Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

Hoe kies je de juiste wijn op restaurant? Sommelier licht toe: “Het etiket en de vorm van de fles verklappen veel”

03/06/2022 - 16:07
"Als je zonder wijnkennis op restaurant de knoop moet doorhakken voor welke fles ze mogen brengen, gaat dat niet altijd even vlot. Het wijnetiket verklapt daarentegen meer dan je denkt. Onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia legt uit wat je via het etiket te weten kan komen. Wat staat er op élk etiket? En wat betekenen sommige termen? “Hoe specifieker de herkomst wordt vermeld, hoe duurder de wijn.”"

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Mag je wijn koelen in de diepvries? En hoe stem je de wijn af op je menu? HLN-sommelier beantwoordt 20 feestvragen (13/12/2023 - Het Laatste Nieuws)

Wijn serveren bij je feestdiner kan veel vragen oproepen. Welke fles past bij kalkoen en kroketten, en welke bij een vegetarisch gerecht? Hoe serveer je je wijn op de juiste temperatuur? En hoeveel drank moet je voorzien per persoon? Onze HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia beantwoordt de twintig meest prangende wijnvragen. “Rode wijn serveer je beter niet ‘op kamertemperatuur’.” [naar artikel]


2. Zo kies je altijd de juiste wijn op restaurant: “Niet twijfelen, stuur de wijn terug als je dit proeft” (15/03/2024 - Het Belang van Limburg)

De wijn kiezen op restaurant. Sommigen schuiven dit karweitje maar al te graag door naar een tafelgenoot. Toch is het niet zo moeilijk om met onderstaande vuistregels een goede fles te kiezen uit de wijnkaart. Zeker als je je thuis al voorbereidt. [naar artikel]


3. De juiste wijn kiezen voor de feestdagen? Dankzij deze HLN-tool heb je een online sommelier bij in de supermarkt (09/12/2023 - Het Laatste Nieuws)

Twijfel jij ook zo vaak bij de zoektocht naar een lekkere, betaalbare wijn in de supermarkt? Wat zegt een mooi etiket over de inhoud? En geeft een duurdere fles garantie op goede kwaliteit? Via de exclusieve HLN-wijnwijzer gidst sommelier Sepideh Sedaghatnia je naar de voor jou geschikte wijn, én vertelt ze bij welk gerecht je die best inschenkt. [naar artikel]


4. Wat verklapt het etiket en de vorm van de fles? Word zelf sommelier met Sepideh (30/06/2020 - Het Laatste Nieuws)

Kan je op basis van het etiket te weten komen of de wijn kwalitatief is of niet? Wat betekenen termen als ‘AOC’ of ‘DOC’? Onze huissommelier... [naar artikel]


5. 3 tips van de sommelier: hoe herken je een goéde wijn in de supermarkt of op restaurant? “Hoe langer de smaak blijft hangen, hoe beter” (31/03/2023 - Het Laatste Nieuws)

Wanneer je voor een supermarktrek vol wijn staat of een wijnkaart vol suggesties op restaurant in handen hebt, is het soms moeilijk een keuze te maken. Welke wijn zal zijn geld waard zijn? En op welke details moet je letten? Yanick Dehandschutter (35) van Sir Kwinten (*), beste sommelier van het land volgens Michelin, legt uit waar je allemaal op moet letten: “Zelfs de grootte van de wijnglazen op tafel kan al iets verklappen.” [naar artikel]


6. “Met één druk op de knop weet je hoe je de wijn moet serveren”: onze huissommelier test een digitale sommelier via app uit. De moeite of niet? (23/07/2023 - Het Laatste Nieuws)

De smaakbeleving van een heerlijke fles wijn hangt af van de temperatuur waarmee je de wijn serveert. Te koud of te warm serveren, kan een uitstekende wijn verknoeien. Huissommelier Sepideh Sedaghatnia legt uit op welke temperatuur je wijn best serveert en waarom. Daarnaast test ze een digitale sommelier-app uit met een slimme ijsemmer die belooft je wijn snel op de juiste temperatuur te brengen. Werkt zoiets? En doet die dezelfde aanbevelingen als de échte sommelier? [naar artikel]


7. Hoelang kan je een open fles wijn bewaren? (15/09/2023 - Het Laatste Nieuws)

Een fles witte wijn die al twee weken open in de koelkast staat, gieten we al snel weg. Maar is dat nodig? Hoelang duurt het voor wijn ‘slecht’ wordt? En van welke wijnen kan je veel langer genieten? Sommelier Paul-Henri Cuvelier vertelt hoe je die halfvolle flessen toch nog even kan bewaren. “Zet een open fles wijn altijd in de frigo. Dat geldt ook voor rode wijn.” [naar artikel]


8. Nooit een slechte (lente)wijn mee naar huis: dankzij deze HLN-tool heb je altijd een online sommelier bij in de supermarkt (29/04/2023 - Het Laatste Nieuws)

