Op het Jazz Bilzen bierfestival kon men een 7-tal biertjes proeven die gebrouwen werden door bier- en wijngilde 't Wijnvat in de eigen minibrouwerij in Gellik. [naar artikel]
Met een portie chili con carne en een biertje met de klinkende naam Belgian Pale Ale verzamelden 130 deelnemers aan de Sint-Kwintensfietskluis in Hees voor de bierwandeling van bier- en wijngilde ’t Wijnvat. [naar artikel]
In Helshoven-Borgloon kan je voortaan de slaap vatten in een wijnvat. Aan vierkantshoeve Heirbaan 66, vlakbij de bekende kapel, staan drie houten vaten van liefst 15.000 liter uitgerust met bedden en banken. “Ideaal om te genieten van de rust en om de vele wijndomeinen in de streek te verkennen.” [naar artikel]
Het is - ironisch genoeg - de grote droom van veel ouders om nog eens lang uit te slapen. Jammer genoeg denkt hun kroost daar volledig anders over.... [naar artikel]
Tradities zijn om te veranderen en zo werd de start van een nieuw seizoen bij bier- en wijngilde 't Wijnvat verplaatst van augustus naar september. [naar artikel]
Een lekker glaasje wijn drinken op een gezellig buitenterras doen we allemaal wel eens in de zomer. Verfrissend voor ons, maar ondertussen lijdt je wijn wel onder de warmte. “De hitte kan de wijn helemaal uit balans brengen", licht topsommelier Gianluca Di Taranto toe. Maar hoe komt dat dan? En vooral: wat moet je doen om je wijn koel te houden of opnieuw fris te krijgen? [naar artikel]
Wie een avondje op café gaat en bier en wijn afwisselt, krijgt vaak te horen: wijn na bier is plezier en bier na wijn is venijn. Maar klopt deze stelling ook? En welke van de twee dranken levert je de stevigste kater op de dag erna? Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft voor eens en altijd een antwoord op die vragen. [naar artikel]
Op het wijndomein Jerom Winery in Hoepertingen (Borgloon) kan je vanaf maart overnachten in een wijnvat. De eigenaars hebben daarvoor drie wijnvaten laten bouwen met bedden en verwarming. “Het zijn wel geen échte wijnvaten", zegt Jeroen Houben van het wijndomein, "want die vallen uit elkaar als ze niet vol zijn." [naar artikel]
Witte wijn en rosé zet je in de koelkast, rode wijn drink je op kamertemperatuur. Dat is de schaarse basiskennis die de amateursommelier in [naar artikel]
Een man (40) die twee keer betrapt werd op rijden onder invloed, blijkt dronken te kunnen worden zonder één druppel alcohol aan te raken. Hij lijdt aan het autobrouwerijsyndroom, zijn darmen werken als een wijnvat. “Alleen een stoelgangtransplantatie kan hem helpen.” [naar artikel]
Wie een avondje op café gaat en bier en wijn afwisselt, krijgt vaak te horen: wijn na bier is plezier en bier na wijn is venijn. Maar klopt deze stelling ook? En welke van de twee dranken levert je de stevigste kater op de dag erna? Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft voor eens en altijd een antwoord op die vragen. [naar artikel]
Tafelpoten gemaakt uit een Frans wijnvat en zelfs een onderdeel van een molenrad. De gasten van Vive le Vélo die tijdens de Tour de France bij Karl Vannieuwkerke mogen aanschuiven, zullen dat aan een unieke tafel mogen doen. Het houten meubelstuk werd in Bokrijk vervaardigd en reist deze zomer mee van Kopenhagen naar Parijs. [naar artikel]
De herfst is het perfecte seizoen voor een kaas- en wijnavond. Maar wat dacht je ervan om die wijn eens in te ruilen voor bier? Wij kregen tips... [naar artikel]
