De abdij van Grimbergen wil opnieuw zélf Grimbergen bier brouwen. De paters broeden op een plan om een microbrouwerij en een belevingscentrum te installeren binnen de abdijmuren. [naar artikel]
“35.000 boeken en meters aan archiefkasten. Ergens daartussen ligt het middeleeuwse recept van ons abdijbier.” De paters van de abdij van Grimbergen willen opnieuw zelf bier brouwen. Dat deden ze tot 1797, toen de Fransen hun brouwerij afbraken. “Het is een oude droom om er opnieuw mee te beginnen”, zegt subprior Karel Stautemas. Alleen missen ze dus nog iets belangrijks. “Vier man zoekt al een jaar naar dat document.” [naar artikel]
De Nobertijnenabdij van Grimbergen heeft concrete plannen om in de toekomst opnieuw bier te gaan brouwen in de abdij zelf, net zoals de paters in het verleden dat deden tot aan de Franse revolutie. Hiervoor zal in de huidige feestzaal van het Fenikshof een microbrouwerij geïnstalleerd worden. Vorige maand maakten ook de Norbertijnen van de Parkabdij in Heverlee bekend dat ze na twee eeuwen op kleine schaal terug eigen bieren willen gaan brouwen. [naar artikel]
Ze hadden het al een tijdje aangekondigd, maar nu is het eindelijk zo ver. De Paters van Grimbergen gaan opnieuw bier brouwen in hun abdij. Voor het eerst in ruim 200 jaar. Abdijbieren zijn big business. Kijk maar naar het succes van Westvleteren en Orval. En nu is er dus binnen de abdijmuren van Grimbergen opnieuw een kleine brouwerij actief. Ze lanceren vandaag 3 nieuwen bieren, onder meer de Grimbergen Magnum Opus. [naar artikel]
Na ruim 200 jaar wordt er opnieuw bier gebrouwen binnen de muren van de abdij van Park in Heverlee bij Leuven. Het gaat om een kleine installatie op de plaats waar ooit de abdijbrouwerij stond. De paters-norbertijnen werken samen met brouwer Joris Brams. Het eerste brouwsel is amberkleurig en krijgt de naam Libertus mee. [naar artikel]
10:46 De paters van de Westvleteren-abdij gaan hun wereldbekende bier ook online verkopen. Het bier moet wel nog worden afgehaald in de abdij. [naar artikel]
De Norbertijnen van de Abdij van Park in Heverlee gaan op kleine schaal opnieuw enkele artisanale bieren brouwen. Ze hernemen daarmee een eeuwenoude traditie die op het einde van de 18e eeuw bij de Franse revolutie abrupt werd afgebroken toen de abdij gesloten werd. De eerste brouwsels kunnen wellicht al in de maanden mei of juni geconsumeerd worden. [naar artikel]
Groot nieuws uit de Belgische bierwereld. Voor het eerst in ruim 200 jaar wordt er opnieuw bier gebrouwen in de historische abdij van Grimbergen, nabij Brussel. In de brouwketels van de nagelnieuwe microbrouwerij: geen alom bekende Grimbergen Blond, Dubbel of Tripel, maar drie nieuwe bieren. Dat ze weer mogen brouwen, doet de paters – de abdij telt nog een vijftiental kloosterlingen - glunderen. “Straks valt minstens een van onze brouwsels in de prijzen. Wedden?” [naar artikel]
De paters van de abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort voeren al een hele tijd een kruistocht tegen de uitdieping van de kalkgroeve la... [naar artikel]
Voor het eerst in 223 jaar wordt er opnieuw bier gebrouwen in de Abdij van Grimbergen. Ten tijde van de Franse Revolutie werd de abdij vernield en werd ook het brouwen gestaakt. Nu wordt het voor het eerst opnieuw hervat, en meteen worden ook drie nieuwe bieren gelanceerd. Om de nieuwe Microbrouwerij op te starten, heeft de Grimbergse abdij de handen in elkaar geslagen met brouwerijen Alken-Maes en Carlsberg. [naar artikel]
Op oudejaarsnacht hebben inbrekers 50.000 euro buitgemaakt uit de kluis van de abdij van Orval. Dat melden de kranten van Sud-Presse. Het is een nieuwe tegenslag voor de ardeense paters die alomgekend zijn voor hun trappistenbier. In augustus werden ook al twee waardevolle kunstwerken ontvreemd uit de abdij. [naar artikel]