De zoektocht naar een lekkere, betaalbare wijn in de supermarkt brengt soms veel twijfels met zich mee. Betekent een mooi etiket dat de inhoud lekker is? En geeft een duurdere fles garantie op goede kwaliteit? Om te vermijden dat je de verkeerde wijn kiest, is er een exclusieve HLN-wijnwijzer op basis van tips van Sepideh Sedaghatnia. De online sommelier gidst je van op je smartphone naar de voor jou geschikte wijn én vertelt je bij welk gerecht je die best inschenkt. [naar artikel]


9. Hoe bewaar je wijn na opening best? (15/09/2023 - Het Laatste Nieuws)

Een fles witte wijn die al twee weken open in de koelkast staat, gieten we al snel weg. Maar is dat nodig? Hoelang duurt het voor wijn ‘slecht’ wordt? En van welke wijnen kan je veel langer genieten? Sommelier Paul-Henri Cuvelier vertelt hoe je die halfvolle flessen toch nog even kan bewaren. “Zet een open fles wijn altijd in de frigo. Dat geldt ook voor rode wijn.” [naar artikel]


10. Beste sommelier van het land legt uit hoe je goéde wijn herkent: “Hoe langer de smaak in je mond blijft hangen, hoe beter de kwaliteit” (31/03/2023 - Het Laatste Nieuws)

Wanneer je voor een supermarktrek vol wijn staat of een wijnkaart vol suggesties op restaurant in handen hebt, is het soms moeilijk een keuze te maken. Welke wijn zal zijn geld waard zijn? En op welke details moet je letten? Yanick Dehandschutter (35) van Sir Kwinten (*), beste sommelier van het land volgens Michelin, legt uit waar je allemaal op moet letten: “Zelfs de grootte van de wijnglazen op tafel kan al iets verklappen.” [naar artikel]


11. "Bestel de goedkoopste fles wijn op restaurant" (13/03/2017 - Het Belang van Limburg)

Twijfel je over welke wijn je zou bestellen op restaurant, dan neem je best de goedkoopste. Dat schrijft de Amerikaanse sommelier en tv-persoonlijkheid Mark Oldman in zijn boek 'How To Drink Like a Billionaire'. [naar artikel]


12. Hoe kies je wijn op restaurant? HLN-sommelier Sepideh geeft raad (10/08/2020 - Het Laatste Nieuws)

Onze sommelier Sepideh Sedaghatnia servert deze zomer haar allerbeste tips en tricks uit de edele kunst van het wijnproeven. Zo word je gewoon de... [naar artikel]


13. Een fles wijn van 35.000 euro: waarom is die zo duur? En wordt die ook echt vaak besteld op restaurant? Chef Nick Bril: “Prijs is hallucinant” (19/09/2023 - Het Laatste Nieuws)

Wie menukaarten van restaurants opentrekt, fronst soms de wenkbrauwen bij het zien van de prijzen van één fles wijn. Bij The Jane (**) in Antwerpen van chef Nick Bril al helemaal: daar staat de ‘Liber Pater’ op de kaart, wijn met een prijskaartje van 35.000 euro per fles, omgerekend een losse 7.000 euro per glas. Is dure wijn per se beter? Waarom kost die zoveel? En wordt dat vaak besteld? Nick Bril, sommelier Trésor Vets en wijnmaker Loïc Pasquet leggen uit. [naar artikel]


14. Nooit meer een slechte wijn mee naar huis: dankzij deze handige tool heb je altijd een online sommelier bij in de supermarkt (16/12/2022 - Het Laatste Nieuws)

De zoektocht naar een lekkere én betaalbare wijn in de supermarkt brengt soms heel wat twijfels met zich mee. Betekent een mooi etiket dat de inhoud lekker is? En is een duurdere fles een garantie op goede kwaliteit? Om te vermijden dat je het verkeerde wijntje kiest, is er een exclusieve wijnwijzer: een online sommelier die je van op je smartphone gidst naar de voor jou geschikte wijn én die je zelfs vertelt bij welke gerechten je die het best inschenkt. [naar artikel]


15. Wijn en gedragswetenschap (24/05/2019 - Apache)

Vorige week bestelde een groep mensen in een restaurant in Manchester een fles Pauillac van £260 (bijna 300 euro), maar niemand merkte dat men ze in werkelijkheid een andere fles bracht. De gasten genoten net zo goed van hun wijn, en de vergissing kwam pas later aan het licht. Niets bijzonders aan de hand – ware het niet dat de fles die de eters kregen een Pomerol van 5.000 euro was (de duurste wijn op de kaart). [naar artikel]


16. Antwerpse wijn in beste restaurant ter wereld: “Fantastico, zei de sommelier” (27/08/2021 - Gazet van Antwerpen)

Als eerste Belgische wijn terechtkomen op de kaart van één van de beste restaurants ter wereld. Die eer is weggelegd voor Kontreir, een wijn van de Wijnfaktorij uit Antwerpen. Kontreir is een rode wijn, en wordt nu geschonken in het beroemde Spaanse restaurant El Celler de Can Roca. Het restaurant heeft drie Michelinsterren en werd de laatste jaren al verschillende keren uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Patrick Nijs van de Wijnfaktorij kan het amper geloven. [naar artikel]


