Een 7-jarig Amerikaans jongetje die vorige week tijdens het spelen bij zijn oma in een vuilnisbak klom, heeft ongelofelijk veel geluk gehad. Elias Quezada kon maar net op tijd worden gered toen die vuilbak plots - met hem erin - werd geleegd in een vuilniswagen. [naar artikel]
Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Die krijgt dit jaar de hashtag #zerohunger. Want hoe kan het nu dat één miljard mensen gaat slapen met een lege maag terwijl er zo’n overvloed aan voedsel is? We moeten allemaal ons steentje bijdragen aan de voedselproblematiek. De app Too Good To Go (TGTG) helpt je daar al een eindje mee op weg. [naar artikel]
Vandaag gaat de eerste Belgische week tegen voedselverspilling van start naar een initiatief van Too Good To Go rond de ‘Internationale dag tegen voedselverspilling’ op donderdag 29 september. En dat blijkt nodig te zijn, want België is het tweede meest voedsel verspillende land in Europa, na Nederland. Gemiddeld verdwijnt er 345 kilo voedsel per persoon in de vuilbak. Hoe kan je daar makkelijk zélf iets aan doen? Too Good To Go en het FAVV delen 6 makkelijke en praktische tips. [naar artikel]
4 op de 10 Belgen gooien wel eens kleine elektrische of elektronische spullen in de vuilbak in plaats van ze naar het containerpark of een inzamelpunt te brengen. Dat blijkt uit een bevraging van Recupel, de vzw die de inzameling van elektronica organiseert in ons land. Het gaat vooral om inktpatronen voor de printer, oortjes en fietslampjes. [naar artikel]
Het voedselagentschap van de Verenigde Naties (FAO) trekt aan de alarmbel. Elk jaar gaat een derde van de wereldwijde voedselproductie verloren aan verspilling, goed voor 1,3 miljard ton voedsel per jaar. Het VN-voedselagentschap roept mensen in het kader van de feestdagen op om toch op de voedselconsumptie te letten. “In een tijd waarin bijna 1 […] [naar artikel]
Elke dag opnieuw belanden tonnen en tonnen eetbaar voedsel op de vuilnisbelt omdat de vervaldatum verstreken is of omdat groenten er niet perfect genoeg uitzien om te verkopen. Reporter Nelufar Hedayat trekt in deze aflevering van "Vranckx" op onderzoek in het spoor van de voedselverspilling. [naar artikel]
15:48 In Duitsland gaat een duizendtal dosissen van het Pfizer-BioNTech-vaccin de vuilbak in na twijfels over de temperatuur tijdens het transport. De lokale autoriteiten willen geen risico nemen. [naar artikel]
Kringloopwinkel Okazi heeft naast een heleboel kampeermateriaal ook 2,5 ton voedsel verzameld op de campings van Pukkelpop. Een deel van het voedsel gaat, na controle, naar Oekraïne, via organisaties die daar contacten hebben. Een ander deel gaat naar kwetsbare medewerkers van de kringloopwinkel zelf. [naar artikel]
De EU-lidstaten gooien meer dan de helft van de dossiers die de Europese antifraudedienst OLAF naar hen stuurt in de prullenbak. De nationale [naar artikel]
Dierlijk voedsel is bij lange na de grootste uitstoter van broeikasgassen. Afhankelijk van wie je het vraagt en hoe je meetelt, is dierlijk voedsel goed voor meer dan de helft van de klimaatimpact van onze wereldwijde voeding. Maar er is vlees en dan is er rundvlees. Rundvlees is met voorsprong de grootste voedingsbron voor klimaatverandering. […] [naar artikel]
Een komkommer met een stukje eraf, brood van gisteren of kip die bijna gaat vervallen. Per jaar gaat er voor een miljard euro aan voedsel in de... [naar artikel]
