doorgronden. In deze aflevering: kan alleen een sommelier de wijnkaart lezen? [naar artikel]


19. Geproefd: KLM schrapt beter de wijn van het menu (19/02/2023 - Express)

De wijn-insider staat voor veel open, zo ook de wijn op een 12-uur durende vlucht. Is dat überhaupt een goed idee? Ja, we vroegen ons dat ook af nog voor we dit plan hadden aangevat. Op grote hoogte verlies je namelijk een deel van het proefvermogen. Maar wij zijn van geen kleintje vervaard en gaan […] [naar artikel]


20. Weg met rode wijn of rosé: “Oranje wijn is dé hype van het moment” (25/07/2019 - Het Belang van Limburg)

Voor de Zottegemse wijnconsulent en -handelaar Alexandre Ravays is het zeker: oranje wijn is de perfecte wijn om deze warme zomer te serveren. “Hij maakte al jaren opgang in Italië en is nu ook in België echt aan het doorbreken.” Alexandre voert de wijn nu al in en is overtuigd. [naar artikel]


21. Beste sommelier van het land legt uit hoe je goéde wijn herkent: “Hoe langer de smaak in je mond blijft hangen, hoe beter de kwaliteit” (31/03/2023 - Het Laatste Nieuws)

Wanneer je voor een supermarktrek vol wijn staat of een wijnkaart vol suggesties op restaurant in handen hebt, is het soms moeilijk een keuze te maken. Welke wijn zal zijn geld waard zijn? En op welke details moet je letten? Yanick Dehandschutter (35) van Sir Kwinten (*), beste sommelier van het land volgens Michelin, legt uit waar je allemaal op moet letten: “Zelfs de grootte van de wijnglazen op tafel kan al iets verklappen.” [naar artikel]


22. Antwerpse wijn in beste restaurant ter wereld: “Fantastico, zei de sommelier” (27/08/2021 - Gazet van Antwerpen)

Als eerste Belgische wijn terechtkomen op de kaart van één van de beste restaurants ter wereld. Die eer is weggelegd voor Kontreir, een wijn van de Wijnfaktorij uit Antwerpen. Kontreir is een rode wijn, en wordt nu geschonken in het beroemde Spaanse restaurant El Celler de Can Roca. Het restaurant heeft drie Michelinsterren en werd de laatste jaren al verschillende keren uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Patrick Nijs van de Wijnfaktorij kan het amper geloven. [naar artikel]


23. Chocolatier Neuhaus en sommelier Sepideh ontwikkelden pralines die perfect bij wijn passen: “Niet iedereen is fan van zoete dessertwijn” (12/10/2019 - Het Laatste Nieuws)

Nog een glaasje wijn of liever een praline? Dankzij onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia is die martelende keuzestress verleden tijd. Haar... [naar artikel]


24. 4 mythes over wijn: "Kurksmaak heeft niets te maken met de kurk" (26/12/2023 - VRT NWS)

Over wijn doen een aantal hardnekkige misverstanden de ronde. Sommelier Alexander De Beck van The Winetist uit Gent wil er een aantal voor eens en voor altijd de wereld uit helpen. "Een van de grootste mythes is dat de term kurksmaak verwijst naar het feit dat er kurk in de wijn zit." [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!