Traiteurs en slagers vrezen dat we afstevenen op magere feesten tijdens de kerst- en eindejaarsperiode. “Zullen de mensen thuis grote feesten kunnen geven?”, vraagt Ivan Claeys van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België zich af. “Ik zie het niet positief in.” [naar artikel]
Traiteurs en slagers vrezen voor een kerst- en eindejaarsperiode in mineur. “Zullen de mensen thuis grote feesten kunnen geven?”, vraagt Ivan Claeys van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België zich af. “Ik zie het niet positief in.” [naar artikel]
De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België ziet met lede ogen aan hoe de ene na de andere traiteur tijdens de feestdagen de deuren gesloten houdt. “Voor steeds meer slagers lukt het niet meer om de zaken te bolwerken”, zegt voorzitter Ivan Claeys, “want ze vinden geen volk.” Slagers en traiteurs uit onze regio hebben zo hun eigen oplossingen om dat probleem het hoofd te bieden. “Als je heel het jaar door op je klanten kunt rekenen, moet je er ook met eindejaar voor hen staan”, zegt Luc De Laet van Butcher’s Store. [naar artikel]
Ondanks de zeer strikte coronamaatregelen die zullen gelden tijdens de eindejaarsfeesten, krijgen veel bakkers en beenhouwers bestellingen voor grote feesten binnen. Klanten proberen niet eens te verdoezelen dat ze veel volk verwachten. “Ik zou echt heel veel mensen kunnen verklikken, niet normaal.” [naar artikel]
We moeten dit jaar Kerst en Nieuwjaar in beperkte kring vieren. Met ons eigen gezin, plus maximaal één extra persoon. Maar slagers en traiteurs laten "De Inspecteur" op Radio 2 weten dat de bestellingen die bij hen binnenkomen groter uitvallen dan gedacht. Het lijkt erop dat niet iedereen zich aan de coronaregels zal houden. [naar artikel]
De slagers en traiteurs zouden een absoluut topeindejaar tegemoet moeten gaan, nu er na twee coronajaren eindelijk weer zonder beperkingen kerst en nieuw gevierd mag worden. Maar een groeiende groep zelfstandigen ziet zich alsnog genoodzaakt om in die periode het bordje “gesloten” aan de deur te hangen. [naar artikel]
Het is voor velen onder u ongetwijfeld al een heel drukke ochtend geweest. Ofwel bent u volop bezig geweest om de feestmaaltijd klaar te maken, ofwel bent u uw menu ergens gaan afhalen. Bij zowat alle slagerijen en traiteurs was het dan ook de drukste voormiddag van het jaar. [naar artikel]
Het aantal coronabesmettingen stijgt in West-Vlaanderen en dat voelen de traiteurs ook op hun feesten. Verschillende steden en gemeenten lassen evenementen af en vragen om voorzichtig te zijn. Voorlopig zien de traiteurs nog geen annuleringen van de evenementen, maar gemiddeld laat een kwart van de gasten het afweten. [naar artikel]
De feesten staan voor de deur, maar het is erg belangrijk om de coronamaatregelen te blijven opvolgen. Dat is niet makkelijk, want we willen allemaal bij onze familie zijn, maar als we dat niet doen, komt dat als een boemerang in ons gezicht terug. Uit de Grote Coronastudie van de Universiteit Antwerpen is gebleken dat […] Het bericht Dit kan het gevolg zijn als we ons tijdens de feestdagen NIET aan de maatregelen houden verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Lees dit artikel: “Drie op de vier handelaars hebben voorraadtekort voor feestdagen” Drie kwart van de handelaars heeft door bevoorradingsproblemen de voorraden niet zoals andere jaren kunnen aanvullen in de aanloop naar de eindejaarsfeesten. Veel handelaars vrezen dat ze in die belangrijke verkoopperiode tot een kwart omzet, en sommigen zelfs de helft, zullen verliezen. Dat besluit Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen NSZ uit een rondvraag bij 256 handelaars. […] Lees dit artikel: “Drie op de vier handelaars hebben voorraadtekort voor feestdagen” [naar artikel]
Traiteurs en slagers sluiten tijdens de feestdagen omdat ze geen personeel meer vinden. In wat normaal een topjaar zou moeten zijn na twee coronajaren, zijn veel zelfstandigen genoodzaakt om het bordje sluiten ook dit jaar aan de deur te hangen. Zo ook slagerij Oosterbosch in het centrum van Hasselt. Ze hebben te weinig personeel en sluiten de slagerij van 25 december tot en met 4 januari. Het personeel werkt hard genoeg doorheen het jaar, en op deze manier krijgen zij ook de kans om uit te rusten en goed te vieren, zo klinkt het. [naar artikel]