17. Tom Ieven van restaurant ’t Zilte verkozen tot “Best Sommelier of Belgium 2018-2019” (30/09/2018 - Metro)

Tom Ieven van restaurant ’t Zilte is zondagnamiddag verkozen tot winnaar van de wedstrijd “Best Sommelier of Belgium 2018-2019”. Dat melden de Belgische Sommeliersgilde en de Vereniging Vlaamse Sommeliers, die de wedstrijd organiseren. Dries Corneille van De Jonkman en Gianluca di Taranto van The Jane behaalden respectievelijk de tweede en de derde plaats in deze […] Het bericht Tom Ieven van restaurant ’t Zilte verkozen tot “Best Sommelier of Belgium 2018-2019” verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


18. Een fles wijn van 35.000 euro, goed voor 7.000 euro per glas: waarom is sommige wijn zo duur? En is dure wijn altijd beter? “Prijs is hallucinant” (19/09/2023 - Het Laatste Nieuws)

Wie menukaarten van restaurants opentrekt, fronst soms de wenkbrauwen bij het zien van de prijzen van één fles wijn. Bij The Jane (**) in Antwerpen van chef Nick Bril al helemaal: daar staat de ‘Liber Pater’ op de kaart, wijn met een prijskaartje van 35.000 euro per fles, omgerekend een losse 7.000 euro per glas. Is dure wijn per se beter? Waarom kost die zoveel? En wordt dat vaak besteld? Nick Bril, sommelier Trésor Vets en wijnmaker Loïc Pasquet leggen uit. [naar artikel]


19. KIJK. Sommelier onthult waarom je wijnfles niet terug moet afsluiten met kurk: “Gebruik een confituurpot” (21/05/2023 - Het Laatste Nieuws)

Sommelier Warner Boin vertelt op TikTok waarom je nooit een wijnfles opnieuw mag sluiten met een kurk. Volgens de wijnkenner zit er te veel lucht tussen de kurk en de wijn in de fles, een kurk is ook nog eens poreus waardoor er nog meer zuurstof bij kan. Boin zweert bij een confituurpot. In bovenstaande video legt ze uit hoe je wijn zolang mogelijk kan bewaren. [naar artikel]


20. Vlaamse sommelier (28) helpt nu al tweede restaurant mee aan derde ster: “Dit is de beste plek ter wereld als je wijn wil drinken” (15/02/2024 - Het Nieuwsblad)

In twee jaar tijd lanceerde het Londense restaurant The Ledbury zich vanuit het niets naar de culinaire hemel: drie Michelin-sterren. Met dank aan de Vlaamse sommelier Jan Van Heesvelde die er de beste wijnen schenkt. “Er is in de wereld geen betere wijnstad dan Londen.” [naar artikel]


21. Hoe een Antwerpse wijnmaker op de kaart van het beste restaurant ter wereld belandde: “Mijn jongste witte wijn vond hij meteen ‘fantastico’” (05/09/2021 - Het Nieuwsblad)

Hoe slaag je er als Belgische wijnmaker in om je wijn op de kaart te krijgen van een toprestaurant in Spanje? Patrick Nijs uit het Antwerpse Wilrijk weet hoe, want zijn rode wijn wordt straks geserveerd in El Celler de Can Roca, al een paar keer verkozen tot beste restaurant ter wereld. “Ik had mijn twijfels, maar de sommelier vond mijn wijn fantástico.” [naar artikel]


22. Hoe kies je een goede cadeauwijn in de supermarkt tussen alle promoties? Sommelier tipt: “Bij deze goede wijnen krijg je nu tweede of derde fles gratis” (01/12/2023 - Het Laatste Nieuws)

Met de feestdagen in aantocht kan je niet meer naast de promoties kijken: (schuim)wijnen in de supermarkt worden serieus afgeprijsd. Zitten daar lekkere en kwalitatieve flessen tussen om op je feestetentjes uit te schenken of cadeau te doen? Sommelier Tom Dillemans zoekt met onze journaliste naar interessante aanbiedingen en geeft tips voor het serveren én kiezen van wijn. “Promoties veranderen heel de tijd, maar nu weet je op welke namen je overal kan letten.” [naar artikel]


23. De waanzin van de wijn: waarom je op restaurant tegenwoordig ongelooflijk veel betaalt voor drank (17/03/2024 - Het Laatste Nieuws)

Schrikt u tegenwoordig ook zo vaak van de drankrekening op restaurant? Waar je zelfs in de betere brasserie voor een gin-tonic of glas champagne intussen al makkelijk 15 euro betaalt, wordt voor wijn bij de maaltijd pas echt doorgerekend. Al jaren geldt dat de prijs van een fles maal drie wordt gedaan. Maar blijft het daar tegenwoordig nog wel bij? En klopt het dat je voor de prijs van een glas van de goedkoopste wijn op restaurant in de handel een hele fles zou kunnen kopen? Experts maken de rekening. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!