De paters van de abdij van Rochefort verdienen miljoenen met hun bier. En plots veranderen ze van vzw naar een naamloze vennootschap. Naar eigen zeggen “om transparant te zijn”, alsof ze de goedheid zelve zijn. Maar het lijkt sterk op misbruik van een vzw, want daarin zit miljoenen winst, zonder dat er belastingen betaald werden. […] The post Paters Rochefort gaan eindelijk belastingen betalen. Kan het nog schijnheiliger? appeared first on Express [NL]. [naar artikel]
De paters van de abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort voeren al enige tijd een kruistocht tegen de uitdieping door de groep Lhoist van de kalkgroeve la Boverie. Ze menen dat een uitdieping de Tridaine-bron zou bedreigen die het water levert voor hun trappistenbier. Maar ze keren telkens opnieuw van een kale reis terug. [naar artikel]
Brouwland, de Limburgse vak- en groothandel voor alles wat te maken heeft met het zelf brouwen van bier, zet met zijn eigen label Brewferm de stap naar de Verenigde Staten. [naar artikel]
Het brouwen van bier is een waterrovend proces. De monniken die het La Trappe-bier in Berkel-Enschot brouwen, zuiveren het water zelf met behulp... [naar artikel]
Graanresten die overblijven na het brouwen van bier kunnen gebruikt worden om zware metalen en zelfs radioactieve stoffen uit (zee)water te... [naar artikel]
Een bijbelcitaat op elektronische muziek, of een pater die zijn habijt zorgvuldig dichtknoopt: dat en alle andere keukengeheimen van de Abdij van Averbode zijn vanaf nu online te volgen, op het YouTube-kanaal The Averbode Young Ones (TAYO). Een initiatief van student-paters Wout (19) en Nicolas (23), de millennial-norbertijnen. “Een flyer, dat zou mij ook niet aanspreken.” [naar artikel]
De paters van de Trappistenbrouwerij van Westmalle hebben uitzonderlijk bezoek toegelaten in hun abdij. De juryleden van de Brussels Beer Challenge, een professionele bierwedstrijd die dit jaar plaatsvindt in Turnhout, kregen de eer. Ze kregen een rondleiding in de brouwerij en abdij en kregen natuurlijk een aantal proevertjes voorgeschoteld. [naar artikel]
De Trappisten in Westmalle, naast hun kaas vooral gekend om hun Westmalle Dubbel en Westmalle Trippel, gaan nu ook hun derde bier commercialiseren. De Westmalle Extra, een blond bier van hoge gisting 4,8 procent, zal gecommercialiseerd worden zodat iedereen van het ‘tafelbier van de broeders’ kan genieten. [naar artikel]
Een streep door de rekening van Lhoist, ’s werelds grootste kalkproducent. De Raad van State schorst de omstreden pompvergunning. Lhoist heeft zijn zinnen gezet op de ondergrondse watergalerij van Tridaine die gebruikt wordt door de abdij. Maar dat is dik tegen de zin van de paters-trappisten, die niet willen dat er aan dat water geraakt wordt omdat ze vrezen voor de smaak van hun bier. [naar artikel]
De paters van Westvleteren verkopen hun bier énkel in hun eigen Sint-Sixtusabdij, en onder strikte voorwaarden. Ze laten nu één uitzondering toe. Het gaat om een degustatiebox, met acht verschillende trappisten, waaronder Westvleteren. [naar artikel]
Een jaar nadat een Nederlandse supermarktketen de trappist van Westvleteren buiten medeweten van de abdij verkocht, zijn de paters in actie geschoten. “Ze denken over een nieuw bestelsysteem én gaan op zoek naar de malafide smokkelaars. Westvleteren moet een fair product blijven”, aldus hun woordvoerder. [naar artikel]
De leerlingen van 6 STW van het Agnetencollege brouwden op vrijdag 8 november hun eigen bier. [naar artikel]
Nicolas Soenen en Thomas Neven, zonen van twee kleindochters van de stichters van de brouwerij in Alken hebben hun eerste biertje klaar. Het ‘Bitter Boeske’ is vanaf vandaag te koop in Limburg en Antwerpen. “Wij zijn de vijfde generatie ‘Boes’ die bier brouwen”, zeggen de neven. “Voorlopig een hobby, maar wie weet wat er nog volgt.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.