De Pinot Noir 2016 van wijndomein Aldeneyck uit Maaseik is op de wijnbeurs Megavino uitgeroepen tot beste Belgische wijn. Twee jaar geleden won dezelfde wijnmaker ook al eens deze prijs met de Chardonnay 2015. Dit keer wint hij met een rode wijn. Ietwat verrassend, want tot nog toe staat ons land vooral bekend voor zijn uitstekende mousserende en witte wijnen. [naar artikel]
Wie al eens graag van een glaasje wijn geniet, heeft mogelijk ook al te maken gekregen met de gevreesde Chateau Migraine. Hoe komt dat we van sommige wijn barstende hoofdpijn krijgen en van andere niet? Wijnexpert Alain Bloeykens legt uit hoe je “koppijnwijn” het best kan vermijden. [naar artikel]
Voor de Zottegemse wijnconsulent en -handelaar Alexandre Ravays is het zeker: oranje wijn is de perfecte wijn om deze warme zomer te serveren. “Hij maakte al jaren opgang in Italië en is nu ook in België echt aan het doorbreken.” Alexandre voert de wijn nu al in en is overtuigd. [naar artikel]
De alcohol in de wijn wordt ook wel eens smalend de maizena van de wijn genoemd. Het bindmiddel dat alle componenten in de wijn netjes samenhoudt en ervoor zorgt dat ze bij een goede bewaring versmelten tot een harmonisch geheel. Maar een teveel aan alcohol maakt een wijn plomp en lomp. Wij tikten vier spierbundels op de kop waarbij de relatief grote hoeveelheid alcohol net een meerwaarde blijkt te zijn. [naar artikel]
De natuurkurk, die toch een vaste waarde in het wijnschap leek, verloor in de vroege jaren 2000 aan populariteit. Het natuurproduct kan schimmels bevatten, waardoor de wijn bederft en muf begint te smaken. Schroefdoppen en plastic kurken hebben een kleinere kans op bederf en zijn ook nog eens goedkoper. Wat betekent dat voor je wijn? [naar artikel]
Een glas rode wijn met een stukje chocolade erbij, dat kan al eens smaken. Dus waarom zouden de twee niet ook echt bij elkaar passen, in één drankje? Warme chocolademelk met rode wijn als geheim ingrediënt, het bestaat echt en is ideaal om van te genieten nu de temperaturen flink beginnen zakken. [naar artikel]
Wijn (en alcohol in het algemeen) heeft altijd een belangrijke en soms beslissende rol gespeeld in oorlogsvoering. Omdat het de troepen moreel en moed bracht, werd drinken toegestaan of zelfs gestimuleerd. Maar er zijn niet alleen oorlogen gevoerd op wijn en alcohol, er zijn er ook gevoerd om wijn. Laten we dus eens kijken hoe […] [naar artikel]
Welke wijn past het best bij je gerecht? Het is een vraag die wel eens wat stress kan veroorzaken. Wijnexpert Kristel Balcaen, Wine Lady of the Year in 2018, geeft je tips door het volledige proces van wijn-en-foodpairing heen. Van het voorbereidend werk, tot de laatste slok: zo kan je uitpakken op je volgende diner. [naar artikel]
Als er in de Kempen één man is die van wijn kan leven, moet het wel Hans Van Nyen uit Retie zijn. niet van de wijn van zijn eigen wijngaard, want die verkoopt hij niet eens. Maar Van Nyen is oenoloog, ofwel wijndeskundige. Hij begeleidt tien wijndomeinen. [naar artikel]
Lees dit artikel: In 2022 is je wijn duurder en deze komt vaker uit ‘nieuwe wijnlanden’ In 2022 ga je meer voor je wijn betalen en die wijn zal vaak ook nog eens niet uit traditionele wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje komen. Verwacht eerder wijn uit ‘nieuwere’ landen, zoals Roemenië, Chili en Zuid-Afrika. “Voor alle wijn zal je volgend jaar duurder uit zijn, maar vooral voor witte wijn”, zegt Joris […] Lees dit artikel: In 2022 is je wijn duurder en deze komt vaker uit ‘nieuwe wijnlanden’ [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.