Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ zet de negentiende editie van de Erfgoeddag op zondag de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed over het meesterschap, het leren en maken in Vlaanderen. In Bocholt slaan bakkers en molenaars de handen in elkaar en vertellen ze het boeiend verhaal van graan tot brood. [naar artikel]
Voortaan loopt u misschien wel letterlijk met een stukje erfgoed onder de arm van de boulangerie naar uw vakantiehuis. Franse bakkers willen de baguette namelijk laten opnemen in de lijst met immaterieel cultureel erfgoed van Unesco. De unieke mix van tarwebloem, water, gist en zout – plus een snuifje vakmanschap – heeft bijna een even […] The post Franse bakkers willen baguette tot Unesco-erfgoed kronen appeared first on Business AM. [naar artikel]
Dit weekend zijn opnieuw een 30-tal nieuwe molenaars afgestudeerd. Zij moeten de zowat 250 wind- en watermolens die in Vlaanderen overblijven laten draaien en malen. Enkel zo blijft het erfgoed in goeie staat. "Het gevoel dat je de natuur de baas bent, ik krijg daar een kick van." [naar artikel]
Artisanaal bereide speculoos maakt voortaan deel uit het Brussels culturele erfgoed. Nog maar enkele tientallen bakkers maken het lekkere koekje. Sommige doen dat alleen rond de sinterklaasperiode. Reden te meer om speculoos net nu bij het erfgoed te voegen. [naar artikel]
In een bibliotheek vind je meestal boeken. Niet bij Puratos. De toeleverancier van bakkers en patissiers opende gisteren een 'bibliotheek' waar zuurdesem wordt bewaard. 'Wij willen voorkomen dat authentieke smaken verdwijnen.' [naar artikel]
Elk jaar komen de Noord-Limburgse molenaars samen voor een Winterse Molendag. In een beurtrol nodigen de vrijwillige molenaars hun collega‘s uit voor een babbel, een molenbezoek en een drankje. [naar artikel]
Naar schatting 18% van de bakkers in Vlaanderen doet de deuren rond de feestdagen dicht. Dat zegt beroepsfederatie Bakkers Vlaanderen. “Het is een tendens die al enkele jaren merkbaar is. Ook bakkers snakken wel eens naar rust in deze periode.” [naar artikel]
Warme bakkers hebben het moeilijker dan ooit. Door de hoge energie- en grondstoffenprijzen staat het water hen aan de lippen. Vooral bakkers die tegen hun pensioen aanlopen, geven er vroegtijdig de brui aan. Ook de bikkelharde concurrentie van supermarkten en het gebrek aan jonge overnemers spelen de bakkers parten. [naar artikel]
Zondag werd in Lommel het toeristisch seizoen geopend. De molenaars doen dat al sinds 1990 aan de Leyssensmolen met het lichten van de vang. Zo ontgrendelen ze de molenrem. [naar artikel]
Verdwijnt de warme bakker stilaan uit ons straatbeeld? Bij de Vlaamse bakkerijfederatie zijn dit jaar nog zo’n 850 bakkers ingeschreven, tien jaar geleden waren dat er nog 1.500. Vooral bakkers die hun pensioen naderen, sluiten de deuren. En zij vinden vaak geen opvolging. Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen legt uit waarom steeds minder bakkers warm lopen van een job als zelfstandige. [naar artikel]
Verdwijnt de warme bakker stilaan uit ons straatbeeld? Bij de Vlaamse bakkerijfederatie zijn dit jaar nog zo’n 850 bakkers ingeschreven, tien jaar geleden waren dat er nog 1.500. Vooral bakkers die hun pensioen naderen, sluiten de deuren. En zij vinden vaak geen opvolging. Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen legt uit waarom steeds minder bakkers warm lopen van een job als zelfstandige. [naar artikel]
In Limburg zijn er het afgelopen jaar ongeveer dertig bakkers gesloten, dat is 10% van het totale aantal bakkers in onze provincie. Dat zegt Jan Kerkhofs, voorzitter van bakkersfederatie Bakkers Vlaanderen. Ook Kerkhofs zelf is bakker, en stopt omdat hij met pensioen gaat, maar ook hij had liever zijn bakker open gehouden als er geen sprake was van de sterk stijgende prijzen. [naar artikel]
Steeds meer ambachtelijke bakkers komen in de problemen door de dure gasprijzen. Zo'n 80 procent van de Vlaamse bakkers werkt met gasovens en ze kunnen de gasfactuur nog amper betalen. Ze vragen steun van de overheid, anders dreigt een catastrofe, zegt de federatie Bakkers Vlaanderen. Een van de bezorgde bakkers is Manuel Foubert, zijn voorschotfactuur is van 400 naar 2.000 euro per maand gegaan. Bekijk hier de Journaalreportage. [naar artikel]