Maar liefst een derde van het beschikbare voedsel wereldwijd gaat verloren of wordt weggegooid, genoeg om twee miljard monden te voeden. “Heel wat voedsel wordt weggegooid louter omwille van de kleur of vorm”, staat in een rapport van magazine National Geographic te lezen. “Maar ook het soort voedsel speelt daarbij een grote rol: zo worden aardappelen vaker weggegooid dan melk of kaas.” [naar artikel]
De zomer is (nog steeds) in het land en dan lonkt de barbecue. Maar wat doe je nadien met de houtskool? Wel, niet meteen in de vuilbak gooien… Het lijkt logisch om niet meteen na een avondje barbecueën de gebruikte houtskool weg te kieperen in de vuilbak, en toch gebeurt het vaker dan je denkt. […] Het bericht Dit is het gevolg als je houtskool in de vuilbak gooit na een barbecue verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
De stijgende kosten van voedsel en energie en de impact van de klimaatcrisis zullen de volgende maanden de burgerlijke onrust in meer dan de helft van de landen doen toenemen volgens de jongste editie van de Civil Unrest Index (CUI). Alleen een forse verlaging van de wereldwijde voedsel- en energieprijzen kan die negatieve wereldwijde trend […] [naar artikel]
Europa doet het bijzonder slecht als het op voedsel verspilling aankomt, elk jaar gaat er 88 miljoen (!) ton voedsel verloren. België is één van [naar artikel]
Tussen een derde en de helft van alle voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, komt in niemands mond terecht. De reden? Overdreven kwaliteitseisen en spilzucht in de rijke landen, gebrekkige stockering, transport en distributie in ontwikkelingslanden. [naar artikel]
Nee, het is niet omdat de datum op de verpakking van je melk, yoghurt, choco of ontbijtgranen is overschreden, dat de inhoud ervan in de vuilbak moet. Een nieuwe campagne roept consumenten op eerst te kijken, ruiken en proeven vooraleer voedsel weg te gooien. Zo’n 200 producten krijgen een label dat zegt dat de datum niet allesbepalend is voor de houdbaarheid. “Correct bewaard voedsel is vaak nog dagen, weken of zelfs een jaar nadat de datum op de verpakking overschreden is perfect te eten. En lekker.” [naar artikel]
De OVAM, de Openbare Afvalmaatschappij, start een grote affichecampagne langs de weg. 'Neem de volgende afrit richting vuilbak', staat erop, of [naar artikel]
In Vlaanderen belandt er jaarlijks 224.027 ton eetbaar voedsel bij het afval. Het merendeel van dat voedsel wordt niet gerecupereerd, bijvoorbeeld door er compost van te maken, maar gaat rechtstreeks het restafval in. Volgend jaar moet daar verandering in komen, want vanaf 1 januari 2024 wordt organisch afval verplicht gescheiden opgehaald. [naar artikel]
Het Europees Parlement wil iets doen aan de voedselverspilling. Elk jaar gaat in Europa 88 miljoen ton voedsel verloren, of 173 kg per persoon. De Belgen verspillen gemiddeld 345 kg voedsel per jaar, enkel de Nederlanders doen het nog slechter. [naar artikel]
De Nobelprijs Scheikunde van 2018 is toegekend aan drie wetenschappers. De helft van de prijs gaat naar de Amerikaanse wetenschapster Frances Arnold, de andere helft is toegekend aan het Amerikaans-Britse duo George Smith en Gregory Winter. [naar artikel]
Lees dit artikel: De onstilbare honger van China Ze zijn met 1,4 miljard, de Chinezen, en ze bouwen momenteel een eetlust op die de manier verandert waarop de wereld voedsel produceert en verkoopt. Wil China in de tweede helft van deze eeuw voldoende betaalbaar voedsel hebben voor zijn eigen bevolking, dan moet het ervoor zorgen dat de wereld voedsel voor 9 miljard mensen […] Lees dit artikel: De onstilbare honger van China [naar artikel]
Afrikaanse steden kampen met een nieuwe, soms dodelijke pest: vervalst voedsel. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.