Slager-traiteurs te lande hebben deze periode opnieuw de handen vol met de bereiding van vleesgerechten voor op de feestdis. De sector kreunt echter onder een steeds groter wordend tekort aan slagers. Jobat.be klopte aan bij Ivan Claeys, voorzitter van de koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België. Wat zijn de troeven van een baan als beenhouwer? Hoeveel verdien je? En hoe kun je de carrièreswitch richting het vak maken? [naar artikel]
Weet jij al wat je gaat klaarmaken met de feestdagen? Wordt het kalkoen met zelfgemaakte kroketten? En daarna een ternauwernood gelukte moelleux? Of heb je dit jaar liever zin in iets écht speciaal, zoals sushi, krokante krekels of zelfs smeltende kerstmannen? Deze 10 traiteurs hebben het voor jou, en ze hebben nog véél meer! [naar artikel]
Supermarkten, maar ook bakkers en slagers vragen om nu al te beginnen aan de eindejaarsinkopen. Dat blijkt uit een rondvraag van het consumentenprogramma "De Inspecteur" op Radio 2. “Het is over de koppen lopen in voedingswinkels in de dagen rond kerst en nieuw,” vertelt Sven Pichal daarover in ‘De markt’ op Eén. “We mogen enkel feesten in beperkte kring, het zou vreemd zijn als we wel samenhopen in de winkels, redeneren de supermarkten.” [naar artikel]
Voor de traiteurs is de eindejaarsperiode de drukste tijd van het jaar. Ze zitten niet alleen tot over de oren in het werk, ze moeten ook met almaar meer zaken rekening houden: de logistieke organisatie, de moeilijkheden om hulp te vinden, en vooral de steeds groter wordende groep van mensen met voedselintoleranties. Dat maakt het voor de traiteurs allemaal nog wat ingewikkelder dan het al is. [naar artikel]
Met de feestdagen in zicht krijgen sommige mensen een lichte paniekaanval over het effect van overdadig eten en drinken op de weegschaal. Maar volgens gezondheidscoach Sonja Kimpen hoef je je geen zorgen te maken: “Je kan onmogelijk 3 kilo bijkomen tijdens de feestdagen.” Ook tv-kok Wim Ballieu en foodie Sven Ornelis geven hun tips mee om de kilo’s in het oog te houden. [naar artikel]
De champagneverkoop in ons land stevent af op een record. “Wat binnenkomt, vliegt meteen weer de deur uit”, klinkt het bij drankenhandel Prik & Tik. Sectorfederatie Champagne Benelux zag de verkoop bijna verdubbelen. Ook bij de slagers en traiteurs stromen de bestellingen binnen. [naar artikel]
Een mooie tafel gevuld met lekkers, dat hoort bij de feestdagen. Maar niet iedereen heeft zin om zelf in de keuken staan. Gelukkig zijn er lekkere afhaalmenu’s. Waar kan je dit jaar lekker bestellen? [naar artikel]
Wie dit jaar een stukje wild of fondueschotel wil bestellen met kerst en nieuw, riskeert zelf achter de potten te belanden. Traiteurs komen tijdens de drukste periode van het jaar handen tekort en beperken noodgedwongen hun aanbod. Er zijn er die zelfs helemaal niet meer mee doen. Slagerij Finesse in Zwevezele en twee slagerijen in Hasselt en Gent kunnen ervan meespreken. En ze zijn niet alleen, het aantal vacatures in de voedingssector dat niet ingevuld geraakt, was nog nooit zo groot. “Zelfs klanten helpen zoeken naar werkvolk, maar niemand is komen solliciteren.” [naar artikel]
Cateraars en traiteurs hebben het plots heel druk, door de vele feesten die allemaal tegelijk weer plaatsvinden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en bevestigen ook traiteur Jacky Jaeken uit Dilsen-Stokkem en cateraar Lieselotte Janssen van Mosa Mosa uit Mortsel. "Dit is water en vuur met een jaar geleden", getuigt Jaeken op Radio 2. [naar artikel]
Supermarkten verkopen massaal veel zelftesten. Ook voor tijdens de feestdagen verwachten ketens een stormloop. “We hebben een grote voorraad aangekocht dus we zullen niets tekortkomen”, klinkt het bij Alvo Supermarkt. [naar artikel]
Het is vandaag aanschuiven bij heel wat bakkers, slagers, traiteurs en viswinkels om het eten voor kerst af te halen. Een aantal zaken, zoals Slagerij Dugardeyn en vishandel Neptunus in Roeselare, hadden zich goed voorbeid om dat wachten zo aangenaam en veilig mogelijk te maken. [naar artikel]
De feestdagen staan voor de deur en al heel wat mensen zijn begonnen met de voorbereiding van de eindejaarsfeesten. De supermarkten geven nu al kortingen om mensen de kans te geven om hun gerechten op voorhand uit te proberen. Dit jaar staat er opvallend veel wild op het menu. [naar artikel]
Het mooie weer, dat nu wellicht even zal blijven duren, zorgt al meteen voor meer bestellingen bij traiteurs. Bij De Laet in Ekeren zijn de slagers druk in de weer, zodat er voldoende vlees is voor de barbecues. Die zullen dit weekend op veel plaatsen aangestoken worden, nu we weer met tien buiten mogen afspreken. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.