In Eksel toonden de molenaars van de Stermolen de werking van de molen tijdens de monumentendag. Het interactief ingericht en uniek molenhuisje zorgde hierbij voor een ware beleving. Nadien namen de molenaars de bezoekers mee naar het begin van de 18de eeuw om de ware kracht en mogelijkheden van het grootste werkend monument van de gemeente Hechtel-Eksel te ontdekken, namelijk de Stermolen. “Wij zijn hier met 3 vrijwillige molenaars. Daan Christoffels, Joppe De Schutter en ikzelf“ ,vertelt molenaar Erwin Hamers. “Wij malen hier graan voor dierlijke consumptie voor hoevewinkels en boerderijen.” [naar artikel]
KINROOIMeer dan 70 jaar van zijn leven was Theo Keijers (86) of ‘Thei de Mulder’ molenaar in zijn Keijersmolen in Molenbeersel. Zondagochtend is de oudste en laatste beroepsmolenaar van Vlaanderen overleden. “De windmolens van Noord-Limburg staan in rouwstand om Thei te huldigen”, zegt René Weerens, voorzitter van vzw Molenzorg Molenmuseum. “Hij was de Vlaamse goeroe van de molenaars.” [naar artikel]
De FOD Justitie heeft de eerste vijf maanden van dit jaar bij 138 warme bakkers controles gehouden op het gewicht en de etikettering van de verkochte broden. Daarbij werden 32 inbreuken vastgesteld. “Kan niet door de beugel”, klinkt het bij beroepsorganisatie Bakkers Vlaanderen, dat voor extra controles pleit. Zo maken sommige Limburgse bakkers zich schuldig aan broodgesjoemel, zo blijkt uit een steekproef van Het Belang van Limburg bij acht Limburgse bakkers en twee supermarkten. Vier op de tien broden bleken te licht. [naar artikel]
In de oude molens wordt vandaag enkel nog graan tot veevoeder gemalen. Malen voor de menselijke consumptie zoals de molenaars dat vroeger wel deden, is niet meer toegestaan. De Bocholter molenaars willen hun molens laten draaien maar zijn nu op zoek naar graan om te malen. [naar artikel]
“Elke week verdwijnen twee bakkers in ons land”, becijferde zelfstandigenorganisatie NSZ. Sinds 2009 zijn er al 1.013 bakkerijen minder in Vlaanderen. Het zware werk schrikt jongeren af, die de taak van gepensioneerde bakkers niet meer willen overnemen. [naar artikel]
Zaterdag werd in Lommel het toeristisch seizoen geopend. De molenaars openen al sinds 1990 het toeristisch seizoen aan de Leyssensmolen met het lichten van de vang. [naar artikel]
De stiel van artisanale bakker dreigt verloren te gaan bij gebrek aan opvolging. In LImburg waren er 50 jaar geleden nog 400 bakkers, maar dat aantal is teruggelopen tot 100. In Tongeren bijvoorbeeld houden drie warme bakkers het voor bekeken. [naar artikel]
“Elke week verdwijnen twee bakkers in ons land”, becijferde zelfstandigenorganisatie NSZ. Sinds 2009 zijn er al 1.013 bakkerijen minder in Vlaanderen. Het zware werk schrikt jongeren af, die de taak van gepensioneerde bakkers niet meer willen overnemen. [naar artikel]
“Elke week doen er gemiddeld twee bakkers de deuren dicht”, becijferde zelfstandigenorganisatie NSZ. [naar artikel]
Bakkers Vlaanderen is niet opgezet met de campagne ‘Brood, maar dan beter’ van de supermarktketen Delhaize. De beroepsvereniging van Vlaamse ambachtelijke bakkers vindt dat de nieuwe campagne doet uitschijnen dat enkel bij Delhaize brood zonder bewaarmiddelen wordt gemaakt. [naar artikel]
De FOD Justitie heeft de eerste vijf maanden van dit jaar bij 138 warme bakkers controles gehouden op het gewicht en de etikettering van de verkochte broden. Daarbij werden 32 inbreuken vastgesteld. “Kan niet door de beugel”, klinkt het bij beroepsorganisatie Bakkers Vlaanderen, dat voor extra controles pleit. Ook sommige Limburgse bakkers maken zich schuldig aan broodgesjoemel, zo blijkt uit een steekproef van uw krant bij acht Limburgse bakkers en twee supermarkten. Vier op de tien broden bleken te licht. [naar artikel]
HasseltDe FOD Justitie heeft de eerste vijf maanden van dit jaar bij 138 warme bakkers controles gehouden op het gewicht en de etikettering van de verkochte broden. Daarbij werden 32 inbreuken vastgesteld. “Kan niet door de beugel”, klinkt het bij beroepsorganisatie Bakkers Vlaanderen, dat voor extra controles pleit. Ook sommige Limburgse bakkers maken zich schuldig aan broodgesjoemel, zo blijkt uit een steekproef van uw krant bij acht Limburgse bakkers en twee supermarkten. Vier op de tien broden bleken te licht. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.